Spotify Automix: automatische DJ

– Update: 19 december 2019 –

Met Spotify Automix heb je nu ook een “echte” DJ in Spotify. Hij kan tracks naadloos aan elkaar mixen. Soms met beatmatching, soms met een goed getimede snelle crossfade, net als een echte DJ zou doen. Dankzij een slim AI-algoritme in het knopje “Automix” in de instellingen. Werkt verbazend goed – in sommige afspeellijsten dan.

Ik had al eens deze blog geschreven bomvol DJ tips voor Spotify. Met onder andere ook tips hoe je kan beatmatchen. Maar dat kan Spotify nu zelf dus ook.

Zo te zien haalt Spotify in Automix aan het eind van de track een stuk weg van 16 tellen (4 maten). Maar ook nog voordat de fade out begint. En hij kiest bij het begin van de track voor de eerste “drop” als startpunt, als Cue Point. Zodat de track start met de eerste beat, en zodat ook de vorige track er op de beat uitgaat, op de 1 zeg maar. Sterker nog: op de eerste 1 van een blok van 16 maten. Net zoals een echte DJ zou doen.

Als de tempo’s weinig verschillen gaat de beat gewoon door, met een lange crossfade. En als de tempo’s juist veel verschillen dan kiest het AI-algoritme voor een gepaste oplossing, bijvoorbeeld een snelle harde overgang of korte crossfade. Ook al net als een echte DJ!

Probeer de Spotify Automix DJ zelf

Het werkt alleen maar in sommige afspeellijsten. Zo te zien die van Spotify zelf, zoals Bass Arcade, Stepping Out, Housewerk, Lo-Fi Beats, 90’s Hip-Hop en Dance Party. (LET OP: daar zitten soms “station calls” in, zelfs als je een betaald account hebt. Reclame voor Spotify zelf dus). 

Zet zo’n afspeellijst op, en zet in de Voorkeuren van Spotify de Automix aan. Als je nu de eindtijd van de track ziet veranderen, dan kan deze afspeellijst op Automix. Blijft de eindtijd bij alle tracks hetzelfde, dan is er geen Automix in deze playlist mogelijk. Ik verwacht dat er binnenkort wel icoontjes bijkomen, zodat je meteen kan zien welke playlists geschikt zijn voor Automix.

De nummers worden nu naadloos in elkaar gemixt, en dat kan bij elke overgang anders zijn. Het werkt vrijwel altijd goed, of in ieder geval goed genoeg.

Je kan de lijst ook nog steeds gewoon op Shuffle zetten (Cmd-S of het knopje linksonder).

De Automix is er op de Desktop app en nu ook al op IOS. Of hebben jullie ‘m ook al op Android? Laat maar weten in de comments!
UPDATE: inderdaad ook al op Android, tnx Gerrit!

Als je het niet ziet op je computer kan je Spotify updaten, door Spotify af te sluiten en gewoon opnieuw op te starten. Op je iPhone / Android kan je de app updaten.

Automix kun je altijd aan laten staan, want in de meeste afspeellijsten doet hij toch niks. Crossfade kun je ook gewoon aanlaten, want die blijft werken in alle afspeellijsten waar geen Automix mogelijk is.

spotify automix
Als je de Automix knop aanzet in de instellingen van Spotify zie je de eindtijd van de track veranderen.
spotify automix
Maar alleen als die afspeellijst geschikt is voor Automix.
IOS iphone spotify automix
Automix zit inmiddels ook op IOS, als je de app update.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie