Met twee koptelefoons tegelijk luisteren

bluetooth splitter twee koptelefoons tegelijk luisteren

– Update: 18 januari 2025 –

Gezellig met twee koptelefoons naar dezelfde muziek luisteren. Of samen een film kijken, allebei met oordopjes. Of muziek streamen naar meerdere speakers via Bluetooth. Hier allerlei mogelijkheden voor samen luisteren op Mac OS, Windows, Android en IOS.

In de gewone Bluetooth (2025) zat geen audio-delen. Dat zit pas op de nieuwste versie: Bluetooth Auracast. Dat zie je nog vrijwel nergens, alleen bij JBL en Samsung. Dat is ideaal voor oordopjes, koptelefoons en Bluetooth speakers, want twee of meer koppelen is nu heel lastig.

UPDATE: er zijn nu dus Auracast zenders + ontvangers te koop. Ik heb deze zender gekocht met 5 ontvangers. TE GEK!!! Binnenkort met een review hier…
TIP 2: Of deze Bluetooth 5.4 dongle met aptX Adaptive, als zender. Met Auracast, zodat je kan zenden naar vele oortjes en meerdere speakers tegelijk.

En op devices met HyperOS (Xiaomi, Redmi en Poco) zit Audio uitzenden op de Bluetooth, zodat je het geluid draadloos naar meerdere telefoons of tablets tegelijk kan zenden (als daar ook HyperOS op zit):

audio uitzenden geluid zenden naar meerdere ontvangers op HyperOS xiaomi Poco

Maar het kan ook wel met de normale Bluetooth:

Twee draadloze headsets tegelijk op je iPhone

Op de iPhone kan je met twee personen tegelijk muziek luisteren. Je ziet bij het afspelen het Airplay icoon. Klik dat, en dan op “Deel audio“. Je kan nu je tweede AirPods bij de iPhone houden, om die ook te koppelen. Het werkt ook met sommige andere merken zoals Beats. En ook met goedkope 1:1 AirPods.

Maar het kan ook met een tweede iPhone – het maakt dan niet uit met wat voor oordopjes. Hou die tweede iPhone naast die eerste iPhone, en koppel ‘m op diezelfde manier (op nieuwe IOS door ze gewoon naast elkaar te houden):

Airplay icoon
AirPlay iconen: links voor TV, rechts voor muziek
Klik “Deel audio”

Op Samsung-telefoons zit vergelijkbare “Dual Audio”. Maar op andere Android telefoons niet. Multipoint is andersom: dus niet het geluid naar twee koptelefoons, maar twee apparaten verbonden op één koptelefoon. Je laptop en je telefoon bijvoorbeeld. Of twee telefoons in de auto.

Bluetooth splitters

Er zijn ook Bluetooth splitters, zoals deze waarmee je het geluid naar twee koptelefoons kan sturen (en deze nieuwere versie is nu een bestseller):

bluetooth splitter twee koptelefoons drie BT 5
De USB kan bijvoorbeeld direct in een TV: dan gaat het tv-geluid naar twee koptelefoons. Of je doet muziek via de mini-jack ingang, bijvoorbeeld vanuit een telefoon, en dan doe je de stroom via de USB.

Of deze Long Range Bluetooth transmitter met AptX HD die ook naar twee koptelefoons tegelijk kan uitzenden, over grote afstanden zelfs, zelfs in hoge AptX-HD-kwaliteit:

Al deze splitters werken met alle soorten oortjes en speakers. En met deze hieronder kan het geluid zelfs naar drie koptelefoons. Daar zit ook een batterij in, dus die kan zonder stopcontact, een uur of vijf. De ingang voor het geluid is minijack, maar hij kan ook draadloos via Bluetooth ontvangen (knop 1). Knop 2, 3 en 4 zijn de Bluetooth zenders.

drie koptelefoons draadloos splitter bluetooth

Er is nu ook deze nieuwe Transmitter / Receiver voor 2 koptelefoons, ook met ingebouwde batterij:

bt transmitter twee koptelefoons

UPDATE: Al deze splitters zijn achterhaald omdat er nu Auracast is. Ik heb deze zender gekocht met 5 ontvangers. Binnenkort met een review hier…

Audio splitters met minijack

Er zijn ook splitter-kabeltjes: simpel en perfect als je koptelefoons met draad hebt. Zoals zo’n audio splitter, met 3,5mm mini jack.

En met twee van die bovenstaande Bluetooth splitters erbij kan je dan eventueel zelfs zes speakers of koptelefoons tegelijk gebruiken:

audio splitter twee koptelefoons minijack 3,5mm
Audio Splitter voor een paar euro.

Of je hangt er twee aparte Bluetooth transmitters aan: deze goedkope van een paar euro bijvoorbeeld, aan elke uitgang eentje. Voor z’n tweetjes perfect.

Er zijn ook andere splitters. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + muziek apart, zodat je een losse microfoon kan gebruiken:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Dat kan ook weer anders, voor PC’s met twee uitgangen: 1 voor de microfoon en 1 voor muziek. Die kun je dan samenbrengen naar de driepolige minijack zoals voor een headset:

microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack
Microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack oortjes

Maar ik dwaal af.

Op een Mac (zoals een MacBook) is er nog meer mogelijk, en met apps op je telefoon ook:

Audio op je Mac naar meerdere apparaten tegelijk

Tik ⌘-Spatie en tik “MIDI”. Klik de Audio/MIDI configuratie app (staat in Hulpprogramma’s).

Klik op de Plus linksonder en kies “Multi-uitvoerapparaat”. Je ziet daar beschikbare speakers, headsets en andere uitvoerapparaten. Die kun je aanvinken. Rechtsklik op dit “samengestelde apparaat” en kies “Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer”. In de lijst daarboven klik je elk apparaat aan, om de volumes in te stellen.

Een lange handleiding, in het Engels, met meer details staat hier.

Draadloze audio Multi-room met Airplay 2 of Airfoil

Met Airplay 2 kan je eindelijk ook audio draadloos naar meerdere kamers of ontvangers streamen. Werkt met verschillende ontvangers, zoals een Airplay Express, een Apple TV, een Google Chromecast, Bluetooth speakers, Media players, of Sonos. Via het Airplay icoon kun je die nu allemaal aanzetten. Als ze maar op dezelfde wifi zitten, en als ze maar Airplay hebben.

Het kan ook met Airfoil (35,-). Die kon al dat soort dingen al jaren. Ik gebruik het onder andere voor EQ en voor multi room audio. Bluetooth speakers en koptelefoons staan daar dan ook in de lijst met verbonden speakers.

Dezelfde muziek op alle telefoons, met een app

Een app waarmee je de muziek naar heel veel mensen tegelijk kan uitzenden is bijvoorbeeld Ampme. Iedereen installeert  dan die app, en de muziek komt dan uit alle telefoons tegelijk (en uit alle daarmee verbonden Bluetooth speakers). Werkt zowel op iPhone als Android. Maar dit werkt wel moeizaam hoor, ik krijg het niet goed aan de praat. In de volgende Bluetooth Auracast wordt dit echt revolutionair beter: ideaal voor theaters, concerten, silent disco’s, tentoonstellingen, conferenties, het OV, in het vliegtuig of op luchthavens.

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hoi. Ik ben een volledige digibeet. Ik wil twee sony koptelefoons koppelen aan een Ipad (voor in t vliegtuig). Via Bluetooth lukt niet, dus moet t via een kabeltje. Maar welke dan?

    1. Ik zie niet hoe… Elke P1 heeft maar 1 RCA-ingang, en maar 1 RCA-uitgang. P1 (1) heeft nu in de ingang de CD-speler en gaat via uitgang RCA naar de versterker die op zijn beurt naar de luidsprekers gaat. Als ik van P1 (1) via RCA naar P1 (2) ga, schiet ik toch niets op? Want dan blijf ik uiteindelijk maar met 1 RCA-uitgang die naar 1 stereoversterker gaat, dus blijf ik maar 1 set luidsprekers aansturen…?

      Kan je even duiden wat je bedoelt, want zie niet hoe ik dan kan doorlussen…?

      1. Als ingang zou ik altijd de digitale ingang gebruiken, dus de optische of de USB, want anders gebruik je de interne DAC niet.
        Dan doe je op de analoge RCA uitgang de kabel naar de analoge RCA ingang op de tweede (maar dat kan ook direct op elke versterker, dus die tweede heb je dan niet nodig).
        De eerste kan je ook draadloos maken, bijvoorbeeld met een media player die een digitale uitgang heeft en die Wifi (of Bluetooth) kan ontvangen. Of met een oude AirPort Express.

        1. Ik vrees dat we niet hetzelfde bedoelen… De P1 heeft bij mijn weten geen optische ingang. Ik verbind sowieso via bluetooth want op dit moment stream ik via de laptop die ergens anders staat.

          Op de ene plaats staat 1 P1, gekoppeld aan een versterker die 2 luidsprekers aanstuurt. Op een andere plaats staat een 2de P1, ook gekoppeld aan zijn eigen versterker met 2 luidsprekers. Dus de 2 P1’s verbinden is fysiek niet mogelijk. Wanneer ik nu via de laptop een bluetooth signaal uitstuur, kan maar 1 van de 2 P1’s het bluetooth signaal ontvangen. Wat ik zou willen is dat beide P1’s dit bluetoothsignaal tegelijkertijd kunnen ontvangen.

          Ik heb bovenstaande Nsendato nog eens bekeken, die kan streamen naar 3 hoofdtelefoons tegelijk, ik ga ervan uit dat als ik die koppel aan mijn laptop, dat die waarschijnlijk tegelijkertijd naar de 2 P1’s kan zenden, en dat het niet uitmaakt of het ontvangende apparaat een hoofdtelefoon of een preamp is…

          Mocht ik het toch verkeerd zien, laat gerust weten. Misschien probeer ik dat in de toekomst eens…

          Bedankt voor je uitleg in elk geval! En nogmaals, supergoeie info op je blog!

  2. Bedankt voor de reactie. Maar:
    – van de ene naar de andere met een RCA-kabel? Hoezo? Elke P1 gaat via RCA rechtstreeks naar zijn eigen versterker, die dan elk zijn 2 luidsprekers aanstuurt?
    – hoe bedoel je dan draadloos? Ook van de ene P1 naar de andere?
    Alvast bedankt!

  3. Al heel vaak een veel gelezen op dit blog! Leuke inhoud! Deze keer heb ik ook een vraag…

    Ik heb 2 Douk Audio P1 lampenvoorversterkers. Elke P1 is gekoppeld aan zijn eigen versterker, en elke versterker heeft zijn eigen 2 luidsprekers. Kan ik met die Nsendato (of een alternatief) tegelijkertijd streamen naar de 2 P1 voorversterkers? Ik zoek nl. een manier om via mijn laptop alle 4 de luidsprekers aan te sturen, nu kan ik telkens maar naar 1 P1 streamen.

    Alvast bedankt!

Geef een reactie