USB-C OTG adapters: let op de blauwe USB 3.0

– Update: 9 december 2023 –

Je hangt je snelle externe schijf aan je nieuwe snelle laptop. Of je fijne snelle USB-stick. En opeens is alles TRAAAG. Hoe kan dat nou weer? Nieuwe laptops zijn USB-C, en je oude USB-apparaten sluit je met adapters of hubs aan. Maar soms zijn die adapters niet USB 3.0. Een USB 3.0 ingang is meestal BLAUW. Dat is wel snel. Maar ik had een paar adapters en hubs die traag waren. Ook snoeren kunnen traag zijn. Zoals het officiële Apple snoer dat bij je gloednieuwe laptop zit: die is ook traag.

USB-C OTG adapters

Met zo’n On The Go adapter kan je oude USB-apparaten aansluiten op je nieuwe MacBook. Een USB-stick wordt zo een USB-C stick. Zoals met deze USB-naar-USB-C-OTG-adapter (€1) of met deze OLAF adapter (€2). Allebei getest en doorgemeten: met de snelheid van USB 3.0 en verder helemaal prima.
otg usb usb-c adapter

Of deze SD kaart lezer met USB-C van 3 euro (getest en eerder nog goed bevonden): deze heeft NIET de snelheid van USB3, eigenlijk een afrader dus:

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

De twee goedkope hubs hieronder waren dan weer WEL snel, met de echte USB 3.0:

Goedkope USB-C hubs met HDMI, VGA, SD

Een goede USB-C hub met HDMI, USB en SD/TF is deze voor 15 euro. Deze heeft de snelheid van USB 3.0. Zonder SD is er deze USB-C hub voor 9 euro, met HDMI, 2x USB waarvan 1x USB 3.0 en micro-USB. Ik heb ze allebei getest en ze zijn prima. Met een mooie aluminium behuizing, geen plastic dus. Diegene zonder SD van 9 euro is superklein en dat is fijn en handig. De HDMI werkt perfect, met uitstekend beeld en geluid. En zelfs mijn printer doet het via dit ding (die doet het niet via andere adapters).

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, supercompact. Die blauwe ingang is met snelle USB3. Die hieronder heeft ook SD en 2x USB3. Mooi, goed en handig. Getest: werkt perfect op nieuwe Macbooks. Alleen Audio-DAC’s werken niet vlekkeloos helaas!

USB-C hub macbook hdmi SD

Zie ook het artikel over alle Usb-C kabels, hubs, adapters en opladers.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik heb de indruk dat Apple zich wat misrekend heeft in de snelheid waarmee de wereld op USB-c overschakelt. Er zijn buiten de Mac-wereld nauwelijks computers te vinden die uitsluitend USB-c gebruiken en in de ‘echte’ wereld is USB-a overal. Ga maar eens naar een hotel of vliegveld. En de nieuwe NS-treinen worden ook voorzien van… USB-a aansluitingen. Vooralsnog is de business case voor USB-c niet heel sterk.

Geef een reactie