USB-C: hubs, kabels en adapters

usb-c-hub goedkoop

Alles wordt USB type C. Je laptop is misschien ook al USB-C. Je iPad, Android telefoon, koptelefoon, powerbank en alles wat oplaadbaar is ook. En zelfs de iPhone zal binnenkort wel volgen. USB-C accessoires zijn duur bij Apple: een snoertje kost al 25 euro, en verloopjes al gauw 79 euro. Daarom kocht ik allerlei goedkope USB-C kabels, adapters en hubs voor een paar euro op Aliexpress, om ze te testen. Hierbij de resultaten.

Goedkope USB-C naar USB-C kabels

Deze USB-C naar USB-C kabel (verkrijgbaar in 50 cm tot 2 meter) is goed. Kost 2 euro inclusief verzending – duurt ongeveer twee weken. Je kan deze gebruiken voor alles van USB-C naar USB-C, en dat is in de toekomst vrijwel alles. Dus je kan er ook je MacBook mee opladen, of je koptelefoon of externe schijf of DAC mee aansluiten en zo. Ik heb hem getest en hij werkt precies als de originele Apple kabel. Opladen gaat even snel (dat kun je zien in Coconut Battery). Er zit PD 3.0 en QC 3.0 op, en 5A, 60Watt.

Alleen is de data-snelheid niet zo snel: 60Mbs. Een film van 1 Gb zet je dan over in 20 seconden. USB 3.0 zou 10x sneller moeten gaan. Maar die dure kabel van Apple is ook niet snel! Op een snelle kabel moet SuperSpeed staan, of SuperSpeed+ of 10Gbps of Gen2 of 4K. Een film van 1Gb kan dan in 1 seconde overgezet worden. Maar die zijn nog nergens goedkoop te vinden. Wat raar…

UPDATE: ik heb eindelijk een snelle gevonden, hier voor 6 euro. Dit is de enige goedkope USB-C kabel met alles erop en eraan, inclusief snelle data 10Gbps, ofwel gen2 en het kan daarom ook 4K video. Getest en goed bevonden. Superstevig en sterk, maar ook wel een beetje onbuigzaam. Soms wil je juist en heel soepel kabeltje. Dat is deze dus niet.

Zo’n kabel is een aanrader, want straks heb je allemaal verschillende kabels, en kan je niet meer zien welke kabel wat kan: dat wordt een ramp. Je kan dan maar het beste dit soort Gen2-4K-kabels kopen, dan hoef je daar tenminste niet meer op te letten.

Inmiddels zijn er wat meer kabels met Gen2 ofwel 4K of hoe het ook heet. Bijvoorbeeld deze Electop voor 3,50 €. Ook getest en goed bevonden:

usb-c kabel 4K gen2 snelle datausb-c kabel 4K gen2 snelle data

Nog weer 4x sneller is Thunderbolt 3.0 (40Gbps), zoals deze kabel voor 15,- €:

usb-c thunderbolt 3 kabel 40Gbs

Thunderbolt gaat dus via een USB-C stekker. Straks komt er USB 4.0 en dat wordt vergelijkbaar – en compatibel – met Thunderbolt.

Via een USB 3.0 hub kan het ook wel snel, met je gewone USB kabel. Op de hub zie je dan meestal een blauwe USB: dat is de snelle USB 3.0. Zie verderop.

USB-C naar USB-C kabel goedkoop

Je kan van deze kabel een MagSafe kabel voor opladen maken: met een magnetische adapter.

Goedkope USB-C naar Lightning kabels

Met deze USB-C-naar Lightning kabel van Floveme kan je je iPhone op je MacBook aansluiten, geschikt voor data en opladen. Die kabel krijg je er bij Apple niet eens bij! Hoe moet je nou je iPhone aansluiten op je Mac? Nou, zo dus! Voor 3 euro, getest en goed bevonden. (Of neem de USB-C oplader van € 9,- verderop, want daar zit zo’n kabel gratis bij).
– UPDATE ik moet wel af en toe de Lightning stekker omdraaien – 

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Of deze Lightning naar USB-C-kabel van Voxlink, in verschillende kleuren en lengtes, voor 3 euro. High speed data transfer en Fast Charger. Mooie dikke soepele gewoven kwaliteit. Getest en goed bevonden! Levertijd was twee weken. UPDATE: deze doet het na een jaar opeens niet meer. AFRADER dus.

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Het logo “MFi” mogen ze allemaal niet gebruiken, want dan moeten ze Apple 3 euro per kabeltje betalen. Maar soms zijn dit soort snoeren beter dan de originele Apple-Lightning-snoeren.

Slechte zijn er ook: deze USB-C naar Lightningkabel van Raxfly, ook voor 3 euro, was een AFRADER. Deze deed het na een paar dagen al niet meer goed en kan ook geen fast charge (5W ipv 10W als je het doormeet). Bovendien had deze een superlange levertijd van 7 weken.

USB-naar-USB-C kabels

Een snoer van ouderwetse USB-A naar nieuwe USB-C heb je ook soms nodig. Van het merk Robotsky is er deze USB naar USB-C kabel, vanaf een paar euro, afhankelijk van de gekozen lengte. Met de hoge data-snelheid van USB 3.0.

usb 3.0 naar usb-c-kabel-verloop adapter

USB-C adapters

Je kan je huidige USB-apparaten aansluiten met een adapter. Zo kan je je bijvoorbeeld USB-stick omtoveren tot USB-C stick, met deze Robotsky adapter (1,-) of deze OLAF adapter (2,-). Allebei getest en doorgemeten: met de snelheid van USB 3.0:adapter verloopje USB 3.0 naar USB-C

Of deze SD kaart lezer met USB-C van 3 euro. In allerlei uitvoeringen, zoals met behalve SD en TF ook oude USB. Dus niet zo snel als USB3:

Goedkope USB-C hubs met HDMI, VGA, SD

Er zit geen Video Out op nieuwe MacBooks. Maar dat kan met USB-C-hubs. Een goede USB-C hub met HDMI, USB en SD/TF is deze voor 15 euro. Zonder SD is er deze USB-C hub voor 9 euro, met HDMI, 2x USB waarvan 1x USB 3.0  (snel dus) en micro-USB. Ik heb ze allebei getest en ze zijn prima. Met een mooie aluminium behuizing, geen plastic dus. Diegene zonder SD van 9 euro is superklein en dat is fijn en handig. De HDMI werkt perfect, met uitstekend beeld en geluid. En zelfs mijn printer doet het via dit ding (bijzonder, want die doet het vaak niet via diverse andere verloopjes).

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, supercompact. Die blauwe ingang is met snelle USB3. Die hieronder heeft ook SD en 2x USB3. Mooi, goed en handig. Getest: werkt perfect op alle nieuwe Macbooks, en ook op Androids, Samsung telefoons, Huawei’s etc. Alleen Audio-DAC’s werken niet vlekkeloos helaas!

USB-C hub macbook hdmi SD

Een USB-C-dock met ethernet/USB kan ook, voor 7,-:

USB-C hub dock ethernet USB

Goedkope USB-C opladers

Zie de blog over Dual port USB-C opladers.

USB-C doormeten

Ik meet deze dingen door met Coconut Battery (gratis app) en met metertjes zoals deze USB-C-meter. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten. Helaas kan je nog steeds niet uitlezen wat voor USB-C kabel je precies hebt. Er zijn veel soorten USB-C-kabels: qua data heb je langzame kabels (400Kbs), snelle (SS+ heet dat, en dat is 10Gbs, ofwel 4K ofwel gen2, nauwelijks verkrijgbaar) en supersnelle (Thunderbolt 3: 40Gbs, al helemaal nergens verkrijgbaar). Er is ook een verschil in stroomsterkte: 60W is normaal, maar er is ook 100W. Er moeten logootjes op vind ik, in ieder geval als het SS+ is. Dat is nu allemaal nog erg onduidelijk.

Het kan dus gebeuren dat je USB-C-kabel veel te traag is (zoals de Apple kabel!!), of dat een goed kabeltje opeens niet werkt met een bepaald apparaat. Zo doet mijn officiële Apple kabel het vaak niet met een niet-Apple apparaat. Mijn printer doet het niet met sommige adapters. En Audio DAC’s doen het vaak ook niet goed via adapters. Bizar allemaal… Ook hubs en verloopjes zijn vaak niet snel. Als er USB op zit dan kan het super-langzaam zijn, als het geen USB 3 is. Dat is meestal herkenbaar aan de blauwe kleur. Je zal maar kleurenblind zijn!

Magnetische stekkers en kabels

Deze magnetische kabel voor 3,- van PZOZ: heb ik ook getest en goed  bevonden. Dat is de kabel plus de magnetische plug. Deze kan snelladen (15Watt, QC 3.0) met tegelijk ook data. De plugjes (USB-C, Lightning of micro-USB) kun je er los voor 1 euro bijbestellen. Erg handig, als later blijkt dat je nog zo’n plug nodig hebt, kwijt bent of juist een ander type nodig hebt. Die plug kan je gewoon ook in je Android laten zitten. Als bescherming tegen stof en zandkorrels (dust plug).

magsafe magnetische iPhone kabel PZOZ beste

Elk gewoon snoer kun je ook nog magnetisch maken met deze stekker-plus-verloopje. In Lightning, USB-C of Micro-USB, zowel voor de ingang als voor het stekkertje. Moet je allebei kiezen en aangeven in je bestelling. Tezamen 4 euro. Getest en goed bevonden: deze kan je zelfs als Magsafe oplader gebruiken op nieuwe MacBooks met USB-C! Ongelofelijk! Je moet dan wel een NIET-Apple USB-C kabel gebruiken. En een NIET-Apple oplader.

Zie ook de blog over USB-C powerbanks,
de blog over een USB-C zonnepaneel
e
n de beste goedkope iPhone kabels.

Ik update deze blog regelmatig. Heb je tips, laat maar weten in de comments!

13 Reacties

 1. Ha Aartjan, mooie blog weer! Superinfo weer allemaal. Zit hier nu naar te kijken want die magnetische kabeltjes zijn wel handig idd. Heb alleen nog een boel oude type Lightning oplaadkabels (iPhone 6) dus leek me zo’n verloopje ook wel handig erbij. Zie alleen dat het product van het laatste Ali linkje onderaan je tekst niet meer beschikbaar is. Is helaas ook niet te zien wat je precies bedoelde, maar denk dat het zoiets moet zijn?
  https://www.aliexpress.com/item/4000109722805.html
  of deze (hier staat specifiek oude iPhone types bij?)
  https://www.aliexpress.com/item/32709826536.html

  Alleen is de prijs eigenlijk zelfde als gewoon nieuwe magnetic kabeltjes kopen, dat is wel jammer…
  En een adaptertje met Lightning female ingang (voor de oude oplaadkabel) met aan andere einde ook weer Lightning magnetic dustplug dingetje blijkt nogal een speciale combinatie..? Zie steeds alleen USB-C of Micro USB adaptertjes voor de kabel ingang voorbijkomen…

  Belangrijkste vraag is alleen of dit wel werkt met mijn oude iPhone 6 lightning kabels, want ze hebben het steeds over “This is only for the 10th Generation product, not 4th generation” en het Lightning stekker uiteinde is een volledig gekleurde chip, niet een ‘wit met chip streepjes’ zoals ik ze allemaal heb. Geen idee of dat wat uit zou moeten maken?

   1. Dank voor je reactie. Nee die blog had ik idd ook gezien, daar refereerde ik ook naar (dat die kabels eigenlijk zelfde prijs zijn als zo’n adaptertje). Wat ik bedoelde is dat je je huidige ‘oude type’ Lightning kabels die je al overal hebt in huis en in de auto, dan zou kunnen ‘upgraden’ naar een magnetische kabel mbv zo’n adaptertje waarvan ik 2 linkjes postte (dus lightning ingang ene kant naar magnetic andere kant + plugje). Ik dacht dat je daar naar refereerde in je blog post hierboven waarvan dat linkje niet meer werkt. Correct? Alleen vraag ik me dus af of dat werkt met oudere iPhones en snap ik het verhaal 4th of 10th generation iphones niet waar ze het over hebben op Aliexpress. Cheers

    1. Aha okee. Ik heb de links inmiddels aangepast, dank. Ja, je kan inderdaad ALLE Lightning op die manier upgraden naar magnetische Lightning. Ook voor oudere iPhones, zolang die maar Lightning zijn.

  1. Fantastische blog!

   De link doet het helaas niet meer bij:
   “Deze kabel kan ook: HighSpeed van USB naar USB-C voor 1,85, lengte 90 cm, in verschillende kleuren”

 2. Hoi wat een geweldige site keep up the good work!, ik heb een van die hubs aangeschaft waar je ook een USB 3 en usbC op aan kunt sluiten naast HDMI, ik krijg alleen geen geluid op de tv. Enig idee hoe dat kan worden opgelost? Het moet werken met een Macbook.

Geef een reactie