USB-C: hubs, kabels en adapters

usb-c-hub goedkoop

– Update: 11 oktober 2023 –

Alles wordt USB-C. Je laptop, iPad, Android telefoon, koptelefoon, powerbank en alles wat oplaadbaar is. En zelfs de iPhone zal binnenkort wel volgen. USB-C accessoires zijn duur bij Apple: een snoertje kost al 25 euro, en verloopjes al gauw 79 euro. Daarom kocht ik allerlei goedkope USB-C kabels, adapters en hubs, om ze te testen. Hierbij de resultaten.

Of deze hub die je aan de zijkant klikt. Getest en goed bevonden. Als je MacBook altijd op tafel staat is dit de beste en stevigste optie. Er zit van alles op (HDMI, USB, SD, Thunderbolt), alleen geen ethernet:

macbook usb-c hub thunderbolt hdmi sd

Of gewoon in Nederland, deze vergelijkbare USB-C hub voor 20,- op BOL.com:

USB-c hub macbook

Het kan ook universeel, dan past het op alle laptops. Zoals deze voor 23,- op BOL.com, met 4K HDMI, 3x USB en SD / TF:

Kan ook nog goedkoper op AliExpress, voor rond de 15 euro: getest en goed bevonden.

Heb je alleen HDMI nodig, dan kan je het beste zo eentje nemen voor een tientje:

En die is er ook met USB erbij, want dan kan er bijvoorbeeld nog een muis en of toetsenbord in, of de oplader:

Andere goede USB-C hubs met USB, SD-lezer en HDMI zijn:

En als je ook nog ethernet (internet via de kabel) nodig hebt – en extra stroom – dan is er op BOL.com bijvoorbeeld deze voor 35,-:

Deze heeft ook nog ethernet en stroom via USB-C

Verderop meer hubs en andere mogelijkheden. Nu iets over USB-C kabels:

Goedkope USB-C naar USB-C kabels

Deze USB-C naar USB-C kabel (verkrijgbaar in 50 cm tot 2 meter) is goed. Kost 2 euro inclusief verzending – duurt ongeveer twee weken. Je kan deze gebruiken voor alles van USB-C naar USB-C, en dat is in de toekomst vrijwel alles. Dus je kan er ook je MacBook mee opladen, of je koptelefoon of externe schijf of DAC mee aansluiten en zo. Ik heb hem getest en hij werkt precies als de originele Apple kabel. Opladen gaat even snel (dat kun je zien in Coconut Battery). Er zit PD 3.0 en QC 3.0 op, en 5A, 60Watt.

Alleen is de data-snelheid niet zo snel: 60Mbs. Een film van 1 GB zet je dan over in 20 seconden. USB 3.0 zou 10x sneller moeten gaan. Maar die dure kabel van Apple is ook niet snel! Op een snelle kabel moet SuperSpeed staan, of SuperSpeed+ of 10Gbps of Gen2 of 4K. Een film van 1GB kan dan in 1 seconde overgezet worden. Maar die zijn wel een stuk duurder, en nauwelijks goedkoop te vinden.

UPDATE: ik heb eindelijk een snelle gevonden, hier voor 6 euro. Dit is de enige goedkope USB-C kabel met alles erop en eraan, inclusief snelle data 10Gbps, ofwel gen2 en het kan daarom ook 4K video. Getest en goed bevonden. Superstevig en sterk. Wel een beetje onbuigzaam, maar dat is juist een voordeel, want goede USB-C-kabels moeten juist zo dik en stevig zijn. Ook is het belangrijk dat je een kabel zo kort mogelijk kiest: hoe langer hoe meer verlies, zowel qua snelheid als qua oplaadstroom.

Straks heb je allemaal verschillende kabels, en kan je niet meer zien welke kabel wat kan. Je kan dan maar het beste dit soort dikke stevige Gen2-4K-kabels kopen, dan hoef je daar tenminste niet meer op te letten.

Inmiddels zijn er wat meer kabels met Gen2 ofwel 4K. Bijvoorbeeld deze Electop voor 3,50 €. Ook getest en goed bevonden. (UPDATE die  links werken al niet meer, ik zou nu deze doen. Of anders deze goedkope gen2 4K USB-C kabel

usb-c kabel 4K gen2 snelle datausb-c kabel 4K gen2 snelle data

Nog weer 4x sneller is Thunderbolt 3.0 (40Gbps), zoals deze kabel voor 15,- €:

usb-c thunderbolt 3 kabel 40Gbs

Thunderbolt (herkenbaar aan het logo met de bliksem) gaat dus via een USB-C stekker. Straks komt er ook nog USB 4.0 en dat wordt vergelijkbaar – en compatibel – met Thunderbolt.

Via een USB 3.0 hub kan het ook wel snel, met je gewone USB kabel. Op de hub zie je dan meestal een blauwe USB: dat is de snelle USB 3.0. Zie verderop.

USB-C naar USB-C kabel goedkoop

Je kan van deze kabel een MagSafe kabel voor opladen maken: met een magnetische adapter.

Goedkope USB-C naar Lightning kabels

Met deze USB-C-naar Lightning kabel van Floveme kan je je iPhone op je MacBook aansluiten, geschikt voor data en opladen. Die kabel krijg je er bij Apple niet eens bij! Hoe moet je nou je iPhone aansluiten op je Mac? Nou, zo dus! Voor 3 euro, getest en goed bevonden. (Of neem de USB-C oplader van € 9,- verderop, want daar zit zo’n kabel gratis bij).
– UPDATE ik moet wel af en toe de Lightning stekker omdraaien – 

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Of deze Lightning naar USB-C-kabel van Voxlink, in verschillende kleuren en lengtes, voor 3 euro. High speed data transfer en Fast Charger. Mooie dikke soepele gewoven kwaliteit. Getest en goed bevonden! Levertijd was twee weken. UPDATE: deze doet het na een jaar opeens niet meer. AFRADER dus.

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Het logo “MFi” mogen ze allemaal niet gebruiken, want dan moeten ze Apple 3 euro per kabeltje betalen. Maar soms zijn dit soort snoeren beter dan de originele Apple-Lightning-snoeren.

Slechte zijn er ook: deze USB-C naar Lightningkabel van Raxfly, ook voor 3 euro, was een AFRADER. Deze deed het na een paar dagen al niet meer goed en kan ook geen fast charge (5W ipv 10W als je het doormeet). Bovendien had deze een superlange levertijd van 7 weken.

USB-naar-USB-C kabels

Een snoer van ouderwetse USB-A naar nieuwe USB-C heb je ook soms nodig. Van het merk Essager is er deze USB naar USB-C kabel, vanaf een paar euro, afhankelijk van de gekozen lengte. Met de hoge data-snelheid van USB 3.0.

usb 3.0 naar usb-c-kabel-verloop adapter

USB-C adapters

Je kan je huidige USB-apparaten aansluiten met een adapter. Zo kan je je bijvoorbeeld USB-stick omtoveren tot USB-C stick, met deze Robotsky adapter (1,-) of deze OLAF adapter (2,-). Allebei getest en doorgemeten: met de snelheid van USB 3.0:adapter verloopje USB 3.0 naar USB-C

Of deze SD kaart lezer met USB-C van 3 euro. In allerlei uitvoeringen, zoals met behalve SD en TF ook oude USB. Dus niet zo snel als USB3:

OTG adapters

Met een OTG adapter voor USB-C kan je bijvoorbeeld een USB-DAC aansluiten en tegelijk je telefoon opladen. En er zit ook SD en zo op.

Goedkope USB-C hubs met HDMI, VGA, SD

Er zit geen Video Out op nieuwe MacBooks. Maar dat kan met USB-C-hubs. Een goede USB-C hub met HDMI, USB en SD/TF is deze voor 15 euro. (NIEUWE LINK)

Van topmerk Baseus zijn er deze USB-C hubs vanaf 12 euro, in allerlei uitvoeringen, zoals HDMI, 2x USB waarvan 1x USB 3.0  (snel dus) en micro-USB.

Ik had er in het verleden al een aantal getest en die waren allemaal prima. Met een mooie aluminium behuizing, geen plastic dus. Diegene zonder SD van 9 euro is superklein en dat is fijn en handig. De HDMI werkt perfect, met uitstekend beeld en geluid. En zelfs mijn printer doet het via dit ding (bijzonder, want die doet het vaak niet via diverse andere verloopjes).

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, supercompact. Die blauwe ingang is met snelle USB3. Die hieronder heeft ook SD en 2x USB3. Mooi, goed en handig. Getest: werkt perfect op alle nieuwe Macbooks, en ook op Androids, Samsung telefoons, Huawei’s etc. Alleen Audio-DAC’s werken niet vlekkeloos helaas! (NIEUWE LINKS)

USB-C hub macbook hdmi SD

Een USB-C-dock met ethernet/USB kan ook, voor weinig (NIEUWE LINK):

USB-C hub dock ethernet USB

Goedkope USB-C opladers

Zie de blog over Dual port USB-C opladers. Maar inmiddels in 2021 zou ik alleen nog maar Gallium Nitride opladers kopen.

USB-C doormeten

Ik meet deze dingen door met Coconut Battery (gratis app) en met metertjes zoals deze USB-C-meter. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten. Helaas kan je nog steeds niet uitlezen wat voor USB-C kabel je precies hebt. Er zijn veel soorten USB-C-kabels: qua data heb je langzame kabels (400Kbs), snelle (SS+ heet dat, en dat is 10Gbs, ofwel 4K ofwel gen2) en supersnelle (Thunderbolt 3: 40Gbs). Er is ook een verschil in stroomsterkte: 60W is normaal, maar er is ook 100W. Er moeten logootjes op vind ik, in ieder geval als het SS+ is. Dat is nu allemaal nog erg onduidelijk.

Het kan dus gebeuren dat je USB-C-kabel veel te traag is (zoals de Apple kabel!!), of dat een goed kabeltje opeens niet werkt met een bepaald apparaat. Zo doet mijn officiële Apple kabel het vaak niet met een niet-Apple apparaat. Mijn printer doet het niet met sommige adapters. En Audio DAC’s doen het vaak ook niet goed via adapters. Bizar allemaal… Ook hubs en verloopjes zijn vaak niet snel. Als er USB op zit dan kan het super-langzaam zijn, als het geen USB 3 is. Dat is meestal herkenbaar aan de blauwe kleur. Je zal maar kleurenblind zijn!

Magnetische stekkers en kabels

Deze magnetische kabel voor 3,- van PZOZ: heb ik ook getest en goed  bevonden. Dat is de kabel plus de magnetische plug. Deze kan snelladen (15Watt, QC 3.0) met tegelijk ook data. De plugjes (USB-C, Lightning of micro-USB) kun je er los voor 1 euro bijbestellen. Erg handig, als later blijkt dat je nog zo’n plug nodig hebt, kwijt bent of juist een ander type nodig hebt. Die plug kan je gewoon ook in je Android laten zitten. Als bescherming tegen stof en zandkorrels (dust plug).

magsafe magnetische iPhone kabel PZOZ beste

Elk gewoon snoer kun je ook nog magnetisch maken met deze stekker-plus-verloopje. In Lightning, USB-C of Micro-USB, zowel voor de ingang als voor het stekkertje. Moet je allebei kiezen en aangeven in je bestelling. Tezamen 4 euro. Getest en goed bevonden: deze kan je zelfs als Magsafe oplader gebruiken op nieuwe MacBooks met USB-C! Ongelofelijk! Je moet dan wel een NIET-Apple USB-C kabel gebruiken. En een NIET-Apple oplader.

Zie ook de blog over USB-C powerbanks,
de blog over een USB-C zonnepaneel
e
n de beste goedkope iPhone kabels.

Ik update deze blog regelmatig. Heb je tips, laat maar weten in de comments!

28 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hi ik zie door de bomen even het bos niet meer.
  Ik heb een powerbank nodig voor een DJ controller de pioneer flx4
  Er staat dat ik een 9V 3A moet nemen in een filmpje.
  Vraag welke powerbanken zijn geschikt?

 2. Door het vele thuiswerk, al bijna twee jaar :-( is een goede werkplek set-up essentieel. Ik werk dan ook met mijn zakelijke laptop (Dell latitude 5285, twee USB-C, één USB 3) en twee externe HDMI monitoren. Deze manier van werken bevalt heel goed!
  De monitoren sluit ik aan via een docking adapter. (https://www.amazon.nl/Anker-PowerExpand-USB-C-adapter-data-poorten-geheugenkaartlezer/dp/B0874M3KW4)
  Dit is echter al de derde adapter, steeds een ander type/merk, en ook deze begint kuren te vertonen, beeldschermen knipperen of vallen enkele seconden uit.
  Is er een type dat als degelijk bekend staat en niet gelijk 200€ of meer kost?

   1. Dank voor het antwoord, klinkt plausibel!
    Maar op mijn werk hebben we een wat duurdere (https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=Lenovo+40AF0135EU) daar werkt e.e.a. wel. Mijn huidige adapter reageert op beide USB-C poorten identiek, ik vermoed dan ook dat het geen mechanisch probleem van de laptop is. Blijft over USB hardware elektronica van de laptop of de adapter, ik gok op dat laatste. Aangezien ik dual HDMI nodig heb én voeding (en meerdere USB A poorten) zoek ik dus een multi adapter die het langer dan een half jaar volhoud.

  1. Heb je ook wel eens naar itec docks gekeken? Ik ben wel benieuwd naar je mening aartjan. Ze lijken wel een mooie prijs/kwaliteit te hebben aangezien ze ook PD hebben. https://www.usb-c-adapters.nl/product/thunderbolt-3-compact-dock-met-2-x-displayport-ethernet-audio-5-x-usb-a-2-x-usb-c/

   Wel een design misser: je moet de knop een paar tellen indrukken voor hij in/uitschakelt. En dat zie je door.. het lampje dat op dat moment onder je vinger verstopt zit.

 3. Jammer dat er vanaf 01-07-2021 op bestelling buiten de EU extra kosten worden berekend: btw, invoerrechten en inklaringskosten. Het maakt het bestellen via AliExpress een stuk minder aantrekkelijk.
  Ik heb in de afgelopen jaren best wel veel via AliExpress besteld: kabeltjes, hoesjes et cetera.

 4. De link naar de usb c hubs werken niet meer. Jammer want ik was er juist naar op zoek. Kan je eventueel een werkende link toevoegen? Alvast bedankt.
  Je site is super!!!!

 5. Dank voor de vele info. Waarschuwing bij gebruik van magnetische kabels, pas op voor kleine ijzerdeeltjes. Kortsluiting is gauw gemaakt. Gelukkig is bij mij de schade beperkt gebleven, maar ik kan me erger voorstellen.

 6. Dankjewel!
  Wat ook interessant is: HDMI 30 of 60Hz?
  ,ethernet 1GB: word deze snelheid behaald?
  Bij de Linq USB hub moet je bijvoorbeeld een USB3 toestel aansluiten om de 1GB snelheid te kunnen behalen.

 7. Ha Aartjan, mooie blog weer! Superinfo weer allemaal. Zit hier nu naar te kijken want die magnetische kabeltjes zijn wel handig idd. Heb alleen nog een boel oude type Lightning oplaadkabels (iPhone 6) dus leek me zo’n verloopje ook wel handig erbij. Zie alleen dat het product van het laatste Ali linkje onderaan je tekst niet meer beschikbaar is. Is helaas ook niet te zien wat je precies bedoelde, maar denk dat het zoiets moet zijn?
  https://www.aliexpress.com/item/4000109722805.html
  of deze (hier staat specifiek oude iPhone types bij?)
  https://www.aliexpress.com/item/32709826536.html

  Alleen is de prijs eigenlijk zelfde als gewoon nieuwe magnetic kabeltjes kopen, dat is wel jammer…
  En een adaptertje met Lightning female ingang (voor de oude oplaadkabel) met aan andere einde ook weer Lightning magnetic dustplug dingetje blijkt nogal een speciale combinatie..? Zie steeds alleen USB-C of Micro USB adaptertjes voor de kabel ingang voorbijkomen…

  Belangrijkste vraag is alleen of dit wel werkt met mijn oude iPhone 6 lightning kabels, want ze hebben het steeds over “This is only for the 10th Generation product, not 4th generation” en het Lightning stekker uiteinde is een volledig gekleurde chip, niet een ‘wit met chip streepjes’ zoals ik ze allemaal heb. Geen idee of dat wat uit zou moeten maken?

   1. Dank voor je reactie. Nee die blog had ik idd ook gezien, daar refereerde ik ook naar (dat die kabels eigenlijk zelfde prijs zijn als zo’n adaptertje). Wat ik bedoelde is dat je je huidige ‘oude type’ Lightning kabels die je al overal hebt in huis en in de auto, dan zou kunnen ‘upgraden’ naar een magnetische kabel mbv zo’n adaptertje waarvan ik 2 linkjes postte (dus lightning ingang ene kant naar magnetic andere kant + plugje). Ik dacht dat je daar naar refereerde in je blog post hierboven waarvan dat linkje niet meer werkt. Correct? Alleen vraag ik me dus af of dat werkt met oudere iPhones en snap ik het verhaal 4th of 10th generation iphones niet waar ze het over hebben op Aliexpress. Cheers

    1. Aha okee. Ik heb de links inmiddels aangepast, dank. Ja, je kan inderdaad ALLE Lightning op die manier upgraden naar magnetische Lightning. Ook voor oudere iPhones, zolang die maar Lightning zijn.

  1. Fantastische blog!

   De link doet het helaas niet meer bij:
   “Deze kabel kan ook: HighSpeed van USB naar USB-C voor 1,85, lengte 90 cm, in verschillende kleuren”

 8. Hoi wat een geweldige site keep up the good work!, ik heb een van die hubs aangeschaft waar je ook een USB 3 en usbC op aan kunt sluiten naast HDMI, ik krijg alleen geen geluid op de tv. Enig idee hoe dat kan worden opgelost? Het moet werken met een Macbook.

Geef een reactie