‘Een uurtje video kijken kost evenveel energie als twee koelkasten’

– Update: 10 juli 2019 –

Stond in de NRC: Een uurtje video kijken kost evenveel energie als twee nieuwe koelkasten. Wacht ff. Een koelkast is een energie-slurper. Niet alleen omdat die 24 UUR PER DAG aanstaat, maar ook omdat die minstens 50 Watt verbruikt. Mijn kleine koelbox gebruikt bijvoorbeeld al 225 Watt!. Een smartphone laadt je in 3 uur op met 5 Watt, en die doet het dan 12 uur. Dat moet toch al een beetje een vage indruk geven?

24 uur koelkast verbruikt dus DUIZEND KEER (tot 5000x) meer energie dan een uurtje video. Niet TIEN keer, niet HONDERD keer, nee VIJFDUIZEND KEER. En dan hebben we het nog maar over ÉÉN koelkast. Laat staan twee. Het hangt er wel van af hoe erg de koelkast moet koelen, oftewel hoe warm het is. In de meest absurde gunstige berekeningen kost het een koelkast nog steeds 100x meer stroom dan een smartphone.

Okee, een webserver verbruikt per filmpje ook stroom, en de zender of  de wifi. Maar een webserver is gewoon een computer van 50W die wel tienduizend video’s per dag kan serveren. En het stroomverbruik van wifi of mobiele zender voor 1 uurtje video VOOR 1 PERSOON valt al helemaal in het niet: Wifi is sowieso maar maximaal 0,1 Watt, het mag wettelijk niet eens meer zijn!

De Volkskrant kon in de rubriek “KLOPT DIT WEL?” de bewering van de NRC niet onderuit halen. Als grote gerespecteerde intellectuele kranten als NRC en Volkskrant al ZO ONGELOFELIJK WEINIG besef van energie hebben dan is het geen wonder dat de wereld daar binnenkort aan ten onder gaat. Je zou bijvoorbeeld kunnen Googlen naar energieverbruik:

Type toestel Vermogen Gebruiksduur Verbruik/jaar Prijs
Koelkast Combi C C 365 dagen – doorlopend 500 kWh €125
Smartphone oplader 5W 3 u/dag 5 kWh €1,25

Zie ook de blog over zonneladers, die over portable zonneladers en die over zonnepanelen op je dak.

Het is wel terecht om eens aan te stippen dat alle internet-servers bijelkaar extreem veel energie verbruiken. Maar dat gaat over miljarden video’s en ontelbare zware cloud services. In 2013 kopte het Technisch Weekblad nog “Mobiele telefoon verbruikt meer energie dan koelkast“. Om het even helemaal bont te maken!

Eén koelkastje verbruikt HONDERD tot VIJFDUIZEND keer meer energie per dag dan een uurtje video kijken

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Je koelkast staat niet de hele dag te draaien, alleen als de temp. te hoog is.
    Dat zal per dag hooguit een uurtje zijn.

  2. Een webserver is een computer van 50W die wel tienduizend video’s per dag kan serveren. En het stroomverbruik van wifi of mobiele zender, omgerekend voor 1 uurtje video voor 1 persoon valt totaal in het niet bij dat van een dag koelkast. Wifi is sowieso maar maximaal 0.1 Watt, wettelijk zo geregeld!

  3. Ik ben het eens met Erwin. Aart Jan ziet het vermoedelijk toch te simpel. Wat dacht je van al die servers die overal in de wereld staan te draaien? En zoveel afvalwarmte produceren dat je er een halve stad mee kunt verwarmen? Maar ik geef toe dat een degelijke onderbouwing een hele klus zou worden. Daar beginnen journalisten dus maar niet aan. En zo roept iedereen maar wat. Het gaat om het effect en niet meer om waarheidsvinding. Wat er op het gebied van klimaat en energietransitie zowel door journalisten als door politici al voor onzin is uitgeroepen, daar lust zelfs mijn hond geen brood meer van. Maar er is nog hoop: over een paar weken hebben we verkiezingen….!

  4. Interessant, maar ik zou in feiten voor een goede vergeljiking het hele ‘ecosysteem’ erbij willen betrekken. Voor het gebruik van een telefoon heb je natuurlijk een netwerk nodig (of WIFI, maar ook dat is een netwerk), filmpjes streamen vaak niet rechtstreeks van één gebruiker naar de volgende, maar gebruikt wat hubs. Dus hoe data over de wereld reist kan misschien ook wat extra energie kosten. Je zegt daar wel wat over in je artikel maar kwantificeert dat niet.

    Maar ik ben het met je eens dat de aannemelijkheid van de claim ‘video kost meer dan een koelkast laten koelen’ wel (heel) wat meer onderbouwing vereist.

Geef een reactie