USB-C is geen standaard: er is PD, QC, Thunderbolt, SS, Gen4 enzovoorts

– Update: 17 juli 2023 –

USB-C is handig en mooi, maar er is geen standaard. Het is een wildgroei aan varianten zoals SS, 4K, Gen3, 60W, 100W, USB 3.0, Thunderbolt 3.0, Power Delivery en Quick Charge. Gek wordt je ervan. Hier een poging tot een overzicht. UPDATE: er zijn nu nieuwe logo’s, zie onderaan.

Je kan goedkope kabels nemen voor een paar euro (zie hieronder). Die zijn vaak prima, maar die zijn meestal niet snel qua data. Maar de dure Apple kabels kunnen dat al helemaal niet, die zijn zelfs nog slechter. Een stap beter zijn de 4K ofwel Gen3 kabels (zie ook verderop). Dat heeft dus eindelijk ook een naam (nou ja, het kan ook SS of SS+ heten…). Die kunnen vrijwel alles.

Nou ja, ALLES…

Die hebben nog geen Thunderbolt 3.0. Dat is weer een stap sneller. En duurder. Bij Apple kosten die snoertjes meteen 80 euro of zo, maar nu zijn ze er gelukkig eindelijk ook voor 15 euro, op AliExpress. Zie ook verderop.

Kortom, resumee; er zijn grofweg drie soorten USB-C kabels:

1. Goedkope USB-C naar USB-C kabels

Zoals deze USB-C naar USB-C kabel (verkrijgbaar in 50 cm tot 2 meter). Kost 2 euro inclusief verzending. Je kan deze gebruiken voor alles van USB-C naar USB-C, en dat is in de toekomst ook inderdaad vrijwel alles. Dus je kan er ook je MacBook mee opladen, of je koptelefoon of externe schijf of DAC of monitor mee aansluiten en zo. Ik heb hem getest en hij werkt precies zoals de originele Apple kabel. Opladen gaat even snel (dat kun je zien in Coconut Battery). Er zit PD 3.0 en QC 3.0 op, en 5A, tot 60Watt.

Vaak kunnen deze goedkope kabels juist MEER dan een Apple kabel. Ze zijn meer compatibel, en geven minder problemen, is mijn ervaring. Met een powerbank je MacBook opladen? Deze kabel doet het wel, de Apple kabel niet. Een audio-DAC? Via de Apple kabel hoor je dan soms storing en uitvallers, met de goedkope vaak niet.

USB type C kabel

MAARR: de data-snelheid is traag. 60Mbs. Dat is langzaam. Net zo traag als Apple-kabels. Een filmpje van 1 GB zet je dan over in 20 seconden. Oude USB 3.0 doet dat in 2 seconden. Veel nieuwe USB-C-snoeren zijn ook al zo ultra-langzaam. Ook de dure USB-C-kabel van Apple bijvoorbeeld (die je bij je nieuwe MacBook krijgt)! Heel vreemd. Daar kan je dus niet eens een monitor mee aansluiten.

Op een snelle kabel moet SuperSpeed staan, of SuperSpeed+, SS+ of 10Gbps of 20Gps of Gen2 of 4K. Dat is helaas nog geen standaard. Een film van 1GB kan dan in 1 seconde overgezet worden. En je kan ‘m daarom ook voor 4K video en monitors gebruiken. Die snelle kabels zijn nog nauwelijks goedkoop te vinden, al begint dat nu te komen:

2. Snelle USB-C kabels: 4K / Gen3 / SS / SS+

Zoals deze hier voor 6 euro. Dit is een van de weinige goedkope USB-C kabels met alles erop en eraan, inclusief snelle data 10Gbps, ofwel gen2 en 4K video.

Zo’n kabel is een aanrader, om te voorkomen dat je straks allemaal verschillende kabels hebt, en je niet meer kan zien welke kabel wat kan: dat wordt een ramp. Je kan dan maar het beste uitsluitend dit soort Gen2-4K-kabels kopen, dan gaat dat in ieder geval niet mis.

Inmiddels zijn er meer kabels met Gen2 ofwel 4K of hoe het ook heet. Bijvoorbeeld deze Electop voor 3,50. En met het SS (SuperSpeed) logo kan je de kabel dus makkelijk herkennen als een snelle kabel. Ook heel belangrijk! UPDATE: deze kabel doet het niet in combinatie met een verloopje naar micro USB, wat met de kabel hierboven wel gaat. Ook al zo vreemd, want het ligt dan dus niet aan het verloopje!

usb-c kabel 4K gen2 snelle datausb-c kabel 4K gen2 snelle data

Op Bol.com

Inmiddels staan ze ook wel op BOL.com, zoals deze kabel van Mojogear. Met snelladen tot 100W (5A/20V) via USB Power-Delivery (PD) en datasnelheid tot 10Gbit/s.

Of de nog snellere Thunderbolt 4 kabels van Sounix met 40Gbps en 240W.

3. Thunderbolt 3 ofwel 40Gbs kabels

Nog weer twee tot vier keer sneller is Thunderbolt 3.0 (40Gbps), zoals deze kabel voor 15,- €. Te herkennen aan het Thunderbolt logo op de stekker. Maar waarom in Godsnaam niet op alle vier de kanten? Nou moet je toch nog alle stekkers omdraaien en vier keer kijken om het zeker te weten. Daar waren we toch net van af, zogenaamd?

usb-c thunderbolt 3 kabel 40Gbs

Met deze kabel zou je dus ALLES kunnen. Dit is de enige die ik kon vinden met alle  snelheden en stroomsterktes:

 • Thunderbolt 3
 • USB 3.1, 3.0, 2.0 en 1.0
 • USB type-C small reversible connector
 • Data transfer tot 40 Gbps
 • Tot 100W Power delivery
 • Ultra HD Video 5K @ 60 Hz of dual 4K @ 60 Hz video

Helaas staat er niet bij of PD 4.0 en Quick Charge in de nieuwste versies worden ondersteund. Zucht. Al neem ik aan van wel. Op BOL.com staan ook nog deze Thunderbolt 4 kabels van Sounix met 40Gbps en 240W.

In het ergste geval heb je straks allemaal aparte kabeltjes. En hoe hou je die nog uit elkaar? Want aan het stekkertje kan je het niet meer zien.

Ook Thunderbolt heeft diezelfde USB-C-stekker. Straks komt er ook nog USB 4.0 en dat wordt weer net zo snel als Thunderbolt 3 – en gelukkig ook compatibel daarmee.

Thunderbolt 2: mini Displayport naar USB-C

Thunderbolt 3 is dus dezelfde stekker als USB-C, maar Thunderbolt 2 had de stekker van mini DisplayPort. Grofweg alle Macs voor 2017 hadden dat. Er is een Apple adapter om USB-C apparaten aan te sluiten op Displayport. TB2 was twee keer zo snel als USB3, dus dat is echt wel snel.

Of neem deze kabel van mini Displayport naar US-C (27,-) op BOL.com.  Kan ook supergoedkoop op AliExpress: voor 5,-. Of neem de kabel van QGeeM voor 9 euro. Maar bij al deze kabels weet je niet zeker of het wel Thunderbolt is: want ook al is het dezelfde stekker, het is een ander protocol. Eerst testen dus!

Anders nog iets, behalve data snelheid?

Je moet voortaan dus altijd dubbelchecken welke specs je precies nodig hebt: PD4 (Power Delivery) voor je Android? Of juist QC4 (Quick Charge)? En is 60W wel genoeg voor je 15 inch MacBook Pro? Die heeft namelijk 100W nodig, in het snoer. De meeste andere MacBooks kunnen wel met 60W, en vaak ook met veel minder.

En check dus ook of je SS, SS+, 4K, gen4 of TB2 of 3 op je kabeltje nodig hebt.

UPDATE: nieuwe logo’s voor meer duidelijkheid

Er zijn nu nieuwe logo’s verzonnen om orde in de chaos te scheppen. Die moeten op de verpakking gaan staan. Maar dat lost het niet op, want het moet juist op de stekkers zelf staan:

USB-C kabels en opladers logo's

Zie ook de andere blogs over USB-C hubs, kabels en accessoires.

Je kan van al deze kabels ook MagSafe kabels maken, met een magnetische adapter.


Het is zomer, ergens in de toekomst. Twee random guys zitten bij een Bubble Tea Starbucks. We horen ze steeds geagiteerder praten: 

Guy 1 “Gast, heb jij een PD4-kabeltje?”

Guy 2: “Nee, mijnes doet alleen QC3”.

Guy 1: “Fok, nou kan ik niet opladen.”

Guy 2: “En hoezo is die schijf zo traag!”

Guy 1: “Gast! Je hebt geeneens Gen3 op die kabel! Neem anders die 4K-kabel”.

Guy 2: “Hee, zit daar geen SS op?”

Guy 1: “Nee ik had wel ergens een SS+ maar het magnetische stekkertje is weg”.

Guy 2: “Neem dan maar mijn Thunderbolt 4 snoer. O nee, kan niet, da’s mijn enige, maar misschien heb ik nog een ouwe Thunderbolt 3. Anders pak je toch je Apple oplaadkabel?”

Guy 1: “Nee man, die is belachelijk traag, daar kan je niks mee”

Guy 2: “Ik laad altijd op met deze goedkope Chinese kabel, want die doet het wel met mijn powerbank, en die Apple kabel niet”

Guy 1: “Inderdaad ja! Met die Apple kabel hoor ik ook altijd tikken en uitvallers in mijn audio, dat heb ik met dat goedkope Chinese kabeltje niet”

Guy 2: “Maar mijn laptop is al eens totaal opgeblazen door een goedkope kabel, ik mag van mijn vriendin  alleen nog maar de originele Apple kabel gebruiken”

Guy 1: “Djiezus man: die Apple kabel is LETTERLIJK 40x langzamer, kan je niks mee, zeg ik toch”.

Guy 2: “Je monitor kon toch via USB-C? Waarom doet mijnes het dan niet?”

Guy 1: “Duh! Omdat je een APPLE kabel gebruikt?”

Guy 2: “Weet ik veel! Hoe kan je dan zien wat voor kabel het is?”

Guy 1: “Met logootjes. Op de stekkers. Maar meestal staat er niks op. Dan kom je er dus nooit meer achter”.

Guy 2: “- – -”

De zon is achter de wolken verdwenen. In de verte dreigt onweer.

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dank voor je (snelle) reactie. M’n Mac gebruik ik grotendeels met een beeldscherm. De kabel houdt de computer altijd netjes opgeladen (100%), maar begrijp ik dat de reactie tussen de computer en de monitor beter kan? Wat zou ik opschieten met een snellere USB-C-kabel, vraag ik me nu af.

  Ja, straks overal USB-C. M’n Bluedio T7-koptelefoon had ‘m ook al. Heb ik dankzij jou gekocht. Meteen ook de eveneens de Xiaomi met Active Noise Cancelling aangeschaft. Blij met allebei. Wil er overigens ook graag de Spinfit-eartips-opzetstukjes bij kopen, maar weet niet waar te beginnen: moet ik zes types bestellen (en er vijf weggooien) om te ontdekken welke maat ik heb?

  1. Je kan bij de Spinfit het best de maat nemen die je normaliter ook hebt.
   En over de USB-C kabel: als je de trage Apple kabel gebruikt met een harddisk heb je opeens een supertrage schijf. Dat ligt dan niet aan de schijf of aan de Mac maar aan de kabel.

   1. Ja, ik heb echt moeten leren dat de ene kabel de andere niet is. Dat moderne kabels vaak chips bevatten en een belangrijke rol spelen bij het eindresultaat van wat je doet.

    Ik snap wat je zegt over het aansluiten van een schijf. Alleen gebruik in de USB-C-kabel die ik een paar maanden geleden bij het LG-beeldscherm kreeg om met de Macbook Pro te verbinden. Het opladen werkt prima (altijd 100%), de verbinding tussen computer en scherm lijkt ook prima, maar als jij het dan hebt over ‘veel te langzaam’ dan twijfel ik wel, of ik misschien een andere kabel nodig heb. Maar misschien hebben we het wel over verschillende dingen.

    Interessant dat je het ook hebt over zaken als basisch water. Ga ik ook lezen. Al zag ik al even snel dat je nog niet bent gedoken in de wereld van de apparatuur die het water basisch kan maken en de vraag of ons lichaam, dat gek is op zuur, zoals bijvoorbeeld citroenzuur, wel zo blij is met dat afwijkende water in een maag die z’n best doet extreem zuur te zijn.

    Heb de Spinfit inmiddels besteld, dankje.

    1. De LG kabel die je bij de monitor kreeg is natuurlijk wel snel, en 4K.

     Basisch water kan je makkelijker / goedkoper maken met druppels of tabletten dan met machines. Drie druppels in een vol glas water, maar dat kan alleen op een lege maag. Tabletten kunnen altijd.

 2. Je artikelen bevatten de informatie waarmee iemand verstandige beslissingen kan maken. Je kunt de artikelen als bronbestand gebruiken, aantekeningen maken en dan de boel samenvatten en een overzicht fabriceren. Zo doe ik het altijd met je artikelen en tal van andere lezers vast ook. Alles bij elkaar opgeteld vast een hoop manuren. Wat superhandig zou zijn is als jij dat voor ons deed. Dus niet halverwege stoppen en ons alle losse eindjes geven, maar de overzichten maken die lezers nodig hebben en zelf gaan maken als de auteur er niet in voorziet.
  Hoeft niet, want je service is al heel goed, mag wel.

 3. Dank voor je poging wat helderheid te scheppen, AartJan. Vraag ik me nu wel af: is de kabel die ik bij m’n Macbook Pro eind 2018 kreeg wel goed genoeg of kan het beter? En waar gebruik jij al de genoemde kabels voor?

  1. Die MacBook kabel is dus veel te langzaam. USB-c gaat iedereen steeds meer gebruiken, uiteindelijk voor alles: monitor, dac, audio interfaces, opladen, hoofdtelefoon, externe schijven, hubs, camera’s etc etc

Geef een reactie