Cyclic review: carbon fiets van 8 kilo voor €350

cyclic review carbon fiets goedkoop

Nooit eerder was een carbon fiets zo goedkoop. Zo’n ultralichte fiets gaat harder, hij fietst lichter, je kan sneller accelereren en je kan ‘m makkelijker tillen. Trappen op, het OV in, of een auto in. En als je fiets zo licht is (8 kilo), dan fiets je zelfs ook sneller dan veel elektrische fietsen. Ultralichte carbon frames (van koolstofvezel) waren altijd peperduur, want handgemaakt. Nu is er deze Cyclic uit Spanje, met een revolutionair slim productie-systeem, waardoor superlichte carbon opeens goedkoop wordt: 350,- ex btw als je hier vooruit bestelt op IndieGogo. De hands on Cyclic review volgt hier nog als update, als ik ‘m binnen heb. UPDATE: ze hebben het bedrag niet gehaald, dus ik denk niet dat ze gaan leveren.

cyclic review carbon fiets goedkoop
Ultralichte carbon fiets: 8 kilo. En goedkoop ook nog.

April 2020 wordt hij geleverd, beweren ze. We gaan het zien. Later wordt hij iets van 600 euro, dus nog steeds betaalbaar. Transportkosten naar Nederland komen er nog wel bij, maar die zijn maar € 30,-. Ik heb er meteen een gekocht. Er komt nog btw en import bij. Dat is altijd onduidelijk op Indiegogo. Maar het is uit Spanje, dus het zal denk ik alleen 21% btw zijn. Ik laat het hier weer weten, net als mijn vorige fietsen die ik op Indiegogo kocht, zoals de Strøm (die het overigens nu al niet meer doet…).

Wat de Cyclic fiets verder nog UNIEK maakt, is dat je het frame volledig op maat kan laten maken. Voor een tientje meer: € 360,- (Early Bird Custom Size). Je geeft dan je been- en armlengte op, en je totale lengte. Ik heb de standaard Large genomen, met mijn 1,90 m. Als ik iets langer was geweest had ik die Custom Size gekozen. Voor onze Nederlandse lengte is dat zeer welkom, want 61 cm frames (of 63-67cm) zijn altijd lastig te vinden. En handgemaakt – op jouw afmetingen – kost een Godsvermogen…

Bij de Cyclic is aanpassen goedkoop omdat de achtervork en de voorvork  vaste afmetingen hebben. Alleen de drie overige buizen verschillen van lengte. Het is afwachten of de koppelstukken de stijfheid van het frame wel volledig waarborgen. Carbon is superstijf en onbreekbaar. Dat maakt de fiets sneller, omdat er geen energie verloren gaat in “zwabberen” ofwel beweging in het frame. Maar de koppelstukken zijn mogelijk een iets zwakker punt hier.

ultralichte fiets 8 kilo carbon goedkoop

Het is een single speed, zonder versnelling, maar je kan ook upgraden naar een 3-versnellingsnaaf van Shimano. Je kan kiezen uit verschillende kleuren. Je krijgt waarschijnlijk later een formulier om ook de kleuren van onderdelen nog te kiezen.

Je kan upgraden naar luchtloze banden van Tannus die nooit lek kunnen, maar die zijn misschien wat aan de harde kant. Je kan verder kiezen voor 30 of 60mm velgen (het plaatje hierboven is 30mm, het plaatje hieronder is 60mm), en er zijn drie stuurtjes: gewone, race of bullhorn.

Cyclic review kleuren en stuurtjes

Er zitten twee velgremmen op en een afneembaar USB-achterlicht. Hier een blog over de beste fietsverlichting.

cyclic bike review: achterlicht USB

De ketting kan je effectief en mooi beschermen met de Kettingbeschermer (19,- inclusief verzending). De Stuurdrager past hier ook perfect op (je moet voor deze Cyclic de shims erbij bestellen). En zie verder ook deze blog met spatborden.

stuurdrager bagagedrager en stuur
De stuurdrager past hier ook perfect op.
cyclic review airless banden optie
Je kan upgraden naar massieve airless banden van Tannus die nooit lek kunnen

kleuren

 

6 Reacties (nieuwste bovenaan)

  1. Het ziet er interessant uit. Ik zou hem wel eerst willen proberen voodat ik zoiets online zou kopen.But about that:
    Je hebt hem niet gekocht, maar je hebt het project ondersteund met in het voruitzicht mogelijk een fiets. Als het bedrag wordt gehaald maar ze kunnen uiteindelijk niet leveren, dan heb je geen poot om op te staan. Omdat ze gebruik maken van een flexibel doel, mogen ze zelfs je geld houden als ze het bedrag niet halen. Aangezien ze maar 7% van hun doel hebben gehaald met nog 8 dagen over, denk ik niet eens dat ze hun bedrag gaan halen en de kans is dus groot dat je geld kwijt bent zonder iets terug te krijgen.

  2. Wat ik me altijd afvraag of dit soort fietsen en andere voertuigen van startups ed ook allerlei wettelijke veiligheidskeuringen hebben. Weet je daar iets meer over?

    1. Later worden het meestal dure gewone fietsen. Bij elke fiets kan alles kapot, keuring of niet. Onderdelen zijn vaak standaard. Bij deze fiets is alleen het frame nieuw. Theoretisch is dit frame 10 keer sterker dan aluminium.

Geef een reactie