Airplay en Miracast dongle voor een tientje

– Update: 20 februari 2021 –

Met zo’n goedkope Airplay Miracast dongle kun je je telefoon op je tv afspelen. Werkt zowel op iPhone (Airplay) als op Android (MiraCast). En DLNA kan ook nog – dat is de universele standaard voor streamen. Kost hier dik een tientje. UPDATE: er is ook een nieuwer, beter en sneller model voor een paar euro meer. 

Een Google Chromecast doet hetzelfde, maar dan in hogere kwaliteit, met meer mogelijkheden, een mooiere interface en met duizenden apps. Die is dan wel een stuk duurder: de nieuwste 4K Google Chromecast Ultra kost 95,- op BOL.com. De vorige Google Chromecast HD (39,-) is ook prima als je niet per se 4K hoeft.

Maar voor slechts een tientje kom je dus ook een eind, met dit Chinese ding. Hij doet natuurlijk geen Netflix en zo: dat is allemaal afgeschermd. Als je dat wil dan moet je die Chromecast nemen, of een standalone Media player van drie a vier tientjes. Maar zelfs die kunnen niet alles: Ziggo Replay kan je bijvoorbeeld daar ook niet mee streamen.

Als je alleen maar draadloos je telefoon op je tv wil zien dan is dit dingetje prima. Handig voor presentaties, spelletjes of om je foto’s en filmpjes te laten zien. En al je muziek kan je zo ook naar je tv-speakers streamen. Windows, Android, Mac, iPhone of iPad: werkt allemaal, en kan je hiermee allemaal streamen naar een groot scherm.

Je doet de dongle in de HDMI van je tv. Het USB-kabeltje is ook meegeleverd, dat is de voeding. Die kan meestal ook in de tv. Je kiest op de tv via Source de juiste ingang. Dan zie je onderstaand scherm. Dat staat standaard op Apple Airplay, maar met de knop op de dongle kun je ‘m ook op Android Miracast zetten:

Op je telefoon kies je de wifi van de MiraCast. Als je op je tv de QR-code scant met de camera op je iPhone kan je nog wat dingen instellen. Je kunt ‘m zo ook verbinden met je thuis-wifi, maar dat hoeft niet: hij zendt dus ook zijn eigen wifi uit (zonder internet dan). Werkt ook. (Dat is handig, want als de wifi  extra zwaar beveiligd is met een certificaat kom je niet op, dus dan kan je de wifi van de dongle zelf nemen).

Op IOS ga je vervolgens naar je Control Center (rechtsboven naar beneden swipen) en daar kies je bij Synchrone Weergave voor deze Miracast. Het werkt. Best wel goed ook. FullHD 1080p beeldkwaliteit, met prima geluid.

Er was ook dit goedkope kabeltje waarmee het NIET draadloos kon. Die gebruikte ik voorheen, maar die doet het bij mij niet meer sinds IOS 13. En die deed ook al geen Netflix en zo. Deze nieuwe draadloze goedkope dongle is dus een uitkomst:

128M Anycast m2 ezcast Miracast Any Cast Wireless DLNA AirPlay Mirror HDMI TV Stick Wifi Display Dongle Receiver for IOS Android

CPU Single Core ARM Cortex A9 Rockchip RK3036 1.2 GHz
GPU 3D GPU 1 x mali 400
OS Linux 3.0.8
DDR3 128MB

UPDATE: er is ook een nieuwer, beter en sneller model voor een paar euro meer, met 4K en naar keuze ook nog 5G wifi erop. Ook hoef je op deze geen knopje meer in te drukken om te schakelen tussen Airplay en Miracast (want deze kan het allebei tegelijk):

4K dongle tv stick airplay miracast

UPDATES maart 2020:

Na uitvoerig testen doen ze het allebei prima, en allebei op een vergelijkbare manier, maar voor video zijn ze allebei eigenlijk te traag: het beeld is niet heel vloeiend en een beetje schokkerig. Dus daar zijn ze niet erg geschikt voor.

Een media player met Airplay is ook aan te raden, als beter maar ook iets groter alternatief.

Multi room Audio Airplay ontvanger via wifi of DLNA

Als het alleen om muziek en audio gaat, dan kan dat via Airplay (Mac) of DLNA (universeel). Dat gaat via je wifi, en dan kun je muziek draadloos streamen vanaf je telefoon bijvoorbeeld, naar alle kamers waar je zo’n ontvanger van 25 euro neerzet. Van de ontvanger gaat het met een draadje naar de speakers daar. Dit is allemaal veel beter dan Bluetooth.

airplay audio draadloos multi room ontvanger

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hey Aartjan!

  Wat een fantastische blog heb jij! Je hebt me hier al een hele eind mee geholpen!!

  Ik kocht deze anycast op AliExpress:
  https://a.aliexpress.com/_mKxX75N
  Maar de AirPlay werkt niet, ligt dit aan deze anycast of doe ik iets verkeerd? De mirroring werkt wel.

  Ik wil heel graag een beter model, zoals een mediaplayer of zo’n standalone toestel…
  maar waar ik helaas weinig van terug vind online is of deze kunnen airplayen?
  Dit vind ik het allerbelangrijkste.

  Wat zou jij me aanraden?
  Mag gerust ook van AliExpress zijn.

  Alvast bedankt voor je tijd en raad!

  Debbie.

 2. Heb je nooit behoefte als audio man gehad om de AudioCast M5 te kopen en te testen.
  Dat werkt geweldig via de wifi op je netwerk en de app kan je casten met Spotify,Tidal,Deezer enz.
  Sluit hem aan op je versterker met een tulpverloop en je kan in hoge kwaliteit van muziek genieten.
  En dat voor 22 euro!

 3. Net besteld (via link), ik was mijn vorige kwijt, dat was nog eentje met een wifi-dongle aan een kabel. Bedankt voor de tip. Zeer informatieve website, dit heeft me dit jaar al vele euro’s bespaard!

     1. Nee op dit moment kan ik Airplay 2 nergens vinden. Komt ook omdat Apple daar gesloten over is en het nog nieuw is. Zal op den duur wel komen. Gewone Airplay kan al lang prima met veel goedkope dingen, zoals deze dongles in dit artikel en goedkope media players.

 4. Mooi en goedkoop.
  Vraag me alleen af wat ‘ie doet met fulHD streamen.. op miracast dan. Heb een officiële MS wireless display adapter en deze werkt niet goed dan.

Geef een reactie