Een goede verrekijker, kan dat goedkoop?

beste verrekijker

– Update: 4 december 2023 –

Mijn vader is amateur-ornitholoog: een vogel-deskundige. Een goede verrekijker is voor hem van groot belang. Mijn ouders kochten allerlei verrekijkers: kleine, grote, goedkope en dure. Ik ging op zoek naar de nieuwste. Kan dat ook goedkoop? Ik kocht voor €50,- deze SVBony gasgevulde 10×42 Bak4 dakkant verrekijker. En voor een tientje een mini-verrekijker. Hier de hands on review.

Steeds meer mensen trekken erop uit, de natuur in. Vogels kijken, of op zoek naar zeldzame planten en dieren. Net als wij, vroeger, op vakantie. We zagen en hoorden de grootste uil ter wereld, de oehoe. Of prachtige kleine ijsvogeltjes. We zagen de zwaarste vliegende vogels: de grote trap. Of de lammergier, rank als een valk – maar dan tien keer zo groot. Die botten op rotsen kapot laat vallen, om het voedzame merg eruit te eten. Of de slechtvalk, die met duikvluchten van 300 kilometer per uur duiven uit de lucht botst. Ik zag de prooi-overdracht van een stel kiekendieven: het mannetje laat zijn prooi vliegend vallen, en het vrouwtje draait zich om, in de vlucht, om de prooi uit de lucht te plukken, en weer naar het nest te brengen. Magisch.

Of de enorme “vliegende deur”: de zeearend. Broedt nu in Nederland, vroeger uiterst zeldzaam.

Dakkant of Porro

En dat bekeek je dan met een verrekijker. Vroeger was dat een zogeheten porro-prisma, tegenwoordig is het altijd dakkant: dat is lichter en kleiner. De prisma’s zitten dan in één lijn. De vergroting van een kijker is vaak acht keer. Dat is lichter van gewicht dan tien keer, met een groter beeld, en makkelijker stil te houden. Maar 10x vergroting is weer beter als je een redelijk vaste hand hebt, of als je de verrekijker ergens tegenaan houdt. 10×40 betekent dat hij 10x vergroot, en dat de grootte van de lens 40 is. Hoe groter de lensopening, hoe groter het beeld, dus hoe makkelijker je dan een vliegende vogel vindt. Het gaat dan om de verhouding tussen die 10 en die 40. Een grotere verhouding geeft dus groter beeld, en is dan ook lichtsterker. Zo is 7×50 veel beter geschikt voor in de avond. Mijn keus is 10×40, of 10×42. Dat is voor mij (en voor mijn vader ook trouwens) het beste compromis. 10×50 wordt alweer te groot en te zwaar.

Gasgevuld, Bak4 prisma’s en coating

Gasgevuld is belangrijk, omdat je dan geen condens van binnen krijgt. Een nieuwe verrekijker kan uitstekend zijn, maar als hij niet gasgevuld is dan kan hij op den duur steeds slechter en waziger worden, door condens van binnen. Ook de allerduurste. Gasgevuld is ook meteen waterdicht.

De prisma’s van binnen moeten ook goed zijn, dat heet nu Bak4. De coatings op de lenzen zijn ook belangrijk, maar ik denk dat dit tegenwoordig allemaal wel goed is, of het nu aluminium, diëlektrisch en/of fase is. De allerbeste verrekijkers met de beste lenzen zijn de peperdure van Swarovski. Professionals hebben die, en dat zijn ook echt verreweg de beste. De dure modellen van Leitz en Zeiss hebben ook toplenzen. Maar de betaalbare lenzen zijn inmiddels ook uitstekend.

Scheel

Het belangrijkste bij een nieuwe verrekijker is dat je controleert of hij niet scheel is. Zelfs hele dure kijkers van topmerken kunnen scheel zijn, in de winkel al. Dus je moet ze eigenlijk ter plekke beoordelen. Het is daarom lastig om het via een webshop te kopen. Want er is altijd een kans dat hij scheel is. Garantie is ook al moeilijk omdat hij ook scheel kan worden door een val. En je kan nooit bewijzen dat hij NIET gevallen is…

Scheel betekent dat de linker- en de rechterkant niet exact samenvallen tot één perfect beeld. Je moet de dioptrie-ring verdraaien (rechts) oor jouw ogen, want beide ogen zijn nooit exact gelijk. Je kijkt dan eerst met je linkeroog, en stelt dan gewoon scherp op een ding in de verte. Daarna kijk je met je rechteroog naar hetzelfde ding. Die stel je nu scherp met de dioptrie-ring (rechts). Nu is de verrekijker voor jouw ogen ingesteld. Als de beide beelden nu niet samenvallen tot één beeld, dan is de verrekijker scheel.

Het leek mij leuk en interessant om eens goede goedkope verrekijkers op AliExpress te kopen. Ze bleken allebei uitstekend:

Verrekijkers op AliExpress

Ik kocht deze SVBony gasgevulde 10×42 bak4 dakkant voor €50,-. We hebben ‘m uitgebreid vergeleken met de beste verrekijkers van mijn vader. Hij bleek bijna net zo goed. Wel ietsje minder, je ziet nog wel verschil, maar het scheelt maar erg weinig. Zes keer goedkoper, en veel kleiner en lichter. Verder compleet met alle toebehoren, en met alle instellingen zoals dioptrie. Zie de plaatjes. Hij is ook totaal niet scheel. Hij werd snel in 12 dagen bezorgd, vanuit China. Een aanrader dus!

SVBONY Dakkant verrekijker 10X42 BAK4 Prisma waterdicht gasgevuld 70,-.

Je kan deze SVBony ook op Amazon.NL kopen, voor €80,-.

Er is ook een nieuw topmodel van SVBony: de SA205 10×42 met ED glas.
ED betekent Extra lage-dispersie. Hierbij is de Chromatische Aberratie oftewel de kleurschifting minimaal. En dat geeft heldere, contrastrijke en natuurgetrouwe beelden zonder kleurrandjes.

verrekijker ED glas

goede verrekijker 10x42 dakkant gasgevuld BAK4

Compact, lichtgewicht, goede lenzen, dakkant bak4, met alle instellingen en accessoires
10×42, voor mij ideaal. Gasgevuld, dus ook waterdicht.
Die lensdopjes kan je er ook helemaal afhalen
Brildragers draaien die rubber dop naar beneden. De draairing eronder is de dioptrie.
Met draagzakje plus draagriem, en een draagriem voor de kijker zelf
Met goed lensdoekje en Engelstalige manual
Ik draai deze twee omhoog, want ik heb geen bril

Hieronder zie je dat hij veel kleiner en lichter is dan de BUSHNELL Engage 10×42 (€ 299,-) die we als referentie gebruiken, als de beste voordelige verrekijker:

Links de Bushnell 10×42, rechts de SVBony 10×42. De Bushnell is echt wel beter, maar het scheelt niet veel.

Er is ook een iets duurdere SVBony SD202 (in 10×42 of 8×32) met ED-glas (Extra lage Dispersie) en Dielectric Phase FMC coating, wat nog meer kleurechtheid, contrast en lichtsterkte geeft. Vanaf €85,-.

Goedkope mini-verrekijker

De best verkochte verrekijker is deze 40×22 HD verrekijker Mini BAK4 – voor een tientje. Die kan je overal meenemen. Twee kijkers is altijd handig. Als je zo min mogelijk mee wil nemen, dan pak je alleen de kleine. En ook deze kleine bleek goed, zeker voor die prijs. Maar hij is wel beduidend minder dan de 10×25 Bushnell (50,-) van mijn vader.

Het is een dakkant, maar niet gasgevuld. Met draagtasje, die aan een broekriem kan, met draagkoord en lensdoekje. Brildragers zouden het opstaande rubber moeten kunnen omvouwen, maar dit lukt helaas niet. De rechterkant heeft ook de dioptrie-draairing. Hij is niet scheel. Het beeld is goed en scherp, en alles werkt. Het ziet er mooi en degelijk uit. Maar die 40×22 klopt niet, dat is in werkelijkheid denk ik 8×22. en het is ook geen zoomlens, maar dat wil je ook niet. Ook wel een aanrader dus –  voor die prijs dan. Want de Bushnell is veel beter, en die is de hogere prijs wel waard, vinden wij.

mini verrekijker opvouwbaar goedkoop

Vergeleken met die grote 10x40 van hierboven:
Vergeleken met die grote 10×40 van hierboven: enorm veel kleiner dus

Op alle manieren goed instelbaar, zoals het hoort
Met aan de rechterkant de dioptrie
Het lijkt mij eerder 8×22 en dat is precies goed
Links de uitstekende kleine Bushnell 10×25 voor 50,-, rechts die kleinere goedkopere van Ali

De aanrader op dit kleine formaat is dus de Bushnell, op BOL.com voor 50,-.

Zo’n Bushnell is er ook veel groter: deze 10×42 verrekijker Bak4 voor € 35,-, maar die is niet gasgevuld. Dan is er ook deze: Asika 10×42 HD Dakkant verrekijker Multi-coated Wide Angle Bak4: Goed en voordelig, maar ook niet gasgevuld.

De twee hieronder zijn wel gasgevuld, en zo te zien ook verkooptoppers op AliExpress, voor rond de €100,-: Eyeskey 10×56 verrekijker gasgevuld Bak4. Zeer lichtsterk door die “56” dus die is zelfs in schemer te gebruiken. En dat geeft ook een groot beeld, dus je kan met deze het makkelijkst een bewegend object vinden:

verrekijker gasgevuld dakkant

Is er ook in 8×56: Eyeskey 8×56 verrekijker Gasgevuld Bak4, voor een nog groter beeld, en nog lichtsterker.

Zie ook het artikel over Kopen op AliExpress: kosten en risico’s

De beste verrekijker in Nederland op BOL.com

Het Amerikaans/Canadese Bushnell staat voor betaalbare topkwaliteit. Die verrekijkers zijn erg populair, zoals deze Bushnell Engage 10×50. Mijn vader heeft de 10×40, en die vind ik van al zijn kijkers inderdaad de beste (ook al zijn de peperdure Swarovski’s nog weer veel beter). Deze 10×50 kost €459,-:

En iets voordeliger topmerk is Bynolyt, zoals deze populaire Stork 10×42 voor €309,-. Mijn ouders hebben hier de 8×40 van, en die is ook uitstekend:

bynolyt stork beste verrekijker

Beste verrekijker op AMAZON.NL

 1. BUSHNELL Engage, voor € 299,-. 10×42 is iets minder lichtsterk dan de Bushnell 10×50 hierboven op BOL.com, met een iets kleiner beeld, maar ook goedkoper, kleiner en lichter:
 2. Vortex Optics Verrekijker Diamondback, groen, 10 x 42 voor € 219,-
  Net zo goed als de andere topkwaliteit kijkers, en dan een stuk voordeliger. Ook getest en zeer goed bevonden:
  beste verrekijker op amazon
 3. Svbony SV47 Verrekijker 10×42 HD Waterproof Bak4, gasgevuld, voor €79,-
  Dat is dus degene die ik op Aliepxress kocht, en die de vergelijking met de topkwaliteit van Bushnell kan doorstaan.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, zodat je makkelijk kan bestellen. Maakt voor de prijs niet uit, en zo blijft mijn blog in leven. DANK U!!!

33 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Theoretisch heel goed, want meer vergroting (12x) en door de 50 ook nog redelijk lichtsterk. Dus voor handkijkers is dit ongeveer het beste ook geschikt voor de sterrenhemel.

 1. Super handig! Dankjewel hiervoor. De prijzen zijn helaas wel enorm gestegen. Ik ga de AliExpress verrekijker proberen van svbony.

 2. AartJan,

  Een wat verlate reactie van mij. Je onderste link naar

  https://amzn.to/3xJ2O9T

  komt niet uit bij Ali, maar bij deze kijker op Amazon:

  https://www.amazon.nl/gp/product/B07KXRZYPR/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=247&creative=1211&creativeASIN=B07L1RB5DZ&linkCode=as2&tag=aartjannl04-21&linkId=c92fe48e8650d5bf6f74330186c0dfc3&th=1

  Hij wordt verkocht door ReteVisDirect, dus niet door Amazon zelf, wat de garantie een stuk minder betrouwbaar maakt.

  Je schrijft over een 10×42, de link komt uit bij een 8X42 van SVBony. Die 10×42 lijkt wel van de aardbodem verdwenen, of hij is pas over maanden leverbaar.

  Op Amazon in Duitsland vond ik nog deze voor 80 euro:

  https://www.amazon.de/-/en/Svbony-Binoculars-Waterproof-Watching-Hunting/dp/B07KXRZYPR/ref=sr_1_2?keywords=svbony+sv47+binoculars&qid=1643384378&s=ce-de&sr=1-2

  (ook via ReteVisDirect)

  en nog deze voor 52 euro, allemaal heten zij 8×42:

  https://www.amazon.de/-/en/SVBONY-SV40-8×32-Binoculars-10X42/dp/B07GGFLD8N/ref=sr_1_fkmr1_1?keywords=svbony+sv47+binoculars&qid=1643384378&s=ce-de&sr=1-1-fkmr1

  Kun je, nu we tijdje verder zijn, nog een fijne aanbeveling geven over deze kijkers? Of heb je intussen nieuwe testinzichten opgedaan?

  Groet,

  Marc.

   1. Dank voor je bericht AartJan.
    Helaas staat deze nu op Ali ineens voor 167 dollar, verdubbeling van prijs dus. Ook de 8×42 is alweer 121 dollar. Zelfs Amazon lijkt nu goedkoper.
    Kennelijk hebben ze bij Ali door dat er vraag naar is…
    Voor betaalbare alternatieven houd ik me aanbevolen.

    1. AartJan,

     Heb inmiddels, aangemoedigd door Bob Dies(t)el, de SV47 8×32 kunnen bestellen bij Ali Frankrijk, waar hij nog op voorraad stond. Levering 9 februari, we gaan het zien.
     Dank AJ en anderen voor alle info.

     Marc.

 3. Nav van deze test ook een Sv47 besteld 8×32, voor de leuk als we met de caravan onderweg zijn
  Had jaren een op een markt gekocht,, speelgoed,, kijker en wllde graag iets beters
  Was zoekende in een prijs tussen € 150/250 , de kijker staat oa bij Bolcom voor € 139
  En dus bij Amazon beduidend goedkoper met nu € 59,- , rechtstreeks via alie nog iets prijsgunstiger en aangezien we geen haast en geld teveel hebben deze laten komen
  Ik denk een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding als de eisen za als img niet te hoog liggen
  1e indruk ,mooi handzaam ,goed beeld en ik weet zeker dat we er veel plezier aan gaan beleven
  Had ik deze test niet gelezen , had ik waarschijnlijk meer geld kwijt geweest
  En de vraag of het echt beter was geweest

  Bob

 4. Ik ben zeer tevreden over mijn Vortex DiamondBack HD 10×32 kijker voor rond de 235 euro. Deze komt uit veel reviews als beste uit de bus in de betaalbare prijsklasse, met een kwaliteit die niet onderdoet voor kijkers van de dubbele prijs. Ik heb hem nu een half jaar in gebruik en ik moet zeggen dat het inderdaad een uitstekende allround kijker is en handzaam genoeg om hem makkelijk mee te kunnen nemen tijdens een wandeling etc. Aanrader!

 5. Inmiddels zijn de Svbony SV202 8×32, 10×42 en recent uitgekomen lichtsterke 10×50 in enkele serieuze testen op internet als kwalitatief zeer goed beoordeeld. Ik heb zelf de 8×32 en 10×50 en kan de bevindingen beamen :-).

 6. Zojuist de 10 x 42 besteld, een fijne kijker stond al lang op mijn lijstje maar om nou vanaf een plaatje op internet een stuk optiek te bestellen … dat stond me wat tegen. Vandaar erg dankbaar met deze hands-on review. Je website volg ik al langer en met veel plezier. Groeten vanuit Spanje

 7. Ik had dus via de link een SV47 8×42 gekocht bij “svbony Official Store”. Dat verliep allemaal prima. Omdat we met zijn tweeën op pad gaan heb ik eind mei bij dezelfde club een 10×42 besteld. Na een paar dagen kam de mededeling dat de 10×42 even niet leverbaar was is of ik de “processing time” met 10 dagen wilde verlengen. Dan zou het verzonden worden. Prima allemaal.

  Maar de dag na dat het verzonden zou worden kwam de mededeling dat hij echt even niet meer leverbaar zou zijn en dat het augustus zou worden. Dat vond ik te lang duren en ik wilde een refund. Hij uitleggen hoe dat moet, en tegen de tijd dat ik de refund wilde indienen had die stiekemerd de status van de bestelling ondertussen op “verscheept” gezet zodat het leek alsof het verstuurd is. Echter, de stiekemerd heeft de uiterste ontvangstdatum op 25 augustus gezet! Hij gaat dus pas in augustus wat sturen en ondertussen kan ik geen refund indienen. Mijn ervaringen bij de winkels binnen Ali zijn altijd wel goed, maar deze is toch minder. Dat wilde ik even delen. Overigens zag ik later dat er ook wel andere winkels op Ali zijn die de SV47 hebben. En eentje verstuurt ook vanuit Spanje.

  1. Precies hetzelfde meegemaakt (met uitzondering dat ik geen refund wilde). Geen voorraad was de boodschap of ik kon wachten tot 10 juni. Uiteindelijk verstuurd op 8 juni en 15 juni binnen. Da’s toch best snel

  2. Ok, een update. Er was dus deze nare ervaring met een bestelling die niet geleverd kom worden; toen weer wel; en toch weer niet, en toen weer pas in augustus, terwijl de bestelling in mei was gedaan. Lang verhaal kort: uiteindelijk is het aankoopbedrag teruggestort. Dus, allereerst wil ik mij verontschuldigen voor het feit dat ik in de stuip ben geschoten dat het boze opzet van de verkoper zou zijn om mij aan het lijntje te houden. Daarvan is geen enkele sprake. Alle waardering dus voor de verkoper. De procedure om daadwerkelijk de refund te krijgen was echter volledig ondoorzichtig, ik zal je de details besparen hoe het allemaal verlopen is. Eind goed al goed, zou ik zeggen; hulde aan de verkoper! En aan AJ natuurlijk voor een goede keuze ;-)

   SVBony heeft nu ook een “European store” trouwens. Die opereert vanuit Frankrijk, maar is ook niet te beroerd om vanuit Duitsland of Spanje te versturen. Allemaal vanuit EU dus.

 8. Nav de review van Aart-Jan de Svbony sv47 (8×32) gekocht (€36,-, Alie). Resultaat: behoorlijk goed en aan te raden: wel minder scherp, minder helder en onrustiger dan Bynolyt Searanger III (7×50), die 5x duurder, 2,5x zwaarder en ook veel volumineuzer is…

  Nu zag ik dat Svbony ook kijkers met zogenoemd “ED glas” (ED= extra lage dispersie) verkoopt: de sv202. ED glas zou meer kleurechtheid, contrast en lichtdoorlatendheid geven. Heeft iemand die al geprobeerd? Ten opzichte van de sv47 is de sv202 ruim 2x duurder.

  1. Vandaag de sv202 binnen gekregen (8×32). Duidelijk lichter/helderder beeld dan de sv47. Diepere kleuren en scherper. De scherpstelring rechteroog loopt wat stroef.

 9. Toen de SvBONY SV47 hier aangekondigd werd hebben wij als beginnende tuinvogelaars er gelijk een besteld. Bij Ali. En omdat we beginners zijn hebben we voor de 8×42 variant gekozen. Levertijd was ook iets van 11 dagen. Ruim een week in huis en het afgelopen pinksterweekeind hebben deze tuinvogelaars hun eerste excursies gemaakt. Onder andere op en rond landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (onder Culemborg). Gewapend met de SV47 natuurlijk. Kievieten, lepelaars, veel nijlganzen en nog meer roodborsttapuiten, allemaal prachtig in de kijker. Ook een rode wouw, maar die was wel wat ver weg. Echt een openbaring hoor, zo’n kijker. Voorlopig zijn wij heel content!

 10. Als je naar de specificaties kijkt dan zie je wel een verschil in bijvoorbeeld de gebruikte coatings voor de prisma’s. De svbony gebruikt een aluminium coating, de de duurdere verrekijkers hebben een diëlektrische coating en een fase-coating. Ik mag hopen dat dit een beter beeld geeft. Maar goed je betaald dan ook wat meer

    1. Nee, de stortvloed aan pakjes is te groot voor controle, er zijn alleen steekproeven.
     Maar ik koop ook vaak uit EU (ook op AliExpress), dan heb je daar sowieso geen last van.

 11. Hoi Aartjan, ik ben heel benieuwd naar het resultaat ven deze test. Een verrekijker is altijd een compromis. Een wandelaar kan beter een lichte kijker kopen,niet te groot. Anders laat je de kijker toch thuis liggen. Nu is het een goede tijd omdat er nog niet zo veel blad aan de bomen zit, maar er al wel veel vogels zijn.

 12. Yoooo AartJan
  wil je toch even langs deze weg bedanken
  voor je inzet ,geduld ,tijd en knowhow
  heb verschillende dingetjes gekocht via
  jouw input. Die oortjes MPow X3 echt absoluut
  Top en wat betaalbaar,heb er al 2 paar wit en zwart
  en echt waar daar kan geen Apple airpod PRO tegen op ,sterker nog die verbleken wat een sound die Mpow’s
  er bij !!! en die zijn 5 x duurder… ook die oplader new generation is Top enz enz
  anyway
  Ik zeg Ga Door!! please
  mvg Koos van Dijn

 13. maar het is dus altijd een beetje gokken als je bij Aliexpress besteld? ivm scheel zicht
  Ik hoop dat ik het artikel niet mis met het resultaat :)

  1. Over een paar weken staan er hier updates bij, met tests en reviews!
   Als je je abonneert via het rode belletje ontvang je meldingen van grote updates EN van nieuwe blogs.
   Als je je abonneert via de Volg-knop ontvang je alleen emails van nieuwe blogs, en niet van updates.

 14. Ik kijk uit naar deze interessante test> Is weer eens wat anders dan oordopjes :-) waar ik door toedoen van jouw blog meerdere heb aangeschaft :-):-). Keep up the good work!

Geef een reactie