Een goede verrekijker, kan dat goedkoop?

beste verrekijker

– Update: 6 mei 2021 –

Mijn vader is amateur-ornitholoog: een vogel-deskundige. Een goede verrekijker is voor hem van groot belang. Hij is dus inmiddels wel expert op dat gebied. Mijn ouders kochten allerlei verrekijkers: kleine, grote, goedkope en dure. Ik ging op zoek naar de nieuwste techniek in verrekijker-land. Kan dat ook goedkoop? Ik kocht er een voor €50,- (review volgt): een gasgevulde 10×42 bak4 dakkant. SORRY WAAAT??

Steeds meer mensen trekken erop uit, de natuur in. Vogels kijken, of op zoek naar andere zeldzame planten en dieren. Net als wij, vroeger, op vakantie. We zagen en hoorden de grootste uil ter wereld, de oehoe. Of prachtige kleine ijsvogeltjes. We zagen de zwaarste vliegende vogels: de grote trap. Of de lammergier, rank als een valk – maar dan tien keer zo groot. Die botten op rotsen kapot laat vallen, om het voedzame merg eruit te eten. Of de slechtvalk, die met duikvluchten van 300 kilometer per uur duiven uit de lucht botst. Ik zag de prooi-overdracht van een stel kiekendieven: het mannetje laat zijn prooi vliegend vallen, en het vrouwtje draait zich om, in de vlucht, om de prooi uit de lucht te plukken, en weer naar het nest jongen te brengen. Magisch.

Of de enorme “vliegende deur”: de zeearend. Broedt nu in Nederland, vroeger uiterst zeldzaam.

En dat bekeek je dan altijd met een verrekijker. Vroeger was dat een zogeheten porro-prisma, tegenwoordig is het dakkant: dat is lichter en kleiner. De prisma’s zitten dan in één lijn. De vergroting van een kijker is vaak acht keer. Dat is lichter van gewicht dan tien keer, met een groter beeld, en makkelijker stil te houden. Maar 10x vergroting is weer beter als je een redelijk vaste hand hebt, of als je de verrekijker ergens tegenaan houdt. 10×40 betekent dat hij 10x vergroot, en dat de grootte van de lens 40 is. Hoe groter de lensopening, hoe groter het beeld, dus hoe makkelijker je dan een vliegende vogel vindt. Het gaat dan om de verhouding tussen die 10 en die 40. Een grotere verhouding geeft dus groter beeld, en is dan ook lichtsterker. Zo is 7×50 weer beter geschikt voor in de avond. Mijn keus is 10×40, of 10×42. Want 10×50 vind ik weer te groot en te zwaar worden.

Gasgevuld

Gasgevuld is belangrijk, omdat je dan geen condens van binnen krijgt. Een nieuwe verrekijker kan uitstekend zijn, maar als hij niet gasgevuld is dan kan hij op den duur steeds slechter en waziger worden, door condens van binnen. Ook de allerduurste. Gasgevuld is ook meteen waterdicht.

De prisma’s van binnen moeten ook goed zijn, dat heet nu bak4. De coatings op de lenzen zijn ook belangrijk, maar ik denk dat dit tegenwoordig allemaal wel goed is. De allerbeste verrekijkers met de beste lenzen zijn de peperdure van Swarovski. Professionals hebben die, en dat zijn ook echt verreweg de beste. De dure modellen van Leitz en Zeiss hebben ook toplenzen. Maar ik verwacht dat de betaalbare lenzen inmiddels ook best wel goed zijn.

Scheel

Het belangrijkste bij een nieuwe verrekijker is dat je controleert of hij niet scheel is. Zelfs hele dure kijkers van topmerken kunnen scheel zijn, in de winkel al. Dus je moet ze eigenlijk ter plekke beoordelen. Het is daarom lastig om het via een webshop te kopen, tenzij je zeker weet dat je volledige garantie hebt, en het terug kan sturen. Want er is altijd een kans dat hij scheel is. Garantie is ook al moeilijk omdat hij ook scheel kan worden door een val. En je kan niet bewijzen dat hij NIET gevallen is…

Scheel betekent dat de linker- en de rechterkant niet exact samenvallen tot één perfect beeld. Je kunt het oculair verdraaien, aan één kant, om dit voor jouw ogen in te stellen (dioptrie). Maar als het met dat draaien niet lukt, dan is de verrekijker scheel.

Het leek mij leuk en interessant om eens een goede goedkope verrekijker op AliExpress te kopen. Ik heb er wel vertrouwen in. We gaan het zien. Zolang het maar een gasgevulde 10×42 bak4 dakkant is…

Verrekijkers op AliExpress

Ik kocht deze gasgevulde 10×42 bak4 dakkant voor €50,-. Ik ga ‘m testen en vergelijken met de toppers van mijn vader. Ik zal hier updates plaatsen. SVBONY Dakkant verrekijker 10X42 BAK4 Prisma waterdicht gasgevuld F9340:

goede verrekijker 10x42 dakkant gasgevuld BAK4

Je kan diezelfde overigens ook op Amazon.NL kopen, hier voor €80,-.

De best verkochte kleine goedkope verrekijker is deze – voor een tientje. Zo klein dat je die overal mee kan nemen: 40×22 HD verrekijker Mini BAK4. Met zoomlens. De review volgt nog. Zo’n goedkope zoomlens heeft teveel onderdelen om echt goed te zijn: die wordt snel scheel. Maar voor die prijs toch leuk.

mini verrekijker opvouwbaar goedkoop

Veel beter en groter is deze 10×42 verrekijker Bak4 van topmerk Bushnell, voor € 35,-, maar deze is ook niet gasgevuld. Of deze: Asika 10×42 HD Dakkant verrekijker Multi-coated Wide Angle Bak4: Goed en voordelig, maar ook niet gasgevuld.

De twee hieronder zijn wel gasgevuld, en zo te zien de toppers op AliExpress, voor rond  de €100,-: Eyeskey 10×56 verrekijker gasgevuld Bak4. Zeer lichtsterk door die “56” dus zelfs in schemer te gebruiken. En dat geeft ook een groot beeld, dus je kan met deze het makkelijkst een vliegende vogel vinden:

verrekijker gasgevuld dakkant

Is er ook in 8×56: Eyeskey 8×56 verrekijker Gasgevuld Bak4, voor een nog groter beeld, en nog lichtsterker. Maar iets minder vergroting.

Zie ook het artikel over Kopen op AliExpress: kosten en risico’s

De beste verrekijker in Nederland op BOL.com

Het Amerikaanse Bushnell staat voor betaalbare topkwaliteit. Die verrekijkers zijn erg populair, zoals deze Bushnell Engage 10×50. Mijn vader heeft de 10×40, en die vind ik van al zijn kijkers inderdaad de beste. Deze 10×50 kost €459,-:

En iets voordeliger topmerk is Bynolyt, zoals deze populaire Stork 10×42 voor €309,-. Mijn ouders hebben hier de 8×40 van, dus die kan ik ook in het vergelijk meenemen:

bynolyt stork beste verrekijker

Beste verrekijker op AMAZON.NL

 1. BUSHNELL Engage, voor € 299,-. 10×42 is iets minder lichtsterk dan de Bushnell 10×50 hierboven op BOL.com, met een iets kleiner beeld, maar ook goedkoper,  kleiner en lichter:
 2. Vortex Optics Verrekijker Diamondback, groen, 10 x 42 voor € 219,-
  beste verrekijker op amazon
 3. Svbony SV47 Verrekijker 10×42 HD Waterproof Bak4, gasgevuld, voor €79,-
  Dat is dus degene die ik op Aliepxress kocht, en die ik ga vergelijken met de topkwaliteit van Bushnell.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, zodat je makkelijk kan bestellen. Maakt voor de prijs niet uit, en zo blijft mijn blog in leven. DANK U!!!

9 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aartjan, ik ben heel benieuwd naar het resultaat ven deze test. Een verrekijker is altijd een compromis. Een wandelaar kan beter een lichte kijker kopen,niet te groot. Anders laat je de kijker toch thuis liggen. Nu is het een goede tijd omdat er nog niet zo veel blad aan de bomen zit, maar er al wel veel vogels zijn.

 2. Yoooo AartJan
  wil je toch even langs deze weg bedanken
  voor je inzet ,geduld ,tijd en knowhow
  heb verschillende dingetjes gekocht via
  jouw input. Die oortjes MPow X3 echt absoluut
  Top en wat betaalbaar,heb er al 2 paar wit en zwart
  en echt waar daar kan geen Apple airpod PRO tegen op ,sterker nog die verbleken wat een sound die Mpow’s
  er bij !!! en die zijn 5 x duurder… ook die oplader new generation is Top enz enz
  anyway
  Ik zeg Ga Door!! please
  mvg Koos van Dijn

 3. maar het is dus altijd een beetje gokken als je bij Aliexpress besteld? ivm scheel zicht
  Ik hoop dat ik het artikel niet mis met het resultaat :)

  1. Over een paar weken staan er hier updates bij, met tests en reviews!
   Als je je abonneert via het rode belletje ontvang je meldingen van grote updates EN van nieuwe blogs.
   Als je je abonneert via de Volg-knop ontvang je alleen emails van nieuwe blogs, en niet van updates.

 4. Ik kijk uit naar deze interessante test> Is weer eens wat anders dan oordopjes :-) waar ik door toedoen van jouw blog meerdere heb aangeschaft :-):-). Keep up the good work!

Geef een reactie