Een goede verrekijker, kan dat goedkoop?

beste verrekijker

– Update: 27 september 2021 –

Mijn vader is amateur-ornitholoog: een vogel-deskundige. Een goede verrekijker is voor hem van groot belang. Hij is inmiddels wel expert op dat gebied. Mijn ouders kochten allerlei verrekijkers: kleine, grote, goedkope en dure. Ik ging op zoek naar de nieuwste technieken. Kan dat ook goedkoop? Ik kocht voor €50,- deze SVBony gasgevulde 10×42 Bak4 dakkant verrekijker. En voor een tientje een mini-verrekijker. Hier de hands on review.

Steeds meer mensen trekken erop uit, de natuur in. Vogels kijken, of op zoek naar zeldzame planten en dieren. Net als wij, vroeger, op vakantie. We zagen en hoorden de grootste uil ter wereld, de oehoe. Of prachtige kleine ijsvogeltjes. We zagen de zwaarste vliegende vogels: de grote trap. Of de lammergier, rank als een valk – maar dan tien keer zo groot. Die botten op rotsen kapot laat vallen, om het voedzame merg eruit te eten. Of de slechtvalk, die met duikvluchten van 300 kilometer per uur duiven uit de lucht botst. Ik zag de prooi-overdracht van een stel kiekendieven: het mannetje laat zijn prooi vliegend vallen, en het vrouwtje draait zich om, in de vlucht, om de prooi uit de lucht te plukken, en weer naar het nest te brengen. Magisch.

Of de enorme “vliegende deur”: de zeearend. Broedt nu in Nederland, vroeger uiterst zeldzaam.

Dakkant of Porro

En dat bekeek je dan altijd met een verrekijker. Vroeger was dat een zogeheten porro-prisma, tegenwoordig is het altijd dakkant: dat is lichter en kleiner. De prisma’s zitten dan in één lijn. De vergroting van een kijker is vaak acht keer. Dat is lichter van gewicht dan tien keer, met een groter beeld, en makkelijker stil te houden. Maar 10x vergroting is weer beter als je een redelijk vaste hand hebt, of als je de verrekijker ergens tegenaan houdt. 10×40 betekent dat hij 10x vergroot, en dat de grootte van de lens 40 is. Hoe groter de lensopening, hoe groter het beeld, dus hoe makkelijker je dan een vliegende vogel vindt. Het gaat dan om de verhouding tussen die 10 en die 40. Een grotere verhouding geeft dus groter beeld, en is dan ook lichtsterker. Zo is 7×50 veel beter geschikt voor in de avond. Mijn keus is 10×40, of 10×42. Dat is voor mij (en voor mijn vader ook trouwens) het beste compromis. 10×50 wordt alweer te groot en te zwaar.

Gasgevuld, Bak4 prisma’s en coating

Gasgevuld is belangrijk, omdat je dan geen condens van binnen krijgt. Een nieuwe verrekijker kan uitstekend zijn, maar als hij niet gasgevuld is dan kan hij op den duur steeds slechter en waziger worden, door condens van binnen. Ook de allerduurste. Gasgevuld is ook meteen waterdicht.

De prisma’s van binnen moeten ook goed zijn, dat heet nu Bak4. De coatings op de lenzen zijn ook belangrijk, maar ik denk dat dit tegenwoordig allemaal wel goed is, of het nu aluminium, diëlektrisch en/of fase is. De allerbeste verrekijkers met de beste lenzen zijn de peperdure van Swarovski. Professionals hebben die, en dat zijn ook echt verreweg de beste. De dure modellen van Leitz en Zeiss hebben ook toplenzen. Maar de betaalbare lenzen zijn inmiddels ook uitstekend.

Scheel

Het belangrijkste bij een nieuwe verrekijker is dat je controleert of hij niet scheel is. Zelfs hele dure kijkers van topmerken kunnen scheel zijn, in de winkel al. Dus je moet ze eigenlijk ter plekke beoordelen. Het is daarom lastig om het via een webshop te kopen, tenzij je zeker weet dat je volledige garantie hebt, en het terug kan sturen. Want er is altijd een kans dat hij scheel is. Garantie is ook al moeilijk omdat hij ook scheel kan worden door een val. En je kan niet bewijzen dat hij NIET gevallen is…

Scheel betekent dat de linker- en de rechterkant niet exact samenvallen tot één perfect beeld. Je moet de dioptrie-ring verdraaien (rechts) oor jouw ogen, want beide ogen zijn nooit exact gelijk. Je kijkt dan eerst met je linkeroog, en stelt dan gewoon scherp. Daarna kijk je met je rechteroog. Die stel je scherp met de dioptrie-ring (rechts). Nu is de verrekijker voor jouw ogen ingesteld. Als het met dit draaien niet lukt, dan is de verrekijker scheel.

Het leek mij leuk en interessant om eens goede goedkope verrekijkers op AliExpress te kopen. Ze bleken allebei uitstekend:

Verrekijkers op AliExpress

Ik kocht deze SVBony gasgevulde 10×42 bak4 dakkant voor €50,-. We hebben ‘m uitgebreid vergeleken met de beste verrekijker van mijn vader. Hij bleek bijna net zo goed. Wel ietsje minder, je ziet nog wel verschil, maar het scheelt maar erg weinig. Zes keer goedkoper, en fors kleiner en lichter. Verder compleet met alle toebehoren, en met alle instellingen zoals dioptrie. Zie de plaatjes. Hij is ook totaal niet scheel. Hij werd supersnel in 12 dagen bezorgd, vanuit China. AANRADER dus!

SVBONY Dakkant verrekijker 10X42 BAK4 Prisma waterdicht gasgevuld 50,-.

Je kan deze SVBony ook op Amazon.NL kopen, voor €80,-.

goede verrekijker 10x42 dakkant gasgevuld BAK4

Prachtig mooi, compact, lichtgewicht, goede lenzen, dakkant bak4, met alle instellingen en accessoires
10×42, voor mij ideaal. Gasgevuld, dus ook waterdicht.
Die lensdopjes kan je er ook helemaal afhalen
Brildragers draaien die rubber dop naar beneden. De draairing eronder is de dioptrie.
Met draagzakje plus draagriem, en een draagriem voor de kijker zelf
Met goed lensdoekje en Engelstalige manual
Ik draai deze omhoog, want ik heb geen bril

Hieronder zie je dat hij kleiner en lichter is dan de BUSHNELL Engage 10×42 (€ 299,-) die we als referentie gebruiken, als de beste voordelige verrekijker:

Links de Bushnell 10×42, rechts de SVBony 10×42. De Bushnell is echt wel beter, maar het scheelt niet veel.

Er is ook een iets duurdere SVBony SD202 (in 10×42 of 8×32) met ED-glas (Extra lage Dispersie) en Dielectric Phase FMC coating, wat nog meer kleurechtheid, contrast en lichtsterkte geeft. Vanaf €85,-.

Goedkope mini-verrekijker

De best verkochte verrekijker is deze 40×22 HD verrekijker Mini BAK4 – voor een tientje. Die kan je overal meenemen. Twee kijkers is handig: bijvoorbeeld voor de keren dat je zo min mogelijk mee wil nemen. En ook deze kleine bleek erg goed, zeker voor die prijs. Maar wel beduidend minder goed dan de kleine 10×25 Bushnell (50,-) van mijn vader.

Dakkant, maar niet gasgevuld. Met draagtasje, die aan een broekriem kan, draagkoord en lensdoekje. Brildragers zouden het opstaande rubber moeten kunnen omvouwen, maar dit lukt helaas niet. De rechterkant heeft de dioptrie-instelling. Hij is niet scheel. Het is geen zoomlens. Het beeld is goed en scherp, alles werkt, en het ziet er mooi en degelijk uit. Die 40×22 is in werkelijkheid denk ik 8×22. Ook wel een aanrader dus –  voor die prijs dan. Want de Bushnell is veel beter, en is de hogere prijs waard, vinden wij.

mini verrekijker opvouwbaar goedkoop

Vergeleken met die grote 10x40 van hierboven:
Vergeleken met die grote 10×40 van hierboven: enorm veel kleiner dus

Op alle manieren goed instelbaar, zoals het hoort
Met aan de rechterkant de dioptrie
Het lijkt mij eerder 8×22 en dat is precies goed
Links de uitstekende Bushnell 10×25 voor 50,-, rechts die goedkope van Ali voor 10,-

De  aanrader is dus de Bushnell, hier te koop op BOL.com voor 50,-.

Zo’n Bushnell is er ook veel groter: deze 10×42 verrekijker Bak4 voor € 35,-, maar deze is niet gasgevuld. Dan is er ook deze: Asika 10×42 HD Dakkant verrekijker Multi-coated Wide Angle Bak4: Goed en voordelig, maar ook niet gasgevuld.

De twee hieronder zijn wel gasgevuld, en zo te zien de absolute toppers op AliExpress, voor rond de €100,-: Eyeskey 10×56 verrekijker gasgevuld Bak4. Zeer lichtsterk door die “56” dus zelfs in schemer te gebruiken. En dat geeft ook een groot beeld, dus je kan met deze het makkelijkst een bewegend object vinden:

verrekijker gasgevuld dakkant

Is er ook in 8×56: Eyeskey 8×56 verrekijker Gasgevuld Bak4, voor een nog groter beeld, en nog lichtsterker. Maar iets minder vergroting.

Zie ook het artikel over Kopen op AliExpress: kosten en risico’s

De beste verrekijker in Nederland op BOL.com

Het Amerikaanse Bushnell staat voor betaalbare topkwaliteit. Die verrekijkers zijn erg populair, zoals deze Bushnell Engage 10×50. Mijn vader heeft de 10×40, en die vind ik van al zijn kijkers inderdaad de beste. Deze 10×50 kost €459,-:

En iets voordeliger topmerk is Bynolyt, zoals deze populaire Stork 10×42 voor €309,-. Mijn ouders hebben hier de 8×40 van, en die is ook uitstekend:

bynolyt stork beste verrekijker

Beste verrekijker op AMAZON.NL

 1. BUSHNELL Engage, voor € 299,-. 10×42 is iets minder lichtsterk dan de Bushnell 10×50 hierboven op BOL.com, met een iets kleiner beeld, maar ook goedkoper, kleiner en lichter:
 2. Vortex Optics Verrekijker Diamondback, groen, 10 x 42 voor € 219,-beste verrekijker op amazon
 3. Svbony SV47 Verrekijker 10×42 HD Waterproof Bak4, gasgevuld, voor €79,-
  Dat is dus degene die ik op Aliepxress kocht, en die de vergelijking met de topkwaliteit van Bushnell kan doorstaan.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, zodat je makkelijk kan bestellen. Maakt voor de prijs niet uit, en zo blijft mijn blog in leven. DANK U!!!

23 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik ben zeer tevreden over mijn Vortex DiamondBack HD 10×32 kijker voor rond de 235 euro. Deze komt uit veel reviews als beste uit de bus in de betaalbare prijsklasse, met een kwaliteit die niet onderdoet voor kijkers van de dubbele prijs. Ik heb hem nu een half jaar in gebruik en ik moet zeggen dat het inderdaad een uitstekende allround kijker is en handzaam genoeg om hem makkelijk mee te kunnen nemen tijdens een wandeling etc. Aanrader!

 2. Inmiddels zijn de Svbony SV202 8×32, 10×42 en recent uitgekomen lichtsterke 10×50 in enkele serieuze testen op internet als kwalitatief zeer goed beoordeeld. Ik heb zelf de 8×32 en 10×50 en kan de bevindingen beamen :-).

 3. Zojuist de 10 x 42 besteld, een fijne kijker stond al lang op mijn lijstje maar om nou vanaf een plaatje op internet een stuk optiek te bestellen … dat stond me wat tegen. Vandaar erg dankbaar met deze hands-on review. Je website volg ik al langer en met veel plezier. Groeten vanuit Spanje

 4. Ik had dus via de link een SV47 8×42 gekocht bij “svbony Official Store”. Dat verliep allemaal prima. Omdat we met zijn tweeën op pad gaan heb ik eind mei bij dezelfde club een 10×42 besteld. Na een paar dagen kam de mededeling dat de 10×42 even niet leverbaar was is of ik de “processing time” met 10 dagen wilde verlengen. Dan zou het verzonden worden. Prima allemaal.

  Maar de dag na dat het verzonden zou worden kwam de mededeling dat hij echt even niet meer leverbaar zou zijn en dat het augustus zou worden. Dat vond ik te lang duren en ik wilde een refund. Hij uitleggen hoe dat moet, en tegen de tijd dat ik de refund wilde indienen had die stiekemerd de status van de bestelling ondertussen op “verscheept” gezet zodat het leek alsof het verstuurd is. Echter, de stiekemerd heeft de uiterste ontvangstdatum op 25 augustus gezet! Hij gaat dus pas in augustus wat sturen en ondertussen kan ik geen refund indienen. Mijn ervaringen bij de winkels binnen Ali zijn altijd wel goed, maar deze is toch minder. Dat wilde ik even delen. Overigens zag ik later dat er ook wel andere winkels op Ali zijn die de SV47 hebben. En eentje verstuurt ook vanuit Spanje.

  1. Precies hetzelfde meegemaakt (met uitzondering dat ik geen refund wilde). Geen voorraad was de boodschap of ik kon wachten tot 10 juni. Uiteindelijk verstuurd op 8 juni en 15 juni binnen. Da’s toch best snel

  2. Ok, een update. Er was dus deze nare ervaring met een bestelling die niet geleverd kom worden; toen weer wel; en toch weer niet, en toen weer pas in augustus, terwijl de bestelling in mei was gedaan. Lang verhaal kort: uiteindelijk is het aankoopbedrag teruggestort. Dus, allereerst wil ik mij verontschuldigen voor het feit dat ik in de stuip ben geschoten dat het boze opzet van de verkoper zou zijn om mij aan het lijntje te houden. Daarvan is geen enkele sprake. Alle waardering dus voor de verkoper. De procedure om daadwerkelijk de refund te krijgen was echter volledig ondoorzichtig, ik zal je de details besparen hoe het allemaal verlopen is. Eind goed al goed, zou ik zeggen; hulde aan de verkoper! En aan AJ natuurlijk voor een goede keuze ;-)

   SVBony heeft nu ook een “European store” trouwens. Die opereert vanuit Frankrijk, maar is ook niet te beroerd om vanuit Duitsland of Spanje te versturen. Allemaal vanuit EU dus.

 5. Nav de review van Aart-Jan de Svbony sv47 (8×32) gekocht (€36,-, Alie). Resultaat: behoorlijk goed en aan te raden: wel minder scherp, minder helder en onrustiger dan Bynolyt Searanger III (7×50), die 5x duurder, 2,5x zwaarder en ook veel volumineuzer is…

  Nu zag ik dat Svbony ook kijkers met zogenoemd “ED glas” (ED= extra lage dispersie) verkoopt: de sv202. ED glas zou meer kleurechtheid, contrast en lichtdoorlatendheid geven. Heeft iemand die al geprobeerd? Ten opzichte van de sv47 is de sv202 ruim 2x duurder.

  1. Vandaag de sv202 binnen gekregen (8×32). Duidelijk lichter/helderder beeld dan de sv47. Diepere kleuren en scherper. De scherpstelring rechteroog loopt wat stroef.

 6. Toen de SvBONY SV47 hier aangekondigd werd hebben wij als beginnende tuinvogelaars er gelijk een besteld. Bij Ali. En omdat we beginners zijn hebben we voor de 8×42 variant gekozen. Levertijd was ook iets van 11 dagen. Ruim een week in huis en het afgelopen pinksterweekeind hebben deze tuinvogelaars hun eerste excursies gemaakt. Onder andere op en rond landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (onder Culemborg). Gewapend met de SV47 natuurlijk. Kievieten, lepelaars, veel nijlganzen en nog meer roodborsttapuiten, allemaal prachtig in de kijker. Ook een rode wouw, maar die was wel wat ver weg. Echt een openbaring hoor, zo’n kijker. Voorlopig zijn wij heel content!

 7. Als je naar de specificaties kijkt dan zie je wel een verschil in bijvoorbeeld de gebruikte coatings voor de prisma’s. De svbony gebruikt een aluminium coating, de de duurdere verrekijkers hebben een diëlektrische coating en een fase-coating. Ik mag hopen dat dit een beter beeld geeft. Maar goed je betaald dan ook wat meer

    1. Nee, de stortvloed aan pakjes is te groot voor controle, er zijn alleen steekproeven.
     Maar ik koop ook vaak uit EU (ook op AliExpress), dan heb je daar sowieso geen last van.

 8. Hoi Aartjan, ik ben heel benieuwd naar het resultaat ven deze test. Een verrekijker is altijd een compromis. Een wandelaar kan beter een lichte kijker kopen,niet te groot. Anders laat je de kijker toch thuis liggen. Nu is het een goede tijd omdat er nog niet zo veel blad aan de bomen zit, maar er al wel veel vogels zijn.

 9. Yoooo AartJan
  wil je toch even langs deze weg bedanken
  voor je inzet ,geduld ,tijd en knowhow
  heb verschillende dingetjes gekocht via
  jouw input. Die oortjes MPow X3 echt absoluut
  Top en wat betaalbaar,heb er al 2 paar wit en zwart
  en echt waar daar kan geen Apple airpod PRO tegen op ,sterker nog die verbleken wat een sound die Mpow’s
  er bij !!! en die zijn 5 x duurder… ook die oplader new generation is Top enz enz
  anyway
  Ik zeg Ga Door!! please
  mvg Koos van Dijn

 10. maar het is dus altijd een beetje gokken als je bij Aliexpress besteld? ivm scheel zicht
  Ik hoop dat ik het artikel niet mis met het resultaat :)

  1. Over een paar weken staan er hier updates bij, met tests en reviews!
   Als je je abonneert via het rode belletje ontvang je meldingen van grote updates EN van nieuwe blogs.
   Als je je abonneert via de Volg-knop ontvang je alleen emails van nieuwe blogs, en niet van updates.

 11. Ik kijk uit naar deze interessante test> Is weer eens wat anders dan oordopjes :-) waar ik door toedoen van jouw blog meerdere heb aangeschaft :-):-). Keep up the good work!

Geef een reactie