Mobiele airco: wat zijn de beste?

mobiele airco

– Update: 26 juni 2023 –

Zo’n kleine mobiele luchtkoeler op USB werkt al redelijk goed, maar een echte mobiele airco op 220V werkt nog veel beter. Hier allerlei info over kleine en grote luchtkoelers, ventilatoren en over echte mobiele airco’s en hun stroomverbruik.

Een mobiele airco koelt dus veel beter. Zo’n airco is dan ook veel groter, maar nog wel verplaatsbaar, op wieltjes. Bij zo’n echte airco moet je eigenlijk wel de ramen dichtdoen, anders werkt het nauwelijks. En hij verbruikt ook enorm veel stroom, meer dan 1.000 Watt continu. Maar met een of twee zonnepanelen extra is dat verbruik al gratis. En er zijn nu ook van die goedkope plug-and-play panelen.

Zonder energie kan je ook goed koelen. Zonwerende raamfolie is voordelig en werkt goed (in HR+ of HR++ ramen zit dat al). Kan ook hier goedkoop. Een zonnescherm of boom scheelt ook gigantisch. Men zegt dat je overdag beter de ramen dicht kan doen, en ’s avonds en ’s ochtends vroeg juist open. Maar ik doe een paar ramen juist wijd open met de gordijnen dicht, en spuit de gordijnen dan af en toe nat met een plantenspuit. Dat koelt actief (zie dit artikel) als het een beetje waait en als de lucht niet te vochtig is.

Een mobiele airco kan al vanaf zo’n 200 euro, goed voor een gemiddelde kamer. Meestal zit er een slang bij, die naar buiten moet, want er komt water uit. Er zit dan meestal ook een raamafdichtingskit bij.

Beste mobiele airco’s in 2023

 1. Tomdado Mobiele Airco op BOL.com: Dit is een goede kleine airco, voordelig, verplaatsbaar, op wieltjes, met afstandsbediening. Het koelvermogen van 9000 BTU is ongeveer genoeg voor een kamer. Verbruik 1200W. Er komt wat water uit, wat via een slang naar buiten moet, of je moet het water in een teiltje opvangen.

 2. Vergelijkbaar met die hierboven, maar dan nieuwer, groter en krachtiger: Tomado mobiele airco op BOL.com

 3. Ook vergelijkbaar, met afstandsbediening en slang naar buiten. Iets minder krachtig, 7000 BTU, voor een kamer van zo’n 20 m2. Met Wifi, dus je kan ‘m op je telefoon via een app bedienen. Mobiele Airco met Wifi op BOL.com
 4. Op Amazon.nl staan ze ook, zoals deze mooie bestseller hieronder of de allernieuwste goedkope voor € 179
 5. Zonder afvoerslang kan ook: zoals deze superstille Airco, met Wifi en Tuya app, met 9000 BTU koelvermogen. Met een totaal andere koeltechniek, daardoor superstil en zonder slang. De beste dus, maar wel wat duurder:
  mobiele airco zonder slang
 6. Maar het kan ook heel goedkoop en superzuinig met stroom, met een ventilator (die ook verkoelt als je er een natte doek voor hangt):
  DUUX fan, de allerstilste en allerzuinigste:
  stille ventilator statief
  Geen airco, maar een ventilator. Het is wel de stilste en zuinigste (35W). En het werkt ook echt verkoelend met een vochtige doek ervoor.

Torenventilator

Een torenventilator werkt ook best goed, zoals deze Cecotec Torenventilator (45,-). In de praktijk vorige zomer getest en zeer goed bevonden. Zuinig, stil, goedkoop en goed. Hij beweegt en blaast naar alle kanten. Er komt geen koude lucht uit, maar je kan er wel vochtige doeken voor hangen: dat koelt ook echt een paar graden.

Een van de beste torenventilators is deze van Honeywell. Hij is er met of zonder afstandsbediening, in wit, zwart of grijs. Met timer. Er komt geen koude lucht uit, maar als je er natte doeken voor hangt wordt de lucht echt een paar graden kouder. Hij beweegt en blaast naar alle kanten: oscillerend noemen ze dat.

Kleine USB luchtkoelers

Een hele kleine luchtkoeler / luchtbevochtiger op USB is bijvoorbeeld deze. Die vochtige doek zit hier al ingebouwd, in het vilten rooster. Je moet het water-reservoir af en toe bijvullen. De stroom is USB, zoals van een telefoonlader of een powerbank:

mobiele airco USB mini air conditioner

Je hebt ze ook een stuk groter en dus beter, zoals deze op Amazon.

Op Amazon staat ook deze met nieuwe “ultrasone” koeling (ook geen echte airco, maar een vergelijkbare luchtkoeler):

Er zijn ook Luchtbevochtigers op USB waar zo’n mist uitkomt zoals je in de supermarkt bij het fruit ziet. Dat werkt ook verkoelend:

luchtbevochtiger usb

Mobiele airco: ventilator met bevroren fles

Je kan ook een gewone ventilator gebruiken, waar je dan koude of bevroren flessen water voor zet. Werkt ook echt verkoelend. Zoals deze USB fan met oplaadbare accu voor 5 euro:

usb fan ventilator batterij

Maar een grotere ventilator is natuurlijk wel beter. Met daar dan nog twee of drie koude flessen water voor, of een vochtige doek. Zoals deze met ingebouwde accu 10Ah, 25 cm grote oplaadbare ventilator met klem:

Deze ligt volgens mij ook bij de Action. En die kleine luchtkoelers op USB liggen daar ook voor een tientje. Die met mist ook. En de grote ventilator van de Action is ook uitstekend, vanaf €15, zonder en met statief.

Dit artikel is niet gesponsord.

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. wel iets om rekening mee te houden wanneer je raamfolie aan de binnenzijde wilt aanbrengen. HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ‘ zonwerende laag ‘ zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.

 2. Nou ik heb zo’n artic – in gebruik gehad. Het was voldoende om je handen te koelen maar daarmee heb je ook alles meegezegd. Je gezicht koelen, 5 cm van de ventilatieroosters en nadat het water op kamer temperatuur is gekomen heb je zomaar en voor niets een warme luchtstroom… kortom ik heb deze Artic bij de kringloop neer gezet. Ma

  1. Ik heb ook een soortgelijk systeem en het functioneert niet echt. Het is dan ook absoluut geen airco, maar een ventilator waar je water in kunt doen en het water verdampt. Het zal dichtbij enige verkoeling geven, maar het verlaagt bijvoorbeeld niet de temperatuur in de ruimte waar hij staat. Hij verkoelt nog iets beter als je er gekoeld water of ijsblokjes in doet. Verwacht niet te veel van dit product, ik zou het niet weer kopen. Een staande ventilator doet het beter.

Geef een reactie