Mobiele airco: wat zijn nu de beste?

mobiele airco

– Update: 1 juli 2022 –

Een mini Mobiele Airco op USB is geen echte airco. Het is een luchtkoeler. Het werkt best wel, hoor… Maar de echte mobiele airco’s zijn veel beter. Hier allerlei info over luchtkoelers, ventilatoren en ECHTE mobiele airco’s, van klein tot groot.

Een echte mobiele airco koelt veel beter dan zo’n kleine luchtkoeler op USB. Hij is ook veel groter, en op wieltjes. Hij verbruikt wel veel stroom, rond de 1.000 Watt, op 220V. Maar met twee zonnepanelen extra is dat verbruik al gratis.

Zonder energie kan je ook goed koelen. Zonwerende raamfolie aan de binnenkant van het raam werkt goed en is voordelig. Een zonnescherm aan de buitenkant scheelt ook gigantisch.

Beste mobiele airco in 2022

 1. Tristar Mobiele Airco op BOL.com
  mobiele airco test Tristar
  Dit is een echte airco, verplaatsbaar, op wieltjes. 7000 BTU is ongeveer genoeg voor een kamer. Op 220V, verbruikt 800W. Er komt wat water uit, via een slang: die moet naar buiten, of je moet het water ergens in opvangen.
 2. Tomado mobiele airco op BOL.com
  mobiele airco test tomado

  Vergelijkbaar met die hierboven, maar dan 1300 Watt
 3. Aironex Mobiele Airco op BOL.com
  beste mobiele airconditioner review
  Deze mobiele airco is veel stiller en krachtiger (12.000 BTU), met afstandsbediening en slang naar buiten. Hij kan in de winter ook verwarmen, hij is eco-vriendelijk (R290 koelmiddel) en zuiniger dan de andere (energielabel A).
 4. DUUX fan, de allerstilste en allerzuinigste:
  stille ventilator statief
  Dit is GEEN airco, maar gewoon een ventilator. Het is wel de allerstilste en allerzuinigste, want deze is maar 35W.
 5. Algostar Torenventilatorstille torenventilator
  Dit is een grote goedkope torenventilator, die ook zuinig is: 45W. Hij beweegt naar alle kanten.

Torenventilator

Een andere torenventilator is deze Cecotec Torenventilator (50,-). In de praktijk vorige zomer getest en zeer goed bevonden, zuinig, stil, goedkoop en goed werkend:

Een kleine luchtkoeler / luchtbevochtiger op USB is bijvoorbeeld deze voor 24,-. Het werkt wel echt verkoelend: beter dan een kleine ventilator van dat formaat. Maar je moet het water-reservoir wel telkens bijvullen. En het water moet ook koud zijn. De stroom komt van een USB-lader, zoals je telefoonlader:

mobiele airco USB mini air conditioner

Er zijn ook Luchtbevochtigers op USB waar zo’n mist uitkomt zoals je in de supermarkt bij het fruit ziet. Dat werkt ook verkoelend:

luchtbevochtiger usb

Mobiele airco: ventilator met bevroren fles

Je kan ook een gewone ventilator gebruiken, waar je dan koude flessen water voor zet. Of die fles water eerst laten bevriezen. Werkt ook, met ongeveer hetzelfde principe als dat dingetje bovenaan: lucht langs koud water blazen. Een kleine USB-fan werkt zo ook al best goed, zoals deze USB fan met oplaadbare accu voor 5 euro:

usb fan ventilator batterij

Of doe deze grotere ventilator hieronder. En daar dus twee of drie koude flessen water voor, of zelfs bevroren. Met ingebouwde accu, 10Ah, 25 cm grote oplaadbare ventilator met klem:

Nog meer Mobiele Airco’s

Deze blog is niet gesponsord.

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. wel iets om rekening mee te houden wanneer je raamfolie aan de binnenzijde wilt aanbrengen. HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ‘ zonwerende laag ‘ zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.

 2. Nou ik heb zo’n artic – in gebruik gehad. Het was voldoende om je handen te koelen maar daarmee heb je ook alles meegezegd. Je gezicht koelen, 5 cm van de ventilatieroosters en nadat het water op kamer temperatuur is gekomen heb je zomaar en voor niets een warme luchtstroom… kortom ik heb deze Artic bij de kringloop neer gezet. Ma

  1. Ik heb ook een soortgelijk systeem en het functioneert niet echt. Het is dan ook absoluut geen airco, maar een ventilator waar je water in kunt doen en het water verdampt. Het zal dichtbij enige verkoeling geven, maar het verlaagt bijvoorbeeld niet de temperatuur in de ruimte waar hij staat. Hij verkoelt nog iets beter als je er gekoeld water of ijsblokjes in doet. Verwacht niet te veel van dit product, ik zou het niet weer kopen. Een staande ventilator doet het beter.

Geef een reactie