Waterpik

– Update: 8 mei 2023 –

Na het succes van de super-sonische tandenborstel waar ik nog dagelijks van geniet heb ik ook maar een waterpik gekocht (leuke naam overigens ;). Daarmee kan je als het ware flossen met een waterstraal. Lekker hoor. Voor 4 euro, hier op AliExpress.
Nu in 2023 zou ik deze nieuwe doen. Het is niet elektrisch of zo, je pompt gewoon met je duim een superdun straaltje water tussen je tanden. Dat is krachtig genoeg om je gebit behoorlijk goed schoon te maken. Simpel en goed.

waterpik flossen waterstraal gebit schoonmaken

In Nederland kost een waterpik 90 euro of zo, maar deze van drie euro doet het dus net zo goed (naar mijn mening). Tandenstoken en echt flossen is wel effectiever, dat dan weer wel.

Je hebt 2 tot 6 bar aan waterdruk nodig, en met zo’n superdun straaltje kan je die druk makkelijk met je duim opwekken (duimoppervlak gedeeld door piepkleine doorsnede waterstraal geeft de kracht van zo’n pompje al aan). Een gewone kraan is ongeveer 2 bar, dus het hoeft maar twee of drie keer zo hard. Het moet ook niet heel veel harder, want dan kan zo’n dun waterstraaltje zelfs gaan snijden. Op een elektrische kan je de de kracht van 2 tot 6 bar instellen, maar met je duim, op gevoel, gaat dat net zo makkelijk.

Het reservoir is 70 ml, maar bij die nieuwe veel groter. Gevuld met warm water is dit voor mij voldoende om het hele gebit schoon te maken. Nou ja, schoon te spoelen eigenlijk. Ideaal ook bij beugels, lijkt mij.

water flosser handmatig

Bij de dure elektrische zeggen ze dat de waterstraal moet pulseren. Dat lijkt mij onzin, want een hogedrukspuit hoeft ook niet te pulseren om iets schoon te maken, toch?

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Met alle respect Aartjan, maar dit product kan m.i. nooit tippen aan een elektrische waterpik. Het is fysiek domweg onmogelijk om met je duim zoveel druk te genereren als de compressor in een elektrische waterpik doet. De waterstraal die uit de handbediende waterpik komt is misschien wel heel dun, maar de echte kracht ontbreekt. Een simpele handbediende plantenspuit is immers ook nog lang geen hogedrukreiniger. En de straal uit de elektrische versie pulseert bovendien ook nog.

    Daar komt nog bij: elke tandarts zal je zeggen dat dit geen alternatief is voor flossen. Dat is een elektrische waterpik trouwens evenmin…

    En dan: ik weet niet of je ooit met een elektrische waterpik hebt ‘geflost’, maar in het reservoir daarvan past al gauw 2 deciliter. En als je klaar bent met ‘flossen’ is het op. Dus bij de manuele versie zul je aardig wat keren tussendoor moeten bijvullen.

Geef een reactie