Waterpik

– Update: 7 december 2023 –

Na het succes van de super-sonische tandenborstel waar ik nog dagelijks van geniet heb ik ook maar een waterpik gekocht (leuke naam overigens ;). Daarmee kan je als het ware flossen met een waterstraal. Lekker hoor. Voor een paar euro zoals deze hier. Niet elektrisch: je pompt gewoon met je duim een dun krachtig straaltje water tussen je tanden. Krachtig genoeg (je spuit er wel 6 meter ver mee!) om je gebit schoon te maken. Simpel en goed.

waterpik flossen waterstraal gebit schoonmaken

In Nederland kost een waterpik 90 euro of zo, maar deze van vier euro doet het dus net zo goed (naar mijn mening). Tandenstoken en echt flossen is wel effectiever, dat dan weer wel. Overigens: de best verkochte elektrische waterflossers op AliExpress kosten daar ook maar twee tientjes.

Je hebt 2 tot 6 bar aan waterdruk nodig, en met zo’n superdun straaltje kan je die druk makkelijk met je duim opwekken en doseren. Het moet niet keihard: dat gaat pijn doen. Voel je vanzelf wel. Op een elektrische kan je de de kracht van 2 tot 6 bar instellen, maar met je duim, op gevoel, gaat dat net zo makkelijk.

Het reservoir is iets van 100 ml, voor mij precies goed om het hele gebit schoon te spoelen. Ideaal ook bij beugels, lijkt mij.

water flosser handmatig

Bij de elektrische zeggen ze dat de waterstraal moet pulseren. Maar met je duim pulseert het sowieso al vanzelf.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Je hebt dus nog nooit een elektrische waterflosser gehad, dat blijkt dus maar… schaf het eerst aan alvorens je zo’n eenzijdige review het internet opslingert. Al zeer lang trouw lezer van je blog, maar dit valt me vies tegen. Elektrisch wint op alle facetten, behalve prijs. Deze beoordeling is niets anders dan voor een duppie op de eerste rang willen zitten. Gaat hem niet worden 😉

  2. Met alle respect Aartjan, maar dit product kan m.i. nooit tippen aan een elektrische waterpik. Het is fysiek domweg onmogelijk om met je duim zoveel druk te genereren als de compressor in een elektrische waterpik doet. De waterstraal die uit de handbediende waterpik komt is misschien wel heel dun, maar de echte kracht ontbreekt. Een simpele handbediende plantenspuit is immers ook nog lang geen hogedrukreiniger. En de straal uit de elektrische versie pulseert bovendien ook nog.

    Daar komt nog bij: elke tandarts zal je zeggen dat dit geen alternatief is voor flossen. Dat is een elektrische waterpik trouwens evenmin…

    En dan: ik weet niet of je ooit met een elektrische waterpik hebt ‘geflost’, maar in het reservoir daarvan past al gauw 2 deciliter. En als je klaar bent met ‘flossen’ is het op. Dus bij de manuele versie zul je aardig wat keren tussendoor moeten bijvullen.

    1. Okee dank! Ik heb de tekst wat aangepast, in een poging je toch nog te overtuigen… de versie van nu is wel groot genoeg overigens.

Geef een reactie