WordPress traag door YouTube video’s?

– Update: 30 januari 2023 –

In mijn vorige posts, Beste film 2022 en Beste tv-series aller tijden, had ik veel YouTube video’s geplaatst. Maar de website werd er wel traag van. Dat kan beter! Hoe maak je een WordPress site weer snel als er veel YouTube video’s in zitten?

YouTube in WordPress is heel makkelijk: je plakt gewoon de URL van de video in. Maar als je veel video’s plaatst, wordt je website traag. Ik probeerde “even” een paar plugins om het op te lossen. Daar was ik wel even zoet mee – MY GOD zeg…

Uiteindelijk koos ik “WP YouTube Lyte“. Als je eenmaal weet hóe, kan je je pagina’s supersnel en simpel aanpassen. Vandaar deze uitleg. Ook voor mezelf ;). Spaart een hoop tijd.

Website traag? WP YouTube Lyte maakt video sneller

 1. WordPress Dashboard > Plugins > nieuwe: zoek WP YouTube Lyte. Activeer ‘m. Je hebt geen API nodig, het werkt ook wel zonder.
 2. Vervang in je pagina’s bij al je YouTube links de “https” door “httpv“.
  (Kan ook supersnel met een Search & Replace plugin).

That’s it! YouTube-video’s zijn in snelle plaatjes veranderd. Bij een klik start het filmpje. Nauwelijks verschil, en de pagina laadt enorm veel sneller.

Als je de URL niet ziet klik je het Potlood-icoon, op het filmpje. Of je bekijkt de HTML-code, via de 3 puntjes, of via de knoppen Visueel / Tekst.

Voorbeeldje

Met die plugin ziet een filmpje er dan zo uit (dit is dus een plaatje!!):

Als je er op klikt, gaat de video afspelen, inline – zoals je verwacht. En zo ziet het er uit in de editor:

Wordpress Youtube embeds sneller met plugin WP YouTube Lyte

Onderaan zie je de url. Als je de url inplakt, tik dan eerst een letter, en plak de url daar direct aan vast. WordPress herkent het dan niet als filmpje, en zo kan je de hhtps veranderen in httpv.

In de voorkeuren van de plugin (Dashboard > Instellingen) kun je het verder afstellen. En in Dashboard > Youtube Embed > Profiles kan je nog meer dingen instellen. Ik wilde bijvoorbeeld grote 16:9 plaatjes. Van die dingen…

Je ziet eerst zwarte kaders (beter dan witte!) van het goede formaat, die daarna worden ingevuld, met daarna pas de play-functie. “Lazy load” is er ook niet (want de plaatjes staan niet op je server). Maar tekst staat er wel supersnel.

Search & Replace plugin voor WordPress

Dat kan dus ook supersnel, met een plugin. Kom je wel uit. Goed kijken, er zijn een hoop vinkjes:

YouTube filpmjes traag in WordPress: gebruik een plugin

YouTube filpmjes traag in WordPress: gebruik een plugin.
Selecteer de juiste tabel, klik Oefening uit, klik Wijzigingen opslaan AAN, etc

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Interessant artikel! Ik had me nooit gerealiseerd dat YouTube-video’s een WordPress-site zoveel langzamer konden maken. Bedankt voor de handige tip met “WP YouTube Lyte” – ga ik zeker uitproberen voor mijn eigen website! 🚀👌 – Groetjes Anne

 2. Hi Aart-Jan,

  Ik denk dat er toch iets niet goed is gegaan met je video plug-in. De pagina “beste tv-series alleen tijden” laadt niet meer goed. Dit kan trouwens ook komen door bijvoorbeeld “Jetpack”.

  Groet Joris

  1. Ik had nog een dubbele plugin aanstaan, is nu opgelost (op al mijn devices tenminste). Je ziet eerst zwarte vlakjes (beter dan witte!) en daarna worden de plaatjes pas ingevuld, en daarna pas de play-functie. “Lazy load” is er ook niet (want de plaatjes staan niet op je server).

Geef een reactie