Beste films van 2022

beste films 2022

– Update: 1 februari 2023 –

Hier mijn TOP 25 met de beste films van 2022. De beste films komen helaas vaak pas later hier, want die komen vlak voor de Oscars uit… in 2023 dus. Dan maken die films namelijk meer kans.

En daarom kloppen die eindejaarslijstjes ook nooit goed. Ze geven natuurlijk wel een indruk. Avatar – The Way of Water had ik bijvoorbeeld niet in 2022 gezien, en die kwam later bij mij toch op nummer één. Nou ja, toch leuk, zo’n lijst kijktips, tjokvol heerlijke topfilms. Achter elke titel staat de IMDB-rating. Die rating zegt veel (zie onderaan) maar ook weer niet alles.

UPDATE: de Oscar-nominaties 2023 staan er nu ook bij (met in Vet mijn winnaars).

Zie ook het artikel over de beste TV series Aller Tijden.

Beste films van 2022:
Avatar: the Way of Water (7,9) op Nummer 1

Ik zag ‘m pas in 2023. Niet voor niks de grootste kaskraker aller tijden. En net als bij deel 1, dertien jaar eerder (de eerste grote 3D-film, alsof je voor het eerst van je leven naar de buiscoop ging!), zit je ook weer dagen op een andere planeet na het zien van deel 2. Alle filmische middelen worden maximaal ingezet, en de drie uur vliegen om. Wat een megaproductie, ontzagwekkend en ongeëvenaard. Het verhaal sleurt je non-stop mee, terwijl het allemaal ook geschikt blijft voor alle leeftijden. Ik verwacht dat deel 3/4/5 nog weer indrukwekkender gaat worden, als de planeet Aarde waarschijnlijk dan aan zijn eind komt, en de planeet Pandora overspoeld gaat worden met vluchtelingen en kolonisten. Met een nog dreigender ecologische boodschap… en een nog duidelijkere parallel met de schrijnende geschiedenis van Noord- en Zuid-Amerika.
Oscars voor alle technische departementen lijkt mij.

 • Genomineerd voor: beste Film, Production Design, FX, Geluid

Fascinerend leesvoer: de wiki over de Canadese regisseur Cameron.

2. Tár (7,7)

Tár komt hier pas in maart uit –  jammer, want dan ontbreekt hij dus in veel lijstjes. Eindelijk weer eens een film van Todd Field, vroeger wereldberoemd, maar daarna 16 jaar lang als kluizenaar van de aardbodem verdwenen. Ik zag Tar bij een voorvertoning van de distributeur. Met Cate Blanchett (Oscar, denk ik) in een glansrol, als top-dirigent, dus op prachtige locaties allemaal. Ze is een soort vrouwelijke Matthijs-van-Nieuwkerk-slash-nog-erger. Filmisch, verrassend en spannend, überwoke, uniek en origineel, met ontelbaar veel schitterende details: die nauwelijks zichtbare hond daar achterin, die dreigende slang in dat water, die misofonie, dat hele orkest-leven, het perfecte Duits van Cate, de medaille om haar nek in haar ouderlijk huis, die ruzie in de auto, de pleister om haar vinger… Het blijft daarom enorm hangen. En ook op IMDB krijgt hij een extreem hoog cijfer.
Oscar beste film, actrice, regie en scenario misschien? In ieder geval nu al BAFTA-nominaties voor – inderdaad – Beste film / actrice / regie / scenario.

 • Genomineerd voor: beste Film, Regie, Actrice, Origineel Script, Camera, Montage


Gedeelde tweede plaats: The Fabelmans (7,8)

The Fabelmans heb ik op de valreep ook nog in 2022 gezien. Half autobiografisch, over Spielberg zelf dus, en mede door hemzelf geschreven. Het is een lange film (twee en een half uur) maar aan het einde wil je zelfs dat het nog uren doorgaat. Ook al komt het begin nogal traag op gang, je wordt steeds meer het verhaal in gezogen, en je gaat steeds meer van de personages houden. Ik vind dit een van zijn beste films, omdat de personages zo echt zijn, en het een hele rijke vertelling is, met veel prachtige lijntjes en emotionele diepgang. Maar het meest indrukwekkend zijn de stukjes waarin we de jonge Spielberg zijn eerste films zien maken: het cinematografisch talent en filmisch vernuft druipt er vanaf. Een hoop Oscar-nominaties denk ik.

 • Genomineerd voor: beste film, Regie, Actrice, Bijrol, Origineel Script, Production Design, Muziek


3. Eight mountains / Le otto montagne (7,7)

Naar de beroemde roman van Paolo Cognetti. De film won de Juryprijs in Cannes. Van de in Hollywood doorgebroken Belgische cineast Felix van Groeningen (Beautiful Boy, Broken Circle Breakdown) en Charlotte Vandermeersch. Over de bijzondere vriendschap tussen twee jongetjes, in de bergen in Italië, door de jaren heen. Het verhaal is gelaagd, met subtiele lijntjes die je soms pas achteraf ontdekt. Het stemt tot nadenken en geeft inzicht in menselijk gedrag. Welk gedrag helpt je verder, welk gedrag is destructief? Het verhaal is open, majesteus en zonder oordeel, zoals de natuur in de bergen zelf.


4. The last manhunt (4,1)

Deze zie je dan weer nergens in de andere lijstjes terug. En ook op IMDB een heel slecht cijfer. Maar dit is een ijzersterk, en ook nog eens waargebeurd verhaal, prachtig en origineel verfilmd. Een klassieke Western, maar dan anders – en beter. Mede geschreven door Jason Momoa (ja, echt! Zo’n beetje de nummer-1-acteur uit allerlei spektakelfilms en series tegenwoordig) en geregisseerd door Christian Camargo (zijn tegenspeler Tamacti Jun, ook uit SEE).


5. Licorice Pizza (7,2)

Daar had ik al een stukje over geschreven. Ik weet niet meer bij welk jaar dit hoort, door dat Oscar-gedoe… 2021? Of 2022? Anyway, steengoed dus…


6. Bullet Train (7,3)

Dikke vette actie, spektakel, onnavolgbare stunts, humor – en Brad Pitt. Need I say more? Van David Leitch, dat is dus “gewoon” een stuntman, maar wel eentje die steeds maar weer de beste actiefilms aflevert: zie het cijfer, en zie ook de review over zijn vorige topper Atomic Blonde.


7. Crimes of the Future (5,9)

Van David Cronenburg, de Canadese meester – al bijna veertig jaar lang nu. Bizarre lichaamshorror, body science fiction, of hoe je het ook noemt. Hij creëerde zijn eigen unieke filmgenre. Al zijn films zijn goed, de ene wat beter dan de andere. Dit is een van zijn beste. Het gaat niet eens zozeer om de horror-effecten: het verhaal is maatschappelijk relevant en steengoed gelaagd verteld. Geniaal geacteerd ook: hoe Kristen Stewart de hele tijd haar woorden half inslikt, bijvoorbeeld. Jammer dat hij zo’n laag cijfer krijgt. Zou het toch teveel afschrikken?


8. Good Luck to You, Leo Grande (7,2)

Kijk de trailer en je bent verkocht, toch? Vertederend mooi, over een vrouw van zestig die een escort bestelt om nu eindelijk  eens de “vleselijke liefde te ontdekken”. Emma Thompson is fenomenaal en wederom Oscarwaardig (en Baftawaardig):


9. All quiet on the Western front (7,8)

Een monument van een Duitse film, over de Eerste Wereldoorlog. In epische proporties. Naar het beroemde boek. Oscar beste buitenlandse film denk ik. En een record van maar liefst VEERTIEN BAFTA-nominaties (Engelse Oscars).

 • Genomineerd voor: beste Film, Script, Camera, Buitenlandse film, Production Design, FX, Muziek, Geluid


10. Nope (6,9)

Jordan Peele, het toptalent van onder andere de verrassend goede en briljante  horrorfilm “Get out” (die zelfs goed was als je niet van horror hield) met zijn nieuwe film Nope. En ook al wordt hij alom bejubeld, ik vind ‘m toch nog steeds ondergewaardeerd. Zelfs door mij, want waarom zet ik deze niet in de TOP 5? Dit keer geen horror, maar een Neo-Western-Science Fiction. Oscar-nominatie voor camera? Of voor regie? Of toch voor de hoofdrol, Daniel Kaluuya?


11. Elvis (7,4)

Van Baz Luhrmann, dus dat is spektakel, dat is muziek, dat is flitsende montage, oogstrelende art direction, dat is dramatiek ten top. Met Tom Hanks als Colonel Parker, de Nederlandse manager van Elvis. Met een waanzinnig overtuigende Austin Butler (Oscar beste acteur denk ik) als Elvis Presley. En het is niet alleen maar oppervlakkige SHOW – het is ook een prachtig realistisch authentiek en diepgaand verhaal. Over “De Mensch” achter Het Icoon… en over Het Mysterie achter Parker.
Met veel technische Oscars en Bafta’s.

 • Genomineerd voor: beste Film, Acteur, Camera, Montage, Production Design, Kleding, Make up, Geluid


11. The Whale (8,0)

Gedeelde elfde plaats, kan eigenlijk ook hoger: zie ook het hoge cijfer. Van Darren Aronofsky. Met Brendan Fraser (Oscar-nominatie), die we onder andere kennen als de goddelijke en grappige Tarzan, uit George of the Jungle. Maar hij is zoals je misschien ook weet zelf nogal dik geworden. Honderdvijftig kilo of zo. Hier is hij een morbide obese docent. Van rond de 400 kilo…

 • Genomineerd voor: beste Acteur, Bijrol (M+V), Make up


12. Triangle of Sadness (7,6)

Ja, deze komt overal heel hoog, in alle lijstjes. Over hoe de huidige kapitalistische maatschappij zichzelf overboord kiepert. Een sociologisch experiment eigenlijk. Uniek verhaal, interessant, absurd, antiwoke, nieuw en anders. Met veel absurde humor, terwijl het tegelijk herkenbaar is en aansluit bij moderne vraagstukken.

Maar ook wel een beetje te gehyped, vind ik, daarom bij mij niet in de TOP 10 – sorry! Daar vind ik ‘m net te weinig filmisch voor, en te monomaan. Van de Zweed Ruben Östlund (steengoed interview in de Volkskrant overigens). En onder andere met Woody Harrelson: ja, dat trekt ook zeker publiek. Ik snap dat hij hoog eindigt in veel lijsten, vaak zelfs als NUMMER ÉÉN. Oscar beste originele script misschien wel.

 • Genomineerd voor: beste Film, Regie, Origineel Script 


13. Moonage Daydream (7,9)

Documentaire over Bowie. Met voornamelijk zijn eigen materiaal. Voor het eerst zien we ook zijn tekeningen en schilderijen. Hadden we dat toen geweten, dan was hij een van de beroemdste schilders van zijn tijd geweest… maar niemand wist dat! Hij hield dat geheim. Ik vond de film vooral visueel indrukwekkend: vrijwel elk shot is bijzonder. En de muziek ook, uiteraard… Oscar beste docu gaat naar “All that breathes” denk ik: ook top overigens.


14. Apollo 10½: A Space Age Childhood (7,2)

Richard Linklater, altijd interessant. Live action animatie dit keer (rotoscope animation): een briljante vorm – als je het goed doet. En dat doet-ie. Het gaat over de Apollo-maanlanding, maar omdat de cabine te klein is, trainen ze in het geheim een klein jongetje. Het superhoge cijfer op IMDB zegt ook wel wat.


The Worst Person in the World (7,8)

Gedeelde 14e plaats. Veel beter dan mijn nummer 15, en net zo goed en bijzonder als nummer 14. Ik zag ‘m pas in 2023, dus ik fotsel ‘m er maar tussen. Iemand zei het al: waar is je “Nordic section”? Tja, die is bij mij onderbelicht inderdaad. Troll (5,8) was leuk, vet en bijzonder, alhoewel het script best wel slecht was… Maar deze Noorse film behoort bij de beste van het jaar. Het is een Woody Allen-achtige sort-of-chick-lit, over een jonge vrouw die struggelt met de liefde en met zichzelf. Licht van toon maar toch dramatisch, creatief en sprankelend fris.


15. Rosaline (6,4)

Het verhaal van Romeo & Julia, maar dan totaal anders, als hippe comedy. Romeo is hier de ex van Rosaline, en vanuit haar wordt het verteld. Hilarisch goed, want wat zijn zij allemaal ontzettend grappig, met hun eigentijdse nieuwe humor. De ultieme Power Girl, die ook nog eens vrienden-met-zichzelf wordt. Deze film verdient meer aandacht en waardering. Je ziet ‘m niet vaak in toplijstjes. Maar hij zit bomvol talent:


16. Causeway (6,5)

Jennifer Lawrence was waarschijnlijk wel een beetje klaar met die domme superheldenfilms waar ze altijd voor wordt gevraagd. Ze produceerde deze film dan maar zelf: over een Amerikaanse Afghanistan-veteraan met PTSS – maar dan totaal anders dan je verwacht. Een vleugje Silver Linings Playbook. Veel beter dan die saaie superhelden. Oscar beste bijrol voor Brian Tyree Henry denk ik.

 • Genomineerd voor: beste bijrol


17. WEIRD: The Al Yankovic Story (7,0)

Ik vond dit gewoon heel erg grappig, en entertainend. En dat niet alleen: er zitten veel rake scenes in, die inhoudelijk ook hout snijden. Een van de beste rockmockumentaries. En met “Harry Potter” en “Madonna”. En met wat niemand wist: [SPOILER:] dat het origineel van “Beat it” helemaal niet van Michael Jackson is – hahaaa!


18. Operation Mincemeat (6,6)

Of hoort deze nu bij 2021? Anyway, erg goed, want dit is het ongelofelijke maar waargebeurde verhaal, spannend en nooit eerder verteld, over de geniale misleiding van de vijand in de Tweede Wereldoorlog:


19. Kimi (6,3)

Steven Soderbergh, altijd goed dus. Met Zoe Kravitz, altijd leuk dus. Spannende actiefilm over een soort Siri/Alexa-analiste met pleinvrees die een moord ontdekt, op haar koptelefoon. Een soort hedendaagse Rear Window meets Blow Up meets Q&Q (als dat je nog wat zegt ;)


20. Hustle (7,3)

Adam Sandler, superpopulair in Amerika, hier vindt men het niks. Ik kan ‘m altijd erg waarderen. Hij heeft de kans om geheel zijn eigen weg te gaan, dankzij die enorme populariteit. En dat doet hij met verve. Geen comedy dit keer, maar een fijne sportfilm. Mooi goed verteld menselijk verhaal over een opzij-gezette basketball-coach die in Spanje een rauw toptalent vindt.


21. The lost City (6,1)

Domme platte actie voor de één, heerlijk vermaak voor de ander. Guilty pleasure misschien. Stiekem ontzettend leuk… zoiets. Top-vermaak. Met de onweerstaanbaar grappige Channing Tatum & Sandra Bullock. En met… “Harry Potter”, wederom:


22. Everything Everywhere all at once (8,1)

Verrassend anders. Filmisch, fantastievol en filosofisch. En entertainend. En toch ook weer wél realistisch, juist. Eindigt overal hoog in allerlei 2022-lijstjes, ook op IMDB dus. Het eerste en laatste half uur vond ik briljant, maar daartussen duurt het nogal lang, en gaat het als een maniakaal doordenderende trein maar door en door. Oscar beste actrice voor Michelle Yeoh denk ik. En beste bijrol: Jamie Lee Curtis.

 • Genomineerd voor: beste Film, Regie, Actrice, Bijrol (M+V+V), Origineel Script, Montage, Kleding, Make up, Muziek


23. The Northman (7,1)

Voortbordurend op het succes van tv series als Vikings, waar ik al eens een blog aan wijdde. En ook al is deze film goed, de tv-serie is veel beter.


24. The Banshees of Inisherin (7,9)

Ja deze is mooi en goed, met maar liefst tien Bafta-nominaties. Moet hier eigenlijk ook veel hoger, in de Top 10 – bij nader inzien. Ja, kom ik nu mee…

 • Genomineerd voor: beste Film, Regie, Acteur, Bijrol (M+V), Montage, Muziek


25. The Menu (7,5)


26. Babylon (7,6)

Deze zag ik ook pas in 2023, maar dit is een regelrechte topper, een instant classic zelfs. Met Margot Robbie en Brad Pitt, onder andere. Ook meteen genomineerd voor een aantal Oscars, en terecht, want dit blaast je omver. Geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle (La La Land, Whiplash). Wat is dat een virtuoos zeg, op alle vlakken: script, montage, camera, regie, acteurs, art: alles spettert van het doek. Hoort hier eigenlijk in de Top 5.

 • Genomineerd voor: beste Muziek, Kleding, Production design

Beste films 2022: conclusie

Het is dus moeilijk om een lijstje over 2022 te maken, want veel films zijn zoals gezegd hier nog niet eens uit. En een ranglijst is eigenlijk ook onzin: deze zijn allemaal goed. Maar, toch leuk, zulke lijstjes.

De grote blockbusters vallen steeds vaker tegen vind ik, dus veel grote dure films van het afgelopen jaar staan niet eens in mijn toplijst. Nou ja, Avatar: Way of the Water is dus wel mijn nummer één. Top Gun: Maverick en The Batman vond ik ook wel leuk en entertainend hoor…

Verder komt mijn smaak wel grotendeels overeen met het publiek overigens. Kijk maar, dit zijn de publiekswinnaars:

Beste Films 2022 Top 20 volgens IMDB-rating

Met de Oscar nominaties, en in Vet mijn winnaars

 1. Top Gun: Maverick (8,4) – blockbusters scoren altijd te hoog op IMDB
  Genomineerd voor: beste Film, Script, Montage, FX, Geluid
 2. Everything Everywhere all at once (8,1)
  Genomineerd voor: beste Film, Regie, Actrice,
  Bijrol (M+V+V), Origineel Script, Montage, Kleding, Make up, Muziek 
 3. The Whale (8,0)
  Genomineerd voor: beste Acteur, Bijrol (M+V), Make up
 4. Avatar: the Way of Water (7,9)
  Genomineerd voor:
  beste Film, Production Design, FX, Geluid
 5. Moonage Daydream (7,9) – documentaires scoren ook altijd erg hoog op IMDB
 6. The Banshees of Inisherin (7,9)
  Genomineerd voor: beste Film, Regie, Acteur, Bijrol (M+V), Montage, Muziek
 7. All quiet on the Western front (7,8)
  Genomineerd voor: beste Film, Script, Camera, Buitenlandse film, Production Design, FX, Muziek, Geluid
 8. The Batman (7,8) – blockbuster…
 9. The Fabelmans (7,8)
  Genomineerd voor: beste film, Regie, Actrice, Bijrol, Origineel Script, Production Design, Muziek
 10. Thirteen Lives (7,8) – ik had de docu al eerder gezien, over de Thaise jongetjes in de grot, en over de reddingsduikers. IJzingwekkend goed, zowel de film als de docu. Maar de docu vond ik nog indrukwekkender.
 11. Worst person in the world (7,8)
 12. Tár (7,7)
  Genomineerd voor: beste Film, Regie, Actrice, Origineel Script, Camera, Montage
 13. Eight Mountains (7,7)
 14. Pinocchio (7,7)
  Genomineerd voor:
  beste Animatie
 15. Triangle of Sadness (7,6)
  Genomineerd voor: beste Film, Regie, Origineel Script 
 16. Babylon (7,6)
  Genomineerd voor: beste Muziek, Kleding, Production design
 17. The Menu (7,5)
 18. Elvis (7,4)
  Genomineerd voor: beste Film, Acteur, Camera, Montage, Production Design, Kleding, Make up, Geluid
 19. Hustle (7,3)
 20. Bullet Train (7,3)
 21. Good Luck to You, Leo Grande (7,2)
 22. Wakanda Forever (7,2) – blockbuster…
 23. Where the Crawdads Sing (7,1)

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Leuke lijst!
  Ben persoonlijk verrast over de werkelijk overal populaire Triangle of Sorrow, die viel me erg tegen, vooral in vergelijking met seizoen 2 van The White Lotus (die op Sicilië en ja dat is een serie, maar wat voor één, vooral de twee dames zijn van grote spelfinesse).
  Tár is gedeeltelijk een pareltje, de continue focus op de subtiliteiten van sociologische dynamieken is sterk en Cate is subliem, maar het is gek genoeg geen geheel, al kent de film kent vele verijnde pieken. Afijn, mijn twee centen.

Geef een reactie