Zonnepanelen en de salderingsregeling

zonnepanelen salderingsregeling saldering dak zonnepaneel zonne-energie

De salderings-regeling van zonnepanelen wordt afgebouwd. Vanaf 2023 tot 2031. Dat is nadelig voor iedereen die zonnepanelen heeft. Maar het nadeel valt reuze mee als je het nader gaat bekijken.

Ten eerste krijg je in de toekomst nog steeds geld voor je teruggeleverde stroom, alleen niet zoveel als tijdens de salderingsregeling. Hoeveel je dan nog krijgt weet niemand, maar waarschijnlijk een kwart tot de helft van de stroomprijs dan.

Ten tweede zijn er slimme dingen die je helpen om stroom  juist te gebruiken als de zon schijnt. Bijvoorbeeld met tijdschakelaars voor afwasmachines, wasmachines en droogmachines (dat zijn de notoire grootverbruikers). Er zijn ook al apps waarmee je geschikte apparaten op afstand aan- en uit kan zetten. En er zijn slimme meterkasten, die zelfstandig dat soort apparaten op de slimste momenten aan- en uit kunnen zetten. Bijvoorbeeld aan de hand van de zonkracht, de zonverwachting en het verschil in stroomprijs tussen dag en nacht.

Op de lange termijn zullen de thuis-accu’s ook voordeliger en beter worden. Een goedkope kleine thuisaccu zal dan waarschijnlijk heel gewoon zijn. Vaak in combinatie met je elektrische auto / fiets / brommer / motor. Want daar zitten die accu’s ook al in. Overdag opgeladen kan je voertuig ’s avonds je thuis-accu zijn. De accu’s van je fiets en brommer hang je bijvoorbeeld gewoon in die thuis-accu.

Met bovenstaande dingen, langzamerhand ingevoerd in de komende tien jaar, kom je toch nog gunstig uit. In mijn geval (6 panelen en 2000 Kwh per jaar) zou het nog maar grofweg 100,- per jaar hoeven schelen, vergeleken met de huidige salderingsregel. Dat is te doen. Zeker gezien mijn investering dan al lang terugverdiend is, en de besparing ook aanzienlijk blijft: in mijn geval rond de € 450,- per jaar.

Zonnepanelen blijven dus gunstig, ook financieel gezien, en ook in de toekomst.

2 Reacties (nieuwste bovenaan)

Geef een reactie