Zonnepanelen en de salderingsregeling

zonnepanelen salderingsregeling saldering dak zonnepaneel zonne-energie

– Update: 4 mei 2021 –

De salderings-regeling van zonnepanelen wordt afgebouwd. Vanaf 2023 tot 2031. Dat is nadelig voor iedereen die zonnepanelen heeft. Maar het nadeel valt reuze mee als je het nader gaat bekijken.

Ten eerste krijg je in de toekomst nog steeds geld voor je teruggeleverde stroom, alleen niet zoveel als tijdens de salderingsregeling. Hoeveel je dan nog krijgt weet niemand, maar waarschijnlijk een kwart tot de helft van de stroomprijs dan.

Ten tweede zijn er slimme dingen die je helpen om stroom  juist te gebruiken als de zon schijnt. Bijvoorbeeld met tijdschakelaars voor afwasmachines, wasmachines en droogmachines (dat zijn de notoire grootverbruikers). Er zijn ook al apps waarmee je geschikte apparaten op afstand aan- en uit kan zetten. En er zijn slimme meterkasten, die zelfstandig dat soort apparaten op de slimste momenten aan- en uit kunnen zetten. Bijvoorbeeld aan de hand van de zonkracht, de zonverwachting en het verschil in stroomprijs tussen dag en nacht.

Op de lange termijn zullen de thuis-accu’s ook voordeliger en beter worden. Een goedkope kleine thuisaccu zal dan waarschijnlijk heel gewoon zijn. Vaak in combinatie met je elektrische auto / fiets / brommer / motor. Want daar zitten die accu’s ook al in. Overdag opgeladen kan je voertuig ’s avonds je thuis-accu zijn. De accu’s van je fiets en brommer hang je bijvoorbeeld gewoon in die thuis-accu.

Met bovenstaande dingen, langzamerhand ingevoerd in de komende tien jaar, kom je toch nog gunstig uit. In mijn geval (6 panelen en 2000 Kwh per jaar) zou het nog maar grofweg 100,- per jaar hoeven schelen, vergeleken met de huidige salderingsregel. Dat is te doen. Zeker gezien mijn investering dan al lang terugverdiend is, en de besparing ook aanzienlijk blijft: in mijn geval rond de € 450,- per jaar.

Zonnepanelen blijven dus gunstig, ook financieel gezien, en ook in de toekomst.

UPDATE: al je  stroom voor een compleet normaal huishouden kan met bijvoorbeeld deze complete set met 6 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal voor €1.998,-.

De stroom kan je terugleveren aan het net, maar als je huis off grid is kan je het ook opslaan, in een LiFePo thuisaccu. Een 5KWH thuisaccu kost nu bijvoorbeeld 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden kan je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik.

Nieuwe eisen zonnestroom per april 2021

Iedereen die een nieuwe zonnestroom installatie aan het stroomnet wil verbinden, moet voldoen aan de nieuwe eisen. Je moet op ‘energieleveren.nl‘ de grootte van het systeem (in kiloWatt, kW) invullen, en het merk en model van een goedgekeurde omvormer: zie deze lijst.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Er is wel nieuws aan het front. De postcoderoosregeling gaat wijzigen. Tot nog toe was het niet aantrekkelijk om aan een coöperatie mee te doen die zonnepanelen op een ander dak exploiteerden. Je kreeg immers je energiebelasting terug van je eigen energierekening……die je niet had als je naar eigen voorziening stroom opwekte met eigen zonnepanelen. Dat gaat veranderen.. de coöperatie gaat. Veel subsidie krijgen voor opgewekte stroom. Dat maakt het erg verantwoord om mee te doen.

  2. Dag Aart Jan, Heb je toevallig ook onderzoek gedaan of het op dit moment zinvol is om over te stappen naar een warmtepomp of gewoon een nieuwe CV-ketel aan te schaffen?

Geef een reactie