Gallium Nitride oplader tests – alles wordt GaN

Gallium Nitride Gan oplader

– Update: 18 maart 2023 –

Alle opladers gaan Gallium Nitride (GaN) worden. Want die zijn twee keer zo klein als de huidige opladers, en tegelijk veel krachtiger.

Ik weet niet hoeveel opladers jij hebt, maar ik heb er veel. Te veel. Het is dan ook terecht dat Apple de oplader niet meer meelevert. Dankzij USB-C kun je elke nieuwe oplader (met de juiste kabel) dan met elk apparaat gebruiken.

Dus zowel met je telefoon, als je powerbanks, je iPad, tablet, Bluetooth speaker, je oordopjes, je ereader, en al je foto-apparatuur. En elke recente laptop heeft nu ook USB-C, voor de voeding.

Er zijn zelfs al kleine Gallium Nitride opladers met 100 Watt vermogen. 15 Watt is al genoeg voor Quick Charge, om telefoons te snelladen. Voorheen was dat 5 Watt (de oude USB). Nu dus tot 100 Watt, met USB-C. De chip in het snoer regelt Volt en Ampere, voor elk apparaat apart. Opladen is dan altijd veilig, met de juiste hoeveelheid stroom en spanning. En met één zo’n kleine oplader kun je soms zelfs drie apparaten tegelijk opladen – als er drie uitgangen op zitten.

Er zijn verschillende protocollen zoals Power Delivery en Quick Charge, in verschillende versies. De nieuwste versie QC is bijvoorbeeld 4. De laders hieronder kunnen als het goed is alles, maar dubbelcheck dat wel. En de kabel die je gebruikt moet ook geschikt zijn voor die protocollen. Check, check, dubbelcheck!

Zo’n GaN-oplader staat bijvoorbeeld hier op BOL.com voor €50,-: deze Baseus met 65W. Klein, compact en krachtig. Want met die 65 Watt is deze behalve voor telefoons ook voor grote laptops zoals MacBook Pro geschikt (hij staat ook hier op AliExpress voor 35,-). Met PD (Power Delivery) en QC (Quick Charge t/m v4):

gan charger gallium nitride oplader

En deze Choetech heeft zelfs 100W, ook op BOL.com, voor 55,-. Met twee uitgangen en met 100W PD.

Op AliExpress en Amazon.NL staan ze ook. De beste verkochte daar is deze GaN oplader met 65W en 4 poorten van UGreen, met PD en QC t/m 4 en met 4 uitgangen:

ugreen 65W Gan oplader 4x

 

Of deze Baseus voor 35,- met drie poorten. Dan kan je dus drie dingen TEGELIJK opladen. Ook dit is een 65W Gallium Nitride Charger. UPDATE – GETEST EN GOED BEVONDEN, hij wordt ook niet heet. Met PD en QC t/m 4.

65W GaN gallium nitride oplader 3 poorten

Een twee-poorts GaN-oplader met 40W is deze Anker op Amazon.NL voor €40:

gan oplader macbook iphone android tablet ipad tweepoorts 40w usb-c

Kijk, minstens twee keer zo klein, zo'n GaN. En ook nog krachtiger.
Kijk, minstens twee keer zo klein, zo’n GaN oplader. En ook nog krachtiger.

En dit is de goedkoopste, voor €15,-: 65W Fast Charger Dual Port Gallium Nitride. Maar deze was na 2 dagen al kapot, en ik kreeg mijn geld ook niet terug. Hij was ook veel lichter dan de andere, en hij werd heet, dat is geen goed teken:

Deze blog is niet gesponsord. Ik kocht er zelf een aantal, en ben die een tijdje aan het testen. De links in de blog zijn affiliate links. Maakt voor de prijs niet uit.

Laat maar weten in de comments of je een goede of juist een slechte GaN oplader gevonden hebt!

23 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Klopt. Je moet dus goed kijken welke protocollen jouw apparaten nodig hebben, en wat er op de GaN-lader zit: zoals QC of PD, en welke versie, en welk Voltage en Amperage.

 1. Ik snap even niet goed hoe je deze dingen voor laptops kunt gebruiken.
  Als leek dacht ik dat verschillende merken/types ook verschillende eisen stelden aan een oplader.
  En ze hebben vaak verschillende laadstekkers. Ik kan mijn HP of Toshiba niet met USB C opladen tenslotte.

  1. Vrijwel alle redelijk nieuwe laptops hebben USB-C, maar oude laptops hadden dat nog niet. Is iets van de laatste jaren.

   1. Nou, de HP laptops bij mij op het werk nog niet.
    Maar ik begrijp dat ik daarmee gewoon wat geduld moet hebben dus.

    Heeft dat hoge vermogen nou nog effect op de levensduur van mijn telefoonaccu?
    Ik dacht altijd begrepen te hebben dat rustig laden beter was.

 2. Zijn deze opladers geschikt voor Power Delivery? Jammer dat je dat niet vermeldt, want dat is nu wel de techniek of naam of protocol wat gebruikt wordt voor USB-C opladers voor laptops. Als ik dat niet zie staan, dan ga ik twijfelen. Als ik bij Bol kijk en het daar ook niet zie, dat is toch vreemd. Waarom zou je een 65W oplader kopen als die geen Power Delivery heeft?!

  1. Naast PD is er ook QC en beide zijn er ook nog in iets van drie verschillende versies, en elk apparaat heeft weer iets anders, dus helaas is dat niet zo simpel. Maar je hebt wel gelijk dat je moet checken welk protocol jouw apparaat nodig heeft. Ik heb er nu wat tekst over bijgezet. Die nieuwe GaN-laders kunnen meestal alle protocollen.

 3. Ik heb de beste ervaring toch met Ugreen of Baseus deze merken zijn iets duurder maar de kwaliteit is naar mijn gevoel ook beter, ze voelen goed en degelijk aan. De 65 GaN lader van Ugreen gebruik ik al lange tijd en hij doet het goed ook met alle vier poorten in gebruik. Hij wordt ook niet echt warm wat meestal toch wel een goed teken is.

 4. Is het veilig om een MacbookPro 2015 met Magsafe 2 te laden met een 100W GaN lader + USB-C – Magsafe2 kabel? Ik twijfel of de alternatieve kabeltjes 85W aankunnen.

 5. Een tijdje geleden al weer deze 65 watt GaN adapter van Wotobe voor net geen 17 euro gekocht bij Alie:
  https://www.aliexpress.com/item/1005001599965839.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a64c4d8ke4W1
  Kan meerdere devices opladen via USB-A en twee USB-C poorten. Superdingetje!

  Hoewel ik Apple’s beslissing van het niet meer bijleveren van adapters best wel onderschrijf, blijf ik het ronduit belachelijk vinden waarom Apple juist voor de iPhone 12 nog steeds geen USB-C poort gebruikt maar alleen voor dat device blijft hangen op een Lightning poort. Niet echt een standaardisatie als je het mij vraagt. En dat terwijl mijn iPod Pro twee jaar geleden al een USB-C poort had!

  Aangezien je bij de iPhone 12 je alleen maar een USB-C naar Lightning kabeltje krijgt moet je dus wel al over een USB-C adapter beschikken. Nu had ik die dus al bij mijn iPod Pro en heb ook al jaren een Ikea Qi-laadplaat die ik al had sinds mijn Samsung Galaxy S7, maar mensen die dus nog géén USB-C device hebben moeten dus naast de aanschaf van de toch wel prijzige iPhione 11 óók nog een nieuwe lader kopen en dat vind ik kwalijk.

  Zolang Apple vast blijft houden aan Lightning hadden ze gewoon nog een lader moeten meeleveren. Die had ik natuurlijk al bij mijn vorige iPhone 11, maar die is natuurlijk meeverkocht bij verkoop van dat toestel.

 6. Die van Baseus kan je ook via Amazon.nl of .de kopen. Kost dan ongeveer 30 euro met kabeltje en je hebt hem na enkele dagen al! Ik denk dezelfde als die van Bol

 7. Wat een mooie blog weer! Bedankt.
  Maar ik ben niet zo heel technisch, dus ik gooi er maar weer eens een domme vraag in: ga je op deze manier een laptop bijvoorbeeld opladen zonder dat hele blok (AC adapter)? Dat zou geen oplossing zijn voor de vele (en verschillende) accu-opladers voor fototoestellen.

  1. Ja, elke acculader van elk formaat en type wordt USB-C. Een acculader wordt dan verkocht ZONDER stroomblokje. Zonder de stekker zeg maar. En elke laptop wordt dan ook verkocht ZONDER oplader, maar eventueel wel met snoer.

 8. Ik heb de baseus 65w en de 120w. De 120w heb ik nog niet gebruikt maar echter gekocht voor in de toekomst wanneer ik een macbook moet opladen en telefoon etc. Tegenwoordig gebruik ik de 65w en laad ik mijn laptop en telefoon en bt oortjes.
  Zeer tevreden met snelladen en ook super handig als je maar 1 lader op zak heb ipv meerdere.

 9. Nog beter van baseus de GaN oplader met powerbank. Heb ik onlangs op Ali gekocht. Handig op reis of onderweg. Als je kan opladen dan doe je dat en nadien gebruik je hem als het nodig is. 45 watt en 10000mAh.

  1. 65W Fast Charger Dual Port Gallium Nitride.
   Van de week besteld…..
   Dat meen je niet? Na 2 dagen kapot? Hopelijk is het een toevallige productie fout op 1 serie oid.. 🤣🤣

   1. Tja, ik heb nu ook die van Baseus besteld, met die drie poorten. Die is binnen en doet het wel goed. Laat maar weten hier wat jullie ervaringen zijn!

 10. Ikzelf heb tijdens AE 11th anniversary sale deze van Baseus gehaald: https://www.aliexpress.com/item/4000908203092.html (toen voor nog geen €20,- ) met dus drie poorten. Volgens mij precies dezelfde als die op bol.com maar dan derde van de prijs en gewoon uit Frankrijk/Polen/Spanje, inclusief 100W usb-C laaddraad =)

  Samen met dit multidraadje https://www.aliexpress.com/item/1005001502164019.html van €10,- kan ik drie mobieltjes en Chromebook tegelijkertijd opladen, gekkenhuis!

Geef een reactie