Android 12 en MiUI 13: Android Auto start niet na update

android auto kan geen verbinding maken

– Update: 10 juni 2024 –

Ik kreeg een update naar Android 12 op mijn Xiaomi Poco X3 NFC telefoon. Er zit nu MiUI 13 op. Heel fijn! Vooral de nieuwe Face Unlock vind ik super, en Google Pay, en de verbeterde interface. Alleen: Android Auto kan geen verbinding maken met de autoradio. Ik moest naar de Ontwikkelaarsopties. Sorry – naar de wàt??

Ja, dat kan je aanzetten. Wist ik veel! Al bijna twee jaar heb ik die Xiaomi telefoon, naar grote tevredenheid. En Android Auto bleek ook briljant. Alleen kon de telefoon na de Android 12 update (ofwel de MiUI 13 update) dus geen verbinding maken met de auto. De kabel deed het voorheen wel. Ik probeerde toen twaalf andere kabels, verloopjes en hubs. Twee kabeltjes deden het wel, waaronder deze kabel van PZOZ:

Dankzij de tip van Olivier in de comments heb ik allerlei verloopjes, hubs en oudere kabels geprobeerd. Deze doet het dus wel. DANK!

Opgelost, gelukkig!

NIEUWE LINK: Deze Essager 2-in-2 kabel doet het ook perfect en is handig. Getest met iPhone en Android.

Ook voor Android 13 / MiUI 14

Ik had ook de Ontwikkelaarsopties aangezet. Dat kan bij Instellingen > Over deze telefoon. En dan zeven keer klikken op de MiUi-versie (of op de Android Build).

Dan zie je bij de Instellingen > Aanvullende instellingen > de Ontwikkelaarsopties. Die kun je aanvinken, en die staan dan bij Aanvullende instellingen. Ergens onderaan staat Standaard USB instellingen. Daar kun je kiezen voor Bestandsoverdracht (bij andere merken Android soms voor Android Auto). Dat stond uit, en dan kan Android Auto natuurlijk nooit werken. Duh!

Dit werkt ook bij de nieuwste Android Auto bug, op Android 13 en MiUI 14. MAAR: je telefoon moet UNLOCKED zijn als je ‘m aansluit op de auto.

Android 12 Update Android Auto start niet
Instellingen > Over deze telefoon: en dan Zeven keer klikken op de Android-versie of op de MiUI-versie
MiUi 13 Update Android Auto start niet
Dan kun je de Ontwikkelaarsopties aanzetten
Android 12 Update Android Auto start niet
Die zitten nu onderaan bij Aanvullende instellingen
MiUi 13 Update Android Auto start niet
Pas de Standaard USB-instellingen aan, ergens helemaal onderaan bij de Ontwikkelaarsopties
Android 12 Update Android Auto start niet
Bestandsoverdracht moet AAN: stond uit. Als er Android Auto bijstaat, kun je die kiezen.

Overigens: met iPhones had ik ook wel eens dat CarPlay in mijn auto niet wilde verbinden. Dan moest ik de auto uitzetten en een minuutje wachten.

Spotify als default

Bij Instellingen > Verbinding en delen > Android Auto vind je ook instellingen voor Google Assistent. Daar kan je bij Muziek voor Spotify kiezen. Dan kan je zeggen: “Speel Traffic van Tiesto“. Zonder “op Spotify” erbij te zeggen.

android auto spotify

Zelfs Apple Music kan je daar kiezen. Nog meer instellingen staan bij de Bluetooth-instellingen, dus langklik het Bluetooth-icoon.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik had hetzelfde probleem in mijn nieuwe auto. De poco en de ec4 maakten geen contact. Eindeloos zoeken bracht deze MacGyver-oplossing: gebruik een usb 2.0 hub en zet die tussen auto en datakabel naar je telefoon. Sindsdien werkt android auto wel. En met de truc die je hier geeft hoef ik niet meer elke keer toestemming te geven bij verbinden. Hier is het draadje met de oplossing: https://forum.xda-developers.com/t/xiaomi-poco-f3-android-auto.4438569/

  2. Goeie tip. Ik heb ook al jaren xiaomi en nu ook de POCO.
    Had er nog geen last van omdat ik via BT muziek in mijn auto luister.
    Heb de instellingen wel gelijk aangepast.

Geef een reactie