7Hz Zero review: goedkope IEM-topper

7hz zero review

– Update: 27 maart 2024 –

Wat zijn de beste goedkope oordopjes? Ik koop er ontelbaar veel, en van de beste schrijf ik hier dan reviews. Voor rond de 25 euro zijn er inderdaad al waanzinnig mooie IEM’s te vinden, soms zelfs beter dan de duurste topmerken. Hier mijn 7Hz Zero review – ook al zo’n topper.

Ik kocht ‘m hier voor rond de 25,-. Voluit heet hij de 7Hz Salnotes Zero 10mm Dynamic Driver. Het is een in ear oordopje (IEM) dus hij sluit je oren helemaal af. Er zit een uitstekende afneembare kabel bij. Dat vind ik belangrijk, want als er wat kapot gaat is het meestal de stekker of een kabelbreuk. En dan kan je er gewoon een nieuw kabeltje op doen (2-pin 0,78). Of je kan ze zo draadloos maken. Beter!

7hz salnotes zero review
Topkabel, met oorboogjes. De boogjes zijn naar binnen gericht: zo zie je ook welke Rechts of Links is.

Zie ook de beste goedkope oordopjes. En zie ook AJ’s topselectie met de beste oortjes in andere categorieën. Ietsje duurder en beter is de KZ PR3.

Het merk 7Hz had ik al vaak voorbij zien komen. Het is audiofiele topkwaliteit, maar ook erg duur. Nu hebben ze een goedkoop model ontwikkeld: de Zero. Daar zit maar één driver in, en dat heeft ook voordelen: de behuizing is dan kleiner en platter. Dat kan de pasvorm verbeteren, en dat kan ook minder windgeruis geven op de fiets. Het is ook minder kwetsbaar: ze zien er onverwoestbaar uit.

De Moondrop Chu is ook met één driver, nóg weer platter en kleiner, en klinkt ook top.

Er zit geen microfoon op de kabel, en ook geen knopjes
Platte behuizing, tegen windgeruis. De kabel is zonder microfoon maar kan je ook vervangen.
Hij is er in 3 kleuren. Ik nam de witte.
In drie kleuren. Ik nam de witte.
Mooi om te zien, en platter dan andere
Met 0,78mm 2-pin stekkers
Mooie verpakking 7Hz Zero review
De verpakking

7Hz Zero review

Met 0,78mm 2-pin stekkers 7Hz Zero review

7Hz Zero review

Geluidskwaliteit

Het belangrijkste vind ik de geluidskwaliteit. Die is zeer afhankelijk van de pasvorm, en dan met name de afdichting. Een IEM moet volledig afdichten, anders hoor je geen goede bas. Je krijgt er zes paar verschillende eartips bij, wat voor de meeste mensen dus wel zal passen. Voor mij helaas allemaal te klein. Ik moet er mijn eigen eartips op zetten. Geen probleem.

Dat er maar één driver in zit heeft ook voordelen voor het geluid. Er zitten dan geen crossover-frequenties in, en geen filters. Het geluid is dan nog puurder. Dat geeft inderdaad een heel rustig en natuurlijk gevoel. Heel mooi. Hij kan ook heel hard, en blijft dan altijd mooi. Hij is dus zeer geschikt voor luide volumes: ideaal voor muzikanten, als in ear monitor.

Het nadeel van één driver kan dan zijn dat de hoge tonen en de diepste bassen dan nog wel ietsje beter kunnen. Vaak gaat dat met extra drivers, speciaal voor het hoog of het laag. Maar omdat moderne oordopjes vaak V-shape zijn, dus met teveel hoog en met teveel laag, en te weinig mid, is deze Zero juist een verademing.

Het mid is inderdaad prachtig, warm, natuurlijk en verademend mooi, en maakt ze tot de allerbeste betaalbare audiofiele oordopjes. Ook het hoog is erg goed, nergens snerpend of scherp, en voor veel mensen glashelder en precies goed. Het laag is strak, nooit modderig, en loopt mooi door tot de lage frequenties. Ik ervaar persoonlijk nog wel ietsje teveel hoog en te weinig laag. Dat los ik op met wat EQ – en dan vind ik ze voor die prijs zo’n beetje de beste oordopjes ooit.

Hij hoeft nauwelijks in te branden. Na een uurtje of tien gaan ze misschien nog ietsje beter klinken, maar dat scheelt weinig.

Je krijgt er zes paar ear tips bij, maar mijn eigen tips zijn veel groter (die rode links)
Je krijgt zes paar eartips, maar mijn eigen tips zijn veel groter (die rode links)
eq 7hz zero equalizer
Een beetje EQ, voor mijn gevoelige superkritische oortjes. Veel meer bas kan ook.

Toch vind ik de KZ Zex mooier klinken. En de Vesper of Moondrop Aria zijn op veel punten ook echt beter. Bijvoorbeeld qua bas en sub-bas, soundstage, ruimtelijkheid, definitie en separatie. Ook al scheelt het nog maar weinig. Bass-heads willen veel meer bas en pakken voor diezelfde prijs liever de TD08.

Tegenwoordig heb ik meestal de draadloze Q30 koptelefoon op, met ANC, custom EQ, Multipoint en alles-erop-en-eraan. Die klinkt ook echt beter. Maar voor een goedkope IN EAR behoort de 7Hz Zero absoluut tot de top, en is het een enorme aanrader.

7Hz Zero review: conclusie

De beste IN EAR oordopjes voor die prijs? Ja, hij behoort daar tot de allerbeste. Hij heeft een heerlijk prettig, warm en uniek natuurlijk audiofiel geluid. Ze zijn iets platter dan andere oordopjes en dat geeft mogelijk minder windgeruis. Ze lijken mij onverwoestbaar en er zit een goede afneembare kabel op. Een enorme aanrader, ook al gebruik ik er persoonlijk wel EQ bij: meer bas en minder hoog.

Je kan de kabel vervangen voor eentje met microfoon: kies dan een 2-pin 0,78 kabel.

Deze 7Hz Zero review is niet gesponsord. De links zijn vaak affiliate links, dat maakt voor de prijs niet uit, en dan kan ik er iets aan verdienen. DANK U, ook voor de reacties! LOVE U ALL en tot de volgende!

7Hz Zero review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497, of met de Loconaq DAC die altijd aan mijn telefoon en laptop hangt. Of met de buizenversterker. Als referentie heb ik o.a. Sennheiser HD660 en de QoA Vesper. Ik gebruik ook Spotify in de hoogste kwaliteit, zie mijn BASS HiFi TEST playlist:

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Aartjan! Hoewel ik in de muziek al jaren met in-ears speel (de niet langer verkrijgbare Sennheiser IE40 Pro deed trouw zijn werk), heb ik me er als muziekliefhebber nooit mee bezig gehouden.

  Via jou had ik de MS16 leren kennen, dus wat had ik voor mobiel gebruik nog te wensen voor videobellen, podcasts en zo nu en dan wat muziek. ;-)

  Welnu, ik heb je (huidige) top 2 IEMs aangeschaft en – hoezee! – we blijken een andere smaak te hebben. Ik kon er niks mee. Lang verhaal kort: de Zero:2 is mijn nieuwe favoriet met de Moondrop Chu II op een goeie tweede plek.

  Beiden zijn op dit moment via Amazon NL te bestellen. De Chu II had ik voor iets meer dan 16 euro, de Zero:2 voor rond de 27.

  De pasvorm van de Zero:2 was even wennen – ze zitten inmiddels als gegoten – en de kabel moet je echt vervangen, maar oei, wat een fijn geluid! Een redelijk warm hoog, nooit snerpend of schril. Het laag is geprononceerd zonder te overheersen. Al met al prachtig gebalanceerd. Ik gebruik ze nu ook als muzikant.

  De Chu II klinken bijna net zo goed, maar zitten me dan weer niet lekker. Mijn vriendin was er blij mee. :-)

  Er komt vast wel weer eens iets mooiers en beters voorbij, maar dat is van later zorg: de Zero:2 is een topper.

  1. QKZ is een voordeliger zustermerk van KZ. Over het algemeen iets minder van kwaliteit. Die x HBB is een nieuw model inderdaad, met heel veel bas.

 2. Aart-Jan, ook een vraag over fietsen en muziek, heeft deze variant geen wind geruis of minder windgeruis? De optie van haarband is voor in de winter prima maar niet oor de afgelopen maanden.

  Welke koptelefoon in ear zou je aanbevelen als je op de fiets zit, met kabel en met Bluetooth?

 3. Beste Aartjan, ik lees altijd met plezier jouw blog. Ga zo door!
  Ik ben al een tijdje op zoek naar een koptelefoon voor op de fiets. Een grote koptelefoon gaat zweten, in ear plugs gaan pijn doen. Nu zag ik ook ‘bone conduction headphones’ die het oor vrij houden en waar je prettig mee kan sporten. Is dat niet een klasse die je eens zou kunnen behandelen?

  Met vriendelijke groet,
  Pieter Gommers

 4. 😎 Helemaal mee eens Aartjan! Voor mij is dit ook de prijs/kwaliteit winnaar van dit moment. Solide behuizing, een kabel die de €25,- alleen al waard is en een geweldig geluid. Hier kunnen de “gevestigde merken” wat van leren….

Geef een reactie