Beste goedkope Androids: Xiaomi Poco X3 NFC review

– Update: 27 april 2023 –

Wat zijn de beste goedkope Androids anno 2023? Wat mij betreft de Xiaomi Poco X3 NFC. Hij was er vanaf €190 (nu de Poco M5 of de Redmi Note 12 4G). Ik vind ‘m zelfs beter dan m’n iPhone X van 1400 euro. Het scherm is groter, hij heeft 120Hz en de “notch” is kleiner. Hij heeft USB-C, Mini-jack, SD en dual SIM. Heeft een iPhone allemaal niet. En NFC, dus je kan er ook mee betalen. Android Auto zit er op en is net zo goed als CarPlay. Verder met VIER camera’s, met groothoek en telelens. Beter! En met een geniale wekker die zelf opstart, ook al staat je telefoon uit. Hier mijn Poco X3 review.

De Poco X3 is inmiddels de nieuwere Redmi Note 12 4G voor €200. Of de Poco M5. Staat ook op AliExpress. Poco en Redmi zijn submerken van Xiaomi en zijn vergelijkbaar.

Of op Amazon.nl de vergelijkbare Xiaomi Redmi Note 10 Pro voor €209.

UPDATE na bijna twee jaar: hij bevalt nog steeds top. Met update naar ANDROID 12. Face Unlock zit er nu ook op, en Google Pay is er nu ook. En Android Auto heeft nu ook split-screen.

Ik ben in mijn leven al drie keer eerder eventjes geswitcht van iPhone naar Android. Maar ook altijd snel weer terug. Nu ging mijn iPhone X “kapot”, dus toch maar weer een goedkope Android. Ik blijf een Apple-fan, maar deze Poco X3 bevalt me uitstekend. Ik wil niet meer terug!

Zie dit oude artikel over overstappen van IOS naar Android. En deze, vorig jaar: “Android is nu echt volwassen, en Xiaomi is HET topmerk.” En het vernieuwde artikel: overstappen van IOS naar Android over mijn bevindingen en oplossingen.

Deze Xiaomi Poco X3 NFC was toen de beste Android onder de 200 euro. Hij werd snel bezorgd vanuit Spanje, in een dikke week.

Het begint meteen goed: hij kan supersnel opladen, en de batterij gaat ook enorm lang mee. Dat is fijn, en nu al beter dan iPhones. Android 11 is verbluffend goed (zie onderaan de bijlage). Inmiddels dus Android 12. Er zit een MiUI 13 schil omheen, ook prima. Ik heb vrijwel geen apps verwijderd, alleen van alles ingesteld. En ik heb geen Mi-account aangemaakt (daar vroeg hij wel vaak om).

Hij is 6,7 inch, dat is iets groter dan een iPhone Max. De processor is snel voor die prijs (maar gamers nemen de snellere Poco M5). Het beeldscherm is prachtig, groot en scherp, de stereo speakers zijn veel beter dan een iPhone, de wifi en 4G zijn ook beter dan een iPhone X, de batterij is ook al beter. En ik kan mijn USB-C-DAC aansluiten voor topkwaliteit HiFi. Heerlijk, met de verrukkelijke Vesper oortjes. Kan niet eens op de iPhone. Er zitten goede audio-instellingen op. En als ik mijn 1More ANC headset gebruik, kan je ook voor LDAC kiezen. Dat is de beste Bluetooth codec. Kan een iPhone ook al niet.

Ook de microfoons zijn waanzinnig goed, veel beter dan een iPhone. Zowel in prachtig ruimtelijk stereo op de telefoon (zie de samples onderaan), als met de uitstekende oortjes die ik er gratis bij kreeg. Dus je kan er zelfs mee bellen! ;)

Zie ook deze blog over een Android tablet, vergeleken met iPad.

En de nieuwe blog over overstappen van IOS naar Android.

Vingerafdruksensor

De sensor zit aan de zijkant. Geniaal! Als je ‘m vastpakt dan unlocked hij vanzelf. In je rechterhand met je duim, in je linkerhand met je wijsvinger. Dit is veel beter dan de Face Unlock op de iPhone: die werkt toch al nooit, met al die mondkapjes. En Apple heeft de Face Unlock van mijn gerepareerde iPhone X nu zelfs op afstand UITGEZET!! Dat is schandalig. Nu kan ik die gerepareerde kostbare iPhone niet eens meer gebruiken!

Na de update naar Android 12 zit er nu zelfs Face Unlock op. Werkt goed, snel en is ideaal, juist in combinatie met de vingersensor die ik voor betalingen blijf gebruiken. Kan ook al niet op iPhone…

Veiligheid

Er zit er een Xiaomi-schil (MiUI 13) om deze Android 12. De Google Play store is er gewoon, en er is geen overbodige rare “bloatware”. Het lijkt of je bij het installeren een Mi-account nodig hebt, maar dat heb ik telkens geweigerd. Ook bij Find-my-phone vroeg hij daar nog een paar keer om, maar dat staat al aan via Google. Er zit een virus-scanner op, van Xiaomi. Die zet ik liever uit. Dat kan gelukkig ook.

4G zit er gewoon op, met de Nederlandse frequenties. Als je 5G wil is er de snellere Poco M5.

De GPS werkt ook perfect. En alles is gewoon meteen in het Nederlands.

Grote 5100 mAh batterij. Gorilla Glass. Opslag en RAM,  Android updates, Quick Charge: allemaal goed. 120Hz Refresh Rate zet ik uit, dat trekt namelijk batterij, en heb ik niet nodig. Hij is IP53 spatwaterdicht, dus ik zal er niet mee gaan zwemmen. Hij kan niet draadloos opladen, maar dat hoef ik niet, want dat vind ik sowieso te traag. Hij kan snelladen, en met de meegeleverde lader en kabel kan je zelfs MacBooks opladen! Kom daar eens om, bij Apple!

Beter dus dan iPhone? Wat nog meer dan?

Het toetsenbord is ook beter dan iPhone. Voorspellende tekst hebben ze al eeuwen op Android, ook in het Nederlands. Kwam bij Apple pas in IOS13. Swype kan ook al lang op Android, kwam bij Apple pas in IOS13, en alleen in het Engels. Teksten inspreken met Dicteren gaat ook prima op Android.

De Reader-knop kan ook op Android. Gebruik ik heel vaak. Mijn browser is Firefox, want daar heb ik de beste adblocker.

De wekker is briljant: want die start de telefoon automatisch op, ook als je telefoon uitstaat. Ik doe mijn telefoon namelijk ’s nachts uit. Kan een iPhone niet!

En had ik al gezegd dat hij USB-C heeft? En mini-jack? En SD, en dual SIM? Heeft een iPhone allemaal niet. Goede bouwkwaliteit ook: van glas en een kunststof achterkant. Ik ben een Apple freak, maar ik vind dit echt beter – na een tijdje wennen dan. Het gratis siliconen-hoesje is ook perfect, met uitsparing voor de vinger-sensor. Met opstaand randje (ter bescherming van het glas). Daar snij ik op drie plekken nog iets af, want dan gaan die briljante nieuwe gestures beter (zie onderaan). Er zit ook een afsluit-dopje bij de laadingang. Belangrijk, want zonder dopje komt er stof in de oplaad-ingang. Zo heb ik al meerdere iPhones “kapot” zien gaan: de oplaad-ingang raakt altijd een keer verstopt… want op Apple-hoesjes zitten nooit dopjes.

Android Auto

Android Auto is vergelijkbaar met CarPlay. Ideaal, met je telefoon op het grote autoscherm, met simpele touch bediening. Hier wat troubleshooting mocht je nog wat instellingen zoeken. Die info had ik af en toe nodig. Bijvoorbeeld om de Bluetooth-voorkeuren in te stellen, om de muziek niet via Bluetooth maar via de kabel te laten gaan. Of deze: na de update moet je iets instellen in de Ontwikkelaarsopties.

Camera’s

De vier camera’s zijn beter, scherper, veelzijdiger en lichtsterker dan de iPhone X. Met groothoeklens, normale lens en telelens. En eentje aan de voorkant, voor de selfies. Portretmodus, blurry achtergrond, Bokeh: kan-ie ook allemaal. Low light is ook beter dan de iPhone. Filmen in 4K ook. Geluid ook. Stabilisatie is ook beter dan iPhones. Geloof je het niet? Zoek maar eens naar vergelijkende camera-tests. Of geloof mij op mijn woord! ;)

Xiaomi Poco X3 NFC review: doos en verpakking

Xiaomi Poco X3 NFC review verpakking

Xiaomi Poco X3 NFC review met USB-C oplader en snoer
Met die USB-C snellader plus snoer kan je zelfs een MacBook opladen
De belangrijkste specs: indrukwekkend voor die prijs
De specs zijn indrukwekkend voor die prijs
Ik kreeg er een uitstekende Xiaomi headset bij

Ik had ‘m hier besteld, vanuit Spanje. Ik nam de 128GB / 6Gb-versie voor 195,-. Hij was er in een dikke week, zonder extra kosten (import-kosten zijn er niet voor telefoons, bovendien is dit uit EU). Er zat gratis een uitstekende Xiaomi in ear headset bij en een top-hoesje. De USB-C snellader en snoer zitten er ook bij: daar kan je zelfs  MacBooks mee opladen.

Met NFC (om met je telefoon te betalen)

Met NFC kun je betalen met je telefoon (en ‘m als OV-pas gebruiken: dat kan een iPhone niet). Het instellen in de bank app ging eenvoudig. Boven de cumulatieve 50,- moet het helaas weer met je pincode, net als vroeger met je pin-pas. Maar inmiddels is er ook Google Pay, waarbij die pincode niet meer hoeft.

Xiaomi Poco X3 NFC review: conclusie

Enorme aanrader als je de beste goedkope Android wil, met een groot 6,7 inch scherm en met NFC. Verder met alles erop-en-eraan. Ik kan eigenlijk niks negatiefs vinden. Als iPhone-gebruiker moet je er alleen flink aan wennen.

De Poco X3 is nu de nieuwere en snellere Poco X4 Pro 5G geworden voor €240 of de Redmi Note 12 4G voor €200. Of nu de allernieuwste Poco M5. Kan ook op AliExpress.

Of op Amazon.nl de zeer vergelijkbare Xiaomi Redmi Note 10 Pro voor €209.

Er zit een gratis hoesje bij en de sim tool. Het opstaande randje snij ik op 3 plekken iets weg, voor de nieuwe swipe gestures (zie instelling > Volledig scherm).

Microfoontest

Moet je horen hoe goed het ruimtelijk stereo-beeld is!

En de oortjes hebben ook een super-microfoon…

Deze Xiaomi Poco X3 NFC review is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, zodat je makkelijk kan bestellen. Maakt voor de prijs niet uit. Als je bestelt via de links kan ik wat bijverdienen en blijf ik in leven… THANK U & LOVE U ALL – C U next time!

Zie ook de blog over overstappen van IOS naar Android anno 2021

Bijlage: geluidsinstellingen

Deze telefoon is zeer geschikt als HiFi-muziekspeker, bijvoorbeeld met deze DAC. Voor Bluetooth kan je ook LDAC gebruiken (evt met Absoluut Volume in de BT-settings UIT, want dat geeft soms vervorming).

MiUI heeft veel geluidsinstellingen, en zelfs een gehoortest. Hier wat screenshots:

Compressor + EQ, maar toch erg fijn: ik laat ‘m AAN
Dit klinkt aanvankelijk supergoed, maar na een tijdje zet ik ‘m toch weer uit
Een gehoortest. Bij mij geen aanpassing nodig. Ik ben geslaagd!

35 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb deze Poco al 2 jaar, heel tevreden, prachtige foto’s, stabiel en snel, heb er destijds 169 euro voor betaald, via de Poco app besteld. Sim only van Youfone 10 euro 15gb data en onbeperkt bellen 👍👌

 2. Ik heb deze poco X3 NFC 2 maanden gebruikt, kwam van een iPhone 8. Wat fantastisch is aan deze telefoon is de accu, geweldig !

  Toch ben ik terug gegaan naar de iPhone 8 die ik nog had liggen, persoonlijk vind ik de iPhone toch wat vloeiender werken en vind ik de iPhone fijner om te internetten.
  Ook heb ik qua privacy en veiligheid meer vertrouwen in apple / IOS dan in android.

  Ook was mijn ervaring met 4G onderweg niet zo goed als met een Iphone, met name in Spanje op diverse plaatsen.

  1. Het was juist Apple die uiteindelijk schoorvoetend moest toegeven dat je locatie stiekem wordt opgeslagen op je telefoon, zodat ze altijd kunnen zien waar je bent. Daarnaast is Android juist open source, waardoor iedereen die het wil exact kan zien wat er gebeurt in de software.

   Dat gaat in het geval van de Poco niet helemaal op natuurlijk, want MIUI is wel het chinese sausje wat daar overheen zit. Als het op privacy aankomt is geen enkele smartphone te vertrouwen denk ik. Al was het maar omdat de apps die erop draaien hier ook nog invloed op hebben.

   1. Goeiemiddag ik had een vraagje ik heb de s21 ultra als mijn prive en vaste mobiel en had een s8 voor werk en voornamelijk messenger mobiel nou is die stuk en scherm maken kost 90 ( de winkel dacht dat het s7 was trouwens dus was duurder voor de s8 waarschijnlijk) dus ik dacht gauw voor rond de 100 naar mediamarkt maar besefte dat we hier in nederland marktplaats hebben hahaha. Ik zie dat de poco x3 rond dat bedrag op marktplaats staan en vroeg mij of dat een goede deal is? Zie dat de poco iets beter dan de samsung A50,51 en 52 is en tevens zijn die duurder op marktplaats met schade zelfs.

     1. Ja nfc niet belangrijk voor mij doe ik met me prive maar is dit de beste deal of kan ik beter iets meer betalen voor alternatieven? Zo ja welke alternatieven adviseert U?

      1. Vreemd kan U niet direct beantwoorden maar vind weinig over de poco m5 en ook nergens te koop.

 3. Ik heb deze poco X3 128 nu een jaar en ben zooooooo tevreden! Accu nog steeds top (op vakantie deed ik soms echt 5 dagen op de spaarstand), ik kom dagelijks bijna nooit onder 50%. Verder blijft de telefoon altijd heel stabiel en snel, als ik vergelijk met de Huawei telefoons die ik hiervoor had uit hetzelfde segment.

  1. Ik heb deze ook een paar jaar Jouwert, maar inderdaad zeeeeer tevreden. Supersnel ding 120 mgz, en inderdaad een goede accu. En ruimte plenty

 4. Leuke blog! Lees het altijd met veel plezier. Heb je het mailprogramma Spark al eens geprobeerd? Die vind ik zelf erg goed. Hier heb ik al mijn mailaccounts in staan en werkt erg prettig.

 5. Heel aantrekkelijk een smartphone met die kwaliteiten en voor het geld. Alleen als de camera voor jou het belangrijkste aspect van de smartphone is, dan ben je toch afhankelijk van de duurdere merken, zoals apple, huawei en de samsung.

 6. Allereerst: Toffe blog met veel info! Leuk om te lezen.

  Voorheen had ik ook een Xiaomi. De prijs-kwaliteit is inderdaad ongelooflijk. Maar helaas staat Xiaomi (net als vele merken) ook op de lijst van fabrikanten die producten laat maken in fabrieken waar oeigoeren dwangarbeid verrichten. Persoonlijk ben ik kritischer geworden op wat ik koop en door wie het is gemaakt. Maar het is lastig, wat komt er nou niet uit China qua electronica.

 7. Ik heb de x3 nfc in huis gehad. Inderdaad voor dit geld een geweldig toestel. Toch heb ik ‘m terug gestuurd, niet snappy genoeg voor mij. Ik zou doorsparen voor de Xiaomi F3, voor 140 euri extra amoled en een veeeeel snellere cpu.

 8. Maar ik moet zeggen dat zodra je overschakelt naar 120 Hz, dan wil je niet meer terug naar 60 Hz. Sterker nog beide monitoren heb ik ook maar vervangen voor een 144 Hz exemplaar, want dat zag er niet meer uit, nadat ik aan ’t scherm van m’n mobieltje (Xiaomi F3) gewend raakte.

  1. Ik heb ook de Pico X3 pro, maar waar kan ik de schakelaar vinden van 60 naar 120 mg. Ben het hele menu doorgewerkt maar kan het niet vinden. Zou je het mij willen mailen? woort080@gmail.com
   Alvast bedankt Klaas

 9. Xiaomi is al jaren mijn favoriete merk. Alles wat ze maken heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Maar ik wilde even in gaan op je notities: heb je Keep al geprobeerd? Een super simpele app, gewoon in de suite van Google. De oude vertrouwde geeltjes, maar als je goed kijkt, heb je nog tal van andere opties. Zo kun je labels en kleurtjes toekennen, en je notities pinnen zodat ze bovenaan blijven. Sinds Keep, heb ik Evernote nooit meer aangeraakt. It just works. En snel ook.

 10. Zelf 2 dagen terug de Poco X3 Pro binnengekregen. Bijna hetzelfde als de NFC maar met een iets snellere processor nog.
  Gekocht via de MiStore, dus goeie garantie en voor 209 Euro ook een koopje.
  Gewoon af en toe even wachten op een sale-verkoop.

 11. Mooie review, moet mezelf inhouden om deze niet meteen te kopen, misschien doe ik het wel om het zelf mee te maken.

  Fijn ook om te zien dat de meerwaarde (in meerdere opzichten) van iPhones niet bestaat, goed om te zien dat het breder erkend wordt. Apple levert prima spullen, maar de software en de innovaties lopen hopeloos achter, de hardware ook steeds vaker, blijkt.

 12. Ik ben juist van een Xiaomi MI 9 naar een iPhone 12 mini gegaan. 6.4 inch, te groot. Ik wilde kleiner, dat gaat niet als een beetje topspeelsters wil. Ik moest wennen aan iOS maar wat fijn zeg die face unlock. Kleine batterij maar moet zeggen ik kan 1 dag makkelijk halen. Helaas zijn kleine toptoestellen moeilijk te vinden. Xiaomi maakt goed spul maar veel te groot voor mij.

 13. Ik heb zelf gekozen voor de F3. Deze is net een tikkeltje beter (sneller) dan de X3. Wat een telefoon, voor dit geld. Zelf gekocht voor € 140,- en een maandelijks toestel bijdrage van € 5,- voor 24 maanden. Dus een totaal van € 260,-.

Geef een reactie