Wat is er nieuw op Android 12 / MiUI 13

– Update: 1 december 2023 –

Xiaomi is het grootste telefoonmerk na Apple en Samsung. Met een marktaandeel van 13% wereldwijd. Op Xiaomi telefoons zit Android, met een laagje MiUI eromheen. Ik heb een Poco telefoon, dat is ook Xiaomi. De update krijg je vanzelf een keer en verliep soepel. Maar wat is er nieuw op Android 12 / MiUI 13?

MiUI is een beetje Apple-achtig, meer richting IOS dan de stock Android. Er zitten kleine animaties in die doen denken aan IOS, en het ziet er allemaal grafisch mooi en verzorgd uit. En het werkt ook soepel, snel en stabiel.

MiUI 13 is dus niet de gloednieuwe Android 13. Het is “gewoon” Android 12. Niet zo raar voor zo’n goedkope telefoon: die uitstekende Poco X3 NFC was maar 200 euro.

wat is er nieuw op Android 12 en nieuw op MIUI 13
Mijn eigen wallpaper op Android 12 / MiUI 13

Iconen en tekst-grootte kan je nu veel preciezer instellen. De gebaren waren altijd al top: veeg van onder voor Home, veeg vanaf de zijkanten voor Terug (heb je nog steeds niet op iPhone). Veeg naar beneden op de rechterkant voor Control Centre (wat nu compleet vernieuwd is), veeg naar beneden op de linkerkant voor Notificaties (ook beter dan op iPhone, want daar kan het alleen vanaf de bovenrand). Veeg naar links voor Nieuws. Veeg vanaf de onderhoeken voor de Assistent (dat is de Siri van Google).

Die gestures zijn nu ook uitgebreid, als je dat instelt:

  • 3 vingers naar beneden vegen is een screenshot
  • 3x tik is inzoomen, en 3x tik en vasthouden is tijdelijke zoom: vind ik superhandig
  • Dubbeltik op open plek is vergrendelen / ontgrendelen
  • Camera of Zaklamp op Dubbelklik Power
  • De app switcher kan ook horizontaal (veeg van onder omhoog en hou vast):

nieuw in MiUI 13 app switcher horizontaal

Dat vind je allemaal wel in de Instellingen.

Android gebaren

Nieuw op Android 12: Face Unlock

Een grote update vind ik Face Unlock. Even instellen, en het werkt. Snel en soepel. Je kan dus met je gezicht je telefoon ontgrendelen. Gewoon met de camera, dus het is niet zo veilig als de 3D-scanner op iPhones. Maar bankzaken en zo gaan weer met de veilige vingersensor. Die zit aan de zijkant. Geniaal! Beter en slimmer dan iPhone.

Widgets waren altijd al top op Android. Ik heb op mijn homescreen bijvoorbeeld de Day widget op de kalender app (zodat je de datum in het icoon kan zien), en de 1×1 Weer-widget van Weawow (met temperatuur en live-weer).

De eigen Xiaomi apps gebruik ik niet of nauwelijks, en ik heb ook geen Xiaomi-account. Dat wil je ook eigenlijk niet, vanwege privacy – lijkt mij. Mijn browser is daarom Firefox, met een Adblocker en met Reader mode. Mijn email is Outlook en Edison. Voor Notities heb ik Keep, van Google.

Een Xiaomi app die ik wel gebruik is de standaard batterij app:

wat is er nieuw in Android 12 en nieuw in Miui13

Floating window

Veeg in een app vanaf onder omhoog, en laat de app dan bovenaan los. Dan krijg je de app in een klein venster. Tik erop en hij wordt wat groter, en je kan ‘m dan ook gewoon bedienen. Sleep ‘m naar de bovenhoek en hij wordt weer klein. Sleep de onderkant naar beneden om het weer full screen te zetten:

Ha ha ha, nice bro!

Android Auto updates

De nieuwste versie van Android Auto zit er bij mij helaas nog niet op. Daar kijk ik naar uit, vooral naar het nieuwe split screen, zoals op Apple CarPlay. Dat komt binnenkort vanzelf wel een keer. Dan wijdt ik er wel een blogje aan.. hou mij maar in de gaten, abonneer je, zet een duimpje, laat wat achter in de comments, ram op die rode bel, bla bla bla ;)

Alleen kon Android Auto na de update niet meer verbinden met de auto. Dat is opgelost met een oudere kabel. Verder stelde ik de USB-voorkeuren in de Ontwikkelaarstools in.

Camera updates in MiUI 13

Ik heb in mijn update weinig nieuws in de camera, maar op andere telefoons met MiUI 13 zit er nu Shoot with screen off bij, zodat je kan filmen met het scherm uit. En Dynamic shots: dat is vergelijkbaar met Live Foto’s op IOS. Dat kon ook al wel op Android, als je daar aparte apps voor installeerde. Helaas heb ik dat knopje ook niet… of NOG niet.

Google Pay

Dat is net zoiets als Apple Pay. Maar dan net even anders. Ik heb ING, en die ondersteunt dat niet – nou ja: bij de ING kon je altijd al met NFC betalen, maar dan met een pin-code. Bij veel andere banken heb je nu wel de ECHTE Google Pay. Dat is wat anders dan Google Wallet. Google Pay is zeg maar net als Apple Pay. Zonder die pincode dus.

Je OV-pas koppelen aan je telefoon (of iPhone) kan helaas nog steeds niet: dat komt pas in 2023.

Abonneer je, laat wat achter in de comments, ram op die rode bel, zet notificaties aan, zet een duimpje – bla-bla-bla ;)
LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie