Android Auto standalone als Seniorentelefoon

– Update: 16 mei 2022 –

Android Auto blijft me verrassen. In de auto werkt het allemaal heerlijk en goed. Je kunt het nu zelfs zonder auto gebruiken: standalone dus. Op de fiets bijvoorbeeld. De interface is dan heel simpel, en zo kan het ook een perfecte seniorentelefoon zijn.

Ik was gewend aan Apple CarPlay. Dat kun je niet zonder auto (dus niet standalone) gebruiken. Dus ook niet als vereenvoudigde seniorentelefoon. Android Auto kan dat wel, maar ik moest wel even uitzoeken hóe dan:

Android Auto voor smartphones: seniorentelefoon

Android Auto staat hier gratis in de Play Store. Dat is een systeem-app, die vanaf Android 11 al standaard ingebouwd zit. Maar er is een tweede app: Android Auto voor smartphones. Dat is de standalone app. Deze app kan je WEL op je homescreen zetten, en opstarten wanneer je maar wil. Bijvoorbeeld op de fiets.

android auto seniorentelefoon

Je kan deze app dus ook als je standaard telefoon gebruiken. Het scherm is dan versimpeld, met weinig knoppen, en alles met grote koeienletters. Drie knoppen voor Route, Bellen en Muziek. Met bovenin het microfoontje voor de stembediening. Perfect geschikt zo als seniorentelefoon. Je kan gewoon praten tegen je telefoon, bijvoorbeeld zo:

“Bel Antonio”.

Of “Route naar Wibautstraat Amsterdam”.

Of je zegt: “Speel Vivaldi op Spotify”.

Of je zegt “Stuur een bericht naar Antonio: Wat een mooie muziek zeg uitroepteken”.

Google Assistent leest je bericht dan eerst voor, en vraagt of het verstuurd kan worden. Probeer maar, het werkt gewoon. Je kan ook nog gewoon op het scherm alles bedienen, door op de grote knoppen te drukken.

Je kan ook “Hey Google-detectie” aanzetten, in de Instellingen van Android Auto. Dan hoef je helemaal niet meer op je telefoon te kijken. Dan kan je ook alles vanaf je draadloze oortjes bedienen. Je moet dan eerst “Hey Google” zeggen, en daarna je opdracht.

Wireless Android Auto

Android Auto kan nu ook draadloos, in de auto. En je kan sowieso alles ook vanaf je oordopjes bedienen, en dan hoef je de telefoon ook niet eens meer in je hand te houden. Die instelling zit wel op een rare plek: Instellingen > Verbinding en delen > Android Auto (helemaal onderaan) > Bluetooth gebruiken. Dat is dus alleen voor de auto. Ik zet dat liever uit, en doe het in de auto met een draad. Want dan wordt je telefoon ook meteen opgeladen, en dan heb je ook het beste geluid.

In de Bluetooth instellingen (dus niet bij de Android Auto Instellingen) kan je ook kiezen dat je de Bluetooth in de auto NIET gebruikt voor de muziek, maar alleen voor het bellen. Dus met je telefoon in je broekzak gaat de telefoon dan gewoon over op je autoradio. Terwijl je niks hebt ingesteld of hebt aangesloten. Ideaal!

android auto standalone seniorentelefoon
De standalone app, die je op de fiets en als seniorentelefoon kan gebruiken
android auto systeemapp
En dit is de systeem-app, die automatisch opstart in de auto

Seniorentelefoon apps / launchers

Voor Android kan je ook allerlei Launchers installeren, die van je telefoon een volledige seniorentelefoon maken. Zie deze lijst hier.

Voor de iPhone kan ik alleen de app Senior Safety Phone vinden.

Fotocredit bovenaan: Anna Shvets @ Pexels.com

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Zo leuk dat een aardappeleter, pardom appeltjeseter op ontdekkingsreis is in het land waarin anderen allang ronddansen. Gast, dit is oud nieuws, kijk rond.

      1. Maar ik ken werkelijk niemand die zo bepaald wordt door appeltjesvermarkting, kijk gewoon rond, de mogelijkjheden zijn eindeloos. Beperk jezelf niet, hou je hoofd open.

            1. Niet iedereen heeft de gelegenheid rond te dansen op internet. Waarom moet je AartJan aanvallen terwijl mensen zoals ik aangewezen zijn op zijn informatie? Wij zijn maar al te blij dat AartJan ons op een vriendelijke manier op de hoogte stelt van wat volgens zijn mening interessant is voor aardappeleters. Dank, AartJan!

Geef een reactie