iPhone 12 met Mac OS Multiboot

iphone 12 Mac OS multiboot

– Update: 15 april 2021 –

De iPhone 12 heeft een supersnelle processor: de A14, geproduceerd door Apple zelf. Die is zo snel dat een iPhone ook als MacBook zou kunnen werken. Theoretisch! Nog niet in werkelijkheid. Op je telefoon kan je dan alles doen wat je met een MacBook zou doen. Met een externe monitor erbij (zoals een Apple TV, of een  portable monitor). En een toetsenbord met muis. 

Je iPhone is dan bijvoobeeld multiboot:  je kan ‘m opstarten als iPhone, maar ook als MacBook, met Mac OS. Die monitor kan ook draadloos, met AirPlay en met een Apple TV. Op veel plekken staan die dingen er al, dus dan hoef je helemaal niks mee te nemen. Je telefoon heb je toch altijd al bij je.

Thuis heb je dan bijvoorbeeld gewoon je grote tv, en op je studio / werk / school staat  ook wel een scherm. En een kleine draagbare monitor voor onderweg.

Ik had recent zo’n goedkope Mini-PC getest (zie deze blog), en dat was zo goed – en zo klein – dat het al bijna in een telefoon zou kunnen passen. Zeker met die snelle A14 processor in de iPhone 12. Helaas is die processor gemaakt voor IOS. Dus heel makkelijk zal het niet zijn om op die processor Mac OS te laten draaien. Maar theoretisch is het mogelijk.

Dual system tablets: Android + Windows multiboot

Het is nog even wachten op een hacker / doe-het-zelver die het onderstaande setje echt werkend krijgt. Apple zelf zal het niet zo snel doen denk ik, want dan verkopen ze geen laptops meer.

Maar op Android kan dit al, als multiboot met Windows 10 erop. Die combinatie zie je bijvoorbeeld nu al op Dual System tablets. Die kun je als Android opstarten, en dus als een iPad (tablet) gebruiken, maar die kan je ook opstarten met Windows 10.

Zo’n 13 inch portable monitor hieronder kost 75,-. Het Bluetooth toetsenbordje was 10 euro. Die zijn er ook met touchpad. Het handige standaardje voor je iPhone zat al bij die monitor. Deze combinatie werkt nu ook al prima, dan zie je je iPhone (of je Android) in het groot op het tweede scherm. Zoals je iPhone nu ook al op een groot scherm kan, via Apple tv en AirPlay of met een verloop-kabeltje naar HDMI naar je tv.

Alleen zit er nog geen Mac OS op je telefoon. Maar dat komt wel een keertje!

Android Desktop Mode

UPDATE: Android 12 heeft Desktop Mode. Dat is al werkend te zien. Een extern scherm met keyboard is er ook al, bijvoorbeeld deze Uperfect (€ 280,-, kan vanuit Duitsland). Ziet eruit als een laptop, met een 13 inch scherm (inclusief touch-bediening), een verlicht keyboard en een trackpad. En met accu en aansluitingen. Kortom, een complete laptop. Maar dan zonder OS, zonder processor, zonder harddisk en zonder geheugen. Want dat zit allemaal al op je nieuwste supersnelle Android telefoon!

Android Desktop Mode
Je telefoon groot op het scherm. Te bedienen met keyboard en trackpad.

Zie ook de blog over iPhone 12 MagSafe voor €16,- euro in plaats van €204,-.

iphone 12 Mac OS multiboot

De monitor kan draadloos, als de monitor Wifi met Airplay zou hebben. Het kan ook draadloos met een Apple tv of met een media player. De stroom voor deze monitor hierboven kan ook met USB, dus dan kan deze hele set ook nog zonder stopcontacten. Met een powerbank.

Android + Windows multiboot

Hieronder dus een voorbeeld van een bestaande multiboot tablet:

Dual system Android Windows multiboot tablet touch

UPDATE: Wat nu inmiddels ook kan, is dit scherm met keyboard. ZIet eruit als een laptop. Je Android telefoon met Desktop-mode is dan meteen een laptop!

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Het is echt ongelofelijk dat we al jaren in onze broekzak een krachtiger apparaat hebben dan wat er nodig was om een mens op de maan te zetten. En het blijft doorgaan. Die Wet van Moore blijft ons maar more en more geven!

    Hoe lang duurt het voordat we een klein bijna onzichtbaar chipje in onze bril verwerkt hebben die realtime als we met iemand praten bijvoorbeeld wat ie zegt vertaalt (dat we dan met ondertiteling op ons beeld door de bril zien) of die ons vertelt als ie aan de gezichtsuitdrukkingen kan aflezen of iemand liegt en hoe iemand zich echt voelt over iets?

    Het is echt duidelijk dat de wereld totaal aan het veranderen is als gevolg van de IT-revolutie. En de impact ervan nog veel verder zal gaan dan wat wij ons voor kunnen stellen. In elke branche (waaronder die van mezelf, de security branche) zal de manier waarop we werken totaal veranderen. Nu is het nog dat het handigheidjes zijn zoals dat je vanaf je telefoon een hele desktopomgeving op je scherm kunt presenteren, maar voor je het weet streven computers ons op tal van vlakken voorbij en zullen wij ten op zichte van de computers zijn zoals de dieren nu nog ten opzichte van ons zijn.

    Dat neemt natuurlijk niet weg dat je gewoon de pracht van al deze ontwikkelingen kunt waarderen voor wat ze waard zijn. Maar als je een beetje verder denkt over wat dit alles allemaal betekent, dan boezemt me dit toch ook de nodige zorgen en ook verwondering in over naar wat voor wereld we toe gaan. Ik vind het zelf moeilijk om me echt voor te stellen hoe dingen zullen gaan over 10 jaar, maar ik weet wel dat de ideeen die ik hierover heb waarschijnlijk helemaal anders zijn dan hoe het zal zijn.

Geef een reactie