Hifiman HE400se review: Planar koptelefoon 🤪

hifiman he400se review planar koptelefoon

– Update: 1 juli 2024 –

Na het enorme succes van de nieuwe planar in ears van KZ (de beste oordopjes in mijn Audio Koopgids), volg ik nu het spoor verder van de nieuwe generatie planar koptelefoons. Ik had ooit zo’n type gereviewed, die destijds werd gehyped als “Tien keer beter dan gewone koptelefoons!”. Maar die was toch niet zo goed als mijn referentie-koptelefoons van destijds: de Sennheiser HD650 en de Philips Fidelio X2. Is deze nieuwe nu wel beter? JAZEKERS!!
Hier mijn Hifiman HE400se review.

Ik kocht ‘m hier op AliExpress. Hij is normaliter nogal duur, rond de 300 euro, maar hij staat daar nu tijdelijk veel goedkoper, rond de €95. Of hier op Amazon.nl voor €125. Op BOL.com staan alleen de duurdere modellen van Hifiman (zoals de vergelijkbare Sundara of het topmodel Edition XS).

Ik was benieuwd naar deze nieuwe generatie Planars, van het populaire High End merk Hifiman – en dan vooral dit best verkochte voordelige model. Is dit ook weer zo enorm veel beter dan “gewone” koptelefoons? Net zoals die verrassende KZ PR1 oordopjes?

Open Over Ear Planar koptelefoon

Het Open Over Ear type is het mooiste systeem voor koptelefoons, met het meest natuurlijke en ruimtelijke geluid: letterlijk heel “open”. Mijn referentie-koptelefoons zijn ook Open Over Ear. En deze heeft ook nog eens die nieuwe planar drivers, dus magnetostatisch / elektrostatisch, en dat is theoretisch ongeëvenaard. De allerbeste, ruimtelijke transparante high end geluidskwaliteit.

Maar een Open systeem heeft ook nadelen: het dempt totaal geen buitengeluid, dus totaal ongeschikt voor ANC. En anderen horen jouw koptelefoon ook, dus samen in een ruimte of in het OV is dit open type ook niet te doen.

En het Planar-type had verder ook nog nadelen: het vereiste nogal wat van je versterker, oftewel van je DAC. Je moest ‘m een stuk harder zetten, door de hogere impedantie. Bij grote speakers kon het ook niet veel bas produceren. Maar deze nieuwe generatie planars is veel gevoeliger (32 Ohm in plaats van 200 Ohm), en dus is dat geen probleem meer – met een goede DAC of met een koptelefoonversterker.

Hifiman HE400 SE review

Hifiman HE400SE review

Hifiman HE400se review: geluidskwaliteit

Hier verwacht je dus een doorbraak, iets wat je nooit eerder hoorde, mooier dan al je vorige oude koptelefoons. En dat is ook inderdaad zo. Een wereld van verschil. Het hoog is veel helderder, ruimtelijker, fijnzinniger, mooier en warmer dan ooit. Het is echt alsof er een sluier wordt weggehaald. Het midden is ook veel realistischer: stemmen zijn soms net echt. En ook het laag is van een ongeëvenaard mooie high end kwaliteit, strak en gedefinieerd.

Maar het totale geluidsbeeld vond ik toch niet zo goed als mijn referenties: de Sennheiser HD660 en de (nu heel goedkope) Philips Fidelio X2. Waar zat ‘m dat nog in? Nou, in de EQ, zie hieronder. En dan niet zo’n beetje ook. Ik maak er bijna een V-shape van… Dat doe ik anders nooit, want ik vind vrijwel alles teveel V-shape. Maar in de lower mids, rond 500K, zit er een piek met teveel nadruk: die moet zachter. En er zit ook nog een dipje in 2K: dat moet juist harder. In vele metingen wordt dit ook bevestigd. De duurdere modellen van Hifiman hebben dat ook. Je kan het eenvoudig met EQ oplossen:

Deze EQ maakt ‘m mooier en neutraler.

Dus als je absoluut geen EQ wil gebruiken (bij 24 bit bijvoorbeeld, want daar kan dat vaak niet), dan vind ik dat bij deze een serieus nadeel. Maar met de juiste EQ is het inderdaad veel mooier, natuurlijker, warmer en gewoon veel beter dan zelfs de allerbeste peperdure koptelefoons. Ruimtelijker en realistischer, loepzuiver en transparant. Ongekend mooi. En dat is inderdaad dankzij die nieuwe planar drivers. Normale drivers (dynamische speakers) kunnen dit gewoonweg niet…

En zeker als je de V-shape die je overal hoort niet kan waarderen is dit een verademing. Voor klassieke muziek en jazz al helemaal, bijvoorbeeld.

Je moet ‘m nog wel inbranden, dus na zo’n 50 uur gebruik wordt hij pas echt goed.

DAC

En je moet ook een goede DAC of koptelefoonversterker gebruiken. Bij Hifiman adviseren ze de Dragonfly Cobalt, al vind ik een Loconaq A1 net zo schitterend mooi. Daarmee kan hij ook gewoon op je telefoon en laptop. Goedkoop kan ook, zoals de Trasam Q1.

dragonfly cobalt dac
Het advies van Hifiman is een Dragonfly Cobalt DAC

Een koptelefoonversterker zoals deze goedkope buizenversterker is nog weer beter, als je het buizengeluid kan waarderen. En een goede EQ naar eigen smaak is ook belangrijk.

Pasvorm en kabel

De pasvorm is uitstekend en hij zit heel comfortabel. Niet al te zwaar, en totaal niet zweterig, met dikke kussentjes van heerlijk materiaal in de goede vorm. De dikke kant moet achter, dus zo zie je ook meteen Links en Rechts. En de kabel voor. Perfect verstelbaar ook. De kabel is top, lekker dik, met vergulde stekkertjes en mini-jack. Afneembaar, belangrijk voor de levensduur. Dan kan je ook een dikkere kabel kopen, of een superlange. Die zijn hier te koop, ook hele korte. Voor een Fiio BTR3K Bluetooth clip bijvoorbeeld, om ‘m draadloos te maken. Een kabel staat ook hier op Amazon.

koptelefoonkabel

De bouwkwaliteit is verder helemaal “premium”. Mooi en super-de-luxe.

Hifiman HE400se review

 • Conclusie

  Kortom, een enorme aanrader, zeker als hij zo goedkoop is en als je het gebruik van een EQ geen probleem vindt. Dan is dit inderdaad VEEL beter dan alle andere koptelefoons, door die nieuwe planar drivers. Een wereld van verschil. Ongekend veel ruimtelijker en realistischer, loepzuiver en transparant. En ook niet eens duur: dit is de meest voordelige audiofiele High End koptelefoon. Vroeger was deze kwaliteit echt  onbetaalbaar.
  Hij staat ook op Amazon.nl voor €139.

  Je hebt er wel een goede DAC of een koptelefoonversterker bij nodig, en ook een goede EQ. De duurdere modellen van Hifiman hebben volgens metingen allemaal ongeveer diezelfde EQ nodig, dus ik vermoed dat daar dezelfde drivers in zitten.

Toch blijven de Sennheiser HD600-series en de nu voordelige Philips Fidelio X2 ook nog steeds toppers. Want ook al hebben die niet de nieuwe ongeëvenaarde planar-kwaliteiten van deze Hifiman, ze hebben geen EQ nodig, en ze klinken op een bepaalde manier wel voller en dynamischer: een heerlijk mooi “fun” geluid.

Maak ‘m draadloos

Draadloos kan met een hoge kwaliteit Bluetooth clip, zoals deze Fiio BTR3K. Met Aptx Hd Lossless, LDAC en Japanse top-DAC-chips. Je kan er een kort kabeltje bij doen, en  ‘m zo aan je koptelefoon doen, eventueel met een tiewrap of zo.

Hifiman HE400se review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497, op een buizenversterker en ook via de Loconaq A1 met AK4493. En via die DAC’s ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referenties heb ik de Open Over Ears Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X2, en de planar in ears KZ PR1, en de beste gewone in ears: Qoa Vesper.

Zie ook ook mijn Blinde Audio Test en mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze Hifiman HE400se review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

51 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. DAC met treble en bass knop? Ben ik als portable DAC nog nooit tegengekomen. Mijn enigste oplossing was Deezer (heeft ingebouwde EQ) gebruiken op mijn iDevices maar dat was zo beperkend en EQ taste geluid aan. Heb de IEM’s/hoofdtelefoons die EQ nodig hebben verkocht. Toen Apple music, toen Amazon music en nu Tidal. Wel erg duur maar het beste geluid. Voor mij is MQA de beste “snake oil” ooit.

 1. heb de hifiman nu ook voor een 84 euro op ali, met een iBasso DC03PRO DAC…wat een supergeluid is dat zeg, heb de equalizer nog niet op V-Shape ingesteld dus ga dat nog proberen maar geluid met Poweramp op de mobiel is fantastisch en kan heel hard met de DAC….super!!!! hoop dat je nog tips hebt

 2. Al dat gepraat over de Deva! Dan word ik weer getriggerd! Zet vanmiddag mijn he400se op marktplaats en bestel ik de Deva Pro op Amazon 😊

 3. Ha Aartjan, ikzelf heb al een tijdje een hifiman Deva BT en iedere keer als ik die opzet weet ik niet wat ik hoor. Jouw review zou me bijna in de verleiding brengen deze koptelefoon ook uit te proberen, zeker gelet op de prijs. Maar ik twijfel sterk of ik verschil ga horen. Ik vraag waarschijnlijk iets onmogelijks als je de Deva niet zelf heb, maar denk je dat ik er qua geluid nog verder op vooruit zou gaan?

  1. Nee, ik denk dat die zeer vergelijkbaar zijn, ik denk zelfs dat de EQ stand hetzelfde is. Probeer die maar ‘s!

 4. Hoi Aartjan,

  Ook ik heb naar aanleiding van jouw review de HE400se aangeschaft.
  Hij klinkt erg goed, maar ik heb dan niet veel vergelijkingsmateriaal, alleen een oude Sennheiser.

  Wel vind ik de kabel wat aan de korte kant, daar komt dus een andere voor.
  Weet nog niet welke maar volgens mij staat er 1 op Amazon voor een erootje of 16.

  Wat een prijsverschillen op Ali zeg, je moet wel goed opletten anders betaal je veel te veel. ik heb dit model gezien tussen de €88 en €650(!)

  Mijn Denon AVR kan mijn Sennheiser met een impedantie van 300 Ohm prima aan, maar deze met een impedantie van maar 25 Ohm heeft het ook nodig dat ik het volume tot 70% moet opendraaien…

  Mocht iemand dit lezen en tips hebben voor een goede kabel, dan lees ik het graag

  Groets.

  1. Hoi Ries, heb je de stealth of de bilaterale versie gekocht? Trouwens, de EQ settings van Aartjan voor de he400se zijn een aanrader! Alsof je een andere hoofdtelefoon hebt…gr. Pascal

   1. Hoi Pascal,

    De bilaterale voor €88.
    Trouwens, zijn die oorkussens al scheef als ze nog nieuw zijn?

    Ik heb hem een kwartiertje opgehad en zie nu pas dat ze schuin zijn.

    Wat links is en wat rechts mag je ook zelf uitzoeken… ;)

    1. Hoi Ries,
     volgens mij zitten de oorkussens bij mij wel recht.
     Aan de binnenkant, in de beugel net boven de oorkussens, staat een L en R symbool. Denk dat je er over heen hebt gekeken :-) Ik heb ook de bilaterale versie en man wat zijn die moeilijk aan te sturen! Zelfs met mijn SMSL C200 met 2600Mw(!) bij 16 ohm (1300Mw bij 32 ohm) krijg ik ze niet op max!
     Zoals gezegd als je de EQ instellingen van Aartjan gebruikt lijkt het net een andere headphone, veel (maar niet te) meer helder. Helaas kun je als je een IOS device gebruikt geen EQ apps gebruiken omdat die muziek bestanden DRM beveiligd zijn (of je moet met iTunes je eigen lokale muziek na je iPhone/iPad kopiëren ). Ik gebruikte eerst Apple music, dus geen EQ. Heb toen Spotify genomen, wel EQ in de app maar daar staan de frequenties niet bij dus ook niet echt nuttig.
     Van wat ik begrijp klinkt de bilaterale versie net wat beter dan de (duurdere) stealth versie maar of dat ook echt waar is durf ik niet te zeggen.
     Gr. Pascal

     1. Hij hoeft bij mij niet aan de telefoon, alleen aan mijn stereo amp, daarom wil ik ook een langer snoer.
      Ik zal de EQ setting eens proberen.

      Ik heb de L en R inmiddels gevonden, haha, had hem toevallig al goed om. ;0

      En kijk, zo zitten mijn oorkussens…

      https://imgur.com/a/crDSxrn

      groetjes

      1. Ja, de dikke kant moet achter, dank, ik heb het erbij gezet. Zo zie je ook Links en Rechts meteen. Aan de kabel kan je het ook zien: die moet voor.

 5. Hoi Aartjan,

  zoals aangegeven in een vorige reactie heb ik ook de HiFiMan he400se aangeschaft. Ook voor ongeveer 90,-. Hiervoor krijg je dus de bilaterale versie (China versie) en niet de stealth magnet (wereld) versie. In de enkele reviews op internet word aangegeven dat de goedkopere bilaterale versie net iets beter klinkt. Ze zijn inderdaad moeilijk aan te sturen. Zelfs mijn SMSL C200 (1500mW) krijgt ze niet op maximum.
  En nou hopen dat de nieuwe KZ X Hbb Pr2 planar IEM’s snel binnen zijn, zo benieuw naar!
  gr. Pascal

  1. Man man man…wat zijn die Kz X HBB Pr2 een teleurstelling zeg… weinig bas, vlakke mids en schelle trebble… dan liever de PR1 of zelfs de DW6!

 6. Digitaal EQ filteren heeft weldegelijk zijn nadelige gevolgen. Ook klasse D versterking pik ik overal uit. Dus ook zoiets als een Dragonfly als DAC tov bv een Denafrips..

  Alles bij elkaar opgeteld is die Hifimann met EQ filtering ongetwijfeld supermooi. Maar dat kan ook met een STAX electrostaat. En die is nog sneller en kan nog meer open en echt klinken ook in het laag.

  En toch maakt digitaal filteren een trage sound een soort sound alsof continu aan de teugels wordt getrokken. Het is niet los en niet volop in dynamiek. En bij langer luisteren merk je dat. Maar desondanks kun je met mooie digitale filtering met een Hifimann komen op een punt dat geen enkele speaker kan. En met een STAX ekectrostaat bv de 700 of de oudere 407 kom je nog verder. Maar moet dat?!? Nee. Ik ben al mega happy met een ingespeelde HEMA ultra comfort hoofdluidspreker op een klasse D versterking met DAC de Hidisz S9 pro met zilverbeksbeling van Ataudio. Ook die verschillen in bekabeling zijn zeer zeer duidelijk waarneembaar.

  Laat je niet door die zgn witte jassen techneuten die in de technische middeleeuwen zijn blijven hangen met hun kennis misleiden. Het is net als de inquisitie. Zij schrijven de waarheid voor die absoluut de waarheid niet is. Want ze kennen de natuurwetten onvolledig. Anders zouden ze zelf leven kunnen maken uit dode materie. En dat kunnen ze niet omdat ze niet weten wat leven is
  Ze doen die stellige uitspraken omdat het de reden van hun bestaan is. Dat ze vinden dat ze meer waarheid hebben dan iedereen. Arrogante leugenaars zijn het. Test het zelf en leer hoe de natuur klinkt en waarom zo dichtbij mogelijk bij de natuur komen het meeste doet genieten van de echte waarde van muziek. Dat gaat verder dan de contingentie koppelingen aan muziek die je in je onderbewustzijn hebt gevormd. Vorm die maar opnieuw en ervaar daar het resultaat van. ….

  1. Zeker overtuigend, maar ze vergeten daar toch wel een belangrijk psychologisch aspect: namelijk dat je ALTIJD moet wennen. Als je de ene na de andere koptelefoon opzet, vertekent dat. Je moet er eerst een tijd aan wennen om het zuiver te kunnen beoordelen: je moet het vorige geluid kunnen “vergeten”. Verder is bij in ears bijvoorbeeld de afdichting extreem belangrijk, die vaak beter wordt na een tijdje gebruik (elke keer dus).
   Het artikel gaat verder ook over het idee dat de “burn in” gewoon tijdens gebruik kan, en niet met een roze ruis hoeft of zo. Ben ik het ook mee eens.

   1. Kan ik me goed in vinden. Waren het niet van Kooten en de Bie die ooit stelden als Clicheemannetjes dat “fysiek is altijd psychisch” ;-)

    1. tsjaah, voor mensen met een beperkte geest welke slechts de reeds bestaande norm volgen rond natuurkunde en engineering is burn-in onzin. Voor dit soort mensen zijn digitale 1 en 0 bits ook gewoon bits. Of zulke mensen geloven dat een lichaam calorieën verbrand in plaats van dat ze simpelweg verteren wat niets te maken heeft met thermische waardes zoals calorieën. Veruit de meeste mensen inclusief engineers welke niet verder nadenken dan de standaard zijn compleet blind voor wat voor dynamiek/realiteit dan ook.

     In het geval van beweging heb je altijd thermische warmte en materiaal eigenschappen. Blootstelling aan normale en veranderen omstandigheden doet materiaal altijd verharden. Is er in je product gebruik gemaakt van plastic? een thermoplast of thermoharder; dan heb je hoe dan ook altijd verandering van materiaal wat op zichzelf een eigen natuurlijke frequentie heeft welke altijd van invloed is op het geluid. Zo dus ook met koperen en zilveren kabels etc.

     De opmerking over van kooten en de bie snijd wel hout, aangezien je met fysiek gesloopte hersenen mentaal ook niets waard bent; dat is uiteraard de logische balans. Net zoals dat als oogzicht achteruit gaat en je moet een bril gaan dragen vanwege de zwakkere oogspieren (degeneratie) dit natuurlijk ook direct iets zegt omtrent degeneratie van het gehele lichaam in fysiek opzicht en dan natuurlijk ook de geest.

     Vandaag de dag zijn er niet meer zoveel mensen welke door de beperktheden van een lineaire norm kunnen kijken en de meesten laten zich letterlijk en figuurlijk beperken door andermans domheid/beperkingen in hun volg gedrag.

     Zulke luit welke reclame maken voor zichzelf zoals soundguys terwijl ieder intelligenter persoon hun beperkte onzin ziet en denkt: alweer van die dombo’s welke interessant doen met andermans prutswerk of andermans beperkte lineaire vertaling van realiteit… hier een perfect voorbeeld:

     “Not convinced? Digital signals—electric or optical—are quite different than analog signals, because we’re only dealing with ones and zeros to communicate information. While the methods to do this are more advanced than the example I’m about to give, the lesson here is that digital cables will work or not—nothing in between.”

     De ironie in deze is dat ze zelf overtuigd zijn van iets waar ze niet verder in komen door een of andere religieuze overtuiging aangeleerd door andermans onzin te volgen dat bits bits zijn en dit ander is dan analoog.

     Zulke statements zoals hierboven in de quote laten eerder zien hoe dom en beperkt iemand kan zijn door genoegen te nemen met andermans beperkte vertaling. Iemand welke helderder is neemt geen genoegen met slappe aftreksels of andermans beperkte hypotheses om daar een fundering in te zien en verder op te gaan bouwen in alle blindheid!

     Een digitale stream door een kabel kent nog altijd een aspect als timing, want zulke beperkte audioguys kunnen het toch niet maken zichzelf te vertellen dat de hele lading aan 1 + 0 tegelijkertijd door de kabel gaan? Is dit niet al de eerste krankzinnigheid in zulke statements? Ik noem dat toch echt het niveau van de gemiddeld volger, mensen welke zich dus conformeren aan een/andermans beperkte norm/vertaling. School is in essentie dan ook een verlengstuk van de kerk en een preacher/teacher kent ook weinig onderling verschil.

     Wat nog grappiger is is de digitale stream van 1 + 0 uit te tekenen in een grafiek met amplitudes, ziet er behoorlijk analoog uit; echter niet zo glad. Dit laten ze zelfs in een ander artikel van ze zien, en dan nog (sorry dat ik het moet zeggen) zijn ze te blind en achterlijk om te zien wat digitaal in pure essentie is!

     https://www.soundguys.com/debunking-myths-about-audio-cables-13093/

     Dit soort artikelen maakt dat zulke lui zich als zogenaamde kenners/experts direct diskwalificeren. Nog erger is dat ze het bewijs zelfs in dit soort artikelen aanleveren en er zelf overheen kijken. Ben je dan blind of enorm onnozel?
     Natuurlijk hoef je geen vermogen neer te leggen voor extreme kabels en grondstoffen, maar als zulke figuren terwijl ze zulke statements maken domweg laten zien dat kabels wel degelijk verschillen en dat zelfs kabel lengte invloed heeft op het signaal; maakt dat ze zichzelf tegenspreken en nog dommer dan dom!

     Op school aka de kerk van nu leer krijg je al te maken met andermans beperkende verkooppraatjes, en de domme ziel conformeert zich hier toch echt aan! In de natuur zelf heb je dan ook leiders en volgers ;)

     In de techniek en natuurkunde vandaag de dag zijn teveel volgers, welke genoegen nemen met achter elkaar aan lopen in cirkels, zonder dat ze echt ergens komen jegens de blindheid door de aangeleerde taal welke ze door een beperkte matrix naar de realiteit doen kijken.

     p.s. psychologie is wellicht een dingetjec wat voor religieus extremisme kan zorgen, maar kan en zal nooit enige wetenschappelijke gronding kennen!

     Achja intelligentie en echte “gegronde kennis” vandaag de dag is per deaf-phoenician schaars.. En om te overleven/eten moet de gemiddelde dombo wel kletspraat uitslaan om hun onzin te verkopen aan anderen ;)

     1. Hey Tim, gaat het verder wel goed met je? Het lijkt alsof je het nogal moeilijk hebt met jezelf. Ik kan eigenlijk niet zo wijs uit de enorme stortvloed aan insinuaties en meningen die je uitstort. Ik begrijp je boosheid ook niet.

   2. Totale onzin en overgenomen drogredenatie. Het is puur inspelen en geen psychologisch spelletje. Pak een niet ingespeelde en een ingespeelde naast elkaar en het verschil is extreem duidelijk. Wennen aan hoe iets hoort te klinken is alsof je als baby nog aan de natuur moet wennen. Complete leugens ..

  2. Soundguys…..

   https://en.wikipedia.org/wiki/Psychoacoustics

   hier refereren zulke debiele incompetente techneuten naar….

   Zoals ik al zei kent de psychologie geen wetenschappelijke methode en teren dat soort figuren juist eerder naar PSEUDOSCIENCE dan de mensen met gezond verstand welke weten dat een zilveren of koperen kabel beide een andere natuurlijke frequentie kennen en geluidbaarheid.

   Ik noem zulke mensen liever LOW-IQ-GUYS en zulke incompetente blinde figuren kunnen alleen maar worden gevolgd en van nature serieus worden genomen door nog dommere/blindere mensen! Dat is een keihard feit zonder respectloos te willen zijn, maar de natuur zelf is dan ook hard maar rechtvaardig in balans.

 7. Aartjan de hifiman HE 400 se is er in twee uitvoeringen, zie ik bij Alie express .
  De duurdere versie heeft stealth magnets.
  Weet jij aan te geven wat de belangrijkste verschillen in weergave zullen zijn?

  1. Weinig verschil… de weinige reviews zeggen dat de goedkopere bilaterale versie iets beter klikt dan de duurdere Stealth (wereld versie). Ik heb ook de bilaterale versie. Die doen niet onder voor mijn Meze 99 Neo, PsB M4u of Denon ah-d5200. Wel moeilijk aan te sturen!

 8. Moet je voor de grap de roosters er eens afhalen. Dat gaat heel makkelijk en zonder schade. Even je nagel achter het plastic zwarte plastic ringetje wat ze op de plek houd en je heb ze er zo uit. En dan win je weer een stap in de ruimtelijkheid! Maar wel na het luisteren weer terugzetten want de membranen zijn wel kwetsbaar zonder.

 9. Aart-Jan
  Dan nu een van meest vreemde opmerkingen sinds tijden. Ik ben een enorm muziekliefhebber, Klassiek maar ook Hard-Rock en Punk. Probleem is dat ik behoorlijk machine doof ben, ik mis bijna alle echt hoge tonen. Ik heb een gehoorapparaat om van muziek te genieten. Mijn vraag is nu, als ik die gehoorapparaten in doe en daar bij deze Planar Over Ear, heeft dat nog wel zin?

  Met vriendelijke groeten

  Jan Berghuis

  1. Voor zover ik heb begrepen klinken gehoorapparaten niet enorm goed, dus dan maakt het niet uit welke koptelefoon je gebruikt. Een Superlux is dan al perfect. Maar als het gehoorapparaat bij jou goed werkt, dan kan je ook gewoon hoge tonen versterken met een EQ, zonder het gehoorapparaat. Zoals een koptelefoon met ingebouwde EQ, zoals de Soundcore Q30, naar wens afgesteld in de app.

   Of de KZ PR1 in ears: die kunnen nog harder, en hebben de allerbeste hoge tonen (het Hifi-model). Met een Equaliser kan je daar de hoge tonen nog versterken, naar wens, zonder gehoorapparaat in te hoeven.

 10. Ik gebruikte tot vorig jaar een hifiman Deva. Zeer tevreden, maar nu aan mijn zoon gegeven en gebruik nu zelf de hifiman Deva pro.
  Ik vind de geluidskwaliteit minstens net zo goed als deze, indien bedraad aangesloten. De optie om via bt of usb aan te sluiten is een groot voordeel.
  Vermogen van versterker (bij bedraad natuurlijk) is niet meer zo belangrijk als bij eerdere generaties.
  Mijn speakers zijn ESL 57 electrostaten. Als je eenmaal planar gaat is terug naar doosspeakers een grote stap terug.

 11. Hoi Aartjan, bedankt voor deze review. Ik ben mateloos gefascineerd door deze planars, zeker na de goede ervaringen met de KZ PR1. Ik heb ze ook zowat gekocht, maar toch teruggekrabbeld en voor de Fidelio X2HR gegaan. Het geklier met een EQ en de aanvullende eisen die je aan je hardware moet stellen om de planars lekker te benutten stonden me toch wat tegen als het gaat om ‘gewoon’ gebruik.

  Niettemin sluit ik niet uit dat ik ze tóch ook nog aanschaf, want ze blijven enorm interessant…

  1. Precies! Uiteindelijk wordt het toch allemaal Planar, en dit is dan een uitstekende en voordelige. Maar die Fidelio is ook absolute top, dat zal je nu wel gemerkt hebben…

 12. Ha Aartjan, ik zou het logischer vinden om de Hifiman Sundara te vergelijken met de Sennheiser HD 660. Die zijn immers qua prijs vergelijkbaar. Ik gebruik zelf de portable Ifi hipdac met de Sundara. Werkelijk een subliem geluid.

  1. Daar heb je een punt. Maar dit is wel het populairste model, het meest verkocht, en in prijs ook vergelijkbaar met die voordelige Philips Fidelio.

 13. Hoi Aartjan, naar mijn idee ga je mank met je versterker keuze. Een planar heeft vermogen nodig, tevens heeft een planar vaak een flinke impedantie.
  Uit ervaring weet ik dat een portable dac/versterker dat niet red.
  Heb zelf een Hidizs AP80, geprobeerd met m’n QUAD Era1. Dat is geen goede keuze. Geen laag, hoog te vlak.
  Heb via Ali een Lehman kloon hoofdtelefoon versterker (+/- €100) en dat werkt uitstekend. Klankvol en kan echt luid spelen.

  1. Deze heeft een impedantie van 32Ω, de Quad Era is 200Ω, dus dat is een gigantisch verschil… Deze nieuwe generatie Planars is veel gevoeliger. Ik heb drie topversterkers, en 65% volume vind ik ruimschoots genoeg.

   1. Hier moet ik even op inhaken. Volume heeft niet zoveel te maken met of je meer vermogen nodig hebt. Met een telefoon kan ik vaak ook erg hard op een 250 ohm hoofdtelefoon (senn hd600) maar erg goed klinkt het dan niet.
    Voor controle en finesse heb je gewoon wat reserve nodig van hoofdtelefoon versterker. Zelf met hoofdtelefoons met een lage impedantie heb je soms een aparte versterker nodig voor wat extra controle (maar lang niet zo vaak bij een hoge impedantie).
    M.a.w. staar je niet blind op specificaties. Ik ben hier al menig keer de fout in gegaan bij hoofdtelefoons.

Geef een reactie