Hifiman HE400se review: Planar koptelefoon 🤪

hifiman he400se review planar koptelefoon

– Update: 28 maart 2023 –

Na het enorme succes van de nieuwe planar in ears van KZ (de beste oordopjes in mijn Audio Koopgids), volg ik nu het spoor verder van de nieuwe generatie planar koptelefoons. Ik had ooit zo’n koptelefoon gereviewed, die destijds werd gehyped als “Tien keer beter dan gewone koptelefoons!”. Maar die was toch niet zo goed als mijn referentie-koptelefoons van destijds: de Sennheiser HD650 en de Philips Fidelio X2. Is deze nieuwe nu wel beter? JAZEKERS!!
Hier mijn Hifiman HE400se review.

Ik kocht ‘m hier op AliExpress. Hij is normaliter nogal duur, rond de 300 euro, maar hij staat daar nu tijdelijk veel goedkoper, rond de 90 euro. Of hier op Amazon.nl voor €139. Op BOL.com staan alleen de duurdere modellen van Hifiman (zoals de vergelijkbare Sundara of het topmodel Edition XS).

Ik was benieuwd naar deze nieuwe generatie Planars, van het populaire High End merk Hifiman – en dan vooral dit best verkochte voordelige model. Is dit ook weer zo enorm veel beter dan “gewone” koptelefoons? Net zoals die verrassende KZ PR1 oordopjes?

Open Over Ear Planar koptelefoon

Het Open Over Ear type is het mooiste systeem voor koptelefoons, met het meest natuurlijke en ruimtelijke geluid: letterlijk heel “open”. Mijn referentie-koptelefoons zijn ook Open Over Ear. En deze heeft ook nog eens die nieuwe planar drivers, dus magnetostatisch / elektrostatisch, en dat is theoretisch ongeëvenaard. De allerbeste, ruimtelijke transparante high end geluidskwaliteit.

Maar een Open systeem heeft ook nadelen: het dempt totaal geen buitengeluid, dus totaal ongeschikt voor ANC. En anderen horen jouw koptelefoon ook, dus samen in een ruimte of in het OV is dit open type ook niet te doen.

En het Planar-type had verder ook nog nadelen: het vereiste nogal wat van je versterker, oftewel van je DAC. Je moest ‘m een stuk harder zetten, door de hogere impedantie. Bij grote speakers kon het ook niet veel bas produceren. Maar deze nieuwe generatie planars is veel gevoeliger (32 Ohm in plaats van 200 Ohm), en dus is dat geen probleem meer – met een goede DAC of met een koptelefoonversterker.

Hifiman HE400 SE review

Hifiman HE400SE review

Hifiman HE400se review: geluidskwaliteit

Hier verwacht je dus een doorbraak, iets wat je nooit eerder hoorde, mooier dan al je vorige oude koptelefoons. En dat is ook inderdaad zo. Een wereld van verschil. Het hoog is veel helderder, ruimtelijker, fijnzinniger, mooier en warmer dan ooit. Het is echt alsof er een sluier wordt weggehaald. Het midden is ook veel realistischer: stemmen zijn soms net echt. En ook het laag is van een ongeëvenaard mooie high end kwaliteit, strak en gedefinieerd.

Maar het totale geluidsbeeld vond ik toch niet zo goed als mijn referenties: de Sennheiser HD660 en de (nu heel goedkope) Philips Fidelio X2. Waar zat ‘m dat nog in? Nou, in de EQ, zie hieronder. Ik maak er dus een soort V-shape van… Dat doe ik anders nooit, want ik vind vrijwel alles teveel V-shape. Maar in de lower mids, rond 500K, zit er een piek met teveel nadruk: die moet zachter. En er zit ook nog een dipje in 2K: dat moet juist harder. In vele metingen wordt dit ook bevestigd. De duurdere modellen van Hifiman hebben dat ook. Je kan het eenvoudig met EQ oplossen:

Hifiman EQ settings
Deze EQ maakt ‘m mooier en neutraler

Dus als je absoluut geen EQ wil gebruiken (bij 24 bit bijvoorbeeld, want daar kan dat vaak niet), dan vind ik dat bij deze een nadeel. Maar met de juiste EQ is het inderdaad veel mooier, natuurlijker, warmer en gewoon veel beter dan zelfs de allerbeste peperdure koptelefoons. Ruimtelijker en realistischer, loepzuiver en transparant. Ongekend mooi. En dat is inderdaad dankzij die nieuwe planar drivers. Normale drivers (dynamische speakers) kunnen dit gewoonweg niet…

En zeker als je de V-shape die je overal hoort niet kan waarderen is dit een verademing. Voor klassieke muziek en jazz al helemaal, bijvoorbeeld.

Je moet ‘m nog wel inbranden, dus na zo’n 50 uur gebruik wordt hij pas echt goed.

DAC

En je moet ook een goede DAC of koptelefoonversterker gebruiken. Bij Hifiman adviseren ze de Dragonfly Cobalt, al vind ik een Loconaq A1 net zo schitterend mooi. Daarmee kan hij ook gewoon op je telefoon en laptop. Goedkoop kan ook, zoals de Trasam Q1.

dragonfly cobalt dac
Het advies van Hifiman is een Dragonfly Cobalt DAC

Een koptelefoonversterker zoals deze goedkope buizenversterker is nog weer beter, als je het buizengeluid kan waarderen. En een goede EQ naar eigen smaak is ook belangrijk.

Pasvorm en kabel

De pasvorm is uitstekend en hij zit heel comfortabel. Niet al te zwaar, en totaal niet zweterig, met dikke kussentjes van heerlijk materiaal in de goede vorm. Perfect verstelbaar ook. De kabel is top, lekker dik, met vergulde stekkertjes en mini-jack. Afneembaar, en dat is belangrijk voor de levensduur. Dan kan je ook altijd nog een dikkere kabel kopen, of een langere. Of een hele korte zoals deze, voor een Fiio BTR3K Bluetooth clip bijvoorbeeld, om ‘m draadloos te maken.

De bouwkwaliteit is verder helemaal “premium”. Mooi en super-de-luxe. Geen plastic.

Hifiman HE400se review

Conclusie

Kortom, een enorme aanrader, zeker als hij zo goedkoop is en als je het gebruik van een EQ geen probleem vindt. Dan is dit inderdaad VEEL beter dan alle andere koptelefoons, door die nieuwe planar drivers. Een wereld van verschil. Ongekend veel ruimtelijker en realistischer, loepzuiver en transparant. En ook niet eens duur: dit is de meest voordelige audiofiele High End koptelefoon. Vroeger was deze kwaliteit echt  onbetaalbaar.
Hij staat ook op Amazon.nl voor €139.

Je hebt er wel een goede DAC of een koptelefoonversterker bij nodig, en ook een goede EQ. De duurdere modellen van Hifiman hebben volgens metingen ongeveer diezelfde EQ nodig.

Toch blijven de Sennheiser HD600-series en de nu voordelige Philips Fidelio X2 ook nog steeds toppers. Want ook al hebben die niet de nieuwe ongeëvenaarde planar-kwaliteiten van deze Hifiman, ze hebben geen EQ nodig, en ze klinken op een bepaalde manier wel voller en dynamischer: een heerlijk mooi “fun” geluid.

Maak ‘m draadloos

Draadloos kan met een hoge kwaliteit Bluetooth clip, zoals deze Fiio BTR3K. Met Aptx Hd Lossless, LDAC en Japanse top-DAC-chips. Je kan er een kort kabeltje bij doen.

Hifiman HE400se review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497, op een buizenversterker en ook via de Loconaq A1 met AK4493. En via die DAC’s ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referenties heb ik de Open Over Ears Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X2, en de planar in ears KZ PR1, en de beste gewone in ears: Qoa Vesper.

Zie ook ook mijn Blinde Audio Test en mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze Hifiman HE400se review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Moet je voor de grap de roosters er eens afhalen. Dat gaat heel makkelijk en zonder schade. Even je nagel achter het plastic zwarte plastic ringetje wat ze op de plek houd en je heb ze er zo uit. En dan win je weer een stap in de ruimtelijkheid! Maar wel na het luisteren weer terugzetten want de membranen zijn wel kwetsbaar zonder.

 2. Aart-Jan
  Dan nu een van meest vreemde opmerkingen sinds tijden. Ik ben een enorm muziekliefhebber, Klassiek maar ook Hard-Rock en Punk. Probleem is dat ik behoorlijk machine doof ben, ik mis bijna alle echt hoge tonen. Ik heb een gehoorapparaat om van muziek te genieten. Mijn vraag is nu, als ik die gehoorapparaten in doe en daar bij deze Planar Over Ear, heeft dat nog wel zin?

  Met vriendelijke groeten

  Jan Berghuis

  1. Voor zover ik heb begrepen klinken gehoorapparaten niet enorm goed, dus dan maakt het niet uit welke koptelefoon je gebruikt. Een Superlux is dan al perfect. Maar als het gehoorapparaat bij jou goed werkt, dan kan je ook gewoon hoge tonen versterken met een EQ, zonder het gehoorapparaat. Zoals een koptelefoon met ingebouwde EQ, zoals de Soundcore Q30, naar wens afgesteld in de app.

   Of de KZ PR1 in ears: die kunnen nog harder, en hebben de allerbeste hoge tonen (het Hifi-model). Met een Equaliser kan je daar de hoge tonen nog versterken, naar wens, zonder gehoorapparaat in te hoeven.

 3. Ik gebruikte tot vorig jaar een hifiman Deva. Zeer tevreden, maar nu aan mijn zoon gegeven en gebruik nu zelf de hifiman Deva pro.
  Ik vind de geluidskwaliteit minstens net zo goed als deze, indien bedraad aangesloten. De optie om via bt of usb aan te sluiten is een groot voordeel.
  Vermogen van versterker (bij bedraad natuurlijk) is niet meer zo belangrijk als bij eerdere generaties.
  Mijn speakers zijn ESL 57 electrostaten. Als je eenmaal planar gaat is terug naar doosspeakers een grote stap terug.

 4. Hoi Aartjan, bedankt voor deze review. Ik ben mateloos gefascineerd door deze planars, zeker na de goede ervaringen met de KZ PR1. Ik heb ze ook zowat gekocht, maar toch teruggekrabbeld en voor de Fidelio X2HR gegaan. Het geklier met een EQ en de aanvullende eisen die je aan je hardware moet stellen om de planars lekker te benutten stonden me toch wat tegen als het gaat om ‘gewoon’ gebruik.

  Niettemin sluit ik niet uit dat ik ze tóch ook nog aanschaf, want ze blijven enorm interessant…

  1. Precies! Uiteindelijk wordt het toch allemaal Planar, en dit is dan een uitstekende en voordelige. Maar die Fidelio is ook absolute top, dat zal je nu wel gemerkt hebben…

 5. Ha Aartjan, ik zou het logischer vinden om de Hifiman Sundara te vergelijken met de Sennheiser HD 660. Die zijn immers qua prijs vergelijkbaar. Ik gebruik zelf de portable Ifi hipdac met de Sundara. Werkelijk een subliem geluid.

  1. Daar heb je een punt. Maar dit is wel het populairste model, het meest verkocht, en in prijs ook vergelijkbaar met die voordelige Philips Fidelio.

 6. Hoi Aartjan, naar mijn idee ga je mank met je versterker keuze. Een planar heeft vermogen nodig, tevens heeft een planar vaak een flinke impedantie.
  Uit ervaring weet ik dat een portable dac/versterker dat niet red.
  Heb zelf een Hidizs AP80, geprobeerd met m’n QUAD Era1. Dat is geen goede keuze. Geen laag, hoog te vlak.
  Heb via Ali een Lehman kloon hoofdtelefoon versterker (+/- €100) en dat werkt uitstekend. Klankvol en kan echt luid spelen.

  1. Deze heeft een impedantie van 32Ω, de Quad Era is 200Ω, dus dat is een gigantisch verschil… Deze nieuwe generatie Planars is veel gevoeliger. Ik heb drie topversterkers, en 65% volume vind ik ruimschoots genoeg.

   1. Hier moet ik even op inhaken. Volume heeft niet zoveel te maken met of je meer vermogen nodig hebt. Met een telefoon kan ik vaak ook erg hard op een 250 ohm hoofdtelefoon (senn hd600) maar erg goed klinkt het dan niet.
    Voor controle en finesse heb je gewoon wat reserve nodig van hoofdtelefoon versterker. Zelf met hoofdtelefoons met een lage impedantie heb je soms een aparte versterker nodig voor wat extra controle (maar lang niet zo vaak bij een hoge impedantie).
    M.a.w. staar je niet blind op specificaties. Ik ben hier al menig keer de fout in gegaan bij hoofdtelefoons.

Geef een reactie