Redmi 13C review: beste goedkope Android telefoon voor €100

redmi 13c review

– Update: 20 april 2024 –

Al bijna drie jaar heb ik naar volle tevredenheid een goedkope Android telefoon, de Poco X3. Mijn zus durfde het nu ook aan om over te stappen van iPhone naar Android. Daarom deze Redmi 13C review: zo ongeveer de beste goedkope Android op dit moment, vanaf €100 (prijs varieert). Eens kijken hoe dat overstappen van IOS naar Android haar nu vergaat, in 2024.

  • De oude review over die Poco X3 NFC staat hier.
  • Het lange artikel over overstappen van iPhone naar Android staat hier.
  • Of neem de wat duurdere Redmi Note 13 Pro 5G voor €265 als je betere camera’s wil, en een snellere processor, een 120Hz Amoled 1080 beeldscherm, een groothoeklens erbij, stereo speakers, 4K video en 5G, NFC, een 65W supersnellader  en een vingersensor in het scherm (staat ook op BOL).

Deze Redmi 13C kochten we hier op AliExpress. De prijs varieert, een maand geleden was hij nog veel duurder. Hij staat ook hier op BOL. Er is ook een NFC-versie, als je er ook mee wil betalen of ‘m voor het OV wil gebruiken. Daar zit dan alleen geen oplader bij. Nou ja, prima, die heb je toch al… Ik zou verder de 8Gb / 256Gb versie doen, want die is maar €25 duurder. Die heeft een riant grote opslag voor foto’s en filmpjes en die heeft extra geheugen waardoor hij sneller is.

We hadden er ook een hoesje en zo’n glasplaatje bij aangevinkt:

Redmi 13C review verpakking en extra's

Dit keer werd het helaas bij de douane tegengehouden, en moesten we iets van een tientje btw bijbetalen, met dus ook nog eens een maand vertraging. Dat komt maar zeer zelden voor, want alles op AliExpress is tegenwoordig altijd inclusief btw, dus ook met btw-bon (aftrekbaar voor bedrijven). Ik kocht later nog deze Redmi Note 13 Pro voor €200 – die review volgt hier nog – en die was er gewoon supersnel in vijf dagen.

In de verpakking zit verder ook de sim-tool en de USB-C kabel. En, als je de versie zonder NFC hebt, ook een 10W oplader.

Redmi 13C review leveromvang

Die oplader is geen snellader, maar de telefoon kan wel met 18W redelijk snel laden als je een andere USB-C-snellader gebruikt (of die van je laptop).

De telefoon zelf is prachtig. Licht van gewicht, groot en dun, met de voorkant van Gorilla Glass en de achterkant van glanzend parelmoer-polycarbonaat. Echt een heel fraai design:

Redmi 13C review prachtig design

Bijna zonde om er het hoesje omheen te doen (die overigens ook mooi en goed is):

hoesje

Daarom kocht mijn zus nog zo’n transparant hoesje met crossbody koord. Dan kan je ‘m ook omhangen, en hoeft hij niet in je broekzak of tas. Dat bevalt haar overigens erg goed. Het is handig en het staat mooi.

Overstappen van iPhone naar Android

Bij het installeren wordt je tegenwoordig keurig netjes geholpen met alle stappen. Je scant op een gegeven moment met je iPhone de QR code die op de telefoon getoond wordt, en dan gaat hij van alles kopiëren, zoals je adresboek, je agenda, de mailinstellingen en je foto’s:

Ondertussen kan je alvast op je nieuwe telefoon ook van alles instellen en apps installeren. De iCloud is er uiteraard niet: dat wordt Google Foto’s en zo. Hoe meer je al op Google had staan (Contacten, Mail, Agenda, Foto’s), hoe makkelijker de overstap.

overstappen van iphone naar android

De apps kan je allemaal wel vinden in de Play Store (de app store). Dat is verder bijna hetzelfde als op de iPhone. Alle apps die je niet hoeft verwijder je gewoon. Ik verwijder sowieso alle Xiaomi apps en neem in plaats daarvan meestal de Google apps. Behalve bij de browser (daar neem ik Firefox) en bij de mail (daar neem ik Edison – en Gmail of Outlook kan uiteraard ook). Het weer is bij mij Weawow.

Redmi 13C review

De tijd en het weer daar bovenaan is een nieuwe standaard widget (langklik om te verplaatsen / verwijderen). Handig en mooi. Linksonder heb ik een Day Widget voor een live-datum-icoon (alhoewel je bovenin nu de dag en datum ziet, dus dit hoeft eigenlijk niet meer). Het icoon linkt door naar de Google Agenda (die je overigens zelf nog wel moet installeren: de standaard agenda app is van Xiaomi dus die verwijder ik).

Alles wat je mist kan je vrijwel altijd oplossen. Zie dit artikel. De Home-knop kan je instellen op Swipe-van-onder, net zoals nieuwe iPhones. Of je kiest de drie Android knoppen, die dan altijd onder in beeld staan.

Eén dingetje was mij destijds niet gelukt: Bellen over wifi. Dat is er op mijn Poco gewoon niet, maar op deze telefoon wel. Je tikt op de Odido-SIM en daar staat het gewoon al aan:

Vingersensor aan de zijkant en Face unlock

De vingersensor werkt snel en zit aan de rechter zijkant. Dat is ideaal: als je hem oppakt dan ontgrendelt hij bijvoorbeeld met je duim, en in je linkerhand met je wijsvinger. Kun je allemaal instellen. En Face unlock met je gezicht (via de camera) kun je ook instellen. Ideaal allemaal.

Notities: van iCloud naar Google Keep

Mijn zus gebruikte de Notes app veel, op de iPhone. Maar die kun je helaas met geen mogelijkheid exporteren of omzetten naar Google Keep. De oplossing is simpel: log in op iCloud.com op je telefoon. Tik in iCloud op Notities en maak van die webpagina dan een bookmark. Of kies op die pagina Drie puntjes > Zet op Startscherm.

Je kan de belangrijkste notities eventueel ook kopiëren naar Google Keep. Dat gaat wellicht makkelijker op je laptop.

Dicteren = spraakgestuurd typen

Spraak-naar-tekst werkt op Android uitstekend. Tik het microfoontje op het toetsenbord en alles wat je inspreekt verschijnt als tekst. Werkt in alle apps. Zie dit artikel.

Siri is hier de Google Assistent. Veeg vanaf een onderhoek en hou vast. Google verstaat je veel beter en kan veel meer dan Siri. En in de camera heb je de Google Lens (klik het icoontje) met allerlei slimme functies, zoals shoppen via een foto en het live vertalen van teksten. Best wel indrukwekkend, leuk en handig allemaal.

Cursor bewegen

Als je veegt over de spatiebalk kun je de cursor verplaatsen. En je kan ook in de tekst klikken om de cursor ergens neer te zetten.

Browser: neem Firefox met uBlock en Reader mode

Een tip is Firefox: download die en stel die als standaardbrowser in. In de voorkeuren van Firefox kan je uBlock als AdBlocker aanzetten, voor reclamevrij internet. Bij de meeste websites heb je ook op de Reader-knop rechts in de url (de Lezerweergave): dat leest fijner, sneller, makkelijker, mooier en simpeler – en reclamevrij.

Firefox heeft verder ook een goede passwordmanager, en Google (Android dus) zelf trouwens ook. Als je daar voorheen iCloud voor gebruikte moet je wachtwoorden weer opnieuw intikken – maar dat is éénmalig. Betaalapps zoals de ING en zo moet je ook opnieuw instellen. Dat is op een nieuwe iPhone ook zo.

Redmi 13C review – Scherm en hardware

Het scherm is groot, mooi en goed: 6,7 inch in 720 HD met 90Hz. Zo groot, dat je ‘m bijvoorbeeld in de auto riant als routeplanner kan gebruiken De kleuren kun je afstellen in de voorkeuren, maar wij vonden het zo al goed. Er is Dark mode op allerlei manieren (zoals automatisch bij zonsondergang), en er is minder blauw licht na zonsondergang (dat heet Leesmodus, net als Night Shift op de iPhone).

De mono speaker is goed genoeg, er zit stereo mini-jack en Bluetooth op voor alle soorten oordopjes, speakers en koptelefoons. Ideaal, want iPhones hebben geen minijack. Een iPhone heeft verder ook geen Dual Sim, SD slot, geen universele USB-C oplader + snoer, geen vingersensor op de zijkant of Face unlock op de camera. Dus dat is hier allemaal beter! GPS, Wifi 5 en 4G zit er ook allemaal op  –  wat wil je nog meer, voor die prijs? Waterdicht: IP68. Met de nieuwste Android 13 / MiUI 14 en gratis updates in de toekomst. De processor is ook prima. Het is uiteraard geen gaming-monster: dan moet je nog een duizendje bijleggen ;)

Er is ook een versie met NFC. In dat geval zit er geen oplader bij. Maar die heb je zelf wel… want elke USB-lader is goed. Of je neemt zo’n snellader van een paar euro.

Riante update policy

Xiaomi is altijd goed met updates: je krijgt nog vier jaar lang updates en beveiligingspatches. En dat gaat echt prima, is mijn ervaring de afgelopen jaren. Ik gooi alle Xiaomi apps en spelletjes (de bloatware) er wel meteen af, en ik maak ook geen Xiaomi account aan. “Find my device” doe ik via Google, en niet via Xiaomi bijvoorbeeld.

Redmi 13C review – de camera’s

De selfie camera van 8MP is prima. De hoofdcamera heeft een tweede macro-lens. Je mist dan misschien nog wel de groothoeklens en de 2x zoom-portrait-lens die je op dure telefoons vaak wel hebt. Voor die prijs is het allemaal uitstekend, maar duurdere modellen zijn hier uiteraard wel beter in. Ook in het donker bijvoorbeeld. Toch sta je versteld dat je voor zo’n lage prijs nu al zulke goede camera’s hebt. Dit is zelfs al beter dan de iPhone-camera’s van vier jaar geleden.

Je kan er eventueel zo’n groothoeklensje bij doen, of een 2x zoom-portrait-lens. Kost maar een paar euro en die clip je op je telefoon als je ze nodig hebt.

  • Conclusie

    Kortom, een enorme aanrader, voor soms maar €100 (of €125 voor de 8Gb/256Gb versie). Hij staat ook hier op BOL. Maar als je de beste camera’s wil, een snellere processor, een scherper 120Hz Amoled beeldscherm, een groothoeklens erbij, een 1080 HD scherm, stereo speakers, 4K video en 5G, NFC, een 65W supersnellader  en een vingersensor in het scherm: neem dan de Redmi Note 13 Pro 5G voor rond de €300 (staat ook voor €285 hier op BOL).

    De 4G-versie van de Redmi Note 13 Pro is hier maar €200 – dus dat wordt binnenkort weer een nieuwe review hier… ;)

Deze Redmi 13C review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen en dat maakt voor de prijs niet uit. Dan verdien ik wat bij en blijft de blog in leven – en reclamevrij.

DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!




Bijlagen: tips en gebaren

Kies Aanvullende instellingen > Volledige schermweergave. Veeg nu van onder voor Home, veeg-en-hou-vast voor de App switcher. Veeg vanaf de linkerrand voor Terug (vanaf de rechterrand kan ook). Siri (Assistent) is veeg vanaf de hoek, linksonder of rechtsonder.

  • Reachability ofwel Bereikbaarheid heet hier Eén-hand-modus. Werkt hetzelfde als op de iPhone: veeg op de onderrand naar onder, om het scherm naar onder te trekken, zodat je bij de bovenkant kan.

Android gebaren in 30 seconden

Hier nog even vergeten: Swipe up vanaf onder is Home.

Android Vergroting

Screenshots op Android

Google Pay en NFC: met je telefoon betalen

Met NFC kun je betalen met je telefoon en kun je je OV-pas koppelen. Met Google Pay erbij werkt het zelfs net als op de iPhone.

USB-C, mini-jack, SD, dual SIM

Je kan opladen met elke USB-C-lader en elke USB-C-kabel. Je kan ALLE oordopjes gebruiken, zowel minijack als Bluetooth. Je kan ook elke USB-C DAC gebruiken voor top-Hifi. Je kan het geheugen uitbreiden met SD-kaartjes. Je kan er twee SIM-kaarten in doe: zoals werk en privé, of een extra buitenlandse SIM.

Android tips

  • Swipe naar rechts voor gepersonaliseerd nieuws.
  • Veeg over de spatiebalk om de cursor te verplaatsen.
  • Vergrootglas is inzoomen met de camera
  • Siri is “veeg-vanaf-onderhoek“. Zeg bijvoorbeeld “Tolk modus van Italiaans naar Nederlands”.
  • De Dictafoon heet “Recorder”.
  • Quick reply heet Zwevend venster (bij Speciale functies): op je homescreen kun je snel beantwoorden via trek naar beneden. 
  • Android Auto is vergelijkbaar met CarPlay en werkt echt super.
  • Zie ook de beste weer apps op Android en IOS.

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Kan ie ook overweg met langdurig gebruik van Google Maps en Waze voor navigatie?
    Ik gebruik navigatie soms meerdere uren per dag. En ik wil liever niet terug naar de tijd dat mijn telefoon dan regelmatig vastlopers kreeg bij langdurig navigeren.

  2. Wellicht een idee om je mobiele nummer in de plaatjes even te blurren. Dit om misbruik en irritatie tegen te gaan.

  3. Toevallig vandaag voor een vriend ook op zoek geweest naar een goedkope telefoon onder de € 250,-. Ik kwam daarbij uit op de Poco X6 Pro. Zeer veel telefoon voor relatief weinig geld!

    Zelf heb ik de Realme GT5 gekocht. Een beest van een telefoon (als het meevalt bij de douane) voor minder dan € 300,-!

    1. Ik las dat ie niet stof- en waterdicht zou zijn.
      Althans geen IP rating.
      Of is ie wel stof- en waterdicht maar hebben ze zich de kosten van de IP rating bespaard?

        1. De 8 in de IP68-norm geeft aan dat het toestel waterdicht is. Dat betekent dat de iPhone het 30 minuten lang tot 2 meter diep onder water volhoudt. Is dus iets meer dan spatwaterdicht ;-)

Geef een reactie