Redmi 13C review: beste goedkope Android telefoon voor €100

redmi 13c review

– Update: 6 mei 2024 –

Al bijna drie jaar heb ik naar volle tevredenheid een goedkope Android telefoon, de Poco X3. Mijn zus durfde het nu ook aan om over te stappen van iPhone naar Android. Daarom deze Redmi 13C review: zo ongeveer de beste goedkope Android op dit moment, vanaf €100 (prijs varieert). Eens kijken hoe dat overstappen van IOS naar Android haar nu vergaat, in 2024.

De oude review over die Poco X3 NFC staat hier. Het lange artikel over overstappen van iPhone naar Android staat hier.

Er is ook een NFC-versie van de Redmi 13C , als je ‘m ook als pinpas wil gebruiken en als OV-pas. Daar zit dan alleen geen oplader bij. Nou ja, prima, die heb je toch al… Ik zou verder wel de 8Gb / 256Gb versie doen, want die is maar €25 duurder. Die heeft dan een riant grote opslag voor foto’s en filmpjes en die heeft extra geheugen waardoor hij nog sneller is.

We hadden er ook een hoesje en zo’n glasplaatje bij aangevinkt:

Redmi 13C review verpakking en extra's

Dit keer werd het helaas bij de douane tegengehouden, en moesten we iets van een tientje btw bijbetalen, met dus ook nog eens een maand vertraging. Dat komt maar zeer zelden voor, want alles op AliExpress is tegenwoordig altijd inclusief btw, dus ook met btw-bon (aftrekbaar voor bedrijven). Ik kocht later nog deze Redmi Note 13 Pro voor €200 – zie de nieuwe review – en die was er gewoon supersnel in vijf dagen.

In de verpakking zit verder ook de sim-tool en de USB-C kabel. En, als je de versie zonder NFC hebt, ook een 10W oplader.

Redmi 13C review leveromvang

Die oplader is geen snellader, maar de telefoon kan toch wel met 18W redelijk snel laden als je een USB-C-snellader gebruikt (zoals die van je laptop). Dat is net zo snel als de nieuwste iPhones.

De telefoon zelf is prachtig. Licht van gewicht, groot en dun, met de voorkant van Gorilla Glass en de achterkant van glanzend parelmoer-polycarbonaat. Echt een heel fraai design:

Redmi 13C review prachtig design

Bijna zonde om het uitstekende hoesje er op te doen (die je er gratis bij krijgt):

hoesje

Mijn zus kocht nog zo’n transparant hoesje met crossbody koord. Dan kan je ‘m ook omhangen, en hoeft hij niet in je broekzak of tas. Dat bevalt haar goed. Telefoons zijn gewoon groter tegenwoordig, want je doet er ook veel meer mee.

Overstappen van iPhone naar Android

Bij het installeren wordt je keurig netjes geholpen met alle stappen. Je scant op een gegeven moment met je iPhone de QR code die op de telefoon getoond wordt, en dan gaat hij van alles kopiëren, zoals je adresboek, je agenda, de mailinstellingen en je foto’s:

Ondertussen kan je alvast op je nieuwe telefoon ook van alles instellen en apps installeren. De iCloud is er uiteraard niet: dat wordt Google Foto’s en zo. Hoe meer je al op Google had staan (Contacten, Mail, Agenda, Foto’s), hoe makkelijker de overstap. Zie dit lange artikel daarover.

overstappen van iphone naar android

De apps kan je allemaal wel vinden in de Play Store (de app store). Dat is verder bijna hetzelfde als op de iPhone. Alle apps die je niet hoeft verwijder je gewoon. Ik verwijder sowieso alle Xiaomi apps en neem in plaats daarvan meestal de Google apps. Behalve bij de browser (daar neem ik Firefox en die stel ik ook in als standaard browser) en bij de mail (daar neem ik Edison – maar Gmail of Outlook kan uiteraard ook). Het weer is bij mij Weawow, en verder ook Buienradar, Buienalarm, Windfinder en Tides.

Redmi 13C review

De tijd en het weer daar bovenaan is een nieuwe standaard widget (langklik om te verplaatsen / verwijderen). Handig en mooi. Linksonder heb ik een Day Widget voor een live-datum-icoon (alhoewel je bovenin nu de dag en datum ziet, dus dit hoeft eigenlijk niet meer). Het icoon linkt door naar de Google Agenda (die je overigens zelf nog wel moet installeren: de standaard agenda app is van Xiaomi dus die verwijder ik).

Alles wat je mist kan je vrijwel altijd oplossen. Zie dit artikel. De Home-knop kan je instellen op Swipe-van-onder, net zoals nieuwe iPhones. Of je kiest de drie Android knoppen (Instellingen > Startscherm > Systeemnavigatie).

CarPlay is Android Auto

Android Auto is net zo briljant als CarPlay. Sommige kabels doen het niet in mijn Suzuki, maar deze kabel van €2 doet het bij mij wel.

Bellen over Wifi

Bellen over wifi zit bij SIM-kaarten. Je tikt daar op je SIM en daar staat het:

Vingersensor aan de zijkant en Face unlock

De vingersensor werkt snel en zit aan de rechter zijkant. Dat is ideaal: als je hem oppakt dan ontgrendelt hij meteen met je duim, of in je linkerhand met je wijsvinger. Kun je allemaal instellen. Je hoeft niet te drukken, je vinger erop leggen is al goed. Dat gaat ook zo bij betalingen. Het scherm vergrendelen moet wel met een klik op die knop.

En Face unlock met je gezicht (via de camera) kun je ook instellen. Ideaal allemaal.

Notities: van iCloud naar Google Keep

Mijn zus gebruikte de Notes app veel, op de iPhone. Maar die kun je helaas niet exporteren of omzetten naar Google Keep. De oplossing is simpel: log in op iCloud.com op je telefoon. Tik in iCloud op Notities en maak van die webpagina dan een bookmark, of kies op die pagina Drie puntjes > Zet op Startscherm.

Je kan de belangrijkste notities eventueel ook kopiëren naar Google Keep. Maar dat gaat wellicht makkelijker op je laptop.

Dicteren = spraakgestuurd typen

Spraak-naar-tekst werkt op Android uitstekend. Tik het microfoontje op het toetsenbord en alles wat je inspreekt verschijnt als tekst. Werkt in alle apps. Zie dit artikel. Instellingen van het toetsenbord zitten bij de drie puntjes, rechtsboven bij de toetsen.

Siri is hier de Google Assistent. Lang-tik de Home-knop voor de Assistent, waar je tegen kan praten. (Of veeg vanaf een onderhoek en hou vast, als je gebaren aan hebt staan). Google verstaat je veel beter en kan veel meer dan Siri. En in de camera heb je de Google Lens (klik het icoontje) met allerlei slimme functies, zoals shoppen via een foto of live vertalen van teksten. Best indrukwekkend, leuk en handig allemaal.

Cursor bewegen

Als je veegt over de spatiebalk kun je de cursor verplaatsen. En je kan ook in de tekst klikken om de cursor ergens neer te zetten.

Browser: neem Firefox met uBlock en Reader mode

Ik neem Firefox en stel die als standaardbrowser in. In de voorkeuren van Firefox kan je uBlock als AdBlocker aanzetten, voor reclamevrij internet. Bij de meeste websites heb je ook op de Reader-knop rechts in de url (de Lezerweergave): dat leest fijner, sneller, makkelijker, mooier en simpeler – en reclamevrij.

Firefox heeft ook een eigen passwordmanager, en Google (Android dus) zelf trouwens ook. Als je daar voorheen iCloud voor gebruikte moet je wachtwoorden weer opnieuw intikken – maar dat is allemaal éénmalig. Betaalapps zoals de ING en zo moet je ook opnieuw instellen. Dat is op een nieuwe iPhone ook zo.

Redmi 13C review – Scherm en hardware

Het scherm is groot, mooi en goed: 6,7 inch in 720 HD met 90Hz. Zo groot, dat je ‘m ook in de auto als routeplanner kan gebruiken De kleuren kun je afstellen in de voorkeuren, maar wij vonden het zo al goed. Er is Dark mode op allerlei manieren (zoals automatisch bij zonsondergang), en er is minder blauw licht na zonsondergang (dat heet Leesmodus, net als Night Shift op de iPhone).

De mono speaker is goed genoeg, er zit stereo mini-jack en Bluetooth op voor alle soorten oordopjes, speakers en koptelefoons. Veel beter dan iPhones want die hebben geen minijack. Een iPhone heeft verder ook geen Dual Sim, SD slot, geen universele USB-C oplader + snoer en geen vingersensor op de zijkant. Dus dat is hier allemaal beter! GPS, Wifi 5 en 4G zit er ook allemaal op  –  wat wil je nog meer, voor die prijs? Waterdicht: IP68. Met de nieuwste Android 14 en HyperOS. En met vier jaar updates in de toekomst. De processor is ook prima. Het is uiteraard geen gaming-monster: dan moet je nog een duizendje bijleggen ;)

Er is ook een versie met NFC. In dat geval zit er geen oplader bij. Maar die heb je zelf wel… want elke USB-lader is goed. Of je neemt zo’n snellader van een paar euro.

Riante update policy

Xiaomi is ook altijd goed met software en updates: je krijgt nog vier jaar updates en beveiligingspatches. En dat gaat ook echt prima, is mijn ervaring: je hebt zo altijd de nieuwste Android. Op deze zit MiUI 14 over Android 13 heen, en dat is bijna pure Android, iets meer Apple/IOS-achtig. Voor meer info: zie de review van de 13C.

Als je update krijg je nu zelfs Android 14 met HyperOS, het nieuwe OS van Xiaomi. De veranderingen zijn niet enorm, maar onderhuids is het beter / sneller / nieuwer / minimalistischer / eenvoudiger / mooier. Alleen wel ietsje anders dan MiUI. Er volgt hier nog een nieuwe blog over dat HyperOS.

Ik gooi alle Xiaomi apps en spelletjes (de bloatware) er wel meteen af, en ik maak ook geen Xiaomi account aan. “Find my device” en Backups doe ik via Google, en niet via Xiaomi bijvoorbeeld. Er zit weinig reclame op, en alles wat je niet wil kun je gewoon verwijderen. In plaats van de Xiaomi apps gebruik ik de apps van Google, zoals Contacten, Foto’s, Agenda en Keep (Notities). Als browser neem ik altijd Firefox. Voor mail is Edison een aanrader. Verder zijn alle apps vrijwel identiek aan de iPhone, zoals Buienradar en andere weer apps, de banken apps, parkeren, nieuws et cetera.

Redmi 13C review – de camera’s

De selfie camera van 8MP is prima. De hoofdcamera heeft een tweede macro-lens. Je mist dan misschien nog wel de groothoeklens en de 2x zoom-portrait-lens die je op dure telefoons vaak wel hebt. Voor die prijs is het allemaal uitstekend, maar duurdere modellen zijn hier uiteraard wel beter in. Ook in het donker bijvoorbeeld. Toch sta je versteld dat je voor zo’n lage prijs nu al zulke goede camera’s hebt. Dit is zelfs al beter dan de iPhone-camera’s van vier jaar geleden.

Je kan er eventueel zo’n groothoeklensje bij doen, of een 2x zoom-portrait-lens. Kost maar een paar euro en die clip je op je telefoon op de momenten dat je ze nodig hebt.

En in de camera heb je ook allerlei nieuwe AI-functies (klik het AI knopje) en daarnaast het Google Lens knopje met allerlei slimme functies, zoals shoppen via een foto en het live vertalen van teksten waar je de camera op mikt. Indrukwekkend, leuk en handig allemaal.

Deze Redmi 13C review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen en dat maakt voor de prijs niet uit. Dan verdien ik wat bij en blijft de blog in leven – en reclamevrij.

DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!
Accessoires

Een crossbody hoesje is handig om ‘m om te hangen. En uitstekende AirPods voor een kwart van de prijs zijn deze Redmi Buds 5 Pro:

En een top-DAC voor het beste geluid is een buizenversterker of deze Loconac:

Bijlagen: tips en gebaren

Kies Aanvullende instellingen > Volledige schermweergave. Veeg nu van onder voor Home, veeg-en-hou-vast voor de App switcher. Veeg vanaf de linkerrand voor Terug (vanaf de rechterrand kan ook). Siri (Assistent) is veeg vanaf de hoek, linksonder of rechtsonder.

 • Reachability ofwel Bereikbaarheid heet hier Eén-hand-modus. Werkt hetzelfde als op de iPhone: veeg op de onderrand naar onder, om het scherm naar onder te trekken, zodat je bij de bovenkant kan.

Android gebaren in 30 seconden

Hier nog even vergeten: Swipe up vanaf onder is Home. Gebaren kun je aanzetten via Startscherm > Systeemnavigatie. Maar je kan daar ook voor de 3 Android-knoppen kiezen, die dan gewoon altijd in beeld staan.

Android Vergroting

Screenshots op Android

Google Pay en NFC: met je telefoon betalen

Met NFC kun je betalen met je telefoon en kun je je OV-pas koppelen. Met Google Pay erbij werkt het zelfs net als op de iPhone.

USB-C, mini-jack, SD, dual SIM

Je kan opladen met elke USB-C-lader en elke USB-C-kabel. Je kan ALLE oordopjes gebruiken, zowel minijack als Bluetooth. Je kan ook elke USB-C DAC gebruiken voor top-Hifi. Je kan het geheugen uitbreiden met SD-kaartjes. Je kan er twee SIM-kaarten in doe: zoals werk en privé, of een tweede buitenlandse SIM.

Android tips

 • Swipe naar rechts voor gepersonaliseerd nieuws.
 • Veeg over de spatiebalk om de cursor te verplaatsen.
 • Vergrootglas is inzoomen met de camera
 • Siri is “veeg-vanaf-onderhoek“. Of lamgklik Home.  Zeg bijvoorbeeld “Tolk modus van Italiaans naar Nederlands”.
 • De Dictafoon heet “Recorder”.
 • Quick reply heet Zwevend venster (bij Speciale functies): op je homescreen kun je snel beantwoorden via trek naar beneden. 
 • Android Auto is hetzelfde als CarPlay en werkt echt super.
 • Zie ook de beste weer apps op Android en IOS.

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Kan ie ook overweg met langdurig gebruik van Google Maps en Waze voor navigatie?
  Ik gebruik navigatie soms meerdere uren per dag. En ik wil liever niet terug naar de tijd dat mijn telefoon dan regelmatig vastlopers kreeg bij langdurig navigeren.

 2. Wellicht een idee om je mobiele nummer in de plaatjes even te blurren. Dit om misbruik en irritatie tegen te gaan.

 3. Toevallig vandaag voor een vriend ook op zoek geweest naar een goedkope telefoon onder de € 250,-. Ik kwam daarbij uit op de Poco X6 Pro. Zeer veel telefoon voor relatief weinig geld!

  Zelf heb ik de Realme GT5 gekocht. Een beest van een telefoon (als het meevalt bij de douane) voor minder dan € 300,-!

  1. Ik las dat ie niet stof- en waterdicht zou zijn.
   Althans geen IP rating.
   Of is ie wel stof- en waterdicht maar hebben ze zich de kosten van de IP rating bespaard?

    1. De 8 in de IP68-norm geeft aan dat het toestel waterdicht is. Dat betekent dat de iPhone het 30 minuten lang tot 2 meter diep onder water volhoudt. Is dus iets meer dan spatwaterdicht ;-)

Geef een reactie