Beste goedkope smartwatch voor €35: Xiaomi Mi Band 8 review

beste goedkope smartwatch xiaomi mi band 8 review

– Update: 9 mei 2024 –

De beste smartwatch blijft de Apple Watch of de Garmin, maar die zijn wel heel erg duur. Deze nieuwe Mi Band 8 is de beste goedkope smartwatch, met vrijwel alle functies voor sport, fitness en gezondheid erop. Hier mijn Xiaomi Mi Band 8 review. Er is ook alweer een nieuwe Mi Band 8 Active met een groter scherm.

“Een fitness tracker is net een Tamagotchi – alleen het schattige diertje dat je in leven moet zien te houden ben jijzelf”

Met zo’n kleine smartwatch (ofwel een fitness tracker of fitness band) kan je je gezondheid, je slaap en je sportactiviteiten in de gaten houden. Dat doet deze verbazend goed, helemaal voor die prijs: hij is hier maar €35. Hij staat ook op BOL voor €40. Veel dingen doet hij net zo goed als een Apple Watch van tien keer zo duur. En de batterij gaat wel 14 dagen mee.

Uitstekende app: Mi Fitness, ook voor iPhone

De app is bij een smartwatch erg belangrijk: bij deze is dat Mi Fitness (en die is er ook hier voor de iPhone). Verbazend goed en compleet. De verbinding met je telefoon gaat via Bluetooth. Ik draag normaliter geen horloge, maar deze fitness tracker is zo leuk en nuttig dat ik wel overtuigd ben. Door die app is deze smartwatch ook beter dan andere. Die app is zelfs veel beter dan Google Fit (die je ook kan koppelen aan deze smartwatch, en Strava of Suunto ook). De stappenteller is veel beter, omdat fietsen ook wordt omgerekend naar stappen. Bij Google Fit telt fietsen niet mee en die heeft ook geen hartzones, terwijl je op deze bijvoorbeeld ook de anaerobe zone ziet (dus dat je je spieren voelt verzuren). Klopt allemaal. En de afstanden kloppen ook veel beter dan bij Google Fit.

Het design van de app is verbluffend mooi en helder, en de uitleg erbij is ook uitstekend. De data is zelfs beter dan Google. Kortom, de app is nuttig, leerzaam en leuk. Verderop een paar voorbeelden. Uitgebreidere statistieken krijg je als je workouts start op de watch zelf of in de app.

Ik nam de Global Version (of EU), want de CN (China) versie is anders. Ik heb in de app een account gemaakt en eerst de updates uitgevoerd.

Je kan ‘m ook als kettinkje omhangen, of aan je schoen doen met de schoenclip, de Running Pod: dan krijg je nog extra statistieken erbij. Die Running Mode kan je aanzetten in de app of op de watch zelf.

running pod schoenclip mi band 8

mi band 8 als hanger aan een ketting

Bandjes en wijzerplaten

Er zijn allerlei bandjes, in prachtige Apple-stijl. Ook het aankliksysteem voor de bandjes is uitstekend en geïnspireerd op de geniale Apple Watch-bandjes (je moet onderop een dingetje indrukken):

xiaomi mi band 8 review beste goedkope smartwatch

Je kan allerlei wijzerplaten kiezen (met langtik), van minimalistische tot aan overvolle met allerlei aanpasbare data. Dus je vindt altijd wel wat goeds, nuttigs of moois.

Deze hieronder vind ik de handigste, met alle gegevens, het weer en je hartslag. Niet het mooiste design, maar daar zijn weer andere voor. Je kan de calorieteller en de stappenteller wijzigen naar iets anders, via lang-tik daarop, en met een korte tik erop krijg je het scherm met de statistieken:

xiaomi mi band 8 review beste goedkope smartwatch - foto copyright © AJ Bergshoeff

De racetrack-wijzerplaat hieronder is ook briljant: die rode boog geeft aan of je die dag voldoende calorieën hebt verbrand, de gele is de dagelijkse stappenteller en de blauwe is of je voldoende minuten hebt bewogen. De buitentemperatuur, de datum en het batterijpercentage zijn ook superhandig. Verbazend goed allemaal. Zelfs qua design dus.

xiaomi mi band 8 review beste goedkope smartwatch - foto copyright © AJ Bergshoeff

Hij merkt ook prima of je fietst of juist wandelt of rent, en mijn indruk is dat die omrekeningen naar stappen allemaal goed kloppen. Dat is best wel geavanceerd. Mijn stappen zijn wel wat groter overigens: de afgelegde afstand is bij mij 10% hoger dan de watch aangeeft (dat vergeleek ik na een rondje hardlopen met Google Maps).

Die geavanceerde data zie je ook terug in de Vitaliteitsscore, de Ademhaal-score en de Stress-score. Dat zijn slimme functies die ook echt goed werken, en de tekst en uitleg in de app is goed en verhelderend. Vitaliteitsscore is bijvoorbeeld op basis van hartcoherentie (wat je overigens zelf kan trainen). En ook de maandelijkse cyclus van vrouwen zit er op. De ademhaalscore zit bij de slaap-analyse, die verder ook heel overtuigend is:

Mijn slaapdier is bijvoorbeeld een Koala: ik ga laat slapen en ik heb meer diepe slaap en meer REM-slaap dan normaal. Dat wordt ook allemaal in app op een leuke manier uitgelegd. Je krijgt elke nacht ook een rapportcijfer (een percentage vergeleken met anderen van jouw leeftijd). Wat bij de slaap ook zo interessant is, dat ik zie dat mijn hartslag gedurende de nacht steeds trager wordt. In het laatste uurtje ben ik dus pas echt in diepe rust. Om dit te meten heb ik de automatische hartmeting op elke 10 minuten gezet en hou ik de smartwatch ook ’s nachts om. In de app kan je doorklikken op de hartslag, en dan kan je het verloop in de nacht zien.

Je kan er alleen geen hartrtimestoornis mee zien: maar dat doe ik met een gratis ECG-app op mijn telefoon. Er zijn maar weinig smart watches die echte ECG’s kunnen maken, zoals een recente Apple Watch of de Fitbit 6. Maar dat kan dus ook gratis met een app…

Batterij en scherm

De batterij gaat lang mee, afhankelijk van je gebruik tot wel 16 dagen. Bij mij 12 dagen want ik meet de hartslag nu automatisch om de tien minuten. Ik heb de AOD (Always On Display) niet aan, want als je ernaar kijkt gaat het scherm al aan. Dat werkt prima. Opladen kan in een uur met het magneetkabeltje:

Het scherpe AMOLED-schermpje reageert perfect op gebaren zoals tik en veeg. Het is ook heel helder, en appjes en zo kan je gewoon direct lezen:

xiaomi mi band 8 review beste goedkope smartwatch - foto copyright © AJ Bergshoeff

Het grotere scherm van de nieuwe Mi Band 8 Active is misschien wel fijner. Die staat hier voor €28, en tijdelijk ook goedkoop op BOL voor €26. Wel groter en zwaarder uiteraard.

De stappenteller klopt ook, dat heb ik inmiddels gecheckt, en fietsen telt daarbij omgerekend ook perfect mee.

xiaomi mi band 8 review beste goedkope smartwatch - foto copyright © AJ Bergshoeff

xiaomi mi band 8 review beste goedkope smartwatch - foto copyright © AJ Bergshoeff

Waterdicht

Hij is waterdicht tot 5 atmosfeer, dus je kan er ook mee zwemmen. Maar in het water meet hij je hartslag niet goed. Dat kan ook nooit bij fitness bandjes in het water. Voor zwemmen kan je beter smart goggles gebruiken.

Er zitten verder helemaal geen knoppen op: aanzetten kan door ‘m aan de lader te hangen, en uitzetten kan via het menu. Er zitten nog veel meer functies op, zoals ademhalingsoefeningen, stopwatch, zaklamp, find-my-phone (superhandig!), timers, reminders, instelbare notificaties, afstandsbediening voor de camera / muziek en een niet-storen modus. En allerlei sportprogramma’s: verderop een paar voorbeelden.

Er zit geen speaker op, maar notificaties kunnen via trillen.

Mi Band 8 review: de nadelen

 • Je kan er niet mee betalen in Europa (wel in China).
 • Er zit geen GPS op, maar via je telefoon wel, als je route en afstanden wil terugzien in de app. Je telefoon kan je eventueel meenemen met zo’n doorzichtige sport-armband of met zo’n armband-zakje. De grote Pro-versie heeft wel een eigen GPS.
 • Er zit geen ECG op, maar dat kan gratis met een app op je telefoon, en hij kan juist uitstekend je hartslag dag en nacht monitoren, met meldingen bij een te lage of te hoge hartslag.
 • Er zit geen kalender-app op (maar wel de meldingen). Zit op de Pro-versie wel.
 • Je kan er niet mee bellen, maar dat gaat ook veel beter met oortjes lijkt mij. Je voelt het als je gebeld wordt, dat is erg handig. En Whatsappjes en zo kan je direct aflezen. Alle meldingen kan je per app afstellen of uitzetten.
 • Hij kan zelf geen muziek afspelen, maar hij kan de muziek op je telefoon wel draadloos bedienen.
 • Bloeddruk meten kan hij niet, maar dat kunnen horloges sowieso nooit goed. Dan neem je een echte bloeddrukmeter.
 • Zuurstof meten kan hij weer wel, maar een echte zuurstofmeter is altijd beter.
 • Zwemmers kunnen beter smart goggles nemen.
 • De privacy is misschien een nadeel, want al je data komen ergens op een server. Dat is altijd zo met fitness trackers.
 • Mi Band 8 review: conclusie

  Ik vind het een enorme aanrader. Hij geeft je veel nuttige inzichten in gezondheid en fitness activiteiten, tot aan de kwaliteit van je slaap aan toe, en bij vrouwen ook de cyclus. Hij is hier €35. Hij staat ook op BOL. Veel dingen doet hij net zo goed als de Apple Watch die tien keer duurder is. De hardware zoals scherm, sensoren en batterij is van hoge kwaliteit en de software (de app) is zelfs veel beter dan Google Fit.
  Er is ook Mi Band 8 Active met een groter scherm, hier voor €28, ook hier op BOL voor €26.

  En er is ook een Pro-versie voor rond de €60 met behalve een groter scherm ook een eigen GPS en kalender-app:

  mi band 8 pro review

Bijlagen

Hier een gebruiksaanwijzing.

De app is mooi, slim en goed:

mi band 8 review fitness smartwatch

Je kan allerlei statistieken aanzetten:

Je kan overal op klikken voor meer details:

Bijvoorbeeld bij je hartslag, daarin kun je schuiven naar andere dagen en van alles aanklikken:

hartslag smartwatch

De hartslagzones zijn ook goed. De anaerobe zone is bijvoorbeeld dat je de verzuring in je spieren voelt:

Er zijn veel instellingen in de app:

Andere fitness apps zoals Google Fit kan je er ook aan koppelen:

Dit zie je op de Mi Band 8 als je een activiteit start, voor uitgebreide statistieken:

Veeg naar links: Pauzeer of langklik Einde:

Veeg naar rechts voor de muziek (Pause, Next, Volume etc):

Na afloop krijg je de statistieken (scrollbaar):

In de app staan die statistieken nog veel uitgebreider (klik om te vergroten):

 

Deze Mi Band 8 review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in zodat je makkelijk kan bestellen. Dat maakt voor de prijs niet uit, en daar kan ik wat aan verdienen zodat mijn blog in leven en reclamevrij blijft. DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!

29 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aartjan, er zit gps (via de telefoon) op. Maar kun je er ook een route mee volgen? Dus kun je en gps file downloaden of koppelen aan komoot? Dat je dan iets van een kaart ziet of route aanwijzigingen krijgt? Of kan dat met de pro?

 2. Deze Mi Band 8 met Mi Fitness app is de slechte ooit. De Mi Finess App mist heel veel extras die de Mi Band 7 heeft, mij Mi 8 band koppelde slecht met de iPhone14 en liep steeds vast en de App was steeds niet gekoppeld. Ik heb deze terug gestuurd en de Mi Band 7 weer in gebruik en de Zepp Life app met vele opties en extra’s alle apps kunnen ook meldingen geven op je telefoon en dit mist de Mi Band 8 en Mi Fitness app.

 3. Vorige week de MI band 8 Pro aangeschaft.
  Helaas geen NFC!!!!!!
  Blijkt alleen op de CN(chinees) versie te zitten en niet op de GL(global)
  Wel een fijn ding.
  Een week lang met accu, dat lukte niet bij mijn Samsung Gear S3

 4. Beste Aart Jan
  Ik heb gister via jouw site de Smart Band 8 gekocht. Ik krijg ‘m niet aan de praat….de blue tooth verbinding is ok, maar op het scherm van de Band 8 voortdurend de QR code voor de Mi Fitness app…het lukt mij niet om op het net een bruikbare manual te vinden…de
  Papieren, meegeleverde gebruiksaanwijzing is , zelfs met vergroot glas, niet te lezen..hoe kom ik in godsnaam aan een enigszins bruikbare handleiding..?? Enig idee??? Bij voorbaat dank voor suggesties, groet…en nog altijd zeer blij met de blog, een juweeltje voor gadget liefhebbers…

  1. ?? Niet aan de praat?? Ik weet niet wat je bedoelt? Aanzetten kan door de stroomkabel aan te sluiten.
   De links naar de app (via de QR) staan ook in het artikel:
   Hier voor Android
   En hier voor IOS.
   In de app kan je een account aanmaken, en de watch updaten naar de nieuwste firmware.
   De manual heb ik verder niet eens bekeken.

  2. Het vorig model synchroniseerde met ‘zepp life’. Deze app vond ik veel fijner in gebruik. Bij de huidige app ‘mi-fitness’ werkt de parameter ‘PAI’ niet. Ook de vitaliteitsscore tekent niet ondanks dat ik hardloop, fiets en veel wandel.
   Een goede gebruiksaanwijzing is ook nergens te bespeuren.

 5. Ik heb een band 5 en daarvoor de 4. Prima stappentellers en horloges. Allen jammer dat de slaap functie alleen snachts werkt en niet geschikt is als je snachts werkt en overdag slaapt. Doet deze het dan wel?
  Goede review dank daarvoor voorm

  Ed

  1. Ja, hij volgt gewoon de wekker zoals jij die instelt. En de hartslagfunctie doet het sowieso altijd en die geeft ook inzicht in je slaap.

 6. Ik heb ooit de Mi Band 6 gekocht (en ook weer terug gestuurd) omdat ik de leesbaarheid niet zo geweldig vond. Ik moest steeds de leesbril opzetten en die heb ik nou eenmaal niet altijd bij de hand. Hoe is dat bij dit toestel? Stiekem ben ik ook wel heel erg nieuwsgierig naar de 8 PRO. Die extra functies en dat vierkante scherm zijn toch wel interessant.

  1. Ik kan ze niet vergelijken, maar voor mij is de leesbaarheid prima, en soms zet ik de helderheid wat hoger. Die Pro is veel groter inderdaad.

 7. Hay Aartjan, ik overweeg deze aan te schaffen als upgrade van de mi band 5. Kun je aangeven of je nu eindelijk kan multitasken? Dwz. Als een opname van een activiteit loopt, kun je dan ook muziek bedienen of een timer starten? Dat was tot nu toe niet mogelijk.
  En kun je een screenshot toevoegen van de opname van een activiteit? Voorheen blonk dat scherm niet uit in gebruiksvriendelijkheid. De letters van het huidige tijdstip bovenin waren tot nu toe zo klein dat deze in normaal daglicht bijna niet te zien is.

  1. Ja, multitasken kan gewoon, en ik heb nu ook screenshots toegevoegd van een activiteit (refresh de pagina maar). Werkt allemaal prima, goed afleesbaar ook, in scrollbare lange overzichten bijvoorbeeld.

   1. Top dank! Multitasking is een mega toevoeging. Was misschien al bij eerdere versies, maar nog niets over gezien in reviews. En de interface van activiteiten is echt heel sterk verbeterd.

 8. Ik heb begrepen dat de NFC-functie op de Pro-versie niet geschikt is om in Europa te betalen (ook niet bij de global-versie) ? Klopt dat? Want als de betaalfunctie op de pro-versie zit, koop ik hem meteen.

  1. De 8 Pro is nog maar net uit, dat is nog niet te vinden. Het zou moeten kunnen, maar de details zijn nog niet bekend. Wellicht volgen er nog updates. Xiaomi is normaliter goed met NFC payments en updates.
   Inderdaad, de NFC werkt niet in de EU, alleen in China.

 9. Ben al 2x een Mi Band verloren omdat de sluiting van het bandje los schoot.
  Tip: neem een bandje met een traditionele gesp sluiting, niet de namaak Apple sluiting.

 10. Ooit begonnen met de Sony Smartwatch 2, daarna overgestapt op de Xiaomi Mi band 2. Vervolgens de Mi band 4 en al enkele maanden inmiddels de Mi band 8. Absoluut een aanrader. Zeer goede ondersteunde app en betrouwbare hardware. Gaat erg lang mee. Kortom, veel waar voor je geld.

Geef een reactie