Beste nieuwe films en series van Eind 2023 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

beste films en series 2023 q4

– Update: 24 juni 2024 –

Elk kwartaal schrijf ik hier iets over de Beste nieuwe films en series. En wat een hoop TOPPERS waren het weer, dit laatste kwartaal van 2023. Heerlijk!

2023 Vierde Kwartaal – Beste Films ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Deze films staan inmiddels op allerlei streamers en op DVD, of komen daar binnenkort. Hier met de beste bovenaan, in mijn persoonlijke volgorde. Het cijfer erachter is het IMDB-publiekscijfer: doorgaans een goede indicatie – maar niet altijd (zie de verrassing onderaan).

Oppenheimer 8,4

Gewoon alleen al om er eens goed bij stil te staan. Opnieuw, of nog steeds. Een keerpunt in de mensheid, in de wereldgeschiedenis. Briljant gelaagd script van Nolan zelf, en met ook nog eens fantastische bijrollen van onder andere Robert Downey Jr (Oscar!), Emily Blunt en Matt Damon.

Hij won dus inderdaad maar liefst ZEVEN OSCARS: Beste Film, Beste Camera, Beste Acteur, Beste Bijrol, Beste Regisseur, Beste Muziek en Beste Montage.

Killers of the Flower Moon 7,8

Ik zag deze in een voorpremiere. Iedereen was stukgeslagen. We hadden geen voorkennis, we wisten alleen: “De nieuwe Scorsese“. De film kwam aan als een mokerslag. Langzaam kwam het inzicht, achteraf: “Maar, maar… dit is toch niet écht? Het is toch FICTIE??” Nee hoor, de werkelijkheid is NOG erger. Het boek was een onderzoeksverslag, geen fictie. Een bestseller. Leonardo stond erop dat het verhaal anders verteld werd, nu vanuit de “slechterik”, die hij dan ook speelt, in plaats vanuit de held (een jonge J. Edgar Hoover). En dat pakt verrassend goed uit.

Met maar liefst NEGEN Oscar-nominaties.

Poor Things 8,5

Van de meest artistieke regisseur ter wereld, de Griek Yorgos Lanthimos. Het ziet er allemaal ongelofelijk schitterend uit (Oscars voor Production Design en Camera?), en het maffe horror-komische verhaal raakt veel meer de realiteit dan je zou vermoeden. Met een heerlijke hoofdrol voor Emma Stone, en wat mij betreft onmiddellijk ook een Oscar Beste Bijrol voor Mark Ruffalo, die de hilarische rol van zijn leven speelt. Veel dialogen waren geïmproviseerd, en het spelplezier spat ervan af. Met ook nog eens een Willem Dafoe, zoals altijd in topvorm!

Met VIER Oscars: Beste Actrice,  Beste Production Design, Beste Make up / Haar en Beste Kostuumontwerp

Pain Hustlers 6,5

Emily Blunt: altijd leuk en goed – als ze maar komisch mag zijn. Hier dus, bijvoorbeeld. Waargebeurd, ook nog eens. HOEZO MAAR EEN 6,5??? Dit is absolute top, alles is leuk en goed eraan, indrukwekkend, waargebeurd, humor, fantastische acteurs, scherpe maatschappijkritiek. Wat wil je in Godsnaam nog meer, in een topfilm?

Een betere titel misschien? Ik zou ‘m PAIN KILLERS noemen. Bam!

Blackberry 7,4

Yep, ook waargebeurd. En ook van die scherpe kritiek op corporate business. En ook dolkomische humor – als je er niet van gaat huilen dan. Over het absurde verhaal van de Blackberry, weet-je-nog-wel, vlak voordat de wereld in één klap veranderde toen Steve Jobs de iPhone presenteerde. Iedereen had toen nog een Blackberry. Een gedrocht – met geniale tikjes dan. Nu zien we eens het werkelijke verhaal daarachter. Je weet al hoe het afloopt: de klootzakken gaan ten onder, de zachtaardigen erven de wereld. Gerechtigheid!

Dream Scenario 7,3

Nicolas Cage speelt hier een sukkel. Maar wat doet hij dat weer goed. Wij zijn allemaal sukkels, en we herkennen ons graag in Nicolas, want dan lijken wij sukkels toch ook nog een beetje superheld. Alles: die kleding, die onverzorgde baard, dat kale hoofd, die lichaamshouding, die sukkelige motoriek, en hoe hij voortdurend zo zijig praat: meesterlijk! Leuk script ook, met fijne maffe scenes, telkens verrassend.

Flora and Son 7.0

Met de dochter van Bono in de hoofdrol. Leuk en goed. Van John Carney, die de ene na de andere heerlijke uitstekende muziekfilm aflevert.

Maestro 7,0

Biopic, over Leonard Bernstein, van, door en met Bradley Cooper: die kan blijkbaar ALLES, tegenwoordig.

Leave the World Behind 6,5

Over “Het Einde der Tijden”, post-apocalyptische bla-bla, maar dan geheel anders, veel menselijker, rustiger, mooier, misschien wel veel realistischer, geen domme horror. Ik verwacht ook een deel 2 – lijkt mij dan. Want nu houden we inmiddels van deze personages. We willen gewoon even weten hoe het met ze gaat!

Please…?

May December 7,0

Oscar nominatie

The Killer 6,8

Gelul over een huurmoordenaar, tjezus… wat ’n onzin. Maar dan wél met Michael Fassbender, en helemaal Dave Fincher. Komt toch nog helemaal goed, dus.

Family Plan 6,3

Hahaha, dat plaatje zegt genoeg, toch? Mark Wahlberg op zijn best – en leukst.

Rumble through the Dark 5,7

Okee, dan nog eentje met zogenaamd een ONVOLLDOENDE op IMDB. Maar af en toe kunnen die stiekem soms heel erg goed zijn. Deze bijvoorbeeld! Dit is dus een dikke VOLLLDOENDE! Een topper zelfs.

Nee, dan FAST CHARLIE, met Pierce Brosnan. Die krijgt van mij helaas inderdaad ook een DIKKE ÓNVOLLDOENDE – sorry hoor:


Barbie, Avatar 2, John Wick 4, Guardians 3, the Menu en anderen zijn alweer van vorig kwartaal of nog ouder, zie het vorige artikel over Q3 Beste Films en Series


2023 Vierde Kwartaal – Beste TV Series ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Life on our Planet 8,1

De Amerikanen willen onder leiding van Steven Spielberg ook eens een graantje meepikken in de wereld waar de BBC de alleenheerser is. Zij hebben alleen geen Richard Attenborough – nee – maar ZIJ hebben Spielberg, zij hebben de allerbeste 3D, en niet te vergeten: zij hebben Morgan Freeman. Komen ze een heel eind mee. Zij kunnen dino’s tot leven wekken, of sabeltandtijgers, of de eerste landdieren, de eerste zoogdieren – en zij kunnen een komeetinslag totally lifelike op je netflix branden ;).

Planet Earth III 9,3

Maar de BBC slaat keihard terug met deze 9,3. Kom daar maar eens overheen. En dit is ook werkelijk magisch en ongelofelijk indrukwekkend. Tranen in je ogen. Echt. Adembenemend mooi.

The Crown S06 8,6

Tja, de BBC in topvorm. Dat overstijgt ook ALLES. Wat is dit goed geschreven. En geacteerd. En geregisseerd. En alles.

Fargo S05 8,9

Fargo is weer HELEMAAL terug. Wat een topseizoen deze Vijfde “Installment” zoals de Coen Brothers dat noemen. Juno Temple, my God: Oscars, of hoe-heet-dat, BAFTA’s! Jon Hamm! En die jongen met dat haar uit Stranger Things! Briljant! Hilarisch! Top-Entertainment!

The Capture 7,9

Ook weer onversneden BBC-topkwaliteit. Spannend, enorm van NU, met een hoop ingewikkelde AI en zo, maar dan dus eigenlijk heel realistisch, schitterend gemaakt, superslim geschreven, top geacteerd.

En zo gaat het maar door:

Succession – het laatste seizoen – 8,9

Een daverend einde, kan niet missen, voor een van de beste series aller tijden.

Black Mirror S06 – 8,7

BBC topkwaliteit. Elke keer een andere, nieuwe, goede speelfilm, telkens maar weer bij elke aflevering.

How to with John Wilson – 8,7

Yellowstone – 8,7

Van “Golden Boy” Taylor Sheridan, die de ene na de andere topper schrijft, regisseert en produceert (1883, Mayor of Kingstown, Tulsa King, Special Ops: Lioness, en Sicario, – om maar even wat te noemen)

Reservation Dogs – 8,2

Only Murders in the Building S03 – 8,1

Seizoen 3 alweer, gaat maar door ook, allemaal goed en leuk.

Slow Horses – 8,0

The English – 7,8

Fleishman in Trouble – 7,7

Special Ops: Lioness – 7,7

Spy/Master – 7,5

Kohrra – 7,5

Platonic – 7,2

Dead Ringers – 6,5

Naar de film van David Cronenberg, maar dan nu als tv serie.

 

 

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Beste serie die ik dit jaar heb gekeken is Yellowstone over een disfunctionele corrupte famile die de grootste ranch in Montana bestierd, fantastisch geacteerd, adembenemende natuur en boeiende verhaallijnen. Je kunt het Dallas 2.0 noemen maar dan 1000x beter!

  2. The Capture
    Spannend door manipulatie van video beelden. Hoe mensen er ingeluisd worden door AI. Het einde is nogal teleurstellend. Misschien een seizoen 2?

Geef een reactie