Beste films en series 2023 Q1 – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

– Update: 25 juni 2024 –

Een van mijn grootste verslavingen is films en tv series kijken. Ik ben al die filmmakers oneindig dankbaar. Ze hebben me zoveel gegeven. Wat kan ik terugdoen? Nou ja, ik kan in ieder geval elk kwartaal de beste films en series vijf sterretjes geven. Zodat deze nieuwe pareltjes niet ongezien aan je voorbijgaan.

(Deze films uit het eerste kwartaal van 2023 zijn net uit op DVD / in de verhuur, en komen vroeg of laat ook op allerlei zenders en streamers).

Tetris ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Over het Russische computerspelletje uit de jaren 80, dat uitgroeide tot een van de populairste games ooit. De film is echt spannend, met enge KGB’ers en zo, inclusief Lada-achtervolgingen in Moskou. Maar ook met nog engere Westerse zakentyconen (echte dus!), en daartegenover Gorbatsjov met zijn Glasnost en Perestrojka. Allemaal op waarheid gebaseerd. Ik hoop dat we ons weer met Rusland kunnen gaan verzoenen, zoals dat toen ook gebeurde, en dat dit verhaal daar mede aan bijdraagt.

Met in de hoofdrol Taron Egerton, je-weet-wel: dat is Elton John uit Rocketman, dat is die uit de The Kingsman, dat is Eddie the Eagle: niet toevallig ook allemaal topfilms.

Pinball ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Nog zo een! Ook allemaal waargebeurd: in dit geval over de flipperkasten, die in de jaren zeventig opeens in New York verboden werden. Omdat het zogenaamd maffia-praktijken waren… Deze film volgt het verhaal van een journalist die als flipperfanaat de flipperkast gaat verdedigen. Een leuke unieke nieuwe mix van documentaire en speelfilm. Eigenlijk is het een verkapte romantische comedy. Ja: een romkom, over flipperen! Da’s toch TE leuk! En de acteurs, art direction en regie zijn ook allemaal vijf sterretjes.

Missing ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De makers hadden al eerder een opvallende speelfilm gemaakt die zich volledig op laptop- en telefoonschermpjes afspeelde (Searching). En dit is ook weer zo’n superspannende film, waarin een meisje haar plotsklaps verdwenen moeder moet zien te vinden, helemaal-en-alleen met Google, mailtjes, appjes, Facetime en Google Maps en zo. Briljant.

Champions ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Woody Harrelson speelt hier een basketball coach met een nogal opvliegend karakter. Hij moet als taakstraf een half jaar lang een clubje beperkten (of-hoe-dat-ook-heet) gaan trainen. Voorspelbaar – natuurlijk… maar hallo, het is wel Woody Harrelson! Dus komisch, brutaal en hartverwarmend. Die eerste scene met zijn Tinder-date Kaitlyn Olson zet meteen al de hilarisch goede toon.

The Woman King ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Waarom allemaal Wakanda en Black Adam kijken, terwijl dit verhaal over echte Afrikaanse helden zoveel beter en indrukwekkender is? Dit zijn de echte superhelden: een leger afgetrainde vrouwelijke Special Ops – oftewel Super Soldiers, avant la lettre, in de achttiende eeuw. Met Viola Davis in een magistrale rol, en met de magnetische aanstormende ster Thuso Mbedu – waar we nog veel van gaan horen.

Empire of Light ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Van: Sam Mendes. Camera: Roger Deakins. Met: Olivia Colman. Nou, dan weet je het wel, toch? Britse topkwaliteit. Prachtig verhaal over een aantal medewerkers in een bioscoop in een Engels havenstadje in de vroege jaren tachtig.

You People ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Van en met Jonah Hill. En met Eddie Murphy. Kan niet missen, zou je zeggen. Maar hij kreeg maar EEN sterretje. ÉÉN STER!!! Terwijl dit EINDELIJK weer eens een goede film was, tussen alle ontelbaar veel matige en saaie producties. Die Volkskrant-recensent gaf VIJF sterren aan John Wick die de hele film lang alleen maar iedereen kapotschiet, en maar EEN sterretje voor deze heerlijke komische entertainende film met het hart op de juist plaats – eentje die de samenleving juist vooruit helpt, in plaats van achteruit. Beste Volkskrant, gaat het wel helemaal goed met je?

Plane ⭐️⭐️⭐️⭐️

Ik hou ook van schietfilms, ja. Dom vermaak, ja. Liefst met van die leuke actie-sterren, zoals Gerard Butler. Met vliegtuigen en piloten en zo. En ja, ik vind John Wick ook top, beste Volkskrant. Vijf sterretjes, inderdaad! In de categorie vette actiefilm dan. En deze Plane mag er dan ook best zijn… okee, vier sterretjes dan.

A man called Otto ⭐️⭐️⭐️⭐️

Remake van een Noorse film. Lieve warme comedy. Over een chagrijnige weerbarstige buurman, die de hele tijd zelfmoord probeert te plegen, wat telkens mislukt, omdat zijn buren voortdurend aanbellen. Tom Hanks is overigens best wel slecht hier… want hij is totaal niet geloofwaardig als negatieve zeikerd. Daar is hij gewoon veel te lief voor. Maar dat maakt helemaal niet uit. Gewoon vier welverdiende sterretjes.

Luther: the fallen sun ⭐️⭐️⭐️⭐️

De nieuwste aflevering uit de tv serie Luther is dus gewoon een dikke speelfilm geworden. Spannend hoor. Eng ook. Gruwelijk, zoals we gewend zijn bij Luther. En wéér krijgt hij de hele wereld tegen zich, zóóó zielig… Maar Idris Elba geeft nooit op!

Sharper ⭐️⭐️⭐️⭐️

Heel slim en ingewikkeld allemaal. Over meester-oplichters.

 


De Beste TV series – 2023 Q1

Swarm ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De nieuwe serie van supermegatalent Donald Glover (Atlanta). Bijzonder, maar ook wel nogal horror-achtig – daar moet je van houden:

Poker Face ⭐️⭐️⭐️⭐️

Met Natasha Lyonne (van Orange is the new black). In elke aflevering kan ze een moord oplossen, want ze weet altijd wanneer iemand liegt. Maar dan geen whodunnit, maar een howcatchum. Verder zit er ook een lange lijn in: ze wordt namelijk de hele tijd achternagezeten door haar gevaarlijke ex-baas.

The Last of us ⭐️⭐️⭐️⭐️

Enorm gehypete serie zeg – my God. Je werd er mee doodgegooid. Je leest nog steeds allerlei “nieuws” over gevaarlijke schimmeltjes. Yeah, right… Iedereen vond het eventjes de BESTE SERIE ALLER TIJDEN. Met een 9,5 op IMDB, zogenaamd… maar er zat gewoon een gigantische marketing-campagne achter, met een oneindig budget.

The Making of” was al helemaal tenenkrommend. Over hoeveel inspanningen het ze wel niet had gekost om die dikke zombie te maken, in die ene scene daar. De stuntman vonden ze nét ietsje te traag, in dat dikmaakpak. Dus toen hebben ze het maar even allemaal overnieuw gedaan – helemaal in 3D. Kost even een half miljoen extra, maar dan heb je ook echt een paar nieuwe scenetjes. En de fans ondertussen maar klagen over de giraf: die vonden ze allemaal ZOOO slecht gedaan, in 3D.

Maar die was dus helemaal niet in 3D.

Die was gewoon echt.

Da’s namelijk nóg duurder.

Maar toch, vette serie hoor! Mooi en leuk. Als je van het genre houdt dan: apocalyptische zombiehorror. Dus naast de echt wel hele goede verhaallijnen en fijne karakters helaas ook met veel wapen-verheerlijking, domme zombies, grote auto’s, enge sekteleiders en O ja: je moet de hele tijd ook iedereen doodschieten. Doet je ergens aan denken toch? Aan FPS games? Aan twintig seizoenen Walking Dead?

Of gewoon aan Amerika?

Succession ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dit is dan weer ECHT heel goed. Shakespeare van nu. Vijf sterretjes!

 


beste films en series 2023 q1
Die 8-bit pixel art was ook zo goed, door de hele film heen.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Fijne blog. Ik volg je al een tijdje. Het zou misschien handig zijn als je erbij vermeld waar de series en films te bekijken zijn. Grt

Geef een reactie