Bluetooth problemen: geluidskwaliteit

– Update: 21 november 2020 –

Bluetooth oordoppen zijn populair. Want op geen enkele iPhone zit nog mini-jack. Met een Bluetooth headset is dat opgelost. Maar de microfoon van Bluetooth klinkt altijd slecht. In deze blog het verslag van mijn research.

DOE DE TEST: Spreek iets in als Memo op je iPhone, 1x via Bluetooth en 1x direct in je iPhone. Bluetooth klinkt enorm veel slechter.

Op dit artikel bij idownloadblog.com of op dit artikel gaat het vooral over haperende of uitvallende Bluetooth, wat op de Mac opvallend vaak voorkomt. Uit de comments kun je concluderen dat de Mac niet goed omgaat met Bluetooth. De oplossingen zijn onder andere:

  • Bluetooth UIT en weer AANzetten
  • Bluetooth voorkeuren weggooien
  • Mac herstarten
  • met Alt-Shift op je Bluetooth icoon klikken > Debug kiezen > en dan Reset proberen, of Verwijder devices.

Bluetooth geluidskwaliteit: slechte microfoon. Doe de test maar eens!

Een ander probleem gaat over audio kwaliteit van Bluetooth headsets, en dan vooral over de microfoon van die draadloze oordopjes. Een simpele test toont het aan: spreek iets in (met je Bluetooth headset) op een Mac (Quicktime > nieuwe Audio) en vergelijk dat met de interne microfoon of een bedraad headsetje. Via Bluetooth klinkt het slecht, maar die andere klinkt prima.

De microfoons van bedrade headsets van een paar euro, tot een paar tientjes:

En vergelijk dat eens met de allerbeste Bluetooth headsets van honderden euro’s:

Apple AirPods

Beats X

Zo vergelijk je het met de interne microfoon: Klik op het Geluidsikoon (evt met Alt) en verander de Input naar Interne Mic (kan ook in de Audiovoorkeuren, of in Quicktime, onder het rode knopje bij Opname). De interne microfoon is prima, ook al is dat maar een goedkoop dingetje. Maar een Bluetooth microfoon klinkt superslecht.

Op dit draadje op Reddit wordt uitgelegd dat je met het programmaatje Bluetooth Explorer AptX aan kan zetten. AptX is een compressie om de geluidskwaliteit van Bluetooth drastisch te verbeteren. Het zit op alle goede headsets. En ook op de Mac, maar daar staat het niet per se altijd aan. Het kan dus zijn dat je AptX headset niet goed klinkt, omdat de Mac die AptX gewoon helemaal niet gebruikt. Met die Bluetooth Explorer kun je dan AptX geforceerd aanzetten (bij Tools > Audio Options). Dit gaat over de geluidskwaliteit van de muziek in je oortjes, dus niet over de microfoon.

Verder kan je in Bluetooth Explorer bij Tools > Audio Options een hogere minimum-kwaliteit kiezen. Die staat namelijk standaard enorm laag. MAAR: Dit geldt alleen voor de SBC-codec, die soms gebruikt wordt als er geen AptX of AAC is.

Bluetooth Mac geluidskwaliteit microfoon

Dit kan ook in de Terminal (zie het draadje op Reddit).
Plak dan het volgende in de Terminal:

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Bitpool Max (editable)" 80

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Bitpool Min (editable)" 80

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Initial Bitpool (editable)" 80

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Initial Bitpool Min (editable)" 80

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Negotiated Bitpool" 80

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Negotiated Bitpool Max" 80

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Negotiated Bitpool Min" 80

Herstart.

Als je wil weten welke codec jouw headset gebruikt, hou dan Alt ingedrukt en klik op het Bluetooth ikoon: hover over je device en kijk bij “Active Codec” (of Tools > Bluetooth Status in Bluetooth Explorer). Het gekke is dat je daar meestal NIETS ziet staan. De Mac lijkt dus niet eens te weten welke codec er wordt gebruikt?

Ik vermoed dat Apple alleen SBC doet. AptX is van Qualcomm, en misschien wil Apple de licentie voor AptX gewoon niet betalen. Alle grote merken hoofdtelefoons (zoals Sennheiser, Sony en Shure) gebruiken AptX. Sony heeft LDAC. Het gekke is dat een Beats X (Beats IS nota bene van Apple) ook slecht klinkt (de microfoon dan). Ik heb al veel Bluetooth headsets getest: allemaal hetzelfde probleem.

Apple gebruikt de W1 wireless chip met zijn eigen gesloten Bluetooth 5. Maar de microfoon van de Apple Airpods klinkt ook al niet goed. De microfoon van de gewone oortjes (met draad) klinkt enorm veel beter.

In dit artikel op Digital Audio Review wordt beweerd dat AptX vanaf de iPhone 7 al helemaal niet meer ondersteund wordt. Ik snap Apple wel. Dat aptx is namelijk helemaal niet nodig. In plaats daarvan is AAC ook goed. Maar Apple lijkt dit ook al niet te gebruiken. Dat is wel slecht.

Er is nóg een codec bij Bluetooth: A2DP. Dat is redelijk hoge kwaliteit, alleen kan die niet tegelijkertijd met de microfoon streamen. Als het tegelijk moet (bij elk gesprek dus) wordt HSP gebruikt, en die codec klinkt totaal waardeloos. Het lijkt erop dat de Mac altijd HSP voor de microfoon gebruikt.

Je kan HFP (HandsFreeProfile – ja, weer wat anders!) uitzetten met het bovenste knopje in de Audio Settings van Bluetooth Explorer. Het kan ook met dit Terminal commando:

defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Disable HFP" -int 1

Welk systeem je hebt maakt ook niet veel uit, het gaat vanaf 10.10 tot nu met 10.13 allemaal fout. En zelfs ook op IOS.

UPDATES

De iPhone X en de Samsung Galaxy S8 hebben allebei Bluetooth 5. Ik heb ze getest en kan inmiddels melden dat het microfoon-probleem niet is opgelost. Het is nog precies hetzelfde. Niets veranderd. Op Android is het lastig vergelijken omdat je daar de Bluetooth microfoon niet eens kan kiezen: je hebt daar een aparte app voor nodig!

Kortom: wil je draadloos bellen (of een goede Bluetooth microfoon) dan klinkt dat slecht. En zelfs officiële Apple headsets – zoals de Beats X en de Airpods– doen het ook niet goed. Met Bluetooth 5 is dit ook al niet opgelost.

De geluidskwaliteit van de muziek lijkt wel opgelost. Ik heb zojuist de allernieuwste 24-bit Bluetooth 5.0 clip met ingebouwde DAC getest: de Bluewave Get. Helaas is mijn review nogal kort: veel storing en veel ruis, en de microfoon is net zo slecht als oude Bluetooth. De geluidskwaliteit van de muziek is wel goed, maar op een oude Mac helaas met heel veel storing, en ondoenbaar. Op een iPhone X klinkt het wel goed, zonder uitval of storing.

Ik ga binnenkort nog de rivaal van de Bluewave Get testen: de Radsone Earstudio. Die ik overigens nergens kan kopen, ook weer zo raar. Maar mogelijk doet die het wel goed! Ik blijf hoop en vertrouwen houden!

Tot die tijd: goede HiFi kan alleen op het nieuwste spul via Bluetooth, maar anders moet het met een draad of via Wifi…

Ik heb al wel een aantal Bluetooth oordopjes getest: zie hier een overzicht met de beste. Hier een tip voor een waterdichte Bluetooth speaker. En hier over Bluetooth audio ontvangers.

UPDATE november 2020

Hieronder een paar screenshots van Bluetooth Explorer. Dat is de enige manier om te zien welke codec wordt gebruikt: Tools > Audio Graphs. En ook de enige manier om AptX te gebruiken op de Mac (force use of AptX). Op iPhones en iPads kan het uberhaupt niet: IOS heeft geen Apt-X. Op de normale manier kan je de codec vaak ook niet zien (via Alt-klik je device in de menu-balk rechtsboven). Dat doet mij vermoeden dat Apple dus illegaal AptX ondersteunt: het werkt wel degelijk, maar alleen voor developers. Apple betaalt dus geen licentie voor AptX (aan Qualcomm, de eigenaar).

Simpel gezegd: hoge kwaliteit Audio, draadloos via Bluetooth, is niet mogelijk op Apple devices. Op Windows en Android denk ik ook niet, maar daar kan ik het niet eens checken: software als Bluetooth Explorer is daar niet of kan ik niet vinden.

Als je hier met Alt ingedrukt klikt, zie je de gebruikte codec. Maar helaas wordt dat niet altijd getoond…
In Bluetooth Explorer kun je kiezen voor “Force use of AptX”, maar alleen Apple Developers kunnen dat… en als je dat hier niet aanvinkt, wordt AptX niet gebruikt. Ook niet bij apparaten die het WEL ondersteunen, zoals de uitstekende Fiio uBTR.
Dit zijn de gegevens van de goedkope Essager clip van € 4,-. De Bluetooth versie (Core spec) kan niet eens gelezen worden! En AptX, AAC, LDAC of AptX-HD kan je niet eens hier zien…
De enige manier om de Active codec te zien is met Bluetooth Explorer > Audio Graphs. Helemaal onderaan, heel klein. In dit geval de Essager clip: die heeft alleen maar SBC, dus geen AptX. Klinkt ietsje minder goed inderdaad.
Bij deze optie in het menu dus: Audio Graphs
En deze optie geeft ook nog iets informatie
Namelijk deze. Dit is mijn iPhone X.
En dit is de Fiio uBTR clip

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Goed artikel (en leuke website) !
    Ben benieuwd naar de reacties en bedankt voor de tip om aptx aan te kunnen zetten. Nu nog aanzetten op de iDevices…

Geef een reactie