Carplay navigatie: Apple Maps, Google Maps, Waze

carplay google maps apple maps waze

– Update: 16 februari 2021 –

Sinds IOS12 is Carplay opengesteld voor andere apps. Dus Apple Maps heeft concurrentie in de auto: Google Maps, Waze en Flitsmeister zijn er nu ook. Hier een vergelijking tussen deze viere. Ze zijn superhandig, mooi en gratis. Eigenlijk ongelofelijk, en ook nog eens veel beter dan de spullen die in je dure moderne auto zitten. Carplay is top, meer heb je niet nodig. Nou ja: een radio met Carplay erop dan.

De interface is op je autoradio via Carplay anders dan op je mobiel. Eenvoudiger, met minder gegevens. Goed en mooi. Verreweg de mooiste van de drie, grafisch gezien, is Apple Maps. Maar ze lijken erg op elkaar, want ze gebruiken dezelfde basis. Live traffic, file informatie en automatisch herberekenen van snellere routes hebben ze ook allemaal. Google gebruikt zijn eigen spraaksysteem en stem-herkenning, en die is onovertroffen. En verder?

UPDATE: splitscreen hebben ze nu ook: Google Maps, Waze en Apple Maps.

Apple Maps Carplay: voor- en nadelen

+ Lane assist
+ Mooiste grafische interface
+ Splitscreen met muziek en agenda etc
+ Maximum snelheid in beeld
+ Tussenstop mogelijk

Alternatieve routes niet zo handig

Vermijd snelwegen / tolwegen kan via Instellingen op de telefoon.
Een tussenstop maken: Zeg iets tegen Siri als: “Zoek een tankstation.” Of klik de aankomsttijd en selecteer ‘Zoek’.

carplay google maps apple maps waze

Google Maps Carplay: voor- en nadelen

+ Offline kaarten ook mogelijk
+ Vermijden van tolwegen, snelwegen en veer
+ Betere stemherkenning
+ Betere routes en wegen
+ Lane assist
+ Waarschuwingen voor flitsers
+ Maximum snelheid in beeld
+ splitscreen

niet mogelijk om een tussenstop te kiezen

In Instellingen kan je “Richting Noord” klikken

Waze Carplay: voor- en nadelen

+ Snelheid en maximum snelheid in beeld
+ handige knop voor alternatieve routes
+ Meldingen over politiecontroles en ongelukken en zo
+ splitscreen

Geen lane assist
Geen microfoon

FLITSMEISTER

Deze is er nu ook voor CarPlay, en deze heeft ook navigatie.
Met snelheid en maximum snelheid in beeld.

Laat maar weten wat jullie vinden qua voor- en nadelen, in de comments hieronder! Dan zet ik het erbij.

Zie ook de blog over een autoradio met Carplay en DAB+

En zie de blog over Carplay in IOS 13

22 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Heb een BMW 4-serie en een IPhone XS-Max. Ik krijg in Google Maps op geen enkele manier geluid instellingen al veranderd in Bluetooth dan nog niets. Ook bij horen en voelen instelling al veranderd , niets helpt.

 2. Apple Maps Carplay:

  Een korte tussenstop maken: Zeg iets tegen Siri als: “Zoek een tankstation.” Of selecteer de weergave van de geschatte aankomsttijd en selecteer ‘Zoek’. Selecteer vervolgens een voorgestelde voorziening en kies een bestemming.
  (weeral van rood – naar groen + l

 3. Iphone SE 2020 met daarop Google Maps via Carplay op het console scherm. Alles werkt goed bij het navigeren met beeld en geluid behalve 1 iets. Flitslocaties staan wel in het scherm maar er komt geen waarschuwingsgeluid. Onhandig omdat je niet de hele tijd op je autoconsole kunt kijken. Enig idee waarin ik dit moet zoeken ? Klopt het ook dat je flitsers alleen ziet als je een route ingeeft ?

 4. Op youtube zie ik filmpjes van waze op carplay waar wel de microfoon in display staat. Zijn wel steeds Engelstalige films. Mischien is de microfoon in Nederland niet zichtbaar. Waze geeft op vragen alleen maar een automatisch antwoord om de gebruikzaanwijzing te lezen.

 5. Ik weet niet of het een instelling is, maar als Google Maps iets roept over de richting, dan valt de muziek stil. Dit moet je weer handmatig opstarten. Ik moet dit ook nog even proberen met Apple’s kaarten of dit ook het geval is. Als dit uitgeschakeld kan worden, dan is het voor niet zinvol. Inheb een fabrieksnavigatie en die doet dit wel goed. De navigatie is zelf waardeloos, vandaar dat ik een alternatief zoek. Iemand hier nog ideeën over?

  1. De muziek moet meteen weer terugkomen na de gesproken aanwijzing, op alle telefoons, bij alle navigatie-apps, en alle CarPlay-radio’s. Zelfs het radio-geluid moet correct dempen.

 6. In waze ontbreekt vooralsnog (in carplay) de microfoon die bij Google maps en Apple maps wel zichtbaar en bruikbaar is. Daarom is waze eigenlijk useless helaas.

 7. Handig om deze apps eens naast elkaar te zien. Maar ik mis eigenlijk het belangrijkste: Welke berekent de routes het beste. Ik gebruik Google maps en Apple maps. Meestal geeft Google de beste routes aan. Ook het on-the-fly aanpassen van de route bij vertragingen (zoals bijvoorbeeld files) vind ik Google Maps de betere variant. Dit soort features vind ik belangrijker dan bijv. de grafische interface.

Geef een reactie