CarPlay in IOS 13

carplay ios 13

– Update: 18 januari 2022 –

CarPlay in IOS 13 is nog beter geworden. En het was al top! Je kan nu de muziek beter bedienen, want zowel Spotify als Apple Music staan nu direct bij Apple Maps in beeld, tegelijk met de navigatie dus. En ook nog met cover art. Dat had je voorheen nergens in CarPlay. En verder?

ios 13 carplay
Linksonder het nieuwe knopje, rechts het nieuwe split screen met de muziek. Werkt ook met Spotify (maar niet met Google Maps). En Siri  drukt het beeld nu niet meer weg.

De knop linksonder is nu ook beter en handiger. Die wisselt tussen de drie interfaces: fullscreen, splitscreen met muziek + agenda + snelknoppen, of het scherm met de apps. Slim en goed. En in Apple Maps zit nu ook een knop waarmee je je ETA (de tijd dat je aankomt – Estimated Time of Arrival) snel kan doorgeven aan je contact, inclusief je huidige locatie tot je arriveert.

In de auto heb ik altijd CarPlay aanstaan. Prettig en veiliger. Je krijgt op het grote display een vereenvoudigde interface van je iPhone. WhatsApp en Berichten krijg je voorgelezen. Je kan bijvoorbeeld berichten sturen zonder je ogen van de weg te houden. Gewoon door ze in te spreken.

Er zijn nu ook Closse Carplay-schermen voor dik honderd euro. Topdingen zijn dat, want die kan je in elke auto doen, ook in elke oude auto. Je kan ze ook meenemen in je huur- of deelauto. En je kan er zelfs draadloos op met je iPhone! En er zit ook nog Android Auto op! (Dat is de Carplay van Android).

Jammer dat splitscreen (nog) niet werkt met Google Maps (UPDATE: wel in IOS 14). Zie ook deze blog over routeplanners vergeleken op IOS. En ook jammer dat CarPlay niet “stand alone” kan, zonder autoradio. Op je fiets bijvoorbeeld. Dat kan Android Auto wel. En dat je nog steeds de maximum snelheid niet in beeld ziet (UPDATE: inmiddels wel in IOS 14). Wel in Waze en in Flitsmeister trouwens, die allebei prima met CarPlay werken. Maar die kunnen niet op het handige splitscreen: dat kan alleen Apple Maps. Ik doen daarom nu in de achtergrond de route aan in Waze of Flitsmeister, zodat je ook flitsmeldingen en verkeersmeldingen krijgt. Waze heeft ook integratie met Spotify, maar die splitscreen van Apple vind ik veel beter.

Wat ook fijn is: de bijrijder kan Spotify nu bedienen vanaf de iPhone. Beide schermen (iPhone en CarPlay) zijn nu volledig los van elkaar. Dus je passagier zoekt bijvoorbeeld een liedje op jouw iPhone, of doet een spelletje of zit te internetten, terwijl jij gewoon de navigatie blijft zien op het CarPlay-scherm.

En als je Spotify update kan je die nu ook bedienen met Siri. Dus je zegt bijvoorbeeld “Speel The War on Drugs op Spotify”. Dat kon voorheen niet. Jet kunt het instellen bij iPhone > Instellingen > Spotify > Siri.

carplay ios 13
CarPlay IOS 13:  Agenda items (rechtsonder) verdwijnen na 10 minuten, zodat je weer artiest + track kan zien.
carplay ios 13 splitscreen
En dan is er rechtsboven ook meer ruimte voor de route-aanwijzing. Jammer dat die “A6” zo onleesbaar klein is. Ongeveer het belangrijkste! Met zeeën van ruimte!
carplay ios 13 flitsmeister in de achtergrond
CarPlay IOS 13: Waze en Flitsmeister geven meldingen vanuit de achtergrond.
carplay flitsmeister
In Flitsmeister zie je WEL de maximum snelheid! En je eigen snelheid. Maar je kan hier de stem weer niet UITZETTEN… en hij kan niet op het splitscreen.
carplay waze
Ook in Waze zie je de max snelheid. En je kan de stem daar WEL uitzetten. Maar hij kan ook niet op het splitscreen.
carplay eta deel aankomst
Op CarPlay IOS 13 kan je met 2 klikken je locatie, route en aankomsttijd delen, vanuit Apple Maps

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hallo Aartjan klopt het dat ik bij Waze de snelheid niet meer zie nadat ik op mijn iphone update 14.4 heb geïnstalleerd ? hij is nu een heel klein stukje te zien links en lijkt net achter de linker taakbalk te zitten. Of kan ik hier met carplay en waze nog wat aan doen ? is wel heel handig om de snelheid te kunnen zien.
  Alvast bedankt
  Ad

 2. Denk dat android idd sneller is met aanpassingen en nieuwe mogelijkheden. Maar je moet het wel eerst aan de praat krijgen. En daar ligt wel een erg groot verschil met ios. Dat werkt gewoon uit de box zonder iets te moeten installeren.

 3. Dit alles (en meer en beter) was al een hele tijd beschikbaar op Android Auto.
  Ik ben blij dat je blij bent. Maar daag jezelf eens uit, en maak kennis met Android. Wedden dat je nooit meer terug wil? ;)

  1. Ben wel benieuwd. Stuur eens een screenshot waarin navigatie + muziek + agenda etc tegelijk staan? Kan dat nergens vinden. En doet-ie het ook op de fiets?

Geef een reactie