Draadloze microfoon, UHF, lavalier, dasspeld, lapel…

beste draadloze dasspel microfoon rode go II

– Update: 22 juli 2021 –

Met al die online meetings wordt een draadloze dasspeld-microfoon (ofwel lavalier) steeds gewilder. De microfoon zit dan vlakbij je mond, aan je kleding, en gaat met een kabeltje naar de zender, die aan je broek zit. Net als op tv, in talkshows. En tegenwoordig kan die microfoon ook op de zender, en clip je dat geheel aan je kleding, zoals bij de Røde Go II. Je kan natuurlijk ook in je laptop spreken. Daar zit soms ook wel een goede microfoon op, maar die zit wel verder weg. Je kan ook je AirPods gebruiken, of een andere Bluetooth headset. Maar door Bluetooth kan geen goed microfoonsignaal. Ook niet bij de allerduurste topmerken. Een oplossing is dan zo’n draadloze UHF dasspeld-microfoon, ook wel wireless lapel mic genoemd.

Zo’n draadloze microfoon werkt meestal met een UHF-zender en ontvanger. UHF is een hoge radio-frequentie, beter dan Bluetooth. Er zijn draadloze microfoons die je in je hand houdt (zoals deze Karaoke-sets), of kleine die je aan je kleding clipt. Die heten lavalier-of dasspeldmicrofoons. Met eem korte draad die naar de zender gaat. De zender zit bijvoorbeeld aan je broek, achterop. De ontvanger zit aan je laptop (of aan je telefoon).

Zo’n dasspeld-microfoon kan je ook los kopen, en met een zender draadloos maken. Een voordelige dasspeld is de BOYA BY-M1, getest en goed bevonden, voor een tientje:

beste goedkope dasspeld microfoon lavalier

Dan nog een zender en ontvanger. Alhoewel de microfoon ook op de zender kan. Zoals bij deze UHF zender+ontvanger.

Let er op welke stekkers je nodig hebt. Meestal minijack, maar die is er voor laptops en telefoons, of juist voor DSLR camera’s. Die stekkers zijn niet uitwisselbaar. Verder zijn er ook nog deze draadloze microfoon-sets voor iPhone met Lightning-stekker, zie ook verderop.

De beste complete draadloze dasspeld-microfoon-set voor professioneel gebruik was  de Sennheiser XSW-D (hier 295,- op BOL.com):

beste draadloze dasppeld microfoon lavalier UHF

Inmiddels is Røde net zo groot geworden, in microfoons. De Røde Wireless Go 2 is nu de beste draadloze lavalier microfoon-set (hier 299,- op BOL.com). De microfoons zitten hierbij in de zenders ingebouwd, en je hebt met deze driedelige set dus twee microfoons:

Rode wireless go II lavalier microfoon

Je kan vergelijkbare sets met microfoons / zenders / ontvangers ook goedkoop op AliExpress kopen. Ik heb er een aantal getest, voor studenten AV aan de HKU en studenten Media & Redactie op het MBO. De kwaliteit was meestal prima, ook van de goedkope, en die van BOYA sprongen er destijds als beste uit. Inmiddels ook gewoon te koop op BOL.com:

Boya BY-WM4PRO K1 draadloos microfoon-systeem (1 zender) 2.4G

Hier te koop op BOL.com voor 109,-: een zender, een ontvanger en een dasspeld-microfoon:

beste draadloze dasppeld microfoon lavalier UHF

Deze set is er ook met twee microfoons, met twee zenders, en met 1 ontvanger. Ideaal voor interviews. Hieronder zo’n set, speciaal voor de iPhone / iPad, dus met Lightning-stekker. Hier te koop op BOL.com voor 209,-:

draadloze iphone microfoon interviews

Video-meetings met twee devices en met je oordopjes van je telefoon als microfoon

In video-meetings van Teams en Zoom kan je ook gewoon je telefoon gebruiken, tegelijk met je laptop. Je logt dan op beide devices in op de meeting. Het beste geluid is dan met bedrade oordopjes, zie deze blog over de beste oortjes voor video meetings. Op je laptop moet je dan de speakers en de microfoon uitzetten, want anders gaat het rondzingen. Je gebruikt dan dus alleen de microfoon in je oordopjes, vlakbij je mond, met je telefoon in je broekzak, of in je hand. Perfect geluid, en ook nog draadloos. Geen radio-signaal nodig: het signaal gaat via Wifi of 4G. Dit kan dus al voor een paar euro.

Draadloze microfoonsets op AliExpress

Complete draadloze microfoonsets met UHF staan ook goedkoop op AliExpress. De goedkoopste en populairste is deze draadloze UHF dasspeld-microfoon. Of deze draadloze UHF Lavalier microfoon. Nog niet getest, want deze zijn nieuw. Ze worden zo te zien wel enorm goed verkocht. Of deze DEBRA UHF microfoonset in allerlei configuraties, vanaf 23 euro.

beste draadloze dasppeld microfoon lavalier UHF

De grotere merken BOYA en Fifine staan er ook:

Beste voordelige draadloze dasspeld-microfoonset

Dat is deze BOYA BY-WM4 PRO in diverse configuraties. Prijs varieert:

boya beste draadloze microfoonset boya wireless lapel microphone boya draadloze microfoonset dasspeld boya lavalier wireless set

Over Bluetooth en microfoons

Muziek kan uitstekend klinken via Bluetooth, met een LDAC-codec bijvoorbeeld, of met Apt-X HD. Maar zelfs dan klinkt de microfoon nog steeds superslecht. Want het microfoonsignaal gebruikt een andere, slechtere codec. Zie onder andere deze blog daarover.

Afluistering / monitor: koptelefoon-uitgang

De audio uitgang (koptelefoon-uitgang) ontbreekt vaak, op veel camera’s. Heel onhandig, want je moet continu met oordopjes of koptelefoon beoordelen of het geluid goed is. Het is dan op te lossen met zo’n kleine mixer als deze.

Theoretisch is dat bijna hetzelfde als een goedkope splitter kabel, zie ook deze blog. Je split dan het signaal naar twee devices: de camera en een hoofdtelefoon. Moet je alleen nog letten op mannetje / vrouwtje en op 3-polig 4-polig en zo. En de oordopjes die je erbij gebruikt moeten precies gevoelig genoeg zijn.

Deze blog is niet gesponsord. Veel links in de blog zijn affiliate links, dan kan ik er  mogelijk nog iets aan verdienen. Het maakt voor de prijs niet uit.
DANK U, ook voor de reacties! LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ontzettend interessante post, Aart Jan, dankje. Heel benieuwd naar die kopie van de Rode Go II. Soms, als iemand dichtbij de camera blijft, kan het misschien nog iets makkelijker, met een microfoon op de telefoon die zowel het geluid opvangt van degene die filmt met de telefoon als het geluid van degene die wordt geïnterviewd. Zou je daar ook eens naar kunnen kijken? Alvast bedankt!

  1. Die BOYA BY-M1 van een tientje is omnidirectioneel, dus die neemt op van alle kanten. Als je die in het midden zet heb je beide ook even hard.

 2. Hoi, heb een vraag over deze draadloze microfoons. Ik zoek een waarbij in in de receiver ook een koptelefoon kan plaatsen zodat ik kan meeluisteren.

  Eigenlijk zit ik met het volgende probleem ik heb een Nikon d5200 en ik film hier vrij veel mee en dat meestal met een Røde
  Videomic Rycote richtmicrofoon. Alleen kan ik nooit meeluisteren of het geluid ook goed is ik kan alleen op de camera kijken naar de hoever het geluid uitslaat, want er zit geen audio uitgang op de camera. Nu dacht ik als ik er nu iets tussen kan plaatsen (tussen camera en microfoon) waar ik weer een koptelefoon op kan aansluiten.

  Lang verhaal, maar misschien heeft iemand een idee, hoe ik dit zou kunnen oplossen.

  1. Inderdaad, de audio uitgang (koptelefoon-uitgang) ontbreekt vaak op camera’s. Heel onhandig. Op te lossen met zo’n kleine mixer als deze.
   Maar theoretisch kan je dat ook oplossen met een splitter kabel, zie ook deze blog. Je split dan het signaal naar twee devices: de camera en een hoofdtelefoon. Moet je alleen nog letten op mannetje / vrouwtje en op 3-polig 4-polig en zo. En het signaal is waarschijnlijk zacht dus je moet er dan oordopjes bij doen die gevoelig genoeg zijn.

   Dank, ik heb het toegevoegd.

Geef een reactie