Draadloze dasspeld-microfoon met UHF

beste draadloze dasspel microfoon rode go II

– Update: 22 mei 2022 –

Met al die online meetings wordt een draadloze dasspeld-microfoon (ofwel lavalier) steeds gewilder. De microfoon zit dan vlakbij je mond, aan je kleding, en gaat met een kabeltje naar de zender, die aan je broek zit. Net als op tv, in talkshows. De microfoon en de zender kunnen nu ook als één geheel, als clip, zoals bij de Røde Go II. Je kan ook je AirPods gebruiken, of een andere Bluetooth headset. Maar door Bluetooth kan geen goed microfoonsignaal. De oplossing is dan zo’n dasspeld-microfoon met UHF.

UHF is een radio-frequentie. Er zijn draadloze UHF-microfoons die je in je hand houdt (zoals deze Karaoke-sets), of kleine die je aan je kleding clipt: een lavalier- of lapel of dasspeldmicrofoon. Met een korte draad die naar de zender gaat. De zender zit bijvoorbeeld ergens aan je kleding. De ontvanger kan aan je laptop (of aan je telefoon, of aan je camera).

Elke dasspeld-microfoon kan je met zo’n zender draadloos maken. Een voordelige dasspeld met een handige lange draad is de BOYA BY-M1, getest en goed bevonden, voor een tientje:

beste goedkope dasspeld microfoon lavalier

Daar kan dan een zender en ontvanger bij, om het draadloos te maken – zie verderop.

Maar op die Røde Go zit dus ook al een microfoon. Een vergelijkbaar maar goedkoper setje is deze UHF zender+ontvanger van G-Mark voor ongeveer € 70,-. Met twee clips: de ene is de zender (TX) waar al een microfoon op zit, en de ander is de ontvanger (RX). Alle snoertjes zitten erbij, zowel voor DSLR camera’s als voor laptops, en om ze op te laden. Je zet ze aan, en het werkt meteen. Er zit ook een deadcat bij om ‘m buiten te kunnen gebruiken. Je kan er ook je eigen microfoon in doen (3,5 mm minijack), waarmee je die dus draadloos maakt, maar er zit ook al een best wel goede dasspeldmicrofoon op. Die klinkt zo (en dit is dus draadloos):

Dat klinkt veel beter dan de beste Bluetooth headsets – ter vergelijk:

1More Stylish: beste Bluetooth headset

De GMark UHF microfoonset hieronder is dus getest, goed bevonden en ook meteen een AANRADER:

De ontvanger kan op de DSLR. Snoertje zit erbij. De zender kan als clip op de kleding van de spreker.
Kan ook in je telefoon (als daar 3,5 mm minijack op zit). Dat kabeltje zit er ook bij.
Met deadcat, beide kabeltjes en een duo-oplaadkabel.

Godox Movelink M1 M2

Nog zo een, zeer vergelijkbaar waarschijnlijk, maar nog niet getest:

godox movelink m1 review

Draadloze zendermicrofoon voor iPhone

Voor de iPhone heb je deze draadloze microfoon-sets met Lightning-stekker, zie ook verderop.

Of voor € 18,- deze set hieronder, voor USB-C Android of voor iPhone Lightning:

draadloze microfoon iphone android

Topsetje! Je klikt het op je telefoon (of aan je laptop), zet de microfoon aan, en het werkt meteen. Ik heb het getest op Android en MacBook, via USB-C, en dat gaat  supergoed. Er zit een verloopje bij naar iPhone Lightning. Voor die goedkope prijs is dit echt heel erg goed. Met plopkapje, clip, oplader, batterij, microfoon, zender en ontvanger:

De beste complete draadloze dasspeld-microfoon-set voor professioneel gebruik was  de Sennheiser XSW-D (hier 295,- op BOL.com):

beste draadloze dasppeld microfoon lavalier UHF

Maar inmiddels is Røde net zo groot geworden, in microfoons. De Røde Wireless Go 2 is nu de beste draadloze lavalier microfoon-set (hier 269,- op BOL.com). De microfoons zitten hier in de zenders ingebouwd, en je hebt met deze driedelige set dus twee microfoons (geschikt voor interviews):

Rode wireless go II lavalier microfoon

Ik heb al eerder microfoons getest, voor studenten AV aan de HKU en studenten Media & Redactie op het MBO. De kwaliteit was meestal prima, en die van BOYA sprongen er destijds als beste voordelige uit. Inmiddels is BOYA ook gewoon te koop op BOL.com:

Boya BY-WM4PRO K1 draadloos microfoon-systeem (1 zender) 2.4G

Hier te koop op BOL.com voor 109,-: een zender, een ontvanger en een dasspeld-microfoon:

beste draadloze dasppeld microfoon lavalier UHF

Deze set is er ook met twee microfoons, met twee zenders, en met 1 ontvanger. Ideaal voor interviews. Hieronder ook zo’n set, maar dan speciaal voor iPhone / iPad, dus met Lightning. Hier te koop op BOL.com voor 209,-:

draadloze iphone microfoon interviews

Video-meetings met je oordopjes van je telefoon als microfoon

In video-meetings van Teams en Zoom kan je ook gewoon je telefoon gebruiken, tegelijk met je laptop. Je logt dan zowel met je telefoon als met je laptop in op dezelfde meeting. De beste microfoon is dan je bedrade oordopje, zie deze blog over de beste oortjes voor video meetings. Op je laptop moet je dan de speakers en de microfoon uitzetten, want anders gaat het rondzingen. Je gebruikt dan de microfoon in je oordopjes, vlakbij je mond, met je telefoon in je broekzak of in je hand. Perfect geluid, en ook nog “draadloos”, want je kan rondlopen, net als met een zender-microfoon. Geen radio-signaal nodig: het signaal gaat gewoon perfect via Wifi of 4G. Dit kan dus al voor een paar euro.

Draadloze microfoonsets op AliExpress

Complete draadloze microfoonsets met UHF staan ook goedkoop op AliExpress. De goedkoopste en populairste is nu deze draadloze UHF dasspeld-microfoon. Of deze draadloze UHF Lavalier microfoon. Nog niet getest, want deze zijn nieuw. Ze worden zo te zien wel enorm goed verkocht. Of deze DEBRA UHF microfoonset in allerlei configuraties, vanaf 23 euro.

beste draadloze dasppeld microfoon lavalier UHF

De grotere merken BOYA en Fifine staan er ook:

 

Over Bluetooth en microfoons

Muziek kan uitstekend klinken via Bluetooth, met een LDAC-codec bijvoorbeeld, of met Apt-X HD. Maar zelfs dan klinkt de microfoon nog steeds superslecht. Want het microfoonsignaal gebruikt een andere, slechtere codec. Zie onder andere deze blog daarover.

Afluistering / monitor: koptelefoon-uitgang

De audio uitgang (koptelefoon-uitgang) ontbreekt vaak, op veel camera’s. Heel onhandig, want je moet continu met oordopjes of koptelefoon beoordelen of het geluid goed is. Het is dan op te lossen met zo’n kleine mixer als deze.

Theoretisch is dat bijna hetzelfde als een goedkope splitter kabel, zie ook deze blog. Je split dan het signaal naar twee devices: de camera en een hoofdtelefoon. Moet je alleen nog letten op mannetje / vrouwtje en op 3-polig 4-polig en zo. En de oordopjes die je erbij gebruikt moeten de juiste gevoeligheid ofwel impedantie hebben.

Condensator studio-microfoon

Een topklasse condensator studio-microfoon (met draad), voor rond de 100 euro is deze Audio Technica AT2020.

Audio Technica AT2020: betaalbare topkwaliteit podcast condensator-microfoon

Deze blog is niet gesponsord. Veel links in de blog zijn affiliate links, dan kan ik er  mogelijk nog iets aan verdienen. Het maakt voor de prijs niet uit.
DANK U, ook voor de reacties! LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ontzettend interessante post, Aart Jan, dankje. Heel benieuwd naar die kopie van de Rode Go II. Soms, als iemand dichtbij de camera blijft, kan het misschien nog iets makkelijker, met een microfoon op de telefoon die zowel het geluid opvangt van degene die filmt met de telefoon als het geluid van degene die wordt geïnterviewd. Zou je daar ook eens naar kunnen kijken? Alvast bedankt!

  1. Die BOYA BY-M1 van een tientje is omnidirectioneel, dus die neemt op van alle kanten. Als je die in het midden zet heb je beide ook even hard.

 2. Hoi, heb een vraag over deze draadloze microfoons. Ik zoek een waarbij in in de receiver ook een koptelefoon kan plaatsen zodat ik kan meeluisteren.

  Eigenlijk zit ik met het volgende probleem ik heb een Nikon d5200 en ik film hier vrij veel mee en dat meestal met een Røde
  Videomic Rycote richtmicrofoon. Alleen kan ik nooit meeluisteren of het geluid ook goed is ik kan alleen op de camera kijken naar de hoever het geluid uitslaat, want er zit geen audio uitgang op de camera. Nu dacht ik als ik er nu iets tussen kan plaatsen (tussen camera en microfoon) waar ik weer een koptelefoon op kan aansluiten.

  Lang verhaal, maar misschien heeft iemand een idee, hoe ik dit zou kunnen oplossen.

  1. Inderdaad, de audio uitgang (koptelefoon-uitgang) ontbreekt vaak op camera’s. Heel onhandig. Op te lossen met zo’n kleine mixer als deze.
   Maar theoretisch kan je dat ook oplossen met een splitter kabel, zie ook deze blog. Je split dan het signaal naar twee devices: de camera en een hoofdtelefoon. Moet je alleen nog letten op mannetje / vrouwtje en op 3-polig 4-polig en zo. En het signaal is waarschijnlijk zacht dus je moet er dan oordopjes bij doen die gevoelig genoeg zijn.

   Dank, ik heb het toegevoegd.

Geef een reactie