Moondrop Aria review in de Strijd Der Titanen

Moondrop Aria review

– Update: 21 februari 2023 –

De Moondrop Aria kost rond de €70,- en is mogelijk mijn nieuwe winnaar in de Strijd Der Titanen. Oftewel een van de beste oordopjes die nog betaalbaar is. Uitzonderlijke audiofiele topkwaliteit, vergelijkbaar met de allerbeste peperdure oordopjes van de grote topmerken, maar dan vele malen goedkoper. Het beste in ChiFi, zeg maar. Hier mijn Moondrop Aria review.

Moondrop is een topmerk in oordopjes, met overal enthousiaste reviews. De Moondrop Starfield was een van de meest aansprekende modellen, rond de 100 euro. Maar toen was daar ineens ook de goedkopere Moondrop Aria met de allernieuwste high tech erin. Ik kocht ‘m hier op AliExpress. Hij werd in twee weken bezorgd.
– – – HIJ STAAT TROUWENS OOK HIER OP AMAZON.NL – – –

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe juweeltjes en geweldige Titanen. Dit is er weer zo een. Wat is er dan nog beter dan de vorige toppers? De winnaars waren de Qoa Vesper, als je van mid en bas hield, en minder van V-shape, en het hoog bij andere toppers vaak te scherp of te hard vond. Ruimtelijk, open en transparant, met een schitterende royale en gedefinieerd strakke bas. En de Shuoer Tape was de winnaar als je van nog meer hoog en nog meer helderheid hield.

Maar dat vond ik dan meteen ook het nadeel van de Tape: iets teveel hoge tonen, ook al had deze echt wel de beste, mooiste en zuiverste hoge tonen. En het nadeel van de Vesper was juist weer te WEINIG hoge tonen, al heb ik daar zelf nauwelijks last van. Maar voor veel anderen was de Vesper te dof, te weinig sprankelend.

Dat bleek ook uit de AutoEQ settings: in dat project worden vele oordopjes doorgemeten, met een EQ-stand om ze volledig neutraal te maken. Zie ook deze blog over EQ en AutoEQ. Het project haalt er helaas altijd teveel bas uit, en doet er teveel hoge tonen bij. Zelfs bij de Shuoer Tape, waarbij ik duidelijk een TEVEEL aan hoge tonen ervaar. En in de Vesper pompten ze er zo enorm veel hoog bij, en zoveel laag weg, dat het soms gewoon lelijk werd. Dus in die verhouding klopt er iets niet. Maar in het gehele middengebied – en in alle precieze details in de balans – vind ik de metingen wel goed. En men kan de Vesper inderdaad enigszins “dof” noemen, hij kan soms wel wat EQ gebruiken.

De Moondrop Aria is in dat project nog niet doorgemeten, maar veel andere modellen van Moondrop wel, en die scoren altijd erg hoog. De Moondrop Sparks was daar zelfs vrijwel perfect. Maar die heeft dan dus ook veel hoog en weinig laag: en da’s niks voor mij.

Bij deze Moondrop Aria hoef ik de hoge tonen niet te temperen met een EQ, en hij heeft ook geen extra helderheid nodig. Hij is verder op alle andere aspecten bijna net zo ongelofelijk mooi en goed als de Vesper. Ruimtelijk, zuiver, exact, vriendelijk, muzikaal, gevoelig, gebalanceerd en natuurgetrouw.

De bas is schitterend, het hoog is sprankelend maar niet scherp, het mid is natuurlijk en naturel. Het is zeldzaam ongekleurd. Het klinkt voor mijn mega-verwende oortjes eigenlijk “gewoon”: namelijk precies zoals het hoort. “Gewoon” is dus uitzonderlijk,  zelfs nog beter dan een Sennheiser HD660 van 400 euro, mijn referentie-koptelefoon. Maar ik vind de Vesper en deze Moondrop veel fijner zitten. Deze voel je helemaal niet meer zitten, je hoofd en oren worden niet meer zweterig en warm, en je kan er zelfs mee op een kussen liggen. De Moondrop is ook platter en compacter dan alle andere oordopjes, net zo plat als een TRN V90s. En de gewoven textiel-kabel is ook al zo uitzonderlijk goed, en maakt geen contactgeluid.

Het ziet er ook allemaal heel luxueus uit: de unibody metalen behuizing, de afneembare top-kabel, de 2-pin 0,78mm stekkertjes met voorgevormde oorboogjes, de stekker, het bijbehorende etui en de verpakking.

Ik gebruik ‘m met een kleine DAC: de Loconaq A1, en met een 24 bit DAP, de Zishan DSD. En ook met de buizenbak. Er zit overigens geen microfoon op de kabel, maar een 0,78mm 2-pin kabel met microfoon is hier te koop.

Je krijgt er zes paar siliconen eartips bij, maar voor mij zijn die allemaal veel te klein. Ik moet er mijn eigen goedkope XXL-setje op doen. Dat moet ik overigens ook bij veel andere oordopjes. Je kan er ook Spinfit CP100 op doen, of Comply foam. Het is heel persoonlijk. Als het je oren maar volledig afsluit – anders hoor je geen goede bas.

Deze Moondrop Aria is inderdaad de winnaar, als je de Vesper iets te dof vind, en de Shuoer Tape te helder. En als je in de Vesper een minieme zweem van kleuring ervaart. Dat los je ook niet op met EQ, je hoort echt de behuizing. Dat heeft deze Moondrop Aria niet: die is zo strak en recht als maar kan, mede door die unibody-behuizing van CNC-metaal. Ongekleurd, naturel, gebalanceerd, superstrak en geschikt als referentie. Maar de Vesper is toch iets ruimtelijker, directer, nog meer open, en warmer. En de sub-bas loopt ook iets verder door. Dan vergeef ik ‘m die ietwat typische kleuring. En dan blijft de Vesper toch mijn winnaar.

Moondrop Aria review: conclusie

Voor mij blijft de Qoa Vesper de winnaar in de Strijd Der Titanen, maar voor veel anderen zal de Moondrop Aria de winnaar zijn: als je de Vesper te dof vind. De Moondrop Aria klinkt uitzonderlijk goed. Gebalanceerde, audiofiele en betaalbare oordopjes met afneembare top-kabel. Ongekleurd, naturel, strak en geschikt als referentie. Ik kocht ‘m hier op AliExpress.
Je kan ‘m draadloos maken met een Bluetooth kabel of met Bluetooth earhooks. Kies 0,78mm 2-pin.
– – – HIJ STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –

Zie ook de andere blogs in De Strijd Der Titanen: de beste oordopjes boven de €50,-.

UPDATE 2023: Er is een nieuwe winnaar in de Titanenstrijd: de KZ PR1. Dat zijn Planar oortjes, en dat is echt ongelofelijk veel beter en mooier. Onvergelijkbaar eigenlijk.

Zie ook de beste goedkope oordopjes.

Moondrop Aria review verpakking
Luxueuze verpakking in leuke Anime-stijl

verpakking

verpakking

Moondrop Aria review metalen behuizing
Heel platte behuizing, CNC unibody metaal

Moondrop Aria review metalen behuizing

Afneembare topkabel, 2-pin 0,78mm stekkers, 6 paar ear tips
Afneembare topkabel, 2-pin 0,78mm stekkers, 6 paar ear tips
Moondrop Aria review oorhaken
Voorgevormde soepele oorhaken
Moondrop Aria review stekker
Dik, soepel gewoven gedraaid topsnoer
Moondrop Aria review Mooi luxueus etuitje
Mooi luxueus etuitje
eartips moondrop Aria
Mijn megagrote XXL ear tips (die rode) passen er gelukkig ook op
eartips moondrop Aria
Stukje groter dan de grootste van de Moondrop (die zwarte)

Deze Moondrop Aria review is niet gesponsord. Ik koop allerlei dingen die veelbelovend lijken, en als ze inderdaad echt goed zijn schrijf ik er een review over. De links in de blog zijn vaak affliliate links, dat maakt voor de prijs niet uit, en dan kan ik er nog iets aan verdienen. DANK U, ook voor de reacties! LOVE U ALL en tot de volgende!

Moondrop Aria review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-) of met de buizenbak. En ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie had ik mijn beste hoofdtelefoon, de Sennheiser HD660. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Op een dag… Ga je toch voor Cambridge melomenia. Prachtig draadloos geluid. Dan kun je dat net zo goed gelijk doen. Scheelt een hele verzameling waar je toch niks meer mee doet.

 2. Net in huis gehaald deze Aria.
  🆆🅰🆄🆆🆃🅸🅴

  Geef hem wat ruimte een 4.4.mm balanced kabeltje en wat grote Comply Faom tips en je bent helemaal gelukkig.
  I.c.m. 𝗝𝗲𝘁𝗔𝘂𝗱𝗶𝗼𝗣𝗹𝘂𝘀 speler(android) nog even wat aan het spelen geweest met plugins en dat was erg leuk.

    1. Bedankt voor je reactie. Die reviews heb ik zeker gelezen (met veel interesse) maar ben vooral benieuwd welke van deze drie de beste is!

 3. Ja,ik heb deze al een paar weken in huis.Dit keer niet op advies van mijn hofleverancier Aartjan maar na het lezen van andere lovende recensies. Ik was eigenlijk op zoek naar de Qoa Vespers maar door de invoerproblemen zag ik er vanaf.Deze kocht ik bij Amazon.nl.Ik ben geen audiofiel maar gewoon een liefhebber van mooi geluid en geniet elke dag van deze Moondrop.Gelukkig heb ik goed gegokt en vind de bevestiging in de lofuiting van ” his masters ears”.Misschien koop ik nog eens de draadloze Moondrop Sparks.Ik blijf je recensies met veel plezier lezen, Aartjan!!

  1. Er bestaat ook een Moondrop Spaceship,23 euro op Amazon.nl (25 euro met micro).Erg goedkoop dus en goed beoordeeld

  2. Hoi, ik heb hier verschillende IEMs liggen waaronder de Qoa Vesper, die gaat binnenkort op Marktplaats want ik gebruik hem veel te weinig.

Geef een reactie