Beste headset om mee te (video)bellen

– Update: 21 oktober 2021 –

Door al dat het thuiswerken zil iedereen te video-bellen of te vergaderen via conference calls. Zoom, Teams, Meet, WhatsApp of Facetime. Hier tests en reviews over de headset met de beste microfoon. Van alle oordopjes en koptelefoons die ik test neem ik ook altijd iets op met die microfoon. Dan hoor je meteen met welke je goed kan bellen.

– – Zie ook de blog over de beste goedkope IN EAR oordopjes,
en de blog over de beste Bluetooth headsets – –

Beste goedkope headset als “Open” oordopjes

“Open oordopjes” sluiten je oren niet af. Je hoort dus nog geluid van buiten, en je hoort je eigen stem dan ook normaal. Zoals de oude Apple oortjes (17,-) met draad, op BOL.com bijvoorbeeld. Goede headset in “open oortjes”:

beste headset bellen
Met Lightning, dus past op alle nieuwe iPhones. Uitstekende microfoon dankzij de draad, en open in je oor, dus perfect om mee te bellen.

Remax RM-711 review

De goedkoopste is deze Remax, soms maar drie euro. Zonder Lightning, met mini-jack (of gebruik zo’n Lightning Audio adapter). Voor muziek klinkt deze een stuk minder. Maar de microfoon is top, dus perfect om mee te bellen:

Kan ook draadloos

Al die oordopjes hierboven kun je aan je telefoon doen. Je kan dan gewoon draadloos rondlopen, met perfect geluid. Het werkt dan net als een zendermicrofoon in tv studio’s. Je logt met je telefoon in op de vergadering, als tweede device, dus tegelijk met je laptop. Zie deze blog over draadloze microfoonsets.

Maar het kan ook draadloos in je telefoon zonder Bluetooth, bijvoorbeeld voor € 18,- deze set hieronder, voor USB-C en/of iPhone (Lightning):

draadloze microfoon iphone android

Verderop nog meer mogelijkheden voor draadloze microfoons.

Externe Podcast-microfoon

Een externe microfoon zoals deze (20,-) kan ook. Dat is een condensator microfoon voor studiogebruik, geschikt voor professionele interviews, podcasts, vlogs en zelfs muziekinstrumenten. Als je met zo’n externe microfoon belt/chat/vergadert moet je wel oordoppen of een koptelefoon gebruiken, want anders gaat het rondzingen. In de audiovoorkeuren van je computer kan je dat vrij eenvoudig instellen.
Felyby bm800 (+ noise reduction via Audacity):

Kan ook in een complete set, met standaard en plopkap en zo. Zoals deze podcast-set hieronder, die je ook vanuit EU kan bestellen (wat tegenwoordig aan te raden is):

beste externe microfoon goedkoop

Dasspeld-microfoon

Dasspeld microfoon BOYA BY-M1 Lavalier videobellen Je kan ook een dasspeld-microfoon ofwel lavalier gebruiken, zoals deze uitstekende BOYA dasspeld-microfoon.

Dan moet je er wel oordoppen of een koptelefoon gebruiken, want anders gaat het rondzingen. En vaak heb je ook een splitter nodig.

Draadloze dasspeld-microfoon

Dat is bijvoorbeeld deze G-Mark UHF zender+ontvanger met twee clips. De ene is de zender (TX) waar al een microfoontje op zit, en de ander is de ontvanger (RX). Alle snoertjes zitten erbij, zowel voor DSLR camera’s als voor laptops, en om ze op te laden. Je doet ze aan, en het werkt meteen. Er zit ook een deadcat bij om ‘m buiten  te kunnen gebruiken. Je kan er je eigen top-microfoon in doen (3,5 mm minijack), maar er zit ook al een microfoon op de zender. Die klinkt zo (en dit is dus draadloos):

Beste headset “On Ear”

videobellen beste headset test reviewDeze Sennheiser PC3 is “On ear”. Op je oor dus, en niet erover. Ideaal, want dan hoor je jezelf normaal. Het sluit je oor niet af. En de microfoon is ook optimaal zo, voor je mond. Kost 23,- bij BOL.com. AANRADER!

Een veel uitgebreidere headset (met USB + controls op het snoer en zo) is de JABRA Evolve voor 85,-.

De 3,5mm mini-jack past op vrijwel alles, en er zijn verloopjes naar Lightning voor je iPhone. Maar zo’n “on ear headset” kan ook draadloos met Bluetooth. En sommige draadloze kan je dan ook nog MET draad gebruiken, zoals deze MPOW HC5 (30,-):

draadloze headset mpow HC5
Met Bluetooth, maar je kan ‘m ook met draad gebruiken. Die krijg je er ook bij. De microfoon kan je links of rechts doen (volledig draaibaar dus).

Je oren vrij, draadloos: Bone Conducting Headset

Een eervolle vermelding krijgt deze Bone Conducting headset. Want die laat je oren volledig vrij. Het geluid gaat via je kaakbeen naar je oren, waardoor je je je eigen stem, en de geluiden om je heen gewoon perfect hoort. Hij is ook nog eens draadloos, en er zit een redelijk goede microfoon in, voor Bluetooth:

bone conducting headset S-wear Z8 review

In Ear Oordopjes met draad, met de beste microfoon

“In ears” sluiten je oren af. Ze hebben de beste geluidskwaliteit, en deze hieronder ook nog eens de beste microfoons. Mensen om je heen horen je dopjes niet irritant sissen. Als je je eigen stem beter wil horen kan je één dopje uitdoen. Of doe ze wat losser in je oren. Of gebruik de App Essency, waarmee je bij afsluitende in-ear-oordoppen ook het buitengeluid kan horen.

De beste goedkope tot € 15,- is de QKZ VK4 – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –:

 

Een top-headset is de KZ ASX (85,-) of de TRN V90s:

Of de gloednieuwe KZ ZEX:

Hieronder nog meer goedkope IN EAR headsets met de beste microfoons:

Beste headset voor een tientje

De beste headset voor een tientje is de KZ ZSN Pro. Hier te koop. Zie ook de lange review. Voor zes euro meer heb je de nog betere gouden KZ ZSN Pro X met zilveren upgrade kabel (nog niet getest):

KZ ZSN Pro X
KZ ZSN Pro X is er ook in goud, met zilveren kabel. KZ ZSN Pro is goedkoper en ook goed:

 

Xiaomi Piston 3 Basic (5,-): DE BESTE HEADSET tot € 5,-. Warm geluid, in allerlei leuke kleurtjes, met een uitstekende microfoon. In ear, dus sluit je oren af.
TOP-MIC BESTELOok hier op BOL.com – supersnel geleverd – 19,-
of de PRO-versie, ook op BOL, voor 39,-

En gewoon met je telefoon dan?

Ja, ik heb nu een goedkope Xiaomi X3 NFC en die heeft uitstekende microfoons, gewoon op de telefoon zelf, in stereo, hoor maar:

En de oortjes die je erbij krijgt zijn ook erg goed:

Internetverbinding

De geluidskwaliteit (en beeldkwaliteit) wordt vaak beperkt door je internetverbinding. De upload-snelheid is altijd lager dan je download. Dus jouw stem en beeld gaan dan in lage kwaliteit naar de anderen. Het maakt dan niet uit wat voor apparatuur je gebruikt. Je kan dan gewoon je laptop / telefoon / tablet gebruiken, zonder oordopjes of koptelefoon. De internet-verbinding is de bottle neck; de beperkende factor.

Hoe kan je dat testen?

Gewoon met een Skype gesprek! Dat kun je Opnemen via de drie puntjes (of langklik, op mobiel) en dan daarna downloaden (ook via de drie puntjes). Open dat, en bekijk je gesprek terug: je ziet en hoort dan de kwaliteit zoals de ander jou zag en hoorde.

Het is ook handig om de snelheid van je internet door te meten. En dan vooral je UPLOAD-snelheid, dus niet de download. Die snelheid kun je dan vergelijken met de snelheid van je 4G verbinding. Want die 4G is soms sneller dan je wifi. En dan kan je dus beter de Hotspot van je telefoon gebruiken.

Het beeld uitzetten scheelt ook

Het beeld uitzetten scheelt ook, want dat neemt meer data in beslag dan alleen geluid. Op glasvezel kan het supergoed klinken. Dan is ook het fijn om goede microfoons te gebruiken. Daarom test ik bij alle oordopjes en koptelefoons die ik review ook altijd de microfoon. De verschillen zijn enorm. In grote lijnen klinken BEDRADE oordopjes goed tot uitstekend. En DRAADLOZE klinken matig tot slecht. Ook de hele dure van 300 euro. Sommige kan je zowel bedraad als draadloos gebruiken, en dan hoor je het verschil meteen. Ik heb van al deze oordopjes audio-samples opgenomen, dus zo kan je meteen het verschil horen.

Hier tips om je wifi te verbeteren. Internet kan ook via een ethernet-kabel. Meestal is dat beter. Zonder wifi dus. Maar dat kan meestal alleen met een computer, en ethernet zit ook al niet meer op nieuwe MacBooks.

Hoe kan je de microfoon testen?

Op de Mac met Quicktime > Archief > Nieuwe Audio opname. Bewaren en afspelen. Zo vergelijk ik headsets en microfoons: zie alle test-bestanden in deze blog.

Om de microfoon te kiezen: Klik op de dropdown naast rode knop in Quicktime, voordat je de opname start. Daar kun je de interne microfoon van je laptop kiezen, of juist de externe microfoon: je oordopjes. Dat kan ook via de geluidsvoorkeuren. Op Windows ook ongeveer zo. Vaak gaat het automatisch, als je iets inplugt.

Soms heb je dan ook nog een splitter nodig, bijvoorbeeld op een iPad of iPhone. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + koptelefoon apart:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Beste headset supergoedkoop

Deze headset van Trust kost hier bij BOL.com maar 15,- . De microfoon is top, en dat de speakers niet zo fantastisch zijn geeft helemaal niks bij het bellen. Door de on ear schelpen heb je ook helemaal geen Fancy Schmancy Transparancy meer nodig! Je hoort je eigen stem namelijk gewoon normaal. SUPER-AANRADER!! Hij was ook even te koop bij de Action, maar dat was een restpartij, en die is al lang op:

chat headset Action Trust

Je kan elke gewone koptelefoon omtoveren tot een headset met microfoon:

Draadloze Bluetooth is altijd minder

Bluetooth klinkt altijd minder, qua microfoon. Dat ligt aan Bluetooth. Daar kan geen goed microfoon-signaal doorheen. Dus ik gebruik daarom geen Apple Airpods, ook niet die nieuwe Pro van 280 euro, en ook niet andere draadloze headsets. Als je er een draad aan kan doen (dat kan soms) is de microfoon opeens WEL goed. Zoals bij een Bose QuietComfort van 300 euro: de draad met microfoon belt prima, maar draadloos belt het slecht (het microfoongeluid is slecht).

Beste draadloze headset (beste Bluetooth microfoon)

Op nummer 1: de 1More ANC Pro Dual Driver, hier te koop voor € 130,- zie de review.

 

Maar die heeft wel een nekband. Wil je losse earbuds, dan is de nummer 1 de Mpow X3. Bijna net zo goed, met echte ANC en veel goedkoper, hier voor 35 euro:

 

Of de Tronsmart Apollo Bold voor 85,- ook met echte ANC, zie de review:

De originele AirPods Pro kunnen ook, hier voor € 219,- op Bol.com. Die klinken zo:

QCY T5

De QCY T5 (hier in Nederland te koop voor 29,95 met supersnelle bezorging) is zeer populair. Want ze klinken fantastisch, met alles van hoge kwaliteit, en ook de microfoon is goed, voor Bluetooth dan. Luister maar:

Qcy t5 review

Een andere Bluetooth headset met de beste microfoon is de Eardopes B6 Pro (79,-). In ear earbuds zijn dat, ook gewoon in Nederland:

videobellen beste bluetooth oortjes

Verder is de 1More Stylish ook goed (55,-), en de Anomoibuds ook (20,-).

1More Stylish

UPDATE: de Soundpeats TrueDOT (22,-) is ook goed. En de SoundPeats TrueShift 2 (46,-). Reviews volgen nog, maar hier alvast de microfoon-test:

Soundpeats TrueDOT (22,-)

KZ Z1 (30,-)

SoundPeats TrueShift 2 (46,-)

Maar op heel veel Bluetooth headsets klinkt de microfoon matig:

i18 TWS

TWS

i14 TWS

i10 TWS

i12 TWS

Bluewave-Get

Bluedio TN

Bluedio TN

Bluedio T6

i100TWS

i60 TWS

Silvercrest

Er zijn er ook wel headsets met een redelijke Bluetooth microfoon:

Apple AirPods

Beats X

KZ ZS5

Macaw-B HIER TE KOOP

Plantronics BBFit 3200

Plantronics BBFit 3200

Air MX

i30 TWS

LK TE9 TWS

QCY QS1

Xiaomi Airdots

Bone Conducting

Zie de beste goedkope draadloze oortjes.

Transparency mode: hoor je eigen stem beter

Meestal wil je je eigen stem goed horen. Net als wanneer je tegen je laptop-scherm praat. Dat kan, maar alleen met de nieuwste modellen. Die hebben een transparency mode: jouw stem – en omgevingsgeluid – worden in je oortjes afgespeeld. Technisch gezien heel makkelijk. De Apple Airpods Pro hebben dat, en de Bose 700, en de dure nieuwe Sony’s ook. De B&W PX7 van 400 euro heeft het ook. Maar goedkope hebben dit meestal nog niet, helaas.

Gaming: beste headset

Een goede gaming headset met draad is ook een aanrader. Zoals de SteelSeries Arctis van 59 euro op BOL.com. Of de Turtle Beach Recon, altijd al superpopulair, goed en voordelig, voor 43,- hier op BOL.com

Turtle Beach Recon, voordelige headset op BOL.com
Turtle Beach Recon, voordelige headset, 43,- op BOL.com
Gaming headset
SteelSeries Arctis van 59 euro op BOL.com

Oordopjes met een draad zijn dus ook prima, zoals de oude originele Apple dopjes van 15,- (op BOL.com). De microfoon hangt dan op een goede plek en kun je voor je mond houden. Een ander voordeel van dit soort open dopjes is dat je je eigen stem ook beter hoort.

 

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Maakt voor de prijs niet uit.

Do’s en Don’ts van videobellen

Hier een leuke video over de Do’s en Don’ts van videobellen:

Samengevat

 1. Kom op tijd, of liever iets te vroeg
 2. Zorg voor goede wifi (of hotspot, of zet anders je beeld uit)
 3. Wees je bewust van jouw lawaai, of mute je microfoon vaak (leer de sneltoets voor de microfoon)
 4. Gebruik ook de bijbehorende chat

 

21 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hi Aartjan,
  Ondertussen zoek ik al een jaar naar de perfecte bluetooth headphone of earbuds (liefst earbuds) die dus én actieve noice cancelling heeft én een microfoon die het geluid van mijn andere bellende collega’s wegfiltert. En die dan vervolgens deze functies (zoals de ANC) behoud bij koppelen aan pc ipv iPhone. Ik heb hem nog niet gevonden. Help!

 2. Beste Aartjan, O.b.v. dit artikel heb ik de headroom MS16 gekocht voor in Teams op een windows laptop. Ik hoor echt alleen maar ruis en oppervlakkig geluid. Heb je tips?
  Ik heb overigens ook en Jabra Evolve 65 gebruikt die het perfect deed vanwege de bijgeleverde USB-bluetooth dongle, zonder was het net zo bedroevend als alle andere sets.

 3. Heb je toevallig ook de qcy t5 getest. Ik heb deze nog liggen maar gebruik hem niet actief momenteel, ik gebruik hem op kantoor weleens. Ik heb dat model aangeschaft vanwege de redelijke microfoon. Ik zou hem graag ik je test horen.

  Mooi werk weer geleverd, met plezier gelezen.

  1. Da’s een goeie inderdaad. Apple Airpods Pro denk ik, want de enige met windruisonderdrukker. Maar ik bel nooit op de fiets… Iemand?

   1. Ja de standaard Apple bedrade oortjes. Onder jas of shirt en ze horen niet dat je niet belt vanaf je telefoon binnen. Bel regelmatig op de fiets.

 4. Ik heb de Eardopes B6 Pro gekocht en daar ben ik zeer tevreden mee. Ze zitten goed afgesloten in m’n oren, ze hebben een hoge kwaliteit microfoon (als enige bluetooth oordopjes) en ze hebben mooi vol geluid. Precies wat ik moest hebben tijdens het thuiswerken.

 5. Ik heb zojuist de Logitech H800 besteld, nadat ik zelf heb gehoord hoe helder en dichtbij de collega aan de andere kant klonk. Toegegeven; deze koptelefoon werkt niet alleen via bluetooth, maar ook via een andere techniek (dect of 2.8 ghz denk ik) in samenwerking met een usb stick. Ik denk echter dat hij via bluetooth ook prima zal presteren. Morgen weet ik het.

 6. “Bluetooth klinkt dus ALTIJD slecht. Dat ligt aan Bluetooth.”

  Sorry maar dat slaat echt nergens op. Ik heb zelf een Jabra Evolve 65 met bluetooth, kllinkt perfect (zowel op laptop als mijn mobiele telefoon). Dit is weliswaar een zakelijk product van 100 EUR + en een “echte” koptelefoon maar evengoed via bluetooth.

  1. De meeste mensen geloven het inderdaad niet. Maar ik heb tientallen, misschien wel 100 tests gedaan in de afgelopen jaren. En research gedaan. Ik heb veel testjes hier inmiddels ook bijgezet.

   1. super om al die tests te zien.

    heb je wel eens een jbl tune 115bt getest? Ik heb die eens in een opwelling uit een aanbiedingsbak gegraaid, leuk voor op vakantie.. het geluid is bij muziek ‘best aardig’. Maar tot m’n grote verbazing blijkt de microfoon van dat ding voor 4 tientjes bij calls gewoon echt kraakhelder geluid op te leveren, vergelijkbaar als m’n jabra 3,5mm set met een spriet voor m’n neus.

  2. Testen is ingewikkeld. Op een gemiddelde Android pakt hij bijvoorbeeld gewoon de microfoons van je telefoon. Je moet dan een app installeren om de microfoon te kunnen kiezen.

   1. Ja, geloof ik graag. Maar dat neemt niet weg dat ik zeker weet dat een goede kwaliteit bluetooth echt wel mogelijk is. Ik loop in gesprekken met met headset op rond in mijn huis, met telefoon en/of laptop in een andere kamer. prima kwaliteit.

Geef een reactie