Beste headset voor online vergaderen en bellen

– Update: 17 juli 2024 –

Thuiswerken en online vergaderen via Zoom, MS Teams en Google Meet en zo? Prima! Met een goede microfoon dan. Hier alles over de beste headset om mee te bellen. Ik review veel oordopjes en koptelefoons, en dan neem ik ook altijd iets op als test. Dan hoor je meteen welke de beste microfoon heeft.

Top 5 Beste headset om mee te bellen en vergaderen

 1. De Sennheiser PC3 zit op je oor, dan hoor je jezelf normaal. En de microfoon is ook optimaal, voor je mond. Of de betere PC-8 met noise cancelling op BOL.
  Er is ook een goedkopere versie met 1 oor voor €16 op BOL.
  De populairste op BOL is nu deze on ear headset, met zowel 3,5 minijack als USB en met volume op de USB-kabel.
 2. De beste OPEN oortjes, zoals de oude AirPods met draad: de Headroom MS16. Met dat soort open dopjes hoor je je eigen stem altijd normaal dus dat belt fijner. Verderop nog meer van die  goedkope headsets met draad, voor maar een paar euro. Met de allerbeste microfoons!
 3. De KZ ZEX en de KZ ZVX zijn de beste goedkope in ears. Met draad en met uitstekende microfoon. Ook mooi voor muziek, want het sluit je oren af. Kost rond de €18,-. Om te bellen kan je ze ook losser in je oor doen, of er eentje uitdoen, dan hoor je je eigen stem beter.
 4. Als het toch draadloos moet: de beste zendermicrofoon is deze G-Mark UHF zender. Zo’n UHF-zender klinkt altijd veel beter dan Bluetooth.
 5. Toch liever Bluetooth? Dan is de Redmi Buds 5 Pro de beste als oordopje, en de QCY H3 als koptelefoon. Beter dan Apple, en enorm veel goedkoper.

Dat was het in het kort. Nu wat meer info en mogelijkheden:

Buiten op de fiets, tegen windgeruis

Als de wind in je microfoon waait kan de ander kan jou nauwelijks verstaan. Neem dan een bedraad oordopje zoals de Venture Monk of de KBear Stellar en frutsel daar dan een dead cat overheen zoals deze. Over het microfoontje dus. Of ook nog over je oordopjes als je juist windgeruis in je oortjes wil verminderen. En als het Bluetooth moet zijn dan heeft de Redmi Buds 5 Pro de beste actieve windfilters.

Beste headset “On Ear” met draad

videobellen beste headset test reviewDeze Sennheiser PC3 is “On ear”. Op je oor dus, dan hoor je jezelf normaal. Het sluit je oor niet af. En de microfoon is ook optimaal zo, voor je mond. Met draad. €22,- op BOL.com.

Voor een paar euro meer is er de Sennheiser PC5 en die heeft ook noise cancelling op de microfoon, zodat achtergrondgeluiden gedempt worden in jouw microfoon, en je dus minder vaak je microfoon uit hoeft te doen.

Of de versie met 1 oor, de PC 7 voor €19 op BOL.

De populairste op BOL is nu deze on ear headset, met zowel 3,5 minijack als USB en met volume op de USB-kabel

Voor iPhone zijn er verloopjes naar Lightning.

Zo’n “on ear” headset kan ook draadloos, via Bluetooth. Sommige kan je zowel MET als ZONDER draad gebruiken. Met draad klinkt de microfoon altijd een stuk beter. Hoor het verschil maar bij deze MPOW HC5:

Dat was met draad. Hieronder zonder draad, via Bluetooth. Altijd slechter:

Via Bluetooth klinkt het nooit beter dan dit. Ook niet bij de duurste allerbeste.

draadloze headset mpow HC5
Met Bluetooth, maar je kan ‘m ook met draad gebruiken. Die krijg je er ook bij. De microfoon kan je links of rechts doen (volledig draaibaar dus).

Inmiddels is de absolute aanrader in het genre “Draadloze Koptelefoon” deze Anker Soundcore Q30:

Anker Soundcore Q30 review
De beste draadloze koptelefoon. Met ANC, Multipoint, enorme batterij en goede microfoons (voor Bluetooth).

Maar inmiddels is er een goedkopere nieuwe QCY H3, zie de review: goedkoper en nog beter om mee te bellen:

Beste goedkope headset als “Open” oordopjes

“Open oordopjes” sluiten je oren niet af. Je hoort dan je eigen stem normaal tijdens het bellen en vergaderen:

Kan ook draadloos

Al die oordopjes hierboven kun je aan je telefoon doen. Je kan dan gewoon rondlopen, met perfect geluid: je logt met je telefoon in op de vergadering, als tweede device. Dus tegelijk met je laptop. Je gebruikt dan de camera en het beeld van je laptop, maar de microfoon van je telefoon of bedrade oortjes. Voor iPhone zijn er verloopjes naar Lightning. Omdat je rond kan lopen is het eigenlijk draadloos.

Maar het kan ook ECHT draadloos, zonder Bluetooth, maar met een zender. Zoals met deze set hieronder, voor USB-C en/of iPhone (Lightning):

draadloze microfoon iphone android

Verderop nog meer mogelijkheden voor echte draadloze microfoons.

Externe Podcast-microfoon

Een externe microfoon zoals deze kan ook nog. Dat is een condensator microfoon voor studiogebruik, geschikt voor professionele interviews, podcasts, vlogs en zelfs muziekinstrumenten. Als je met zo’n externe microfoon belt/chat/vergadert moet je wel oordoppen of een koptelefoon gebruiken, want anders gaat het rondzingen. In de audiovoorkeuren van je computer kan je dat vrij eenvoudig instellen. Deze geeft wel wat ruis, dus meer geschikt als je ook nabewerking kan doen, zoals hieronder.
Felyby bm800 (met Noise Reduction, achteraf via Audacity):

Kan ook in een complete set, met een standaard en een plopkap en zo. Zoals deze podcast-set hieronder:

beste externe microfoon goedkoop

De beste microfoons zijn condensators: zoals dit nieuwe model voor €23 (tijdelijk denk ik). Op BOL kost hij €100. Hier zonder enige nabewerking. Zie de review:


 

Dasspeld-microfoon

Dasspeld microfoon BOYA BY-M1 Lavalier videobellen Je kan ook een dasspeld-microfoon ofwel lavalier gebruiken, zoals deze uitstekende BOYA dasspeld-microfoon.

Dan moet je er wel oordoppen of een koptelefoon gebruiken, want anders gaat het rondzingen. En vaak heb je dan ook een splitter nodig.

Beste draadloze dasspeld-microfoon

G-Mark UHF zender+ontvanger. Op de zender (TX) zit al een microfoon, de ander is de ontvanger (RX). De snoertjes zitten erbij, zowel voor DSLR camera’s als voor laptops, en ook het snoer om ze op te laden. Het werkt meteen. Je kan er ook je eigen microfoon in doen (3,5 mm minijack). Perfect draadloos: niet via Bluetooth, maar via 2.4 Ghz:

Je oren vrij, draadloos: Bone Conducting Headset

Een eervolle vermelding krijgt deze Bone Conducting headset. Want die laat je oren volledig vrij. Het geluid gaat via je kaakbeen naar je oren, waardoor je je je eigen stem, en de geluiden om je heen gewoon perfect hoort. Hij is ook nog eens draadloos, en er zit een redelijk goede microfoon in, voor Bluetooth:

bone conducting headset S-wear Z8 review

Bone Conducting

In Ear Oordopjes met draad, met de beste microfoon

“In ears” sluiten je oren af. Ze hebben de beste geluidskwaliteit, en deze hieronder ook nog eens de beste microfoons. Mensen om je heen horen je dopjes niet irritant sissen. Als je je eigen stem beter wil horen kan je één dopje uitdoen. Of doe ze wat losser in je oren. Of gebruik de App Essency, waarmee je ook het buitengeluid kan horen.

– – Zie ook de blog over de beste goedkope IN EAR oordopjes  – –

En gewoon met je telefoon dan?

Ik heb nu een goedkope Xiaomi X3 NFC en die heeft uitstekende microfoons, gewoon op de telefoon zelf, in stereo, hoor maar:

En de Xiaomi in ears die ik erbij kreeg zijn ook erg goed:

Internetverbinding

De geluidskwaliteit (en beeldkwaliteit) wordt vaak beperkt door je internetverbinding. De upload-snelheid is altijd lager dan je download. Dus jouw stem en beeld gaan dan in lage kwaliteit naar de anderen. Het maakt dan niet uit wat voor apparatuur je gebruikt. Je kan dan gewoon je laptop / telefoon / tablet gebruiken, zonder oordopjes of koptelefoon. De internet-verbinding is de bottle neck; de beperkende factor.

Hoe kan je dat testen?

Gewoon met een Skype gesprek! Dat kun je Opnemen via de drie puntjes (of langklik, op mobiel) en dan daarna downloaden (ook via de drie puntjes). Open dat, en bekijk je gesprek terug: je ziet en hoort dan de kwaliteit zoals de ander jou zag en hoorde.

Het is ook handig om de snelheid van je internet door te meten. En dan vooral je UPLOAD-snelheid, dus niet de download. Die snelheid kun je dan vergelijken met de snelheid van je 4G verbinding. Want die 4G is soms sneller dan je wifi. En dan kan je dus beter de Hotspot van je telefoon gebruiken.

Het beeld uitzetten scheelt ook

Het beeld uitzetten scheelt ook, want dat neemt meer data in beslag dan alleen geluid. BEDRADE oordopjes zijn goed tot uitstekend. DRAADLOZE klinken matig tot slecht. Ook de hele dure van 300 euro. Sommige kan je zowel bedraad als draadloos gebruiken, en dan hoor je het verschil meteen. Ik heb van al deze oordopjes audio-samples opgenomen, dus zo kan je meteen het verschil horen.

Hoe kan je de microfoon testen?

Op de Mac met Quicktime > Archief > Nieuwe Audio opname. Bewaren en afspelen. Zo vergelijk ik headsets en microfoons: zie alle test-bestanden in deze blog.

Om de microfoon te kiezen: Klik op de dropdown naast rode knop in Quicktime, voordat je de opname start. Daar kun je de interne microfoon van je laptop kiezen, of juist de externe microfoon: je oordopjes. Dat kan ook via de geluidsvoorkeuren. Op Windows ook ongeveer zo. Vaak gaat het automatisch, als je iets inplugt.

Soms heb je dan ook nog een splitter nodig, bijvoorbeeld op een iPad of iPhone. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + koptelefoon apart:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Tover een koptelefoon om tot headset

Draadloze Bluetooth is altijd minder

Bluetooth klinkt altijd minder, qua microfoon. Dat ligt aan Bluetooth. Daar kan geen goed microfoon-signaal doorheen. Dus ik gebruik daarom geen Apple Airpods, ook niet die nieuwe Pro van 280 euro, en ook niet andere draadloze headsets. Als je er een draad aan kan doen (dat kan soms) is de microfoon opeens WEL goed. Zoals bij een Bose QuietComfort van 300 euro: de draad met microfoon belt prima, maar draadloos belt het slecht (het microfoongeluid is slecht).

TIP: als je een Bluetooth headset gebruikt, dan kan je beter de microfoon van je laptop of telefoon gebruiken. Dat kan je altijd wel ergens instellen. Dan horen de anderen jou veel beter, terwijl jij het gesprek prima hoort op je headset, en je zo geen overlast geeft in je omgeving.

– – Zie ook de blog over de beste Bluetooth headsets – –

Beste draadloze headset (beste Bluetooth microfoon)

Op nummer 1: de Redmi Buds 4 Pro. Of de 1More Comfobuds Pro:

 

Andere headsets met een redelijke Bluetooth microfoon:

Apple AirPods

Beats X

KZ ZS5

Plantronics BBFit 3200 HIER TE KOOP

Plantronics BBFit 3200

Air MX

i30 TWS

LK TE9 TWS

QCY QS1

Xiaomi Airdots

Oppo Enco Air3

Transparency mode: hoor je eigen stem beter

Bij het bellen en vergaderen wil je je eigen stem ook goed horen. Dat heet transparency: jouw stem – en omgevingsgeluid – worden in je oortjes afgespeeld. De Apple Airpods Pro hebben dat, en de Bose 700, en de dure nieuwe Sony’s ook. Maar goedkope hebben dit meestal nog niet, behalve de 1More Comfobuds Pro ANC en de winnaar in dit genre: de Redmi Buds 4 Pro.

Het kan ook met alle andere in ears met draad, als je een app als Essency gebruikt.

Beste Gaming headset

Een goede gaming headset met draad is ook een aanrader. Zoals de SteelSeries Arctis op BOL.com. Of de Turtle Beach Recon, altijd al superpopulair, goed en voordelig, voor 19,- hier op BOL.com

Turtle Beach Recon, voordelige headset op BOL.com
Turtle Beach Recon, voordelige headset- op BOL.com
Gaming headset
SteelSeries Arctis op BOL.com

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Maakt voor de prijs niet uit.

Do’s en Don’ts van videobellen

 1. Kom op tijd
 2. Zorg voor goede wifi (of hotspot, of zet anders je beeld uit)
 3. Wees je bewust van jouw lawaai, en mute je microfoon (leer de sneltoets)
 4. Gebruik ook de bijbehorende chat

32 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik bel vaak via Teams, telefoon en What’s Up. Sony 1000XM4 heb ik teruggestuurd omdat altijd issues waren met Teams en bellen via What’s Up ging niet goed. Daarna Bose NC700 aangeschaft en voor het bellen deed hij prima voor alles. Echter uit knop was kapot en deze heb ik teruggestuurd.

  Ik zoek dus iets vergelijkbaars waar ik beide werelden (bellen + goed geluid) kan vereiningen. Hoe is Q30 met het bellen?

  P.S. Ik heb hier ook Jabra Envolve2 65, hij is top met bellen maar slecht voor muziek.

 2. Ik maak vaak veel video vergaderuren op een dag waardoor mijn iPod bluetooth oortjes leeg raken. Ik zoek een headset met een bluetooth video verbinding voor mijn iPad maar een eigen draad voeding. Bestaat zoiets?

    1. Jazekers! En je kan ook altijd nog de microfoon van je laptop of mobiel kiezen tijdens de call, en de kotpelefoon alleen voor het inkomend geluid gebruiken. Dat geeft sowieso het beste geluid (maar als je veel rondloopt kan je beter de microfoons van de headset kiezen).

     1. Thx, dus als ik het goed begrijp kan ik de headset gebruiken of 1) zowel inkomend als uitgaand geluid of 2) inkomend geluid headset en uitgaand de microfoon van de iPad?

 3. Heb je een suggestie voor een in nl verkrijgbare open in-ear oordopjes met een goede microfoon om buiten mee te bellen? De Headroom en Venture Monk lijken niet verkrijgbaar. Of heb je een link? Het lijkt alsof alleen de Philips TAA1105 en apple earpods in deze categorie via nl webshops te verkrijgen zijn. Weet je daar de audio/mic kwaliteit van?

 4. Hi Aartjan,
  Ondertussen zoek ik al een jaar naar de perfecte bluetooth headphone of earbuds (liefst earbuds) die dus én actieve noice cancelling heeft én een microfoon die het geluid van mijn andere bellende collega’s wegfiltert. En die dan vervolgens deze functies (zoals de ANC) behoud bij koppelen aan pc ipv iPhone. Ik heb hem nog niet gevonden. Help!

 5. Beste Aartjan, O.b.v. dit artikel heb ik de headroom MS16 gekocht voor in Teams op een windows laptop. Ik hoor echt alleen maar ruis en oppervlakkig geluid. Heb je tips?
  Ik heb overigens ook en Jabra Evolve 65 gebruikt die het perfect deed vanwege de bijgeleverde USB-bluetooth dongle, zonder was het net zo bedroevend als alle andere sets.

 6. Heb je toevallig ook de qcy t5 getest. Ik heb deze nog liggen maar gebruik hem niet actief momenteel, ik gebruik hem op kantoor weleens. Ik heb dat model aangeschaft vanwege de redelijke microfoon. Ik zou hem graag ik je test horen.

  Mooi werk weer geleverd, met plezier gelezen.

  1. Da’s een goeie inderdaad. Apple Airpods Pro denk ik, want de enige met windruisonderdrukker. Maar ik bel nooit op de fiets… Iemand?

   1. Ja de standaard Apple bedrade oortjes. Onder jas of shirt en ze horen niet dat je niet belt vanaf je telefoon binnen. Bel regelmatig op de fiets.

 7. Ik heb de Eardopes B6 Pro gekocht en daar ben ik zeer tevreden mee. Ze zitten goed afgesloten in m’n oren, ze hebben een hoge kwaliteit microfoon (als enige bluetooth oordopjes) en ze hebben mooi vol geluid. Precies wat ik moest hebben tijdens het thuiswerken.

 8. Ik heb zojuist de Logitech H800 besteld, nadat ik zelf heb gehoord hoe helder en dichtbij de collega aan de andere kant klonk. Toegegeven; deze koptelefoon werkt niet alleen via bluetooth, maar ook via een andere techniek (dect of 2.8 ghz denk ik) in samenwerking met een usb stick. Ik denk echter dat hij via bluetooth ook prima zal presteren. Morgen weet ik het.

 9. “Bluetooth klinkt dus ALTIJD slecht. Dat ligt aan Bluetooth.”

  Sorry maar dat slaat echt nergens op. Ik heb zelf een Jabra Evolve 65 met bluetooth, kllinkt perfect (zowel op laptop als mijn mobiele telefoon). Dit is weliswaar een zakelijk product van 100 EUR + en een “echte” koptelefoon maar evengoed via bluetooth.

  1. De meeste mensen geloven het inderdaad niet. Maar ik heb tientallen, misschien wel 100 tests gedaan in de afgelopen jaren. En research gedaan. Ik heb veel testjes hier inmiddels ook bijgezet.

   1. super om al die tests te zien.

    heb je wel eens een jbl tune 115bt getest? Ik heb die eens in een opwelling uit een aanbiedingsbak gegraaid, leuk voor op vakantie.. het geluid is bij muziek ‘best aardig’. Maar tot m’n grote verbazing blijkt de microfoon van dat ding voor 4 tientjes bij calls gewoon echt kraakhelder geluid op te leveren, vergelijkbaar als m’n jabra 3,5mm set met een spriet voor m’n neus.

  2. Testen is ingewikkeld. Op een gemiddelde Android pakt hij bijvoorbeeld gewoon de microfoons van je telefoon. Je moet dan een app installeren om de microfoon te kunnen kiezen.

   1. Ja, geloof ik graag. Maar dat neemt niet weg dat ik zeker weet dat een goede kwaliteit bluetooth echt wel mogelijk is. Ik loop in gesprekken met met headset op rond in mijn huis, met telefoon en/of laptop in een andere kamer. prima kwaliteit.

Geef een reactie