Met een trigger cable kan je van USB-C naar 12V

trigger cable van USB-C naar 12V adapter kabel

– Update: 21 maart 2024 –

Ik heb een Nespresso-apparaat op 12 Volt. Superding, voor vakantie en tuinhuis (zie onderaan). Kon je die maar op een powerbank gebruiken… Maar dat kan dus! Met deze zogeheten trigger cable. Op USB-C powerbanks zit namelijk ook 9V, 12V, 15V en soms zelfs ook 20V.

Met dit kabeltje van drie euro maak je van die powerbank dan eigenlijk een ouderwetse 12V loodaccu. Het kabeltje is er in vier varianten: 9V, 12V, 15V of 20V. Dat Voltage moet dan wel op je powerbank zitten. Dat staat wel ergens in de specs. Ik zou een powerbank met USB-C en met minstens 18W PD doen, dan zit er ook altijd wel 12V op. Zie ook deze blog over allerlei powerbanks. Niet alle powerbanks kunnen 12V PD (Power Delivery), maar deze hieronder wel:

Powerbanks met USB-C en PD op AliExpress

 1. Baseus 65W 30Ah
 2. Usams 65W 30Ah
 3. Heel klein kan ook: Baseus mini-powerbank 6Ah 20W
 4. Essager Power Bank 20Ah en 18W 

Powerbanks met USB-C en PD op BOL.com

Check of de output ook 12V kan, maar deze zouden dat moeten kunnen:

 1. iMoshion 28Ah en 18W USB-C
 2. Mojogear 20Ah 18W
 3. 20Ah Belkin  met 30W

Trigger cable: 12V adapter

Het heet voluit een Trigger Cable Adapter van USB-C naar 5.5 x 2.5mm DC 9V 12V 15V 20V PD Converter. Het maakt je powerbank dan geschikt voor van alles: laptops, LCD monitors, tv’s, radio’s enzovoorts. En dus ook voor mijn 12V Nespresso-apparaat. Inmiddels getest en glorieus werkend. In de USB-C stekker zit de chip voor het Voltage. Aan de andere kant de universele 12V plug:

trigger cable van USB-C naar 12V adapter kabeltrigger cable van USB-C naar 12V adapter kabel

Voor die 12V-stekker van 5,5 x 2,5 mm zijn er ook allerlei adapters naar andere DC-stekkertjes:

DC plug adapter set

Ik heb er een sigaret-plug opgezet, oftewel een car socket. Dat vind ik het handigst, want dat zit dus ook op dat Nespresso-apparaat:

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Booster cable: van 5V USB naar 12V of 9V

Er zijn ook nog Booster cables van een paar euro waarmee je van elke gewone USB powerbank van 5V ook 9V of 12V kan maken. Maar dat is meestal maar 5W, of soms 10W, dus USB-C kan veel krachtiger zijn, met meer vermogen. In dit setje hieronder zitten ook allerlei verloop-stekkertjes:

booster cable van 5v usb naar 12v 9v

Nespresso 12V via trigger cable op powerbank

Ik heb nu dus dit Nespresso apparaat op 12V/ 24V. Mooi ding hoor. Ik doe er heet water in, dan werkt hij meteen en is hij heel zuinig met stroom. Met koud water kan ook, maar dat kost twintig keer zoveel stroom. Dus je powerbank is dan meteen op. En dat duurt ook veel langer – daar ben ik te ongeduldig voor ;)

nespresso 12v

Er zit dus een pomp in voor de benodigde 10-15 bar voor de perfecte espresso met crema-laag. Doet qua smaak niet onder voor de duurste espressomachine. De druk werkt net zoals die powerbanks waar je je banden mee kan oppompen. Zie ook de blog over espresso zonder stroom voor vakantie.

Zo’n Nespresso machine op 12V staat ook op BOL.com.

Op Amazon.nl staat een nog betere, met een hogere druk van 20 bar. Hij is met één hand te bedienen. Er zit ook al een batterij in, goed voor twintig kopjes – als je heet water gebruikt dan. De batterij is oplaadbaar via USB-C 15W (5V 3A). Dus bij deze heb je die hele trigger cable ook niet eens meer nodig!

Nespresso auto 12V 24V

Dit artikel is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik gebruik zo’n kabel voor mijn T12 soldeerbout (20v variant).
  Erg handig om wat te solderen waar geen stopcontact in de buurt is.
  Ik heb toen ook meteen de 9 en 12 volt variant besteld.
  En ik heb er ook nog waar een voltage booster in zit met een schakelaatje om 9 of 12v te kiezen en een led display.
  Die kunnen ook gebruikt worden met powerbanks die alleen 5V leveren.
  Al is de hoeveelheid stroom dat die kunnen leveren beperkt, maar genoeg voor wat meet apparaatjes van mij.

Geef een reactie