Facetime of Skype: audio en video interviews opnemen

– Update: 6 april 2020 –

Een FaceTime of Skype interview kun je ook opnemen, met beeld en geluid. FaceTime is voor opnemen niet geschikt, is mijn conclusie na uitgebreid testen, zie verderop. Een Skype gesprek opnemen voor interviews gaat prima. Nog een mogelijkheid is WhatsApp. En dan bedoel ik niet WhatsApp bellen of beeldbellen, maar de mogelijkheid om teksten als audio in te spreken en naar elkaar te sturen. Dat geeft ook de beste geluidskwaliteit. Update: ZOOM is mogelijk nog veel beter.
Dit artikel wordt nog bijgewerkt, maar ik zet het alvast online, ondanks alle fouten.

Voorbereiding vooraf:

 • Snel en goed internet is belangrijk, zowel bij jou als je gast. Zie hier hoe je dat kan testen.
 • Gebruik allebei de nieuweste versie van Skype.
 • Het liefst allebei met een goede microfoon (altijd bedraad, NOOIT Bluetooth). Test of het goed klinkt. Als het niet anders kan doe je gewoon de microfoons in de laptop of telefoon. Vaak is dat al prima.
 • Check het beeld en maak het beste shot, zonder tegenlicht, met een goede achtergrond, veel en goed licht, een mooi kader. Let op de gulden snede. Oftewel, zet het hoofd niet zo maar in het midden, en niet te laag.
 • Vraag je gast om exact naar de camera te kijken, dat komt heel nauw, als je wil dat hij “in de camera” spreekt. Op een Mac is dat het groene lampje. Op een iPhone is dat helemaal aan de zijkant, check of je gast weet welke zijkant.

Skype gesprekken opnemen

Start dan je Skype-gesprek. En dan:

 1. Klik op Meer opties desktop more menu options.Klik op Opname starten.
  Op mobiel: Tik op Skype call recording Start opname.
 2. Opslaan: Klik op Meer opties desktop more menu options.
  Op mobiel: Tik en houd vast op Oproepopname.
 3. Opslaan als MP4: Selecteer Opslaan inDownloads”
  Op mobiel
  : Selecteer Opslaan (in Camera-Album).

Zie ook deze handleiding.

Whatsapp audio interview voor podcast

En WhatsApp audio kan natuurlijk ook! Dus niet een live gesprek, maar telkens iets inspreken en dat naar elkaar sturen. De audio files zijn dan perfect, want die komen direct vanaf de computer. Je hebt dan totaal geen last van de internetverbinding, en je hebt de maximale kwaliteit die je met jouw apparatuur kan bereiken. Met een klik te downloaden (klik op het bestand op de dropdown).

Stuur ter voorbereiding jouw vragenlijst op. Het vraagt wel iets van je gast, want dit is een nieuwe manier, en je mist de directe interactie. Maar het is leuk en handig, en de geluidskwaliteit is supergoed, als jouw gast een goede microfoon gebruikt.

Dit werkt ook perfect op WhatsApp Desktop. Klik op de dropdown op het groene vlak om te downloaden.

Whatsapp bellen kan niet vanaf desktop (alleen tekstberichten. Vanaf een telefoon kan het wel met beeld en geluid).

Hoe kan je de microfoon testen?

Neem iets op (op de Mac met Quicktime > Archief > Nieuwe Audio opname) of spreek iets in op WhatsApp, en bewaar dat. Speel het daarna af. Vergelijk dat met een opname van andere headsets.

Klik op de dropdown naast rode knop in Quicktime om de microfoon kiezen, voordat je de opname start. Daar kun je de interne microfoon van je laptop kiezen, of de externe microfoon van je oordopjes. Via de geluidsvoorkeuren kan dat ook. Op Windows gaat dat ook via de geluidsvoorkeuren.

FaceTime: afgekeurd

De handleiding hieronder is afgekeurd want de audio wordt opgenomen door de microfoon die het geluid van de speakers opneemt. Dat is dus totaal waardeloos.

Start Quicktime. Daar kies je Archief > Nieuwe schermopname (of Nieuwe audio opname).

Klik naast het rode knopje, op de dropdown, om de microfoon te kiezen (bij voorkeur de externe). Eventueel check je in Geluidsvoorkeuren je microfoon, je speakers en de volumes. Neem NIET het geluid op van je speakers. Jij gebruikt bij voorkeur een koptelefoon of goede bedrade oordopjes. Check bij je gast ook de geluidsvoorkeuren van de microfoon en vraag of hij het geluid van de speakers zo zacht mogelijk kan zetten (of doe bij hem ook oordopjes). Kijk eventueel even mee op zijn computer naar deze voorkeuren, via  Berichten > Contactpersoon > Details > icoon Schermdelen. (En als je dan toch bezig bent, kunt je dat overigens ook opnemen in Quicktime).

Als dit allemaal gelukt is kun je beginnen met het interview:

 1. Via schermdelen, of bel je gast met FaceTime (Audio of Video, via de icoontjes op de “i” naast de naam).
  (Bellen kan ook via Berichten > Contactpersoon > Details > icoon klikken).
 2. Start de opname met de rode opnameknop in Quicktime.
  (Het beste is om FaceTime full-screen te zetten. Je kan ook een gedeelte opnemen, als je een vakje trekt)
 3. Stop de opname met de knop rechtsboven, in de menubalk. In Quicktime kies je Bewaar. Editen kan op allerlei manieren, in Quicktime, iMovie, Adobe etc.

 

Geef een reactie