Teclast P10HD review: is dit Android tablet net zo goed als een iPad?

ipad goedkoop tablet Android

– Update: 15 oktober 2021 –

De Teclast P10HD is een 10 inch tablet, met Android 9.0, voor iets meer dan 100,- euro. Is zo’n goedkoop tablet net zo goed als een dure iPad van Apple? Hier mijn review. UPDATE: inmiddels is er ook de Teclast P20HD (125,-), nieuwer en beter. Of, nog beter en sneller: de Teclast M40 (zie ook de review daarvan).

Ik kocht ‘m hier op AliExpress. Uit Spanje. Dat kan je aanvInken bij de bestelling. Dat kost dan een tientje extra, maar dan heb je ‘m ook snel in huis, in 4 a 5 dagen. En dan heb je ook geen gedoe met import-kosten. (Op Amazon Duitsland kan ook: dat is deze hier, voor 150,- euro)

Op dit moment is dit het beste goedkope tablet. Er is eigenlijk geen serieuze concurrent, zo te zien, na diepgravend onderzoek, voor die prijs. Teclast is een groot en bekend Chinees merk. Ook de laptops van het merk komen vaak goed uit tests.

Ik heb een stuk of vier Apple iPads gehad. Mooi hoor, maar ECHT werken kan ik er nog steeds niet op – zie deze blog. Een citaatje:

Stel: je bent GEEN ontwerper, programmeur, muzikant, product designer, game developer of video editor, kortom je hoeft niet te Photoshoppen, te Indesignen, audio op te nemen, 3D te tekenen, code te schrijven of video te monteren: dan kan je ALLES op een iPad!

Al mijn werk moet dus op een laptop, of op een grote dikke iMac. Dan kan je dus net zo goed een goedkope tablet nemen – in plaats van een dure iPad. Want:

Wat moet een tablet dan allemaal WEL kunnen?

 • Film / TV kijken en boeken / kranten lezen: gaat prima op dit HD scherm
 • Internetten: 802.11ac WiFi met 2.4G en 5G
 • De Octa Core processor met 3GB RAM is daar snel genoeg voor
 • Bluetooth 5.0 (o.a. voor je draadloze speaker en je koptelefoon)
 • 4G SIM-sleuf (met NL frequenties voor o.a. T-Mobile en KPN)
 • 10 inch: het normale iPad formaat
 • 3,5 mm minijack, en USB-C opladen / USB-C Audio voor HiFi muziek
 • Android 9 zonder “bloatware” of vreemde apps, en met de echte Play Store, en met OTA updates!
 • Met SD-sleuf (en er zit ook al 32GB ROM in)
 • Met twee redelijke camera’s, voor en achter
 • En een behoorlijke batterij (deze is 6000 mAh, goed voor een uurtje of 6)
 • Europese GPS (getest en werkend)

Nou, dat zit er dus allemaal op! Geen enkel probleem tegenwoordig. Voor dik 100 euro heb je alles. Android 9 is gewoon hartstikke goed. Op veel punten beter dan Apple IOS. De newsfeed als je naar rechts veegt bijvoorbeeld: die is echt goed en zou ik niet meer willen missen. Ik verbaas me over de finesses en de perfectie van de ontelbare kleine details in Android.

Veeg vanaf onder voor de apps. Veeg vanaf boven voor het Control Center en de notificaties. Tap het vierkantje voor de Multi App Switcher – of hoe dat ook heet. Er is gewoon een Home knop. Links daarvan de Terug-knop (die is geniaal, en mis ik nu al op IOS). Langklik icoontjes om ze te verplaatsen. Vraag alles aan de Assistent (langklik op Home): “Hoe maak ik een screenshot?“. Heerlijk en goed allemaal. Verbazend: ik zit nooit op Android, en ik vind meteen mijn weg.

Het is net als die Android telefoon laatst, zie mijn review van de Xiaomi Redmi Note 7. Een top-telefoon voor 160 euro. Android is echt volwassen geworden (vroeger was het een slappe poging om IOS na te doen). En de hardware is ook gewoon allemaal okee.

Apps in de Play Store

De Play Store doet het ook prima. Spotify, AliExpress, Nu.nl, Dropbox, Whatsapp, Buienradar, Bankieren, NPO, Netflix, Word, Skype, Outlook, Onedrive, Teams, Office Lens, Excel, NOS, PostNL, het Weer, de Volkskrant, bol.com, Kobo, dat soort dingen. Het werkt allemaal precies zoals je gewend bent.

De apps van Google stonden er uiteraard meteen al op: Google Maps, Youtube, Gmail, Drive, Foto’s, Agenda. Onder andere.

En USB-C! Het kabeltje zit er ook bij. De 10W oplader was Amerikaans, dus helaas niet EU. Heel suf, minpuntje. Maar dat maakt mij niet uit, want met het snoertje kan je hem met elke USB oplader opladen. (TIP: geef bij de bestelling “EU charger please” aan – moet toch lukken. Of koop er voor 50 cent zo’n converter bij). Een ander minpuntje is dat geen enkele andere kabel werkt. Alleen de meegeleverde kabel. Vreemd.

Teclast P10 HD: beeld en geluid

Okee, het is dus eigenlijk een entertainment systeem. Spelletjes spelen kan ook, maar ECHT heavy gamen moet uiteraard op consoles. Dat is logisch, dat kan nooit voor die 100 euro. De speakertjes zijn redelijk. Als je goed geluid wil doe je het via een Bluetooth speaker: kan goedkoop voor een tientje of doe meteen topkwaliteit Harman Kardon voor 160,-. De hoofdtelefoon-uitgang is handig, maar een Hifi-freak als ik doet toch alle audio via een Sonata DAC van twee tientjes. De audio klinkt dan veel beter, super-perfect zelfs.

Het IPS-HD-scherm is goed, scherp en helder. De aanraking en bediening gaat precies zoals je gewend bent van iPads. 2.5D betekent Haptic Touch, oftewel bij “iets-langer-klik”, in plaats van “iets-harder-klik”. Net als op de nieuwste iPhones. Dat hele 3D Touch (iets-harder-klik) is alweer passé. Daar is zelfs Apple alweer van afgestapt.

Het is misschien niet bloedje-snel, niet super snappy, niet 400dpi, niet 120Hz en de inkijkhoek is ietsje minder – voor kritische zeikerds als ik – maar dat hoeft ook allemaal niet per se. Het is snel en mooi genoeg voor normaal gebruik. De video-kwaliteit is goed. Prima voor TV, Netflix, Youtube, filmpjes en foto’s kijken, internetten, emailen, de krant lezen: gaat allemaal goed. Als je mat glas wil, plak je er gewoon zo’n matte film opEen glasplaatje kan ook, dat is deze “tempered glass protector” voor 5 euro.

Lezen op zo’n tablet

In de KOBO app van BOL.com staan mijn gekochte boeken meteen klaar, als ik inlog. Ik vind dit veel beter lezen dan die tegenvallende ereaders, die ook nog eens veel duurder zijn. En waar je UBERHAUPT niet eens kranten of magazines op kan openen.  Instellingen > Weergave > Nachtverlichting kan aan, voor minder blauw licht in de avond. De gehele Volkskrant lezen – in de originele opmaak, met de app – gaat verbazend goed, snel en vloeiend. Veel beter dan op mijn MacBook van 2000 euro. Dat ligt dan niet aan de MacBook hoor, maar aan de techniek van de Volkskrant app.

Wat wel flauw is, is de “bezel”: in de reclame-foto’s lijkt het net of er een hele kleine bezel is. Een heel klein zwart randje rondom. Dat is in werkelijkheid helemaal niet zo. Het is gewoon een dikke zwarte rand. Oplichterij! Maar wat maakt het eigenlijk uit…

Zie de plaatjes hieronder.

(dit is overigens erger bij andere tablets, waar het lijkt of er HELEMAAL geen rand is: edge-to-edge! Mooi! MOOOII!!! Maar in werkelijkheid zit er gewoon een dikke vette zwarte rand omheen)

Je kan ‘m goed vasthouden, het is een fijn formaat en hij is redelijk licht: 530 gram, dat is half zo zwaar als de allerlichtste laptops, ietsje zwaarder dan een iPad. Geen plastic, maar glas + metaal. Je kan er een goedkoop hoesje bij bestellen (lelijk ding trouwens), een beschermend glasplaatje (want het glas krast makkelijk) en een toetsenbord + standaard (zo te zien uitstekend). Maar die hoef ik allemaal niet.

Mailen en internetten gaat natuurlijk prima met dit ding. Ik zet in de Instellingen wat grotere letters aan, net als op mijn iPhone. Als je inlogt op je Gmail account is alles meteen al ingesteld. Find-my-device zit er ook al op, en een back up via de Google Cloud ook. Google Photos staat ook meteen al aan. Allerlei automatische syncs. Het leven is makkelijk geworden. Beveiliging is ook allemaal in orde, zolang je geen Julian Assange heet.

Zelfs updaten werkt! Ik kreeg een melding voor een OTA update, en dat ging goed.

De camera’s zijn ook goed. Natuurlijk niet zo goed als de nieuwste iPhones en Samsungs van 1400 Euro. Duh! Da’s logisch.

SD, 4G, USB-C: probeer dat maar eens op een iPad

Ja, er kan dus een SD kaart in! Dat is ideaal. Eenvoudig filmpjes en muziek afspelen –of bestanden openen – vanaf die SD. Kan niet eens op een iPad. Met elke computer kan je bestanden op zo’n SD zetten. Zelfs met een Mac, eventueel met een Hub. Een goede video player App voor Android is VLC of MX Player. Een SD kaart met adapter is bijvoorbeeld deze Samsung 256GB (35,-) in de officiële Samsung Store op AliExpress. Of deze populaire Lexar 512GB (69,-) op AliExpress.

Als je off line films wil kijken kan je ook nog Netflix of Videoland of dat soort apps gebruiken. Daar zit altijd wel een knop op waarmee je de film off line kan opslaan.

4G zit er ook op, dus je kan er ook gewoon mee bellen, met je SIM-kaart. Met een goedkoop data-abonnement heb je overal internet, zelfs waar geen wifi is. Kan ook wel met een dure iPad, maar die is met SIM-sleuf meteen 100 euro duurder. Voor die “kleine meerprijs” heb je hier het hele ding.

Teclast P10HD review bezel
Mooi, maar die bezel klopt helemaal niet. Flauw hoor.
Teclast P10HD review specs
Teclast P10HD review specs. Ook op dit plaatje klopt de bezel niet.
ipad goedkoop tablet Android
Die bezels in werkelijkheid. Kan ik mee leven.
Teclast P10HD review tablet android ipad goedkoop
De verpakking is niet bepaald Niveau Apple.
Teclast P10 HD review
Er zat een VS oplader bij…  Dus zet bij je bestelling “EU charger please”.  Of koop een verloopje van 50 cent. Opladen kan ook met elke USB-lader, maar niet met andere snoeren.
Teclast P10 HD review
Het snoertje is USB-C naar USB, dus je kan ‘m met elke gewone USB-oplader opladen. MAAR alleen met de meegeleverde kabel. Geen enkele andere kabel doet het…

Teclast P10 HD review: Conclusie

Alles is gewoon prima aan deze Teclast P10 HD tablet. Het scherm, de bediening, Android 9, de Octa Core chip en de batterij. De nieuwste iPads zijn beter – uiteraard. Maar dit is tien keer goedkoper. En hij kan dingen die een iPad niet eens kan. Voor die prijs is dit ongelofelijk goed, en gewoon bruikbaar. UPDATE: inmiddels is er ook de nieuwe, betere en snellere Teclast M40 (150,-). Zie de review daarvan.

Een pen of stylus om mee te tekenen

Een pen of stylus is er ook, zoals deze hier voor 20 euro. Een soort Apple Stylus, waarmee je op tablets – en iPads – zou kunnen tekenen en schilderen. Maar dan echt! Superleuk. Wordt een volgende blog. UPDATE: die pen doet het niet op dit tablet. Maar misschien deze wel: die is voor dit tablet bedoeld. Heeft iemand die al? En anders misschien deze supergoedkope universele van 3 euro of anders deze van 4 euro. Die zijn niet drukgevoelig, maar dat zijn andere pennen ook niet op dit tablet.

Dit tablet is (net als gewone iPads) niet heel geschikt om mee te tekenen. Dan kan alleen op een iPad Pro, met de Apple Pencil tweede generatie. De Adonit Pixel pen werkt wel op dit tablet, maar is niet drukgevoelig (op een iPad wel). Dus dan kan je net zo goed de allergoedkoopste pen nemen. Ook leuk! Tekenen kan wel een beetje, bijvoorbeeld met het gratis Adobe Sketch. Alleen niet drukgevoelig, en ook niet heel “responsive”.

UPDATE: Bij de ACTION kocht ik voor 1 euro deze 3 pennetjes. Met de ene kant kan je gewoon schrijven, dat is een balpen. En de andere kant is zacht, en die werkt op alle schermen, dus ook op dit tablet, en op iPhone, Android, iPad, alles! Je kan er zelfs prima mee tekenen. Hij is alleen niet drukgevoelig, maar dat zijn die dure vaak ook niet. Als je er een beetje bedreven in raakt kun je snel wisselen van dikte, dus zo belangrijk is die drukgevoeligheid nou ook weer niet.

Ik ga deze blog nog updaten. Dus kom nog ’s terug!

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik ook weer wat nieuwe dingen kopen om reviews over te schrijven. Dank u!

Opmerkingen / updates

De stand by loopt snel leeg, zeker vergeleken met een iPad. Ik doe ik hem na gebruik daarom UIT, en niet op stand by. Ik vind de batterij verder redelijk, dik zes uur. Het batterijbeheer kun je op allerlei manieren instellen.

En het kabeltje voor het opladen is de enige kabel die werkt. Alle andere normale USB-C kabels werken niet op dit tablet. Vreemd… het kabeltje moet je dus niet kwijtraken.

Het glas is niet keihard, ik zie er nu al krasjes op. Je kan dat extra glasplaatje er misschien toch beter bijbestellen. Als je mat glas wil, plak je er gewoon zo’n matte film op.

47 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aartjan, naar aanleiding van deze blog heb ik de Teclast M40 pro, octacore, 128 GB opslag, 8Gb RAM. Supersnel dingetje, prijs/kwaliteit super. € 180,00 inclusief inklaringskosten. Bedankt voor je blog

 2. Heb deze tablet in januari 2020 gekocht en heb frequent Android crashes & reboots. Dacht dat een OTA update het wel zou oplossen maar de tablet krijgt helemaal geen updates en de laatste security fix is van 5 augustus 2019.
  Via .allianz-assistance.com een claim ingediend, tablet teruggestuurd naar de repair in Frankrijk maar deze 3 weken later niet gerepareerd terug gekregen.
  Een tweede claim kan ik zelfs niet indienen want krijg een “Claim rejected because the maximum number of accepted claims has been reached. ” terug.
  Afblijven.
  Onstabiele firmware op minstens 2 toestellen en geen security updates.
  Mijn vorige teclast tablet model was stabieler.

 3. Heb er meteen een besteld via aliexpress, uit Spanje was ie er binnen een week. Was er erg blij mee. Tot na een week een barst in het scherm zat, ondanks hoes en screen protector.
  Ik dacht aan dikke pech, zoon heeft hem laten vallen ofzo. Verzekering vergoedde de schade, nieuwe besteld. Vandaag ontvangen en wat blijkt? Scherm gebarsten… Vers uit de verpakking al kapot. Echt jammer iedereen in gezin was er blij mee, maar zo zwak gebouwd… Kan hem niet aanraden. Ga nu claimen bij teclast, kijken hoe ze daar mee omgaan.
  Niet doen deze.

 4. 1. Buiten is het vaak moeilijk lezen op vele schermen. Hoe doet de Teclast P10HD het?

  2. Had laatst een Lenovo M10 met android 9 (Pie) die ontvangen youtube filmpjes op Telegram niet wilde openen met melding Unauthorized overlay en bij gewone ontvangen filmpjes op whatsapp meldde ‘kan de video niet afspelen’. Komt je dit bekend voor? Hoort dat bij Android 9 en kan deze Teclast daar ook last van hebben? Die Lenovo is inmiddels terug.

  Alvast bedankt!

  1. 1. De iPad is hierin het beste, en een ereader is hierin oneindig veel beter.
   2. Geen idee, ben ik nog nooit tegengekomen. Iemand?

   1. Mijn oude tablet Samsung tab4 (10,1 inch) is ter ziele. Buiten was het zicht heel behoorlijk. Vandaar mijn vraag over deze Teclast. Wat denk je (of iemand anders)?
    En die foutmeldingen zijn niet te vinden op het net, kan natuurlijk aan mij liggen :-(

 5. Hoi Aartjan, ik wil allereerst even laten weten dat is erg blij ben met je blog!!
  Ga zo door..
  Heb er al een aantal dingen aan overgehouden waar ik erg blij mee ben.
  Het laatste artikel wat ik heb aangeschaft is dit tablet, de Teclast.
  Weer een toppertje hoor, geweldig!
  Nu wil ik heel graag erop gaan tekenen en aan het eind van je artikel hier schrijf je over goedkope pennetjes, een soort Apple Stylus pen en dan een link op AliExpress.
  Ik weet je schrijft dat het een volgend blog wordt, maar ongeduldig als ik ben wil ik hem nu al bestellen hahaha, is deze pen van Ali geschikt voor deze Teclast tablet?

  1. Nee, die pen doet het alleen op de nieuwste iPads lijkt het, ik ben het nog aan het testen. Vooral drukgevoeligheid vind ik belangrijk. En dat zit er eigenlijk nooit op. Als dat er niet op zit dan kan je ook de allergoedkoopste pennetjes nemen, van een euro. Gaat perfect, alleen dus niet drukgevoelig. Ik ga het hier ook nog updaten.

   1. De tablet is bij de instellingen makkelijk lichter te maken, alleen krijg ik het niet voor elkaar dat hij dat automatisch doet. Dus nu de hele tijd handmatig wisselen tussen buiten (scherm vol aan) naar binnen (gedimd). Is wel een heel gedoe. Weet Aart-Jan de oplossing?

 6. Als je alle eigenschappen naast elkaar zal vergelijken dan zal je met voorsprong kunnen stellen dat een ipad stukken beter is dan een android type. Zoals steeds betaal je meer voor «  kwaliteit » is dit niet in alles zo. Apple fan forever

 7. Wat een ontzettend goed blog weer, aartjan, zeker ook met alle links erin. Meteen zin om ‘m te bestellen.

  Hoe makkelijk of moeilijk is het om er films op te zetten? Is het een kwestie van hup de mac in en bestandje slepen? En gaat de batterij een film lang mee?

    1. Ja, zonder SD kan, bijv via apps als Dropbox / OneDrive / Google Drive.
     Maar ik zou het niet doen want er is op de ROM weinig ruimte vrij en die ruimte is nodig voor de apps en het system.

  1. Een hele makkelijke manier om bestanden over te hevelen (v.v.) is Telegram (soort WhatsApp). Daar kan je bestanden tot 1,5 Gb mee up/downloaden. Telegram is er voor elk platform en synct automatisch.

 8. Ziet er goed uit hoor. Ook mooi dat er een simkaart in kan. Maakt ‘m voor tal van extra’s bruikbaar. En echt goedkoop! Ook bij Amazon te koop trouwens, bij A-Spanje lijkt-ie het goedkoopst: https://www.amazon.es/dp/B07Z7LKGPD

  Ik heb zelf al een jaar of wat een Huawei MediaPad M5 Lite 10. Met dezelfde resolutie als deze Teclast. Bij video’s en als ereader komt het scherm toch wel wat tekort vind ik. Het scherm van de iPad van mijn vriendin is beslist scherper (en het apparaat gebruiksvriendelijker).

  Verder is deze Teclast met z’n 535 gram vrij zwaar. Mijn Huawei is 475 g. En een iPad 483 g.

  Tip: gebruik je een tablet ook als ereader, doe er dan een matte screenprotector overheen. Dat maakt lezen echt prettiger. Eigenlijk vind ik het scherm überhaupt erdoor verbeterd. Voor mijn Huawei heb ik deze: amazon.de/BROTECT-Schutzfolie-Matt-Huawei-MediaPad/dp/B07HV1TLZS

  1. Dit lees ik op Amazon in de specificaties:
   Camera
   ✤ Camera aan de voorkant: 200W
   ✤ Achteruitrijcamera: 500W

   Vet!!

   Aartjan, dat je daarover niet repte!!

 9. “Android is echt volwassen geworden.”
  Het is toch de uitspraak van iemand die te lang vastzat in het iOS-universum. Android is al heel lang veel fijner, completer en gebruiksvriendelijker dan iOS. Echt. Al helemaal als je het gebruikt in een apparaat met top-specificaties, zoals bijv. een OnePlus.

  En geloof me: ik ben apple-fan. Maar niet van hun smartphones.

  Verder: weer een heerlijk stukje. Dank. Keep up the good work!!

  1. Hier ga ik toch ff op reageren, zelf heb ik meerdere ipads gehad zoals ipad 3 de air 2 en pro 12.9 deze laatste 2e gen was echt wel de beste ooit. Ben nu overgestapt naar de Samsung tabs s6 ondanks alles een hele fijne tablet maar ondanks alles was mijn pro beter zeker qua performance. Android is voor mij qua mobiel fijner dan iOS maar op tablet gebeuren moet android tablet nog een hoop leren want blijft in alle vlakken behoorlijk achter, en daarmee bedoel ik games die niet lekker lopen en toe niet logische fouten in de software, ook de batterij die 15 uur mee zou moeten gaan is totaal niet waar ook iOS kan hier niet aan als ik deze VERGELIJK. De tab s6 is leuk maar tov een ipad pro minimaal 1e gen niet te vergelijken, laat staan de chinese troep waarmee u vergelijkt.

Geef een reactie