FAKE MUSIC op Spotify

– Update: 20 maart 2024 –

Ik luister al de hele dag naar FAKE MUSIC! Een nieuw fenomeen. Heerlijk. Lekker rustgevend. De artiesten bestaan niet. Het zijn enorme hits op Spotify, de beste fake artiesten zijn vaak al 25 miljoen keer beluisterd. Ik heb een openbare playlist gemaakt met 50 van deze fake artiesten. Toplijstje!

Hier kun je die FAKE MUSIC beluisteren:

Fake music? Ja. Af en toe zie je vage artiesten waar niemand ooit van gehoord heeft. Sterker nog: als je ze gaat Googlen dan vind je NIETS over die artiest. Hoe is het mogelijk! Heb je zojuist een totaal nieuw onbekend talent ontdekt! Of…?

fake music fake music fake music fake music fake music fake music

Spotify heeft waarschijnlijk een paar producers muziek in opdracht laten maken, dan hoeven ze geen copyrights te te betalen. Ze verzinnen er een aantal artiestennnamen bij zoals Benny Bernstein, Jeff Bright Jr, They dream by day, Mbo Mentho, Giuseppe Galvetti, Hiroshi Yamazaki, Józef Gatysik en Hermann. Leuk toch?

Of een muzikant levert onder een pseudoniem tracks aan, met een special afkoopdeal. Bijvoorbeeld voor een kwart van de normale royalties, in ruil voor het plaatsen in populaire afspeellijsten zoals Peaceful Piano, Piano In The Background, Deep Focus, Sleep, Ambient Chill  en Music For Concentration. In stock-muziek is het heel gebruikelijk om rechten af te kopen. Dus zo raar of schandalig is dit helemaal niet.

Onder andere de Zweedse muzikant en producer Johan Röhr is er schat-hemetje-rijk mee geworden.

Misschien kreeg Spotify het ook wel gewoon aangeboden: “Hier, wat restnummers van mij, professioneel geproduceerd. Onder mijn eigen naam niet interessant. Eenmalig een vet bedrag graag, want ik heb NU geld nodig. Ik hoef geen copyrights. Verzin er maar een leuke artiestennnaam bij!”. Niet tegen dovemansoren gezegd.

De 50 artiesten uit dit lijstje zijn in mijn oren hooguit twee producers. Elke gemiddelde pianist zou op die manier zo ook 50 artiesten kunnen creëren. Het is vrijwel allemaal piano-relax of ambient. Alleen Clay Edwards niet, daar zitten zelfs vocals bij, maar dat is denk ik een vergissing:

Ik vermoed dat er ook al een ECHTE Clay Edwards was, per ongeluk… foutje

Spotify is al zo spotgoedkoop dat ze wel dit soort slimme dingen moeten verzinnen, anders gaan ze failliet. Ik vind het alleen maar toe te juichen. Het is eigenlijk gewoon Private Label muziek, oftewel Huismerk Muziek: Euroshopper Muziek.

UPDATE: Ik heb nu ook de “artiest” Campsite Dream toegevoegd: een anoniem collectief van Sony dat zich ten doel stelt om aan alle muzikale voorwaarden te voldoen om zoveel mogelijk streams te halen: kort nummer, rustig ritme, een kort rustig intro, al vroeg een catchy en simpel refreintje met een easy dance beat, veel gefilter erin, de juiste bass drums en sounds van dit moment, samples of referenties aan grote 90s-dance hits, eenvoudige korte lyrics.

Dus Sony maakt ook zijn eigen Euroshopper inmiddels!

En dan AI-muziek: dat is voor Spotify al helemaal gratis. Computer generated music. Artificial Intelligence kan zeker leuke muziek maken, luister maar naar Daddy’s Car, gecomponeerd door een computer:

Er zijn ook al apps op je iPhone die muziek kunnen componeren, zoals YouCompose. Nota bene door een Nederlander ontwikkeld! Je stelt wat parameters in, geeft een paar random noten op, en de computer doet de rest. Die maakt er desgewest een complete symfonie in 4 delen van, met instrumenten naar keuze. Wat jij wil!

En waar staat deze muziek eigenlijk op Spotify? Die willen we ook horen! Hieronder twee voorbeelden op Soundcloud.

 

https://soundcloud.com/audiogus/youcompose-test-at-vancouver

Zie ook het artikel over Spotify Family, het artikel over Spotify DJ tips, over de songteksten in Spotify en over de vergelijking met Apple Music.

Of zoek je gewoon betere oordopjes?

Geef een reactie