KZ ZS5 / ZS6 / ZS7 / ZS10 review: overweldigend

KZ-ZS10 review

– Update: 1 juni 2019 –

Voor rond de 30,- (en soms maar 20,-) is er de KZ ZS5 of, ietsje duurder, de aluminium KZ ZS6 of de upgrade daarvan: de KZ ZS7 (35,-). Ze zijn overweldigend goed, en absurd goedkoop voor de geboden kwaliteit. De nieuwste KZ ZS10 is zelfs nog weer beter. De KZ ZS5 verslaat de meeste andere goedkope Chi-Fi-oordopjes van het in ear IEM-type al met gemak. Hij is zo verschrikkelijk goed, met zijn ultra-geavanceerde 8-speaker-driver-systeem, dat je er aan moet wennen. Ik vind bijvoorbeeld de veel goedkopere Rock Zircon ook nog steeds best wel goed: die is dan misschien wat minder helder en gedetailleerd, maar ook wat vriendelijker, warmer en analoger. De KZ ZS5 is juist overweldigend gedetailleerd, helder, analytisch en precies. Ongelofelijk. Alle details hoor je. Hoor je bijvoorbeeld een basgitaar, dan hoor je meteen wat voor merk, of de snaren nieuw zijn en zelfs welke versterker of microfoon. Okee, beetje overdreven – maar dat bedoel ik met overweldigend. Om even een schokkende vergelijking te geven: ze klinken nog beter dan een Bose Quietcomfort van 350 €.

Maar er moet wel een beetje EQ (equaliser) aan: -1,2 Db op 2K, 4K en 8K. Iets hoog eruit dus. Ultrahoge 16K mag op 0 blijven. En iets meer subbas: +1 Db op 32Hz. Ook op de KZ ZS10 (aanvankelijk) en KZ ZS6 moet vergelijkbare EQ aan, al hebben die meer bas. Ja, ik weet het: EQ is eigenlijk totaal uit den boze! Maar deze dopjes worden dan in mijn oren net iets lekkerder. Ze krijgen dan ook dat warme vriendelijke karakter van de Rock Zircon, zonder in te boeten op definitie en helderheid. Hij is dan zo goed, dat het wel een grote over-the-ear kopfelefoon lijkt. Deze sensatie heb ik nog nooit eerder met andere dopjes gehad. Ze zijn al maanden mijn favoriet. Wat een lol voor die paar euro!

In Spotify op je mobiel zit een EQ, en op de Mac is er Airfoil of anders SoundBooster. Op Windows kan je EQ presets gewoon direct maken in de Audio-settings. Op Android is er Poweramp als Equaliser. Zie ook de blog over Equalizers.

Vroeger had ik voor elke hoofdetelefoon een eigen EQ-preset. Daar ben ik mee gestopt, maar voor deze KZ maak ik een uitzondering.
KZ ZS10 EQ SETTING
De KZ ZS10 heeft geen extra bas nodig maar wel iets Mid extra. Aanvankelijk dan, want na weken inbranden kan de EQ eigenlijk wel weer uit.

Hou je van meer bas dan is er de ADAX HT06 (26,-): die klinkt ook top. Die is ook lichter en kleiner, net als de Urbanfun (19,-). Die klinkt ook extreem goed, heeft ook geen EQ nodig, en die heeft de beste microfoon. Reviews staan op deze uitgebreide blog. Inmiddels is er ook de duurdere Lker i8 (55,-) en nu ook de ongelofelijk goede en goedkope Yersen (19,-) die lange tijd op de eerste plaats stond. Op die plek staat inmiddels weer de KZ ZS10, vanwege de waanzinnige audiofiele geluidskwaliteit – na inbranden dan: je moet deze dagenlang gebruiken voordat hij pas echt goed gaat klinken.

De dopjes (ear tips) van de KZ heb ik vervangen door grotere ear tips of seals. En de pasvorm is ook lastig. Het is nogal een grote en zware oordop, met de draad over je oor heen. Ik moet altijd nogal pielen, bijvoorbeeld mijn oor optillen/uitrekken, zodat die dopjes dieper kunnen. Ze moeten echt 100% afsluiten. Je hoort het vanzelf: als er geen volle bas is, sluiten ze nog niet goed af. Ook de KZ ZS10 heeft nog steeds een moeilijke pasvorm, en ook daar moet ik andere ear tips op doen. Maar als ze eenmaal goed zitten zijn ze zeer comfortabel, en kun je er oneindig lang naar luisteren dankzij de audiofiele geluidskwaliteit.

De kabel van de ZS5 had ook beter gekund (of koop een losse betere kabel, zie verderop). De ZS10 heeft wel perfecte kabels overigens. Twee zelfs, als je de mircofoonversie bestelt! Je kan ook de TRN V20 oordopjes erbij kopen: daar zit een perfecte kabel bij die ook past op deze KZ-ZS5, en het is verder ook een zeer goed klinkend oordopje, met wat meer nadruk op mid, voor ongeveer de prijs van een losse kabel.

Die vervangbare kabel is een groot voordeel. Niet alleen handig voor reparaties: je kan er zo voor 8,- ook een Bluetooth kabel op zetten. Met zo’n kabel maak je ‘m in een oogwenk draadloos (de stekkertjes zijn wel heel stroef dus je moet hard drukken). Dit systeem heeft de toekomst! De KZ is daarmee meteen ook een Apple Airpod-killer, en ook de beste draadloze Bluetooth headset. Deze stekkers heten 2-pins. Er is ook een ander systeem: MMCX, zoals op de Yersen. Bij 2-pins moet je wel goed kijken of je ze niet verkeerd om doet: dat is nogal moeilijk om te zien. De plus en min moet je niet omdraaien. Dat klinkt raar en slecht, door het faseverschil.

KZ ZS5 review
KZ ZS5, in blauw of grijs. De kabel is vervangbaar. Er is een Bluetooth kabel voor te koop. Zo maak je ‘m draadloos, voor nog geen tientje extra! De Bluetooth kabel heeft een batterij die je met bijgeleverd micro-USB snoer kan opladen. Pairen gaat met lang-klik op de button.
KZ ZS5 met Bluetooth kabel, zodat je meteen ook een draadloze headset hebt.
KZ-ZS5 met de los verkrijgbare oplaadbare Bluetooth kabel

Ook kun je de gewone kabel upgraden naar topkwaliteit kabeltjes. Bij goedkopere kabeltjes kun je last hebben van contactgeluiden. Daar ga je je op een  gegeven moment toch aan irriteren.  De KZ ZS10 wordt standaard al geleverd met dit soort topkabels. Er zijn losse kabels te koop zoals deze zilveren van 6,- of deze 2-pins kabel of anders deze superluxe kabel van 25 euro:

Superluxe losse kabel voor de KZ ZS5 en ZS6, mogelijk nog stiller
Superluxe kabel voor de KZ ZS5 en ZS6: stiller, soepeler en beter

De Moxpad X9 en de NiceHCK Bro hebben ook zo’n systeem, maar dan met MMCX stekkers, en klinken ook goed. Alleen niet zo ongelofelijk goed als de KZ. De KZ ZS5 / ZS6 / ZS10 zijn enorme aanraders als je eens wil horen hoe uitmuntend een goedkoop IEM oordopje kan zijn!

Elk oordopje gaat nog beter klinken als je een goede DAC gebruikt. Bijvoorbeeld de Fiio K1 (voor USB, 50,-) of de Fiio i1 (voor iPhones, 50,-). Nog beter en goedkoper maar ook iets groter is de K-Guss voor 24,-.

Zie ook het overzicht over de beste oordopjes 2018, waar ook tips voor clips en ear tips instaan, die je op de KZ eigenlijk wel nodig hebt. Zoals universele siliconen dopjes: Meestal is het gat 4mm, en dan is 3,8 ook goed, en zelfs kleiner kan, want het rekt alle kanten op. Zoek bij AliExpress op ear tips silicone. Voor iedereen is dit anders, dus gewoon maar proberen. Kost bijna niks:

Er zijn ook memory foam eartips, van schuim dat in je oor uitzet, en dus altijd past.

Of lees het overzicht over de beste Bluetooth oordopjes, waar deze KZ ook al hoog eindigt.

UPDATE: De KZ ZS6 is vrijwel hetzelfde als de KZ ZS5, maar dan van aluminium. Er zit iets meer bas in. De KZ ZS5 schijnt inmiddels iets anders geproduceerd te worden, en er wordt beweerd dat die nu van iets mindere kwaliteit is. Ik heb alleen de oude versie. Je kan nu in 2019 ook de KZ ZS7 doen (niet per se beter) of de KZ ZS10:

De KZ ZS10, het topmodel voor 2018, hier te koop heeft zelfs een 10-speaker-systeem en dat klinkt nog weer beter. De pasvorm blijft lastig, maar het topsnoer zit er nu standaard bij. Ik kreeg er zelfs twee: een met en een zonder microfoon. De seals heb ik vervangen, net als bij de KZ ZS5. Hij heeft veel tijd nodig om in te branden, dus je moet ‘m eerst minstens een week gebruiken voordat hij echt goed gaat klinken. Dan heb je zelfs geen EQ meer nodig.

KZ ZS10 review

KZ ZS6 review
De KZ ZS6 / ZS7 is van aluminum.
KZ zs5 review
De KZ ZS5 is van kunststof. Er wordt beweerd dat het oudere productiemodel beter was, en dat de KZ ZS5 tegenwoordig anders en minder is. Ik heb alleen de oude.

KZ ZS7 review

De KZ ZS7 is een andere versie van de KZ ZS6

TEST-OPSTELLING

Ik test de beste oordopjes op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden, en ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD650 van 350,- en mijn favoriete all purpose daily life koptelefoon: Sennheiser HD239 (115,-). Ook vergelijk ik het geluid met echte luidsprekers: B&W 802, Tandberg versterker en Cambridge Audio Dac.

Deze blog is niet gesponsord. Ik gebruik wel vaak affiliate links. Als dat wat oplevert koop ik nieuw spul. Als dat erg goed is schrijf ik hier een review. Over minder goed spul schrijf ik meestal niets.

34 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Vandaag mijn ZS10 Pro binnen gekregen. Voor mij geldt helaas ook dat de grootste siliconendopjes die er bij zitten het oor nog niet voldoende afsluiten. Het geluid klinkt daardoor niet goed. Ik heb de dopjes van mijn Sennheiser er op gezet en dan klinkt het erg goed. Denk dat de maten van de dopjes van Sennheiser beter zijn afgestemd op de Europese klanten ;-)

 2. Helaas is mijn KZ ZS5 overleden. Tenminste alleen oortjes, de plugin kabel en de blue tooth kabel is nog goed. Iemand enig idee of je die oortjes los kan halen en of dat voordeliger is dan een nieuwe?
  Passen de KZ ZS6, ZS7, Z10 ook op de kabels van de ZS5?

  1. Ja, die kabel past op veel KZ’s maar niet op een ZSX bijvoorbeeld, die heeft de nieuwe stekkertjes. Moet je even checken in de beschrijvingen.

 3. Ik heb nog een tip, de in ears van het merk Tennmak, geweldig, gebruik ze nu 2 jaar voor mijn high res player. Heb al tientallen setjes van Alie Express geprobeerd, ook de dure sennheiser en bose ie. De Tennmak IE blijven voor mij de beste. Ga wel dd kz zs10 bestellen, ben benieuwd. Tennmak Pro Dual Dynamic Driver Professional In Ear Sport Detach MMCX Earphone with 4 driver inside Vs SE215 SE535–2017 Version
  https://s.click.aliexpress.com/e/cWq2vxY9

 4. vandaag de foamkussentjes ( origineel KZ) en bluetoothkabel binnen gekregen, met de foam kussentjes zitten de KZ-ZS6 nog beter, ook het geluid is nog beter….(nog minder geluid van buitenaf) ook de bluetoothkabel werkt naar behoren, alleen nog even afwachten of de (kleine) batterij daadwerkelijk 3a4 uur meegaat. kortom zeer tevreden!!!

 5. Ik heb vandaag mijn KZ ZS6 oordopjes binnen….wat een fantastisch geluid voor een belachelijk lage prijs!!! Wat hoge tonen betreft vind ik het wel mee vallen. Kun je instellen met een EQ….de bas is echt geweldig, het trilt gewoon. De kwaliteit van het geluid wordt naar verloop van tijd steeds beter..( inbranden). Zeker de moeite waard!!! En na een stief kwartiertje pielen zitten de oordopjes eigenlijk best goed. Ga nog verschillende kussentje proberen van foam en betere snoertjes maar dat laat ik nog weten….tot dusver zéér tevreden!!!

 6. Ik heb ondertussen de ‘KZ ZS5′ ontvangen en getest en vergeleken met de Apple in-ear van €89 (editie met dopjes) op mijn macbook met FLAC/ALAC formaat.
  Naar mijn gevoel is de ‘KZ ZS5’ gericht op specifieke soorten muziek, vooral klassiek zoals Ludovico Einaudi. Voor Electronic dance muziek(iets met veel bass) is hij niet gemaakt, zelfs met Airfoil, equalizer te gebruiken voor wat meer bass klinkt het nog steeds niet zo top.
  Bij de KZ ZS5 hoor je wel een zuiverheid, gedetailleerdheid wat je niet hoort bij de apple in-earphones, maar soms heb je ook bij bepaalde liedjes scherpe hoge “s” tonen: als men o.a. zingt waar de “s” in voorkomt, zo een sissend geluid.

  De Apple in-earphones zijn ontwikkeld voor alle genres, dat was ook hun commercieel doel om te focussen op een groot algemeen publiek: individuen met elk hun favoriet muziekgenre, dat het goed klinkt voor iemand die graag rock, pop of klassiek luistert,.. en dat is duidelijk hoorbaar.
  Ook de draagcomfort is hier een pluspunt!

  Voor de €15 dat ik betaald heb voor de KZ ZS5 vind ik het wel zijn geld waard, ik zal het zeker gebruiken (als ik in de stemming ben voor klassiek muziek) zodat mijn duurdere apple in-earphones minder snel verslijt.

  In afwachting tot ik overtuigd ben om voor een goedkope prijs goede (apple vervangende) oortjes vind voor elektronic dance music. ♥‿♥

 7. Dank voor je uitgebreide review! Ik heb deze oortjes ook bestelt en zojuist ontvangen. Ik lees in je review al dat een nieuwe gebruiker waarschijnlijk moet wennen. Nou, zeg dat wel! Ik moet zeggen dat in het geluid enorm schel vind. En ik irriteer me het meeste aan de s klanken. Herken je dit en heb je nog tips?

  1. Zo te horen passen ze niet goed. Ze moeten je gehoorgang volledig afsluiten. Er mag geen lucht langs kunnen. Ik moet bijvoorbeeld mijn oor even optillen. Of de dopjes vochtig maken. Ik heb zelfs andere dopjes (ear tips) erop gedaan. Maar als alles eindelijk goed past zijn ze ongelofelijk goed. Als je geen volle bas hoort dan weet je dat ze niet goed afsluiten en moet je nog wat verder pielen. Verder bedoelde ik met wennen ook dat het veel helderder is dan andere dopjes. Dat kun je dempen met een EQ, zie de info in het artikel. Eigenlijk wel aan te raden!

 8. zojuist de KZ ZS5binnen gekregen. Ben zeer tevreden, een mooi helder geluid. En inderdaad even moeite gehad met het inpluggen van de kabeltjes. Normaal gesproken houd ik van een volle bas maar bij deze set is de bas prima. Dank je wel voor de tip.

   1. En hoe werkt het met de EQ voor deze oortjes kan je dat ook via je telefoon doen of via je pc dat dan automatisch op je telefoon staat

 9. Net de zs5 binnen en aangesloten via de xu09 amp op de iPod Classic;……. WAUW!!
  Woorden schieten te kort om te details, de power, de bas en het all round sound plaatje te beschrijven. Wat een contrast en diepte! Ook geholpen door de xu09. Een chinese mini headphone amp van 15 euro😄😄😄

 10. Heb ze besteld en ook een betere kabel maar ik krijg met geen mogelijkheid de contactpuntjes in de koptelefoon en ja ik heb op left en right gelet..

  Ben waarschijnlijk genaaid met een nepper

  1. Yvo, bedankt voor de tip! Ik heb ze zojuist besteld voor € 16,65! Via de link van slickdeals.
   De prijs fluctueert dus nogal.

Geef een reactie