Fiio M9 / M6 / M11: Hi-Res audio player met Wifi

De Fiio M9 is het nieuwste van het nieuwste in compacte Hi Res Audio Players. Vroeger had je een iPod als muziekspeler, maar tegenwoordig kan je beter zo’n kleine Shanling M0 (95,-) nemen of iets vergelijkbaars. Of nu dus deze Fiio M9 (280,-), omdat hier ECHT ALLES op zit wat je nodig zou kunnen hebben aan topkwaliteit audio. Zelfs Wifi (en dus ook Spotify / Qobuz / Tidal et cetera)! Dat zit niet op de Shanling M0. En nog steeds heel compact – kleiner dan een iPhone.

Behalve een standalone audio player met touch screen is het ook een topkwaliteit DAC met USB-C. En behalve 3,5 mm mini-jack voor je hoofdtelefoon zit er ook een 2,5 mm gebalanceerde uitgang op, voor naar je dikke stereo. En een optische SPDif uitgang. Verder met alle soorten Bluetooth, in alle varianten zoals LDAC en Apt-X en zo. Hi-Res Audio gecertificeerd. Natuurlijk kan je er ook 24 bit FLAC bestanden mee afspelen.

Beetje droog en technisch allemaal? Simpel gezegd: je complete CD- en vinyl-collectie kan erop, in de allerhoogste kwaliteit. Het is een HiFi stereo-installatie waar je vroeger zo 6.000 euro voor betaalde – maar nu in je jaszak, in dezelfde super-kwaliteit. Of zet dit ding tussen je computer en je hoofdtelefoon / stereo, en al het geluid uit je computer is ook nog eens beter. Wil je alles draadloos? Deze Fiio is zowel zender als ontvanger, in de hoogste kwaliteit.

Met 2Gb intern geheugen, uitbreidbaar tot maar liefst 2Tb (!!) via SD.

WAYYOOO, dat is echt heel veel!

En Wifi zit er dus ook op. Zodat je de muziek van je Media Player of DLNA gewoon draadloos kan beluisteren. En dus met Spotify! Of Qobuz, Deezer of Tidal, die apps kun je gewoon installeren. Er zitten standaard al wat apps op. Het besturingssysteem is onderhuids Android, met een Fiio schil eromheen. Ik heb ‘m nog niet getest, maar ik verwacht hier veel van. Andere dingen van Fiio waren ook allemaal erg goed en qua prijs heel voordelig.

Waarom geen iPod? Die kan geen 24 bit, die kan je niet als DAC gebruiken, die heeft geen audiofiele geluidskwaliteit, er kan geen 2TB in,  geen SD-kaart zelfs, en bij Bluetooth heb je geen High Quality codecs zoals LDAC en AptX.

Hier te koop op AliExpress voor rond de 280,-.

Ook hier te koop op Amazon Duitsland.

Of hier op BOL.com

De nieuwste versie is de Fiio M11 (418,-) met de AK4493 DAC-chip, klinkt nog weer beter en audiofieler:

Fiio M11

Maar de AK4497 dac chip is dan nog weer beter. Die zit voorlopig alleen nog in hele dure DAC’s of in de superkale uitgeklede Wooeasy DIY Zishan DSD (95,-):

Wooeasy DIY Zishan DSD

Fiio M6: kleiner en goedkoper

Wil je een goedkopere kleinere versie, met vrijwel dezelfde specs (en zelfs iets betere 13-uur-batterij)? Neem dan deze Fiio M6, hier op Ali voor 170,-

fiio m6

Je kan er een Micro-SD kaart indoen, met al je muziek. Tips: een Samsung 256Gb (47,-) in de officiële Samsung Store op AliExpress. Of deze populaire Lexar 512Gb (75,-) op AliExpress.

Bij al deze dingen loop je wel een klein risico op extra kosten bij de douane, zie de blog over kopen in China

Zie ook de beste DAC’s en de blog over de Shanling M0 (95,-)

En de blog over de beste oordopjes of over de beste hoofdtelefoon.

9 Reacties

 1. Ik vind de fiio m6 een stuk interessanter als portable dap. Veel van dezelfde specs maar dan kleiner en goedkoper. Heb je al gekeken naar de binnenkort uit te komen fiio m11? Die doet alles wat de m9 doet en meer.
  Nadeel van de m9 (en m6 en m7) is dat de processor niet zo sterk is. Als je bijvoorbeeld op hoge kwaliteit wilt streamen en luisteren via Bluetooth, krijg je al gauw stutter. Ook draaien apps niet zo soepel, je moet soms een beetje geduld hebben. Helaas ben je bij de m9 vrij beperkt qua apps. Alleen apps die op fiio’s whitelist staan kun je installeren. Een podcast of audiobook app staat daar nog niet op.

 2. Beste Aartjan, complementeren voor je blog. Ik lees hem haast wekelijks. Inmiddels veel in ears rijker, besteld via je links, KZ ZS5, Yinyoo Revonext, Yersen 2000. Misschien ook de wallet die je nu presenteert, ik heb de Secrid die 7 keer duurder is maar mogelijk niet safe.
  Vraagje over de Fiio M9. Ik heb de Classic ipod 160 gb, schijf vervangen voor SD van 256 gb maar streamen is helemaal mijn ding geworden. Thuis heb ik de Heos van Denon. De Fiio M9 is wat hipper dan de iPod want die kan streamen. Hij is Android based maar ik kan nergens lezen of je ook Google Play Store kan gebruiken. Sommige apps zou ik graag op de M9 terugzien, met name meditatie apps. Weet jij dat?
  Dank alvast.
  Groet Hans

 3. Nog een vraag, is het mogelijk om de M9 naar de usb van een Marantz CD6006 te stromen? Doe ik nu met mijn iPhone 6. En dan over mijn “dikke” versterker en speakers.
  Hij blijft schakelen omdat ie als DAC wil schakelen. En het hoeft alleen maar digitaal te sturen. Er zit een hele mooie dac in mijn versterker.

   1. hoi Aartjan

    Als ik het goed begrijp zijn deze music player en hele goede oplossing om van het Iphone bluetooth probleem af te komen?

    1. Ja, deze players kunnen alle soorten Bluetooth, dus ook Apt-X, AAC en LDAC en dat geeft een nog hogere geluidskwaliteit bij het afspelen van muziek. De ontvanger moet dat dan ook hebben, dus een koptelefoon van Sony heeft bijvoorbeeld LDAC, de meeste andere hebben Apt-X.

Geef een reactie