Fiio M3K review: voordelige DAP

fiio m3K review

– Update: 9 januari 2023 –

Een DAP is een kleine topkwaliteit muziekspeler. Een Digital Audio Player. Wat je vroeger een iPod zou noemen, maar dan met meer mogelijkheden, zoals een DAC, 24bit HD, microfoon en Hi Res Audio. Een van de voordeligste is de Fiio M3K, hier te koop in Nederland met snelle bezorging voor rond de 100,-. Met een uitstekende nieuwe AK4376A DAC chip voor audiofiele Hi Res Audio en een gigantische 28 uur batterij. Er kan tot 2Tb in (SD niet meegeleverd). Dat zijn wel 250.000 tracks in MP3! Of 5.000 CD’s. Hij heeft alleen geen wifi, Spotify, Bluetooth of USB-C. Hier mijn Fiio M3K review.

Je kan ‘m behalve als iPod-muziekspeler ook gebruiken als USB DAC, om het geluid van je computer te optimaliseren. Je doet ‘m aan je Mac – zonder iets in te stellen – en je hebt dan een audiofiel topgeluid als je je speakers of hoofdtelefoon in de Fiio doet. De goedkope DAC in je Mac heb je dan vervangen door een “dure” top-DAC.
(op Windows kan het ook, met een driver). 

Inmiddels nauwelijks meer verkrijgbaar.
De Fiio Q3 kan, gewoon hier op BOL.
Of de Sony NW-A105, ook op BOL.
Of op Ali de Shanling M0: hier te koop .
Of nog liever eigenlijk deze nieuwe Xduoo X2s: veel goedkoper

Of de populairste en bekendste nu: de Hidizs AP80 Pro

Deze Fiio M3K is nog oude USB. Hij kan ook wel op nieuwe USB-C, via een hub. Of via dit verloopstekkertje van 1,50 euro. Opladen gaat via micro USB. Het kabeltje is meegeleverd.

(Als je Mac al USB-C heeft zou ik een USB-C DAP overwegen, omdat van USB naar USB-C Audio op nieuwe Macs nog steeds niet 100% vlekkeloos gaat. Ligt aan de Mac. Heel af en toe hoor je dan kleine hakkeltjes).

Er zit ook een microfoontje op, dus het is ook een voice memo recorder. De kwaliteit daarvan is niet zo best, maar voor gesprekken goed genoeg.

De versterker kan hard: hard genoeg voor veeleisende grote hoofdtelefoons.

Fiio M3K review: geluidskwaliteit

Dit is de goedkoopste Hi Res Audio Player met uitstekende top-DAC. Het geluidskarakter is extreem helder, dynamisch, zuiver, transparant, direct en analytisch. Waanzinnig goed, met prachtig mooi hoog, een dynamische punch in het laag en correct mid. Audiofiel allemaal. Zelfs nog beduidend beter dan de Sonata, de Shanling M0 of andere voordelige DAC’s die ik al supergoed vind. Maar als je van warm, wollig en analoog houdt is deze minder geschikt. Ligt ook aan je andere apparatuur: op een Bose QuietComfort klinkt het bijvoorbeeld top, want die wordt dan minder “saai”, en veel feller en dynamischer. En na 100 uur inbranden gaat de M3K ook nog wel iets warmer klinken.

Het is nu m’n favoriete DAC. En dat zegt wel wat, want ik heb er best veel.

Er is ook een CUSTOM EQ als je de firmware update (zie onderaan, heb ik inmiddels ook gedaan). Dan kun je 3 EQ presets zelf maken. De EQ werkt niet op 24-bits HR bestanden. Maar dat kan op veel andere DAP’s ook niet. Op het schermpje kan je rechtsonder zien of de track HR of SR is. Alleen bij SR tracks is EQ dus mogelijk.

De bediening gaat via vier knoppen op de zijkant (Volume, Pause/Play) en een touchscreen met nog vier knoppen en een schuifbalk. Werkt redelijk, maar heel anders dan je gewend bent van telefoons. De bediening en het opstarten is allemaal redelijk snel, en dat is belangrijk omdat er tot 2Tb in kan: er past extreem veel muziek op. In allerlei formaten: MP3, AAC, FLAC 24 bit et cetera. De indeling in mappen gaat vanzelf, en je kan kiezen voor Artist, Album, Track et cetera. Voor mij allemaal voldoende, ik vind Shuffle All het belangrijkst (dan moet je wel eerst de Library updaten). En Fast Forward is langklik op Next.

Het 2.0 inch schermpje met het artwork (of zelfs met de lyrics, na de update) is scherp en goed, en de grafische interface is strak, handig en mooi. Dat valt op sommige andere players nog wel eens tegen.

Je kan de onderste knop (Multifunction) ook op AB-repeat zetten in de System Settings: handig voor muzikanten, studenten en journalisten.

Hij is extreem zuinig met stroom (2,4Watt, zie Coconut Battery). Vandaar die enorme batterijduur. De algehele afwerking is van hoge kwaliteit, van aluminium en glas, en je krijgt er een mooie zwarte siliconen skin bij.

fiio m3k dac review
De Fiio M3K is er in zwart of zilver.
fiio m3K review DAP DAC
Je kunt ‘m als iPod en als recorder gebruiken, maar ook als DAC. Hier hangt hij via een goedkope USB-C hub aan mijn MacBook Air 2018. Hij springt dan vanzelf op DAC mode, 24 bit.

In al dit soort Music Players moet nog wel een SD kaart. Tips: een Samsung 256GB (32,-) in de Samsung Store op AliExpress. Of deze populaire Lexar 512GB (55,-) op AliExpress.

1TB SD is nog zeldzaam. Op BOL.com is er de SanDisk Extreme 1TB voor 339,-.

Doe er topkwaliteit oortjes op, zoals de KZ ZSX Terminator (42,-). Prachtig mooie combi! Tenzij je een wat zachter, wolliger, warmer en analoger geluid prefereert. Doe in dat geval de Uiisii BA T8S, of de Xiaomi Mi ANC.

Fiio M3K review conclusie

Voor die prijs een enorme aanrader. Topkwaliteit geluid (ook als USB-DAC), snelle processor, enorme batterij, goede bediening, custom EQ en microfoon. Er kan tot 2Tb in, via een SD-kaart. Er zit alleen geen wifi, Bluetooth en USB-C op.

Een goed alternatief, kleiner en nieuwer, is de Shanling Q1, op AliExpress.

Zoek je een DAP met de beste interface, en met alle andere opties zoals Wifi, Spotify, Tidal en zo, en dan ook nog met de allerbeste AK4497 chips er in, en met een top-versterker-chip, dan is er de Fiio M11 Pro voor 599,-, in Nederland bij BOL.com.

Disclaimer: ik kreeg een M3K test-exemplaar van Fiio. Dank u!

Bijlage: Fiio M3K Firmware updaten (Nederlands)

M3K-FW1.4.3  firmware download: Klik hier

1. Doe de micro SD-kaart in de M3K en sluit ‘m via USB op de computer aan
(vergeet niet om de USB-mode op “Storage” te zetten in de system settings)

2. Kopieer het bestand M3K.fw naar de hoofdmap van de micro SD-kaart.
Wijzig de naam van het bestand niet.

3. Koppel de M3K los van de computer en zet ‘m uit.

4. Houd Volume “+” en de Aan-knop tegelijkertijd ingedrukt tot de update verschijnt en begint. De M3K start na het updaten weer op.

Opmerkingen:

1. FAT / FAT32 / EXFAT / NTFS-indeling is prima, maar FAT32 wordt aanbevolen. Als de update mislukt, gebruik dan een 32GB SD-kaart, formatteer de kaart als FAT32 en herhaal de update.

2. Updaten heeft geen invloed op de bestanden op de micro SD-kaart.

3. Zorg dat de batterij redelijk vol is en gebruik ‘m verder niet tijdens het updaten

5. Check de firmwareversie via Systeem > About M3

6. Werk na de firmware-update ook de Library bij, via het menu

How to upgrade the M3K: click here
M3K complete user manualclick here

17 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hoi Aartjan,
    Ik ben al enige tijd op zoek naar vervanging voor mijn Sony NWZ-S754. Nu heb ik al enkele opties voorbij zien komen, maar kiezen is lastig. De FiiO M3K spreekt me heel erg aan, maar dat geldt ook voor de FiiO M3 Pro en van Sony de A40 speler. Ik wil max 200 euro uitgeven. Wat zou voor mij een (kwalitatief) goede optie kunnen zijn? Overigens heb ik nog niet kunnen vinden (internet) waar je deze typen Dap’s kunt komen?
    Vriendelijke groet,
    Walther

  2. Ben heel benieuwd, hij is besteld voor mijn verjaardag. Nu hoop ik dat er eens een leuke review komt over gitaren, met name elektrische… ben wel benieuwd naar de kwaliteit van Chinese gitaren van tegenwoordig.

  3. Heej Aartjan! Super leuke review en ik heb ‘m ook gekocht! Ik heb wel een vraagje: Wat is jouw favoriete manier om podcasts van MacOS naar dit soort MP3 spelers over te zetten?

    1. Hee die Peet!! Leuk man.
      Als je de podcast gewoon als bestand kan zien, gedownload (kan dat? heb je Windows? Via Juice of zo?), dan is het eenvoudig: die zet je dan gewoon op de SD.
      Maar ik heb er geen ervaring mee…

      1. Ja, je hebt een fan hier :-) Het grappige is dat iTunes alle andere podcatchers overbodig heeft gemaakt. Ik ga denk ik een AppleScriptje ervan bakken met automator ;-)

  4. Het hele concept van een DAC vind ik eerlijkgezegd nog maar moeilijk te bevatten, aartjan. Heb ik het goed begrepen als ik zeg dat dit een audiospeler is (DAP) die ook is te gebruiken als DAC en dat dat betekent dat als ik ‘m tussen m’n Macbook Pro plaats en m’n verder al prima Altec Lansing audioset het geluid ervan ineens stukken beter is? Die set heeft de typische basspeaker op de grond en twee speakertjes voor op het bureau. De geluidsfiles staan op m’n Mac speel ik via VOX af. Gaat prima en ben blij met de geluidskwaliteit. Maar kan het leven eigenlijk veel beter begrijp ik? Als ik de Fiio tussen Mac en audioset plaats heb ik er geen omkijken naar en komt er ineens opmerkelijk veel beter geluid uit m’n speakers? Dat zou wat zijn. Of moet ik voortaan m’n files afspelen vanaf de Fiio? Daar zou ik alweer niet zo’n zin in hebben.

    1. Inderdaad, geen omkijken aan, en een beter geluid. De DAC die in je Macbook zit van 1 euro vervang je nu door een top-DAC.
      En dan heb je ook een DAP die je los mee kan nemen, en een voice recorder. Het volledige potentieel wordt pas ontketend met top-oortjes zoals de KZ ZSX Terminator.

      Maar als je 100% happy bent met de Altec Lansing heeft het misschien geen zin. Je kan ook eerst de veel goedkopere K.Guss of de Sonata proberen.

  5. Goede review. Ziet er inderdaad uit als een prima apparaat! Helaas zoek ik er wel een met Spotify, dus ik check jouw overzicht even :)!

  6. Ik heb de review gelezen en er ook 1 aangeschaft. Wereld apparaatje! Maarrrr… Is er ook ergens een Nederlandse handleiding te vinden? Essentieel, mbt het evt downloaden en updaten van drivers e. D, zoals Fiio zelf voorstelt…

    Enige nadeel: de Fiio kent (nog) geen instelling voor NL, buiten Duits, Engels, Chinees en allerlei oninteressante exotische talen…

  7. Dank voor deze review. Ik ben al langer enthousiast over mijn FIIO X1. Aan de M3K mis ik de mogelijkheid om te bedienen via het snoer van de hoofdtelefoon – extra belangrijk voor fietsers sinds de strengere wetgeving op mobiele devices. Ook het niet kunnen instellen van de EQ vind ik een gemis. Ben benieuwd of er nog een uitgebreide versie op de markt komt.

    1. De belangrijkste knoppen (Volume en Pause/Play) kun je op de tast vinden: bijna zo goed als snoerbediening. Custom EQ zit er ook op na de update.

Geef een reactie