Trasam Q1 review: HiFi uit telefoon, tablet & laptop

trasam q1 review dac lightning IOS USB iphone

De TRASAM Q1 is een klein stekkertje waarmee je het geluid van je telefoon, tablet en laptop verbetert. Of van je media player. Of van je desktop computer. Want deze DAC werkt werkelijk op alles. Je kan er een kort stevig Lightning-kabeltje bijdoen zodat het ook op IOS werkt: eindelijk een DAC voor je iPhone. Met een USB-C kabeltje (of Micro-USB kabeltje) werkt het ook op alle andere apparaten. Dit is nieuw, dit kon voorheen nooit. En hij is ook nog eens goedkoop: hier vanaf 21 euro. Hierbij mijn Trasam Q1 review.

Er zit een AKM4452 DAC-chip in, dat is Japanse topkwaliteit. Ook het versterkerdeel is goed, en die Q1 is krachtig genoeg voor grote koptelefoons. Je kan kabeltjes wisselen als er ooit een stekker kapot gaat. Dat is ook een voordeel, want de Sonata HD ging bijvoorbeeld nog wel eens kapot, dat was allemaal fragiel. Deze stekkers zijn echt veel steviger. Losse kabeltjes kan je hier in dezelfde shop kopen: dan moet je even mailen met die shop, en dan regelen ze het wel voor je. Want dat kabeltje staat niet los in die winkel. Ik heb ze al gemaild dat veel mensen graag beide snoertjes tegelijk willen (IOS + USB-C). Ik bijvoorbeeld.

Dan werkt het op alles: Mac, PC, laptop, desktop, iPhone, iPad, Android, telefoon en tablet.

Ik had voorheen naar volle tevredenheid de Sonata HD. Maar deze Trasam klinkt nog een stuk beter, met meer definitie en directheid. Nog meer helderheid, en een nog betere bas, strakker. Als je een warmer en voller geluid wil, dan is er de AK4497 chip zoals in de Zishan T1 voor 100,-. Zie de review hier. Beter dan dat kan eigenlijk niet, in mijn oren. Duurder natuurlijk wel! Maar het scheelt toch echt niet zo heel veel meer met deze Trasam. En voor dit geld is deze Trasam ook nog eens veel handiger en kleiner. Bovendien kan deze op je iPhone! Dat kan die Zishan niet…

Hij dus superklein en licht (9 gram) zodat je ‘m altijd mee kan nemen. Prachtige bouwkwaliteit, in ge-CNC’ed aluminium. Zilvergrijs of zwart. Het korte verloopsnoertje is van stevige kwaliteit, met sterke stekkertjes. Er zit verder niks op, geen volume, en geen microfoon. Hoeft ook niet. Maar je kan er niet mee bellen. Het microfoonsignaal van je oordopjes wordt niet doorgegeven. De Sonata HD kan dat wel, maar alleen met de originele firmware. Ik had er andere firmware op geflasht, voor een nog beter geluid, maar dan kan je er niet meer mee bellen.

De Trasam is extreem zuinig qua stroomverbruik. 0,3 Watt, volgens Coconut Battery op mijn MacBook.Bij andere DAC’s is het meestal 3 tot 5 Watt. Tien tot twintig keer zuiniger dan andere dus. De stroom krijgt hij uit telefoon of laptop, dus die gaat dan ook veel minder snel leeg.

Kort gezegd: WAANZINNIGE AANRADER!

Ik had de Trasam Q1 gevonden als alternatief voor de Sonata HD Pro, dat is vrijwel de superpopulaire Hidisz S8, met de uitstekend geteste CS43131 chip – maar dan twee keer goedkoper (40,- in plaats van 80,-). Met verloopjes erbij naar IOS en USB-C. Dus die kan je ook op ALLE apparaten gebruiken, net als de Trasam. En de Sonata heeft dan ook nog volumeknoppen er op, ook al kan je hier ook niet mee bellen. De Sonata HD Pro klinkt verder bijna net zo goed als de Trasam. Allebei top.

Deze Tempotec kan ook op de iPhone, en heeft ook nog eens volumeknoppen. Maar je kan er ook niet mee bellen: het microfoonsignaal wordt niet doorgegeven.
trasam q1 review dac lightning IOS USB iphone
TRASAM Q1 review: Een goedkope top-DAC, geschikt voor USB-C en iPhone, want je kan er ook een Lightning kabel bij bestellen. Topkwaliteit en AANRADER.

In dit soort kleine DAC’s kan direct een koptelefoon. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat ook via USB. Je kan ‘m met een gewoon audio-kabeltje ook direct aansluiten op je dikke HiFi versterker (dus, van je telefoon/laptop/tablet – via deze Trasam – naar de versterker).

trasam q1 review vs Tempotec Sonata HD Pro
Tempotec Sonata HD Pro vs TRASAM Q1
oordopjes via een DAC met USB-C op laptop macbook voor top audio
Oordopjes in de Trasam, voor topkwaliteit audio op je laptop / tablet / telefoon

trasam q1 review DAC koptelefoon iphone

Draadloze audio met Spotify of Apple Music

Je kan de Trasam ook gebruiken om je audio draadloos te maken. Want dan hang je je telefoon bijvoorbeeld aan je stereo (via de Trasam), en bedien je Spotify draadloos, vanaf je laptop. In glorieuze HiFi-kwaliteit. Of andersom: dan bedien je de muziek met je telefoon, en je laptop hangt via de Trasam aan je dikke versterker.

Trasam Q1 review conclusie

Unieke topper! Goedkoop, met een Japanse AKM4452 DAC voor een topgeluid. Kan je op ALLE apparaten gebruiken, zelfs op de iPhone – met een verloopkabeltje. Superzuinig in stroomverbruik. AANRADER dus. Hier vanaf 21 euro.

Hij klinkt nog steeds super. Extreem helder en analytisch. In combinatie met extreem heldere oordopjes als de KZ ZSX Terminator soms ietsje TE helder. Dat kan je dan temperen met wat EQ. (Deze EQ-stand gebruik ik wel vaker, zelfs bij de allerbeste DAC, de Zishan T1, met een superdure Bose 700). De IOS-verloopkabel doet het helaas bij mij niet meer.

EQ voor de momenten dat de combinatie Trasam + KZ Terminator iets te helder is

UPDATE: het lijkt er op dat deze Trasam DAC inmiddels ook onder allerlei andere namen wordt verkocht, zoals deze (niet getest).

50 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Dag Aartjan,
  Zojuist voor het eerst op je site terecht gekomen en erg interessante reviews. Ik ga zo’n Trasam bestellen voor gebruik op mijn Samsung telefoons.
  Toch nog even een vraagje: via Tidal HiFi kan je bepaalde tracks afspelen op Master quality (96 kHz / 24 bit). Graag zou ik daar ten volle van genieten. Als ik de omschrijving lees, kan deze Trasam daar mee overweg. Of raad je daarvoor een andere DAC aan?

 2. Hi Aartjan, can you please answer my questions. If my smartphone is a Micro USB, so what cable do i have to buy ??.

  A). Type C to Micro USB cable; or
  B). Micro USB to Micro USB cable.

  Thank you for your attention, before and after.

 3. De DAC werkt goed met Mac en PC, maar het kabeltje naar de iPhone is een probleem. De iPhone geeft vrij vlot de melding dat de accessoire niet ondersteund wordt. Als je dan afspeelt (met bijvoorbeeld de VOX player) werkt het wel. De micro-USB verbinding lijkt echter niet lekker, want als je er mee aan de wandel gaat en de connector beweegt iets, stopt het afspelen.
  Na contact via Ali Express kreeg ik vrij makkelijk een nieuw kabeltje, maar dat gaf geen verbetering.

  Toch een leuke kennismaking met een externe DAC voor weinig geld.

 4. Hoi Aartjan, wat een super site! Heb deze q1 sinds een week als upgrade voor mijn pc. Mijn Edifier boxen klinken ruimtelijker dan als ik ze aan de standaard audio uitgang hang dus ben erg blij en een super aanrader van je.
  Vraagje. Ik gebruik een HDMI extractor achter mijn Chromecast om geluid direct naar mijn versterker te sturen. Een goedkoop dingetje van MP. Neem aan dat daar ook een DAC in zit. Ben jij ooit een goede extractor tegen gekomen met een goede DAC?

   1. Bedankt maar een beetje verward. Het audio signaal in HDMI is toch digitaal dacht ik. Mijn extractor geeft onbewerkt het HDMI Signaal door naar mijn TV maar split het audio signaal naar een optische uitgang en twee analoge RCA (l/r) uitgangen. Daar moet toch een DAC aan te pas komen? Mijn versterker is nog een puur analoge Marantz dus dacht zo’n extractor met een goede DAC is misschien het overwegen waard. Of zit ik er nu helemaal naast. Overigens dacht dat de Chromecast audio alleen maar een 3.5mm mini jack uitgang had en wordt ook niet meer gemaakt dacht ik.

    1. Aha, je hebt al optisch UIT dus. Had ik niet begrepen. Je kan dan elke DAC met optisch IN nemen, zoals de KGUSS DAC-K3..
     De 3.5 minijack uitgang van een Chromecast Audio is tevens optische uitgang, net als vroeger een Airport Express had (die je dus ook nog steeds kan gebruiken).

 5. Op Aliexpress zie je ook veel andere portable dacs die dezelfde akm4452chip gebruiken. Bijvoorbeeld vanNeoteck. Zijn die dacs gelijk aan de Trasam q1?

  1. Niet geheel want behalve de DAC chip zit er ook nog een versterker in, en verder speelt de kwaliteit van het geheel en bedrading ook nog iets mee

   1. Oké, bedankt Aartjan! Zoveel prijsverschil zit er nu ook niet tussen (hooguit 4/5 euro). Er wordt op Alie door gebruikers gesuggereerd dat ze gelijk zijn. Bouwtechnisch lijken sommigen 100% op de Trasam, alleen staat er geen logo op.
    Ik wilde aanvankelijk een Tempotec Sonate bestellen, maar nog even jouw blog raadplegen. Nu bestel ik zo’n Trasam q1, ben benieuwd wat dit doet.
    Ik wil ‘m gaan gebruiken op mijn Huawei P20 Pro met mijn Sennheiser Pxc350 en mijn oude MB Quart Phone 90 (300 Ohm!).

    1. Inmiddels de originele Trasam Q1 binnen en ik ben er erg tevreden over. Ik gebruik voornamelijk een Sennheiser Pxc350 en een MB Quartz Phone 90 gesloten koptelefoon. Daarnaast een KZ ZS3 IEM. Via de Trasam aangesloten op mijn Huawei P20 Pro heeft vooral de KZ ZS3 het grootste volume voordeel. Klinkt nog strakker en gedetailleerder dan zonder de Trasam. De grotere koptelefoons kunnen ook zeker een slag luider, met behoud van prima geluidskwaliteit. Nu is de interne DAC van de P20 Pro van zichzelf al behoorlijk goed, maar wat extra power is niet verkeerd. Via een otg-verloopkabeltje ook geprobeerd aan te sluiten aan mijn Samsung Tab A (2016) tablet, maar daar geeft de Trasam geen sjoege. Het blauwe lampje blijft uit. Al met al is de Trasam Q1 een aanwinst, bedankt voor de tip Aartjan!

   1. Zoek op Alie Express op ” portable headphone dac neoteck” . Zo zijn er ook dezelfde versies van SYNiC, Prozor en Linkfor. Ze zien er allemaal eender uit.

 6. Beste Aartjan, ik heb n.a.v. enthousiaste review de trasam gekocht, vandaag binnen gekregen. Hij doet het alleen niet. Ik heb hem op 2 smartphones (samsung A80 en Huawei mate 20) aangesloten en ik krijg geen geluid door mijn koptelefoon. Het geluid komt gewoon van de smartphone. Heb jij enig idee wat het zou kunnen zijn?

  1. Doet het blauwe lampje het? Ander kabeltje geprobeerd? Op een laptop geprobeerd?
   Het is dacht ik niet met 100% van alle telefoons compatibel.

   1. Dank voor je reactie. Nee, het blauwe lampje doet het niet als ik het appraat op beide smartphones aangesloten heb. Als ik de trasam verbind met de usb ingang van de laptop, dan brandt het lampje wel, alleen komt daar geen geluid uit.

    1. Aanvulling: ik geloof dat mijn laptop een probleem heeft met het geluid. Er komt helemaal geen geluid meer uit, ook niet zonder de trasam. Morgen maar even mijn werk helpdesk bellen.
     Ik zou het wel apart vinden als de trasam met 2 van mijn smartphones niet compatibel is. Dat maak je tegenwoordig niet gauw mee.

      1. Update: ik heb contact gezocht met de verkoper, die heeft een nieuw kabeltje gestuurd en nu doet de trasam het goed. Probleem opgelost dus. Zeer tevreden over de geluidskwaliteit.

 7. Net de trasam Q1 binnen met iOS kabeltje voor 26 euro totaal. Eerst afgespeeld met mijn KZ ZS10 Pro. Geweldig! Zuiver en precies met een zeer open 3D luisterveld. Nog nooit zo mooi geluid gehoord. Inderdaad Aartjan zo een dac als koptelefoon versterker is zo veel mooier. Dat je een extra kabeltje en zo een klein dacje extra hebt, is dan geen enkel bezwaar. O ja en elke Bluetooth verbinding klinkt zo veel minder. Zo beperkt en gecomprimeerd. Luister nu via de KZ ZSX Terminator. Overweldigend zo mooi en gedetailleerd. En dat met Apple music AAC 256.
  Heb de kabel van de ZSX nu verwisseld van dat speciale lightning kabeltje naar een gewone 3,5 mm aansluiting om via de Trasam af te spelen. En klinkt veel beter voor het dubbele bedrag (lightning Kz is 10 euro en de trasam 20 euro) dubbel en dwars waard!

  Ga zo door met je blog Aartjan en dank voor alle audio inspiratie :-)

  Groet Martin

  NB wacht nu de Zishan Z3 speler af met de AK4493. Die zit vlak in de buurt van de Zishan T1 met de 4497, maar dan veel kleiner. En dan kan je high RES audio afspelen (flac, dsd) Ben benieuwd hoe die klinkt.

 8. Je schrijft “Want deze DAC werkt werkelijk op alle” maar helaas niet op mijn LG G8… Ook niet op mijn zoon zijn Huawei… Wellicht heb je een idee??
  Lees ook USB foutopsporing in de ontwikkeling opties aanzetten maar dat help bij mij ook niet.
  Als ik hem aansluit op me telefoon vraagt hij wel naar de stroomtoevoer, USB gebruiken voor; opladen, stroomtoevoer, bestandsoverdracht, fototransfer of midi overdracht. Welke ik ook selecteer niks werkt helaas…

  Heb jij nog opties?

 9. Hallo, ik lees altijd met veel plezier je reviews en heb al een aardige verzameling oortjes.
  Vraag is simpel: hoeveel beter is deze als de Fiio met lightning? deze heb ik al een tijdje en bevalt me goed.
  Voor een stapje erbij heb ik dan geen nieuwe nodig, bij een forse tot reuze stap kan ik erover denken!

 10. Hoe kan ik de Trasam Q! bestellen? Als ik op Aliexpress op Koop nu of Voeg aan winkelwagen toe klik krijg ik een pop-up dat ik eerst de ontbrekende informatie moet verstrekken. Het is mij echter volkomen onduidelijke hoe en welke informatie.

 11. Beste Aartjan,
  Ik lees sinds kort met heel veel plezier je blogs. Eindelijk eens een site waar je meer leest over goedkoop en goed, in tegenstelling tot andere bekende review sites waar je alleen de bekendere merken tegenkomt. Maar ook hele handige tips, heb ik ook al veel van geleerd. Het maakt je wel heel gretig! Maar dat schuif ik jou niet in de schoenen…. :-).
  Op jouw sites lees je over veel meer audioapparatuur dan op andere sites. Ik begrijp heel goed dat je niet alles kan reviewen, maar het valt me op dat je sommige toch wel zeer gerenommeerde merken nooit noemt, zoals bijvoorbeeld Beyerdynamic, waar ik zelf nogal een fan van ben. Wel de sennheiser hd, maar niet de beyerdynamic. Ik zit momenteel te luisteren naar de dt880 op de shanling mo en je weet niet wat je hoort, mooi strak, ruimtelijk en neutraal maar niet saai. De dt770 heb ik ook, ben ik ook zeer enthousiast over. De koptelefoons zijn voor (vind ik) zeer schappelijke prijzen te krijgen. Ook de 1more triple en quad drivers ben ik nog niet tegen gekomen, terwijl die ook waanzinnig goed klinken. Niet de goedkoopste, maar de triple drivers koop je al voor 80 euro tegenwoordig.
  Neemt niet weg dat ik je blogs in de gaten blijf houden en dan maar hopen dat dat niet mijn kooplust opdrijft.
  Gr. Hans

   1. Ja die zou ik ook wel willen hebben, maar die prijs he….. Ik weet zeker dat deze veel beter klinkt dan mijn sony wh-1000xm3. Ruisonderdrukking is niks mis mee maar het klankbeeld is niet mijn klankbeeld. Te veel bas, te warm en een gemis aan detail. Ik begrijp dus ook niet die lyrische geluiden in alle reviews.

 12. Goedemorgen Aart Jan,

  Ik had een email gestuurd, maar ook nog even via de site nu, mocht dat voor anderen ook nuttige info zijn.

  Heb een Fiio A1 kunnen uitproberen, maar die bracht aangesloten op oa een mob tel en een mp3-speler te weinig versterking op grotere koptelefoons.
  Gaat deze Trasam dat beter doen?

  Één van de gebruikte koptelefoons was overigens deze eenvoudige Philips:
  https://www.google.com/amp/s/www.philips.co.uk/c-p/SHP2500_10.amp/indoor-corded-tv-headphone

  Vr. gr.

  Ed

  1. Die Philips is maar 32 Ohm dus die kan echt loeihard op alles, zeker op die Trasam. Daar kan je zelfs 300 Ohm koptelefoons op doen.

   1. Idd, dat zou ik ook hebben gedacht, maar dat bleek met die Fiio A1 niet zo te zijn, want slechts lichte versterking. In-ears waren wel flink luider.
    Nu die Trasam maar es bestellen dan, kijken wat dat brengt. Anders ligt het alsnog aan die specifieke koptelefoon.

 13. AartJan, heb ik er ook iets aan in mijn geval: macbook pro aangesloten op Altec Lansing (zo’n typische subwoofer met twee losse speakertjes voor op je bureau)? De groene audiostekker zit nu in de monitor die verder met USB-C is aangesloten op de computer.

  1. Ik denk dat het op kleine speakers niet zo’n verschil maakt, maar deze TRASAM kan je ook op je telefoon gebruiken, met goede oordopjes, en dan maakt het mogelijk wel een groot verschil.

 14. Kijk dit artikel kwam op het juiste moment! Mijn Sonata stoort steeds vaker…
  Heb de Trasam Q1 inmiddels besteld.

  Bedankt voor deze review Aartjan!!

  1. Bestaat er mogelijkheid om usb dac en microsd kaart aan android phone te koppelen?

   Meizu dac pro versie nergens op ali te bespeuren meer.

   Is de Meizu beter dan de Q1?

 15. De sonata HD pro kan de microfoon van je oortjes niet gebruiken. Ik hoop dat de sonata HD pro die voor mij onderweg is het wel doet….

  1. Sonata HD kan dat ook NIET, Sonata HD Pro denk ik ook niet… ga ik nog testen en updaten.
   UPDATE: sorry, de Sonata HD kan het wel, zolang je niet de firmware verandert

 16. Vraagje: je geeft aan dat je er niet mee kan bellen omdat er geen volumeknop op zit en geen microfoon. Dat zit ook niet op de (fragiele) Sonata HD, maar daar kun je tóch mee (video)bellen als je er oortjes in plugt met een microfoon in de kabel. Dat 3.5 audiostekkertje past niet rechtstreeks in de usb-c poort van de telefoon (Pocophone F1), dus die Sonata helpt me wél?
  Is dat met deze Trasam van hetzelfde qua functionaliteit?

  1. De TRASAM kan inderdaad geen microfoonsignaal van oordopjes doorgeven. De Sonata HD kan dat WEL, als je de firmware niet verandert…

  2. Hallo Aartjan, ook ik heb er een aangeschaft nav deze review. Ik heb er een met micro USB naar USB C kabeltje. Na 2 maanden valt dit kabeltje aan de dac kant er helaas gewoon uit. Lijkt aan het kabeltje te liggen. Ik ben dus op zoek naar een nieuw micro USB naar USB C kabeltje (kort). Blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Heb jij (of iemand die meeleest) misschien een tip?
   Groet,
   Jasper

Geef een reactie