Trasam Q1 review: HiFi uit telefoon, tablet & laptop

trasam q1 review dac lightning IOS USB iphone

– Update: 21 december 2023 –

Met de TRASAM Q1 kun je het geluid van je telefoon, tablet en laptop verbeteren. Of van je media player. Of van je desktop computer. Want deze DAC werkt werkelijk op alles. Je kan er een Lightning-kabeltje bijdoen zodat het ook op IOS werkt: eindelijk een DAC voor je iPhone (ook IOS 14). Met een USB-C kabeltje (of Micro-USB kabeltje) werkt het ook op alle andere apparaten. Dit kon voorheen nooit. En hij is ook nog eens goedkoop: hier vanaf 28 euro. Er is nu ook een goedkopere versie. Hierbij mijn Trasam Q1 review.

Er zit een AKM4452 DAC-chip in, dat is Japanse topkwaliteit. Ook dat Q1 versterkerdeel is goed. Krachtig genoeg voor grote koptelefoons. Je kan kabeltjes wisselen als er ooit een stekker kapot gaat. De kabeltjes zijn er in drie varianten. Er zijn ook allerlei OTG-adapters voor andere devices.

De AK-chips zijn bijna niet meer aan te komen. De Trasam Q1 is er daarom nu ook met ESS-chip, voordeliger, en bijna net zo goed.

Op Android werkt het vaak meteen, of je moet ergens iets met HQ Audio aanzetten (en er zijn apps zoals USB Audio Player PRO voor Android). Op iPhones kan het met een Lightning-adapter zoals deze adapter (Lightning > USB-C). De adapter kan ook als kort kabeltje: dat is deze USB-C naar Lightning OTG kabel.

Dan werkt het op alles: Mac, PC, laptop, desktop, iPhone, iPad, Android, telefoon en tablet. Losse snoertjes naar USB-C zijn ook te koop voor twee euro.

Heb je Android?

Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’. Je kan dan de Nederlandse app USB Audio Player PRO gaan gebruiken. Die kan wel de interne DAC omzeilen, ook met Spotify en Qobuz en zo.

Heb je een iPhone 15 met USB-C?

Apple snapt USB-C nog niet helemaal. Niet alle DAC’s doen het daarop. Deze Trasam ook niet: getest in de Apple Store. Hij zou het met een toekomstige IOS update moeten doen. Vraag het Apple! Zie ook dit artikel

Ik had voorheen naar volle tevredenheid de Sonata HD. Maar deze Trasam klinkt nog een stuk beter, met meer definitie en directheid. Nog meer helderheid, en een nog betere bas, strakker. Als je een warmer en voller geluid wil, dan is er de AK4493 chip zoals in de Loconaq A1. Zie de review hier. Beter dan dat kan nauwelijks, in mijn oren. Duurder natuurlijk wel! Maar het scheelt niet zo heel veel meer met deze Trasam.

Hij dus superklein en licht (9 gram) zodat je ‘m altijd mee kan nemen. Prachtige bouwkwaliteit, in aluminium. Zilvergrijs of zwart. Het korte verloopsnoertje is van stevige kwaliteit. (UPDATE: m’n USB-C-kabeltje is helaas kapot gegaan. Je kan andere kabeltjes gebruiken, maar het moet dan wel met DATA én met CHARGING zijn. Ik heb nu dit kabeltje van 2 euro . Die was goed. Het lukt ook wel met verloopjes en zo).

Er zit verder niks op, geen volume, en geen microfoon. Hoeft ook niet. Maar je kan er niet mee bellen. Want het microfoonsignaal wordt niet doorgegeven. De Sonata HD kan dat wel, maar alleen met de originele firmware. Ik had er andere firmware op geflasht, voor een nog beter geluid, maar dan kan je er niet meer mee bellen.

De Trasam is extreem zuinig qua stroomverbruik. 0,3 Watt, volgens Coconut Battery op mijn MacBook. Bij andere DAC’s is het meestal 3 tot 5 Watt. De batterij in je telefoon of laptop gaat dan ook veel minder snel leeg.

Kort gezegd: WAANZINNIGE AANRADER!

UPDATE: er is nu ook een TRASAM Q3 met een Sabre ESS9018K2M DAC-chip.

Ik had de Trasam Q1 gevonden als alternatief voor de Sonata HD Pro, dat is vrijwel de superpopulaire Hidisz S8, met de uitstekend geteste CS43131 chip – maar dan twee keer goedkoper (40,- in plaats van 80,-). Met verloopjes erbij naar IOS en USB-C. Dus die kan je ook op ALLE apparaten gebruiken, net als deze Trasam. De Sonata heeft ook nog volumeknoppen, ook al kan je hier ook niet mee bellen. De Sonata HD Pro klinkt  bijna net zo goed als de Trasam.

Deze Tempotec kan ook op de iPhone, en heeft ook nog eens volumeknoppen. Maar je kan er ook niet mee bellen: het microfoonsignaal wordt niet doorgegeven.

trasam q1 review dac lightning IOS USB iphone
TRASAM Q1 review: Een goedkope top-DAC, geschikt voor USB-C en iPhone, want je kan er ook een Lightning kabel bij bestellen. Topkwaliteit en AANRADER.

In dit soort kleine DAC’s kan direct een koptelefoon. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat ook via USB. Je kan ‘m met een gewoon audio-kabeltje ook direct aansluiten op je dikke HiFi versterker (dus, van je telefoon/laptop/tablet – via deze Trasam – naar de versterker).

trasam q1 review vs Tempotec Sonata HD Pro
Tempotec Sonata HD Pro vs TRASAM Q1
oordopjes via een DAC met USB-C op laptop macbook voor top audio
Oordopjes in de Trasam, voor topkwaliteit audio op je laptop / tablet / telefoon

trasam q1 review DAC koptelefoon iphone

Draadloze audio met Spotify of Apple Music

Je kan de Trasam ook gebruiken om je audio draadloos te maken. Want dan hang je je telefoon bijvoorbeeld aan je stereo (via de Trasam), en bedien je Spotify draadloos, vanaf je laptop. In glorieuze HiFi-kwaliteit. Of andersom: dan bedien je de muziek met je telefoon, en je laptop hangt via de Trasam aan je dikke versterker.

Trasam Q1 review conclusie

Unieke topper! Goedkoop, met een Japanse AKM4452 DAC voor een topgeluid. Kan je op ALLE apparaten gebruiken, zelfs op de iPhone – met een verloopkabeltje (MAAR nog niet op de USB-C iPhone 15!! Zie dit artikel).
Superzuinig in stroomverbruik. AANRADER dus. Hier vanaf 21 euro.

Hij klinkt nog steeds super. Extreem helder en analytisch. Strak en direct. Echt heel mooi. De kabeltjes blijken helaas toch nog fragiel. Er is er een kapot. Maar het kan ook met andere kabeltjes of verloopjes. Als het maar met Charging en met Data is.

Nog betere kwaliteit, zowel qua audio als qua kabel, is de Loconaq A1, zie de review. En die doet het wel op de allernieuwste iPhones. Zie ook dit artikel

140 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb de Trasam Q1 pro inmiddels ook binnen en moet zeggen dat het geluid uitstekend is! Geluid komt wat mooier los van de speakers en mooi in balans ook. Ik gebruikte hiervoor een High resolution technologies Microstreamer, maar dit lijkt toch weer beetje beter.

  Ik heb het overigens als dac aan mijn Raspberry Pi streamer met daarop MoOde.

  Was nog wel even prutsen welke audio optie ik daar kies: fixed, software of hardware, maar het werkt nu (met software setting).

 2. Heb nu ook de Trasam Q1 binnen.
  Fantastisch geluid. Maar als ik hem beluister via mijn smartphone, dan merk ik dat de volumestapjes amper werken. Van zacht tot hard, maar niets daartussen. Is dit een eigenschap van deze DAC?

   1. Helaas. Op een samsung en xiaomi Phone geprobeerd, maar hetzelfde resultaat. Het geluid gaat in 6 stapjes harder en zachter. Dus het geluid is net iets te hard of net iets te zacht. Zou ik een defect exemplaar hebben? Het volume appje zal ik straks even proberen.

     1. Dat lijkt inderdaad te werken. In ieder geval bij Musicolet. Maar als ik USB audio player pro gebruik, dan heeft Wavelet geen enkel effect. Ook niet qua eq. Is er mee instelling die ik moet aanpassen in UAPP? Sorry voor de vele vragen

 3. Hi! Heeft er iemand een oplossing om de DAC te laten werken op iOS 17? Sinds de update werkt hij niet meer op mijn iPhone en iPad.

   1. Het zijn twee Lightning apparaten. Een iPad Air en iPhone 13 Pro. Jammer dat je van meer mensen hoort dat de ondersteuning verdwenen is. In de volgende iOS update zit dé ondersteuning ook nog niet ( ik draai de beta) mss maar op zoek naar een dedicated digital audio player met goede DAC

 4. Ik heb op jouw advies deze dac en de kz magnetostaten aangeschaft en de muziek is met sprongen vooruit gegaan.

  Wat ik echter jammer vind is dat deze dac een enorme bak ruis produceert waardoor de SNR vrij laag is.

  Heb je nog een andere, net zo’n goede/kleine/energiezuinige dac gevonden als deze? Maar dan met minder ruis?

  Dank!!

 5. Ik luister al een tijdje met plezier naar de Trasam Q1 op aanraden via dit blog. Alleen heb ik af en toe storende geluiden door de muziek heen, zelfs als ik de muziek stop. Alsof er externe signalen worden opgevangen vanuit mijn iPhone. Kan dit aan de kabel liggen? Heb geen vervangende micro USB-Lightning kabel liggen om dit te proberen.

  1. De bijgeleverde kabels zijn ruk! Ik heb een 10 kabels extra mee besteld en zijn niet van hoge kwaliteit en je moet ze bij reglmaat vervangen…

 6. Hallo Aart-Jan, allereerst complimenten over je werk, top! Bij mijn windows 10 werkt de trasam q1 helemaal niet, wordt niet eens herkend door de laptop.

 7. Waarmee sluit ik de Trasam Q1 het beste op een pc aan? Ik heb alleen USB-A. En heb ik dan een driver nodig? Met een USB-A naar C kabeltje is het me tot nu toe nog niet gelukt. Of moet het v3.0 zijn? Groet, Wouter

 8. Hoi Aartjan, ik heb een Trasam Q1 gekocht, deze past niet op mijn IPhone 8+. Kun je een voorbeeld sturen van het kabeltje dat ik hiervoor extra moet aanschaffen?

 9. Hoi Aartjan. Sinds ik een S21 heb irriteer ik me er enorm aan dat ik mijn traditionele B&W p7 koptelefoon niet meer kan aansluiten. Via het Tweakers forum kwam ik op jou site en las ik deze review. Vandaag kwam mijn Q1 binnen uit China en ik zit weer met een grote grijns op mijn gezicht te luisteren. Spotify, YouTube, losse audio bestanden, alles doet het weer, heerlijk. Veel dank voor het uitproberen van het product en het delen van je ervaring en mening. Super blij mee.

 10. Hi Aartjan,

  Zojuist heb ik de Kz Zsx Terminator besteld en uiteraard via jouw hyperlink ;)
  Een aantal vragen.

  1) Ik heb Iphone 12. Hoe kan ik het beste geluid uit mijn telefoon krijgen?
  Je hebt weet ik een verloop stukje (Apple Lightning to 3.5 mm Headphone).
  Deze moet ik nog aanschaffen. Ik begrijp goed dat een trasam q1 aanschaffen voor nog betere kwaliteit kan zorgen?

  2) Ik draai vaak lange sets op mijn dj controller en ga deze oordoppen ervoor gebruiken, ik heb de sennheiser h25 maar ik krijg na 30 min last van mijn oren helaas. Op mijn dj controller zit de volgende ingang: 1 MIC (TS-jack van 1/4″). Is er iets zoals de trasam q1 die direct op een ts-jack van 1/4 kan worden aangesloten?

  Alvast bedankt voor je goede hulp. Ik ben fan van je site ;)

  1. 1) Zie de Loconaq A1. en anders de Trasam, voor allebei is er inderdaad een Lightning adapter.
   2) Een MIC ingang kan je niet als hoofdtelefoon UITgang gebruiken. En nee, geen enkele DAC kan op een jack. Een jack is altijd analoog.

 11. hmm…nog een keertje proberen om te posten.

  Ik heb de Trasam Q1 aangeschaft, maar had de waarschuwing omtrent gebruik icm Android over het hoofd gezien. Dat was dus een tegenvaller toen ik op mn Samsung S7 probeerde geluidsinstellingen aan te passen; dat gaat dan niet.

  De aanbevolen app USP Player Pro, biedt icm Spotify helaas ook geen uitkomst. Dat werkt nog niet samen, aldus de makers daarvan.

  Any suggestions om met de Trasam via Android en bij gebruik van Spotify de geluidsinstellingen te kunnen aanpassen?

 12. Had ik de waarschuwing tav Android en DAC maar gelezen…
  Ik kom er nu achter dat ik met de Trasam Q1 geen geluidsinstellingen kan aanpassen op mijn Samsung S7 (micro USB poort). Ik heb er nu dus eigenlijk niets aan.

  De aanbevolen app USB Player Pro, kan dat probleem bij gebruik van Spotify evenmin omzeilen. Zo hebben de makers me laten weten.

  Zijn er nog alternatieven, die het wel mogelijk maken om op mn Samsung via mijn Trasam muziekkwaliteit op Spotify aan te passen?

  1. Het zou softwarematig eigenlijk altijd mogelijk moeten zijn, theoretisch. Dus een app die het wel doet zou nog kunnen komen.
   Maar als die Nederlandse app al niet werkt op die telefoon, zie ik het voor die telefoon somber in.

   1. Ik heb nog even navraag gedaan naar de mogelijkheden van USB Player Pro. Die player biedt zoals gezegd mogelijkheden om DAC te benutten op Android telefoons. Zo kan je er naast lokale muziekbestanden ook streaming services in afspelen. Dat is mogelijk voor: Tidal, Qobuz, Google Music and Shoutcast radio.

    Helaas is Spotify nog niet ingegaan op hun verzoeken om te werken aan koppeling. Dat gaat dus nog even niet.

 13. Is het überhaupt mogelijk om de Trasam Q1 te gebruiken op een “normale” usb poort(A)? Via mijn laptop doet hij het namelijk wel via de USB C poort maar niet via de A poort.

 14. Beste Aartjan, tijdens een zoektocht naar externe DAC’s kwam ik deze pracht site tegen. Ik hou van alles wat ik mogelijk wil kopen grondig uitzoeken en wat jij hier hebt opgebouwd is echt een goudmijn! Super bedankt voor je uitgebreide analyses en onderbouwing.

  Ik schrijf dit terwijl ik zit te genieten van m’n muziek op de koptelefoon vanuit de Trasam Q1 die op mijn telefoon is aangesloten (Pocophone F1). Wat een top ding! Het geluid wat ik had was al goed maar nu is het net iets meer krisp als je begrijpt wat ik bedoel. High hats zijn wat beter te onderscheiden e.d. gewoon scherper zeg maar.

  Ik had deze DAC eigenlijk gekocht voor mijn ontzettend goedkope tablet waar alles qua beeld super aan is (IPS) maar t geluid klinkt helaas alsof t uit een keukenrol komt waar iemand een kussen op drukt. Das te verwachten als je iets goedkoop koopt natuurlijk. Met de Trasam Q1 is dat niet alleen opgelost (ook voor een belachelijk lage prijs trouwens), ik heb t idee dat m’n koptelefoon beter klinkt dan ik al gewent was. Het verschil is nihil maar het is er. Ik gebruik trouwens een Audio Technica ATH-M40X als koptelefoon voor wie een referentiekader wil.

  Echt super bedankt voor de uitgebreide reviews en ook de updates! Ik hoop dat ze bij Trasam Audio Co.Ltd nog lang dit soort producten blijven maken.
  Iedereen fijne dagen en geniet van dit pracht geluid. :D
  Had ik al dankjewel gezegd? Dankjewel Aartjan!

   1. Dank voor al je tips! Heb de Q1 binnen. Werkt als een zonnetje. Alleen stekkertje is niet best. Niet goed gemonteerd, scheef. Dus daar ga ik nog ff achteraan.
    Heerlijk geluid op mijn audioengine boxjes tijdens (thuis)werk via Iphone. Veel eerder moeten doen!

 15. Hebben meer mensen last van een storende Usb C slot?

  Na veelvuldig gebruik is mijn Usb C slot (van mijn telefoon) erg gevoelig geworden.
  Heb verschillende kabels gebruikt. Met aan de ene kant Usb C (deze gaat in de telefoon) en de andere kant Micro Usb (deze gaat in de Trasam Q1)

  Als ik alles aansluit en maar iets de kabel aanstoot stopt de Trasam met uitzenden. Door de Usb C kabel uit en in de telefoon te doen heb ik weer geluid. Had hier vaker last van en met een nieuw kabeltje ertussen was dit probleem snel opgelost. Echter word het slot nu steeds kritischer en heeft een ander kabeltje geen nut meer.

  Wellicht heeft iemand een oplossing?

  1. Ik heb dit ook op mijn MacBook Air. Ook maar weer een nieuwe kabeltje gekocht. Maar dan nu een supergoedkope:
   naar US-C: https://s.click.aliexpress.com/e/_A6pyeJ
   Werkt prima. Ik heb het eerder ook via een hub opgelost. Maar die werd langzaam ook gevoelig voor beweging, en valt ook wel eens uit.
   De Sabre ES9280 DAC heeft een veel steviger stekker en gebruik ik nu ook vaak. Die is beter, qua stekker.
   En inmiddels heb ik nog weer een betere: de Loconaq A1. Nog beter geluid en ook betere stekkers en snoertjes.

   1. Nou, het is dus niet het stekkertje maar echt mijn usb c slot, van mijn telefoon is door het veelvuldig gebruik nogal kritischer geworden.
    Je zou zeggen dat hij dan ook slecht moet opladen maar dat gaat altijd wel goed!

 16. Ik heb de Trasam Q1 op een iPhone 11 aangesloten, maar het blauwe lichtje gaat niet branden, op mijn oude iPhone 8 doet ie het wel…is dit te verhelpen of is de iPhone 11 niet compatible?

      1. Kan haast niet… het kan dan ook nog aan de ingang op die 11 liggen. Check maar eens op een andere 11 of 12…

      2. Hier helaas hetzelfde probleem. Lampje gaat niet aan op de iPhone 11, wel op de iPhone 7. Allebei iOS 14. Flinke domper dit…

  1. Ik heb precies het zelfde gehad met een android smartphone. Bij mij lag het aan het snoertje. Verkoper heeft mij een ander toegestuurd en die deed het wel.

  2. Ik heb een soortgelijke ervaring. Als ik de Trasam Q1 op mijn nieuwe iPhone 12 Pro aansluit, gaat het blauwe lichtje niet branden. Op mijn oude iPhone 6S doet ie het gelukkig wel. Beide iPhone’s draaien op iOS 14.2.

   1. Jeetje. De Trasam is dan ws wel goed, maar het verloop-kabeltje naar Lightning niet.
    Je moet dan op zoek naar een adapter van micro USB naar Lightning, met MFi.

    1. En? Al een kabeltje gevonden van MicroUSb naar Lightning? Ik kan ze eigenlijk niet vinden behalve dan via een plugje van usb-c naar microUsb (en dan een kabeltje van usb-c naar lightning). Maar ik weet niet of alles dan nog lekker werkt. En het mooie mini-dacje wordt er ook weer groter van.

     1. De shop van deze Trasam heeft ze. Stuur ze een mail dat je alleen het kabeltje wil bestellen. Heb ik ook gedaan en die was goed.

      1. Ik heb ook een extra kabeltje laten versturen, maar deze werkt nog steeds niet icm met mijn iPhone 11.

 17. Heb de Prozor uitvoering, Als er geen muziek is hoor ik ‘glitches’ icm met OnePlus Nord. Voornamelijk aan een kant. Is dit bij meerdere telefoons t geval, of is er iets mis met de dac?

  1. Ik hoor dat ook met hele gevoelige oordopjes maar dat hoor ik op meer DAC’s en alleen bij geen muziek of aan het eind van een fade-out

   1. Dank voor de snelle reactie. ’t Is alleen aan de rechterkant. En best wel hard. In muziek kan ik t niet traceren. Luister met de VJJB K4, en gaat heel goed. Ben buizenversterkers en hoog rendement luidsprekers gewend, maar dit is ook mooi.

 18. Ik heb nu sinds een dikke week de Trasam Q1 om mijn B&W P9 aan te sturen. Helaas heb ik een defect exemplaar gekregen waar elke 3 minuten een reeks hickups voorbij komen. Dit gebeurd bij diverse telefoons en ook bij de laptop. Zodoende een tweedehands iBasso DC02 aangeschaft. Klinkt erg goed. Maar ik kan jouw blog wel beamen. De Trasam klinkt beter (zonder de hickups). Meer dynamiek. Nog natuurlijker. Aangezien de shop bij Ali niet echt thuis geeft in de klachtenbehandeling maar bij een andere shop nog een Trasam gekocht. Hopelijk nu meer geluk. Want zowel de P9 alsook de C5 maar ook de KZ ZS10 klinken zoveel beter met deze Tradam Q1.

  1. Eerst bij Ali een andere besteld maar die werd maar niet verstuurd. Toen gelukkig via marktplaats eentje kunnen bemachtigen. Ik ben blij.

 19. Vraagje waarop ik het antwoord zo snel niet kan vinden in de eerdere reacties: ik vind het maximale volume van mijn mobiele telefoon via de oordopjes te zwak. Geeft zo’n DAC de mogelijkheid het volume te verhogen, of krijg ik nog steeds hetzelfde volume, maar dan in betere kwaliteit?
  Gr. Theo

 20. Trasam Q1 werkt niet icm Beyerdynamic DT770 80 ohm op Macbook. Hoor helaas maar aan 1 kant geluid en de geluidsinstellingen staan gewoon goed… Met goedkope oordopjes werkt de Trasam wel, maar dat was niet de bedoeling. Jammer. Heeft iemand nog tips?

 21. Dag Aartjan,
  Zie nu bij dezelfde aanbieder op Aliexpress ook de Trasam Q3 met een 9018 K2M chip. Het is de upgrade op de Q1 en er wordt geclaimd dat deze nog betere audiokwaliteit heeft.

  Ik ga nog bestellen, dus twijfel tussen de Q1 en Q3. Heb jij hier nog gedachten over?

 22. Hallo Aart-Jan,

  Ik heb onlangs de tradam q1 en de KZ terminator aangeschaft, en ben ontzettend blij met beide, wat een helder geluid!

  Echter: de trasam geeft ontzettende nare hoog frequentie noise van 1-3 seconden als hij van track wisselt. Ditzelfde geluid geeft ie als ik m’n volume op 0 zet, maar dan steeds hogere schrille tonen, en zonder te stoppen.

  Weet jij wat er aan de hand is? Ik gebruik hem met een samsung S8. Met andere oortjes ( bv HD6XX) doet hij hetzelfde.

 23. Dag Aartjan,
  Zojuist voor het eerst op je site terecht gekomen en erg interessante reviews. Ik ga zo’n Trasam bestellen voor gebruik op mijn Samsung telefoons.
  Toch nog even een vraagje: via Tidal HiFi kan je bepaalde tracks afspelen op Master quality (96 kHz / 24 bit). Graag zou ik daar ten volle van genieten. Als ik de omschrijving lees, kan deze Trasam daar mee overweg. Of raad je daarvoor een andere DAC aan?

 24. Hi Aartjan, can you please answer my questions. If my smartphone is a Micro USB, so what cable do i have to buy ??.

  A). Type C to Micro USB cable; or
  B). Micro USB to Micro USB cable.

  Thank you for your attention, before and after.

 25. De DAC werkt goed met Mac en PC, maar het kabeltje naar de iPhone is een probleem. De iPhone geeft vrij vlot de melding dat de accessoire niet ondersteund wordt. Als je dan afspeelt (met bijvoorbeeld de VOX player) werkt het wel. De micro-USB verbinding lijkt echter niet lekker, want als je er mee aan de wandel gaat en de connector beweegt iets, stopt het afspelen.
  Na contact via Ali Express kreeg ik vrij makkelijk een nieuw kabeltje, maar dat gaf geen verbetering.

  Toch een leuke kennismaking met een externe DAC voor weinig geld.

 26. Hoi Aartjan, wat een super site! Heb deze q1 sinds een week als upgrade voor mijn pc. Mijn Edifier boxen klinken ruimtelijker dan als ik ze aan de standaard audio uitgang hang dus ben erg blij en een super aanrader van je.
  Vraagje. Ik gebruik een HDMI extractor achter mijn Chromecast om geluid direct naar mijn versterker te sturen. Een goedkoop dingetje van MP. Neem aan dat daar ook een DAC in zit. Ben jij ooit een goede extractor tegen gekomen met een goede DAC?

   1. Bedankt maar een beetje verward. Het audio signaal in HDMI is toch digitaal dacht ik. Mijn extractor geeft onbewerkt het HDMI Signaal door naar mijn TV maar split het audio signaal naar een optische uitgang en twee analoge RCA (l/r) uitgangen. Daar moet toch een DAC aan te pas komen? Mijn versterker is nog een puur analoge Marantz dus dacht zo’n extractor met een goede DAC is misschien het overwegen waard. Of zit ik er nu helemaal naast. Overigens dacht dat de Chromecast audio alleen maar een 3.5mm mini jack uitgang had en wordt ook niet meer gemaakt dacht ik.

    1. Aha, je hebt al optisch UIT dus. Had ik niet begrepen. Je kan dan elke DAC met optisch IN nemen, zoals de KGUSS DAC-K3..
     De 3.5 minijack uitgang van een Chromecast Audio is tevens optische uitgang, net als vroeger een Airport Express had (die je dus ook nog steeds kan gebruiken).

 27. Op Aliexpress zie je ook veel andere portable dacs die dezelfde akm4452chip gebruiken. Bijvoorbeeld vanNeoteck. Zijn die dacs gelijk aan de Trasam q1?

  1. Niet geheel want behalve de DAC chip zit er ook nog een versterker in, en verder speelt de kwaliteit van het geheel en bedrading ook nog iets mee

   1. Oké, bedankt Aartjan! Zoveel prijsverschil zit er nu ook niet tussen (hooguit 4/5 euro). Er wordt op Alie door gebruikers gesuggereerd dat ze gelijk zijn. Bouwtechnisch lijken sommigen 100% op de Trasam, alleen staat er geen logo op.
    Ik wilde aanvankelijk een Tempotec Sonate bestellen, maar nog even jouw blog raadplegen. Nu bestel ik zo’n Trasam q1, ben benieuwd wat dit doet.
    Ik wil ‘m gaan gebruiken op mijn Huawei P20 Pro met mijn Sennheiser Pxc350 en mijn oude MB Quart Phone 90 (300 Ohm!).

    1. Inmiddels de originele Trasam Q1 binnen en ik ben er erg tevreden over. Ik gebruik voornamelijk een Sennheiser Pxc350 en een MB Quartz Phone 90 gesloten koptelefoon. Daarnaast een KZ ZS3 IEM. Via de Trasam aangesloten op mijn Huawei P20 Pro heeft vooral de KZ ZS3 het grootste volume voordeel. Klinkt nog strakker en gedetailleerder dan zonder de Trasam. De grotere koptelefoons kunnen ook zeker een slag luider, met behoud van prima geluidskwaliteit. Nu is de interne DAC van de P20 Pro van zichzelf al behoorlijk goed, maar wat extra power is niet verkeerd. Via een otg-verloopkabeltje ook geprobeerd aan te sluiten aan mijn Samsung Tab A (2016) tablet, maar daar geeft de Trasam geen sjoege. Het blauwe lampje blijft uit. Al met al is de Trasam Q1 een aanwinst, bedankt voor de tip Aartjan!

   1. Zoek op Alie Express op ” portable headphone dac neoteck” . Zo zijn er ook dezelfde versies van SYNiC, Prozor en Linkfor. Ze zien er allemaal eender uit.

 28. Beste Aartjan, ik heb n.a.v. enthousiaste review de trasam gekocht, vandaag binnen gekregen. Hij doet het alleen niet. Ik heb hem op 2 smartphones (samsung A80 en Huawei mate 20) aangesloten en ik krijg geen geluid door mijn koptelefoon. Het geluid komt gewoon van de smartphone. Heb jij enig idee wat het zou kunnen zijn?

  1. Doet het blauwe lampje het? Ander kabeltje geprobeerd? Op een laptop geprobeerd?
   Het is dacht ik niet met 100% van alle telefoons compatibel.

   1. Dank voor je reactie. Nee, het blauwe lampje doet het niet als ik het appraat op beide smartphones aangesloten heb. Als ik de trasam verbind met de usb ingang van de laptop, dan brandt het lampje wel, alleen komt daar geen geluid uit.

    1. Aanvulling: ik geloof dat mijn laptop een probleem heeft met het geluid. Er komt helemaal geen geluid meer uit, ook niet zonder de trasam. Morgen maar even mijn werk helpdesk bellen.
     Ik zou het wel apart vinden als de trasam met 2 van mijn smartphones niet compatibel is. Dat maak je tegenwoordig niet gauw mee.

      1. Update: ik heb contact gezocht met de verkoper, die heeft een nieuw kabeltje gestuurd en nu doet de trasam het goed. Probleem opgelost dus. Zeer tevreden over de geluidskwaliteit.

 29. Net de trasam Q1 binnen met iOS kabeltje voor 26 euro totaal. Eerst afgespeeld met mijn KZ ZS10 Pro. Geweldig! Zuiver en precies met een zeer open 3D luisterveld. Nog nooit zo mooi geluid gehoord. Inderdaad Aartjan zo een dac als koptelefoon versterker is zo veel mooier. Dat je een extra kabeltje en zo een klein dacje extra hebt, is dan geen enkel bezwaar. O ja en elke Bluetooth verbinding klinkt zo veel minder. Zo beperkt en gecomprimeerd. Luister nu via de KZ ZSX Terminator. Overweldigend zo mooi en gedetailleerd. En dat met Apple music AAC 256.
  Heb de kabel van de ZSX nu verwisseld van dat speciale lightning kabeltje naar een gewone 3,5 mm aansluiting om via de Trasam af te spelen. En klinkt veel beter voor het dubbele bedrag (lightning Kz is 10 euro en de trasam 20 euro) dubbel en dwars waard!

  Ga zo door met je blog Aartjan en dank voor alle audio inspiratie :-)

  Groet Martin

  NB wacht nu de Zishan Z3 speler af met de AK4493. Die zit vlak in de buurt van de Zishan T1 met de 4497, maar dan veel kleiner. En dan kan je high RES audio afspelen (flac, dsd) Ben benieuwd hoe die klinkt.

 30. Je schrijft “Want deze DAC werkt werkelijk op alle” maar helaas niet op mijn LG G8… Ook niet op mijn zoon zijn Huawei… Wellicht heb je een idee??
  Lees ook USB foutopsporing in de ontwikkeling opties aanzetten maar dat help bij mij ook niet.
  Als ik hem aansluit op me telefoon vraagt hij wel naar de stroomtoevoer, USB gebruiken voor; opladen, stroomtoevoer, bestandsoverdracht, fototransfer of midi overdracht. Welke ik ook selecteer niks werkt helaas…

  Heb jij nog opties?

 31. Hallo, ik lees altijd met veel plezier je reviews en heb al een aardige verzameling oortjes.
  Vraag is simpel: hoeveel beter is deze als de Fiio met lightning? deze heb ik al een tijdje en bevalt me goed.
  Voor een stapje erbij heb ik dan geen nieuwe nodig, bij een forse tot reuze stap kan ik erover denken!

 32. Hoe kan ik de Trasam Q! bestellen? Als ik op Aliexpress op Koop nu of Voeg aan winkelwagen toe klik krijg ik een pop-up dat ik eerst de ontbrekende informatie moet verstrekken. Het is mij echter volkomen onduidelijke hoe en welke informatie.

 33. Beste Aartjan,
  Ik lees sinds kort met heel veel plezier je blogs. Eindelijk eens een site waar je meer leest over goedkoop en goed, in tegenstelling tot andere bekende review sites waar je alleen de bekendere merken tegenkomt. Maar ook hele handige tips, heb ik ook al veel van geleerd. Het maakt je wel heel gretig! Maar dat schuif ik jou niet in de schoenen…. :-).
  Op jouw sites lees je over veel meer audioapparatuur dan op andere sites. Ik begrijp heel goed dat je niet alles kan reviewen, maar het valt me op dat je sommige toch wel zeer gerenommeerde merken nooit noemt, zoals bijvoorbeeld Beyerdynamic, waar ik zelf nogal een fan van ben. Wel de sennheiser hd, maar niet de beyerdynamic. Ik zit momenteel te luisteren naar de dt880 op de shanling mo en je weet niet wat je hoort, mooi strak, ruimtelijk en neutraal maar niet saai. De dt770 heb ik ook, ben ik ook zeer enthousiast over. De koptelefoons zijn voor (vind ik) zeer schappelijke prijzen te krijgen. Ook de 1more triple en quad drivers ben ik nog niet tegen gekomen, terwijl die ook waanzinnig goed klinken. Niet de goedkoopste, maar de triple drivers koop je al voor 80 euro tegenwoordig.
  Neemt niet weg dat ik je blogs in de gaten blijf houden en dan maar hopen dat dat niet mijn kooplust opdrijft.
  Gr. Hans

  1. Binnenkort hier een review van de B&W PX7 van 390 euro. Zo’n beetje de allerbeste. Dus je gebeden zijn verhoord!

   1. Ja die zou ik ook wel willen hebben, maar die prijs he….. Ik weet zeker dat deze veel beter klinkt dan mijn sony wh-1000xm3. Ruisonderdrukking is niks mis mee maar het klankbeeld is niet mijn klankbeeld. Te veel bas, te warm en een gemis aan detail. Ik begrijp dus ook niet die lyrische geluiden in alle reviews.

 34. Goedemorgen Aart Jan,

  Ik had een email gestuurd, maar ook nog even via de site nu, mocht dat voor anderen ook nuttige info zijn.

  Heb een Fiio A1 kunnen uitproberen, maar die bracht aangesloten op oa een mob tel en een mp3-speler te weinig versterking op grotere koptelefoons.
  Gaat deze Trasam dat beter doen?

  Één van de gebruikte koptelefoons was overigens deze eenvoudige Philips:
  https://www.google.com/amp/s/www.philips.co.uk/c-p/SHP2500_10.amp/indoor-corded-tv-headphone

  Vr. gr.

  Ed

  1. Die Philips is maar 32 Ohm dus die kan echt loeihard op alles, zeker op die Trasam. Daar kan je zelfs 300 Ohm koptelefoons op doen.

   1. Idd, dat zou ik ook hebben gedacht, maar dat bleek met die Fiio A1 niet zo te zijn, want slechts lichte versterking. In-ears waren wel flink luider.
    Nu die Trasam maar es bestellen dan, kijken wat dat brengt. Anders ligt het alsnog aan die specifieke koptelefoon.

 35. AartJan, heb ik er ook iets aan in mijn geval: macbook pro aangesloten op Altec Lansing (zo’n typische subwoofer met twee losse speakertjes voor op je bureau)? De groene audiostekker zit nu in de monitor die verder met USB-C is aangesloten op de computer.

  1. Ik denk dat het op kleine speakers niet zo’n verschil maakt, maar deze TRASAM kan je ook op je telefoon gebruiken, met goede oordopjes, en dan maakt het mogelijk wel een groot verschil.

 36. Kijk dit artikel kwam op het juiste moment! Mijn Sonata stoort steeds vaker…
  Heb de Trasam Q1 inmiddels besteld.

  Bedankt voor deze review Aartjan!!

  1. Bestaat er mogelijkheid om usb dac en microsd kaart aan android phone te koppelen?

   Meizu dac pro versie nergens op ali te bespeuren meer.

   Is de Meizu beter dan de Q1?

 37. De sonata HD pro kan de microfoon van je oortjes niet gebruiken. Ik hoop dat de sonata HD pro die voor mij onderweg is het wel doet….

  1. Sonata HD kan dat ook NIET, Sonata HD Pro denk ik ook niet… ga ik nog testen en updaten.
   UPDATE: sorry, de Sonata HD kan het wel, zolang je niet de firmware verandert

 38. Vraagje: je geeft aan dat je er niet mee kan bellen omdat er geen volumeknop op zit en geen microfoon. Dat zit ook niet op de (fragiele) Sonata HD, maar daar kun je tóch mee (video)bellen als je er oortjes in plugt met een microfoon in de kabel. Dat 3.5 audiostekkertje past niet rechtstreeks in de usb-c poort van de telefoon (Pocophone F1), dus die Sonata helpt me wél?
  Is dat met deze Trasam van hetzelfde qua functionaliteit?

  1. De TRASAM kan inderdaad geen microfoonsignaal van oordopjes doorgeven. De Sonata HD kan dat WEL, als je de firmware niet verandert…

  2. Hallo Aartjan, ook ik heb er een aangeschaft nav deze review. Ik heb er een met micro USB naar USB C kabeltje. Na 2 maanden valt dit kabeltje aan de dac kant er helaas gewoon uit. Lijkt aan het kabeltje te liggen. Ik ben dus op zoek naar een nieuw micro USB naar USB C kabeltje (kort). Blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Heb jij (of iemand die meeleest) misschien een tip?
   Groet,
   Jasper

      1. Hallo,
       Kan ik dit kabeltje van mijn Trasam Q1 op mijn stereo aansluiten?

      2. ja, met een kabeltje van minijack naar wat er op je stereo zit (meestal tulp)

Geef een reactie