Hygrometer: meet de luchtvochtigheid binnen

Update: 7 jan 2021 • 10:26 •

De luchtvochtigheid hoef je buiten niet te meten: dat staat in alle weer-apps op je telefoon. Maar als je het BINNEN wil weten, moet je het zelf meten. Met een hygrometer.  

In alle weer-apps zie je de luchtvochtigheid van buiten. In Buienradar moet je nogal naar beneden scrollen:

Op de Weer app op je iPhone staat het ook een stuk naar beneden:

Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.):

Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus. Maar binnen is het eigenlijk veel belangrijker!

Waarom is de luchtvochtigheid belangrijk?

Er is een verband tussen de luchtvochtigheid en de besmettelijkheid van griep-virussen en het Coronavirus. In droge lucht van ongeveer 40% is de kans op besmetting 5x hoger, want daar blijven de aerosolen langer rondhangen (zie de noot onderaan). Met de verwarming aan is het vaak rond de 40%. Dan moet je eigenlijk een mondkapje op, ook al is het wetenschappelijk onduidelijk hoeveel dat mondkapje precies scheelt.

Ik ben het maar eens gaan meten. En inderdaad, nu het buiten kouder wordt, wordt het binnen steeds droger. Ik kocht voor 2 euro zo’n kleine hygrometer + thermometer. Daar moesten nog twee batterijen in, deze hier: LR44 van Panasonic. Hij doet het perfect. IJKMETHODE: ik checkte het buiten. Daar gaf hij dan dezelfde waardes als Weather Pro, dus voor mij is dat bewijs genoeg. Als je hem verplaatst (bijvoorbeeld naar binnen) duurt het minstens een half uur voordat hij weer goed is aangepast:

goedkope hygrometer lcuhtvochtigheidsmeter

Of op deze luxe grote Wireless Weather Station met Touch Screen, Thermometer,  Hygrometer Indoor + Outdoor . Die kost 15 euro. Inclusief twee draadloze sensors, voor binnen en buiten.

Op weerstations zoals deze van 3 euro zit ook een hygrometer / humidity sensor:

weerstation met hygrometer humidity relatieve luchtvochtigheid

Zo heb je toch weer wat meer grip op je leven! Op je gezondheid! Santé!

Droge lucht (40%) is dus slecht. Je kan natte doeken op radiatoren leggen, of de was in de kamer laten drogen, of bakjes water aan de verwarming hangen. Het kan ook met een luchtbevochtiger: op Bol.com is de meest populaire deze voor € 42,-:

luchtbevochtiger

Een andere luchtbevochtiger is deze Xiaomi voor € 20,- op AliExpress:

luchbevochtiger

Noot: Rond de 40% zijn virussen 5x besmettelijker dan in vochtige lucht. Want het virus adem je uit in waterdruppels. Grote druppels zakken meteen naar de grond, maar superkleine druppels of “aerosolen” kunnen langer rondzweven. In vochtige lucht worden die opgenomen in grotere druppels, en zakken weer naar beneden. In droge lucht niet.

Bronnen:

11 Reacties

 1. Testen of ijken : theedoek helemaal nat maken met warm water, je hygrometer erin wikkelen en een kwartiertje laten liggen, hij moet dan 100% aangeven, met het stelschroefje kan je hem op 100 zetten

 2. Als je 10 goedkope hygrometers koopt, krijg je 10 verschillende waardes. Het beste is een natte bol temp en een droge temp vergelijken en dan invullen in je app, dat is altijd juist. Hygrometers zijn een drama

  1. Testmethode: buiten leggen, minstens een half uur wachten, en de waardes dan vergelijken met die van Weather Pro of Buienradar (voor jouw woonplaats).

 3. Er is een verschil tussen relatieve vochtigheid en absulute luchtvochtigheid. Volgens Maurice moet je in het geval van COVID de absolute vochtigheid hebben. Is dat meegenomen in die goedkope meters?

  1. Bij het weer en bij al deze meters wordt altijd Relatief gemeten (dus afhankelijk van de temperatuur, in %).
   Maurice heeft het soms over Absolute (Specifieke) vochtigheid (gr/m3), maar meestal zegt hij “relatieve vochtigheid van rond de 40%”.
   Met daarbij dan ook de specifieke temperatuur: tussen de 4 en 11 graden Celsius. Dan is verspreiding van Covid het sterkst, volgens hem.

 4. Heb je een idee hoe nauwkeurig ze meten? Voor die prijs (vooral die kleine, eerste) denk ik dan wel eens…kan haast niet goed zijn…maar ja..dat is ook maar een onderbuik gevoel

  1. Ja die eerste is juist perfect, (meet dezelfde waardes als de weer apps, buiten). Als je hem verplaatst duurt het een half uur voordat hij het goed aangeeft.

Geef een reactie