Hygrometer: meet de luchtvochtigheid binnen

– Update: 15 januari 2022 –

De luchtvochtigheid van BUITEN staat gewoon in alle weer-apps, op je telefoon dus. Als je het BINNEN wil weten, kan je het zelf meten. Met een hygrometer.  

In Buienradar zie je de luchtvochtigheid als je ver naar beneden scrollt:

Op de “Weer app” op je iPhone staat het ook een stuk naar beneden:

Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.):

Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus. Maar binnen is het eigenlijk veel belangrijker!

Waarom is de luchtvochtigheid belangrijk?

Er is een verband tussen de luchtvochtigheid en de besmettelijkheid van griep-virussen en het Coronavirus. In droge lucht van ongeveer 40% is de kans op besmetting vijf keer hoger, want dan blijven de aerosolen langer rondhangen (zie de noot onderaan). Met de verwarming aan is het vaak droog, en rond de 35-40%.

Ik ben het maar eens gaan meten. En inderdaad, als het buiten kouder wordt, wordt het binnen steeds droger. Ik kocht voor 2 euro zo’n kleine hygrometer + thermometer. Daar moesten nog twee batterijen in, deze hier: LR44 van Panasonic. Hij doet het perfect. IJKMETHODE: ik legde ‘m een uur lang buiten. Daar gaf hij dan dezelfde waardes als Weather Pro, dus voor mij is dat bewijs genoeg. Als je hem verplaatst naar binnen duurt het ruime een half uur voordat hij de goede waarde aangeeft:

goedkope hygrometer lcuhtvochtigheidsmeter

Of op deze luxe grote Wireless Weather Station met Touch Screen, Thermometer,  Hygrometer Indoor + Outdoor . Die kost 15 euro. Inclusief twee draadloze sensors, voor binnen en buiten.

Op weerstations zoals deze van 3 euro zit ook een hygrometer / humidity sensor:

weerstation met hygrometer humidity relatieve luchtvochtigheid

Zo heb je toch weer wat meer grip op je leven! Op je gezondheid! Santé!

Droge lucht (35-40%) is dus slecht. Dat wist iedereen al. Je kan natte doeken op radiatoren leggen, of de was in de kamer laten drogen, of bakjes water aan de verwarming hangen. Het kan ook met luchtbevochtigers. In grote gebouwen heeft de airco meestal ook een bevochtiger. Maar die staat vaak uit, want dat kost veel stroom. Een kleine luchtbevochtiger voor binnenshuis is deze populaire op BOL.com voor € 42,-:

luchtbevochtiger

En zijn ook grotere en krachtigere zoals deze Stadler.

Of deze grote krachtige van Blaupunkt met HEPA filter en ultrasone lucht-sterilisatie:

Een andere luchtbevochtiger is deze Xiaomi voor € 20,- op AliExpress:

luchbevochtiger

Noot: Rond de 40% zijn virussen 5x besmettelijker dan in vochtige lucht. Want het virus adem je uit in waterdruppels. Grote druppels zakken meteen naar de grond, maar superkleine druppels of “aerosolen” kunnen langer rondzweven. In vochtige lucht worden die opgenomen in grotere druppels, en zakken weer naar beneden. In droge lucht niet.

CO2 meters met NDIR-sensor

Heeft een CO2-melder zin? Jazeker, want dan kan je zien of de ventilatie goed werkt. Als je niet goed ventileert blijven virussen in de lucht hangen. CO2 geeft een redelijk goede indicatie over de ventilatie, maar er moet dan wel een NDIR-sensor in zitten (en niet een goedkope VOC-sensor). Deze hieronder zijn de goedkoopste CO2-melders met NDIR-sensor (nog niet getest).

co2 sensor meter NDIR

Bronnen:

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Je was binnen laten drogen, zorgt er op een functionele manier voor dat het binnen vochtiger wordt en je bespaart meteen op de droger.

 2. Je site geeft veel niet (of onvolledige) onderbouwing. Als je bij dit item al verwijst naar Maurice de Hond ivm Corona https://www.npo3.nl/opiniepeiler-maurice-de-hond-gebruikte-priverekening-voor-donaties-4b17d6f5-1611-4c0e-ae17-ba65a26e4111 dan moet ik wel lachen of eigenlijk huilen. Tevens ga je in je huis je luchtvochtigheid niet omhoog brengen met die speelgoed apparaten waar je naar verwijst.Adviseer dan zoiets: https://stadlerformusa.com/products/new-stadler-form-oskar-big-humidifer?variant=275054192 Dat ding doet wat. Jouw prullen helemaal niets.

 3. Testen of ijken : theedoek helemaal nat maken met warm water, je hygrometer erin wikkelen en een kwartiertje laten liggen, hij moet dan 100% aangeven, met het stelschroefje kan je hem op 100 zetten

 4. Als je 10 goedkope hygrometers koopt, krijg je 10 verschillende waardes. Het beste is een natte bol temp en een droge temp vergelijken en dan invullen in je app, dat is altijd juist. Hygrometers zijn een drama

  1. Testmethode: buiten leggen, minstens een half uur wachten, en de waardes dan vergelijken met die van Weather Pro of Buienradar (voor jouw woonplaats).

 5. Er is een verschil tussen relatieve vochtigheid en absulute luchtvochtigheid. Volgens Maurice moet je in het geval van COVID de absolute vochtigheid hebben. Is dat meegenomen in die goedkope meters?

  1. Bij het weer en bij al deze meters wordt altijd Relatief gemeten (dus afhankelijk van de temperatuur, in %).
   Maurice heeft het soms over Absolute (Specifieke) vochtigheid (gr/m3), maar meestal zegt hij “relatieve vochtigheid van rond de 40%”.
   Met daarbij dan ook de specifieke temperatuur: tussen de 4 en 11 graden Celsius. Dan is verspreiding van Covid het sterkst, volgens hem.

 6. Heb je een idee hoe nauwkeurig ze meten? Voor die prijs (vooral die kleine, eerste) denk ik dan wel eens…kan haast niet goed zijn…maar ja..dat is ook maar een onderbuik gevoel

  1. Ja die eerste is juist perfect, (meet dezelfde waardes als de weer apps, buiten). Als je hem verplaatst duurt het een half uur voordat hij het goed aangeeft.

Geef een reactie