KZ ZAX review: Strijd der Titanen deel 3

KZ ZAX review

– Update: 24 juni 2021 –

De vier allerbeste “in ear” oordopjes met elkaar vergeleken. Ongeacht de prijs. De vier beste kandidaten heb ik geselecteerd op basis van reputatie, op mijn eigen ervaringen met vele topmerken, en op reviews wereldwijd. Deel 1 was de KZ ASX: een echte topper, met een specifiek karakter. Deel 2 was de TRN V90s. Ook schitterend, en soms zelfs heel goedkoop. Nu deel 3: de KZ ZAX, hier te koop voor rond de € 50,-. Goedkoper dan de ASX, en overal bejubeld als een van de allerbeste in ears. Klopt, wat mij betreft.

De prijsklasse was tot ver over de 100 euro. Met al die aanbiedingen tegenwoordig op AliExpress soms ook goedkoper. Zie ook de kortingstip verderop. Nomaliter zijn deze te duur voor de lijst met de beste goedkope oortjes. De winnaars in die goedkope lijst zijn de KZ ZSX Terminator (rond de €40) en de KZ ZS10 Pro (rond de €30). Allebei enorm populair. Ik vind ze al fantastisch mooi (zie de reviews).

Maar het kan dus NOG BETER. De KZ ASX blies de Terminator zelfs nog totaal omver. Dat had ik niet gedacht. En deze KZ ZAX is ook beter. En de TRN V90s ook. Anders, maar op een bepaalde manier zelfs nog weer beter. Het geluid is warmer, het mid is natuurlijker. Hij hoeft niet in te branden. Je hoeft er niet aan te wennen. De pasvorm is het beste van de drie, omdat dit de kleinste en de platste is. Maar het hoog is weer minder goed dan de KZ’s. Dat moet je bij de TRN met EQ temperen, de scherpte moet er af. De bas van de V90s is prachtig, warm en diep doorlopend, maar ik gooi er in de EQ toch nog bas bij. De bas van de KZ ASX is nog strakker en gedefinieerder, maar ook wat klinischer. En de ZAX zit er overal tussenin.

De ear tips passen bij mij persoonlijk alleen bij de ASX, maar dat geeft niet. Zie de blog over ear tips. Ik doe er de merkloze goedkope XXL op, of de Spinfit CP100. Dat doe ik bijna altijd, met alle oordopjes. De ear tips zitten nogal los, want de nozzle is bij alledrie kleiner dan normaal. Vooral bij de ASX.

De kabel is bij alledrie ook zeer vergelijkbaar: van gevlochten topmateriaal, met oorhaken en een uitstekende microfoon. Met bediening met 1 knop. De beide KZ’s hebben een zilveren kabel. De TRN heeft er een van OCC-koper. De stekkertjes zijn bij alledrie van het nieuwe verbeterde C-type, 2-pin. Een uitvinding van KZ, die TRN klakkeloos overnam of kopieerde. De stekkers zijn daarom gelukkig wel uitwisselbaar. Handig als je een Bluetooth kabel koopt zoals deze of de nieuwste Earhooks van TRN: daarmee maak je ze draadloos. Of een dure HiFi-kabel zoals deze topkwaliteit audiofiele kabel (12,-) van goud/zilver-mix. Kies dan altijd het C-type 2-pin.

KZ ZAX review
Bij de KZ ZAX krijg je er (bij deze winkel dan) een gratis hoesje bij, en 8 gratis memory foam ear tips.
KZ ZAX verpakking
Links die gratis memory foam ear tips.

Wie wint de Titanenstrijd?

Een directe vergelijking dus, tussen de drie allerbeste oordopjes die nog redelijk betaalbaar zijn. Ze zijn totaal verschillend, allemaal met eigen kwaliteiten, maar alledrie gegarandeerd waanzinnige topkwaliteit:

KZ ASX staat voor extreme helderheid, het allerbeste hoog, de meest geavanceerde techniek, de allerbeste onderdelen, het meest “directe” geluid ooit. Ongelofelijk analytisch, je hoort alle details. Ook in de superstrakke perfecte bas. Geen EQ nodig. Maar je moet er wel nogal aan wennen. Aanvankelijk kan deze neuzig klinken. Als je ‘m lang gebruikt wordt deze steeds beter. Hij is niet V shaped, eerder mid centric. Hij is extreem gevoelig (laagste impedantie) en kan dus ook het hardst op zwakke versterkers zoals telefoons.

TRN V90s staat voor muzikaliteit, voor comfort, voor warmte, voor betere pasvorm, voor een andere, immersieve ervaring. Je wordt de muziek ingezogen. Maar ook voor iets te scherp hoog: je hebt wel een goede EQ nodig. Als je er lang naar luistert nog meer zelfs. Het hoog (4K, 6K, 10K) moet je temperen. Ultrahoog (12k, 14K, 16K) is wel goed. Hij reageert perfect op EQ, dus het hoeft niet altijd een probleem te zijn. Dit is  mijn persoonlijke winnaar, want in de praktijk pak ik deze vrijwel altijd. Alhoewel ik de KZ ASX ook regelmatig pak, en die zeker in het hoog veel beter vind.

De KZ ZAX lijkt meer op de TRN V90s. Hij kan met dezelfde EQ als de TRN, maar hij kan ook wel zonder EQ. Net als de TRN hoeft hij niet in te branden. Hij heeft niet dat typische mid centric geluid van de ASX, maar juist richting de warmte en de muzikaliteit van de TRN. Hij zit dus qua karakter precies tussen de andere twee in. De behuizing ook: groter dan de TRN, maar kleiner dan de ASX.

Kortom, onmogelijk om een nummer 1 aan te wijzen:

 1. In de hoge tonen is de ASX verreweg de beste. Dus niet MEER hoog, maar BETER hoog. De TRN is daar de verliezer, want het hoog is daar te scherp.
  1 punt voor ASX
 2. De meest analytische is verreweg de ASX.
  1 punt voor ASX
 3. Maar het warmste mid, het meest natuurlijke midden heeft de TRN, alhoewel dat niet zo veel scheelt met de ZAX
  1 punt voor TRN, 1 punt voor ZAX
 4. De bas scheelt weinig: de TRN profiteert van de grootste speaker, en dat is op een bepaalde manier mooier, maar de bas van de ASX is strakker en gedefinieerder.
  Allemaal 1 punt
 5. Als je geen EQ wil dan is de ASX de beste, maar daar moet je wel lang aan het geluid wennen.
  1 punt voor ASX
 6. De meest gevoelige is de ASX. De TRN is de minst gevoelige. De ASX kan dus het hardst op zwakke bronnen zoals telefoons, maar digitale storingen bij extreem zachte passages op sommige apparatuur komen dan ook eerder voor.
  Geen punten
 7. De kleinste en platste, met de beste pasvorm is de TRN
  1 punt voor TRN
  (Maar de ASX is de enige die mij past met de bijgeleverde tips. Op de TRN doe ik mijn eigen tips)
 8. Als je van mid centric houdt (of “referentie” of anti-V-shape) is de ASX de beste
  1 punt voor ASX
 9. De TRN V90s is soms heel goedkoop, en dan dus verreweg de winnaar op Prijs/Kwaliteit. Maar meestal is hij ongeveer zo duur als de KZ ZAX.
  2 punten voor TRN als hij in de aanbieding is.

Op deze manier is het 5 tegen 5: KZ ASX en TRN V90s zijn allebei winnaar in de Strijd der Titanen. Allebei een AJ Award!

En de ZAX is een waanzinnig goede tweede. De ZAX kan zelfs nummer 1 zijn, als je de TRN te scherp vind (dus als je zeer gevoelig bent voor scherpte in het hoog), en als je de ASX te “koel”, “analytisch” en “mid centric” vind (dus als je eerder neigt naar “warm” of zelfs een hele licht “V-shape” prefereert).

KORTINGTIP

je kan ‘m bestellen, en dan NIET betalen. Dan stuur je de winkel een bericht, via de Contact-knop bij je bestelling, met de vraag of ze wat Discount hebben. Je hebt dan kans dat de prijs in je winkelmand na een dag iets omlaag gaat. Is me al een paar keer gelukt.

De KZ ZAX ziet er weer schitterend uit. Als een sieraad.

Microfoontest

De KZ ZAX heeft dezelfde zilveren topkabel + microfoon als de KZ ASX:

In blauw met staal, of in zwart
Niet extreem groot, dus een goede pasvorm
Met of zonder microfoon op de zilveren top-kabel
Met vergulde 2pin C-type stekkertjes: het beste systeem

TRN V90s EQ + KZ ZAX EQ
TRN V90s en KZ ZAX kunnen beide met EXACT dezelfde EQ, maar…
KZ ZAX EQ setting
De ZAX kan ook wel met minder EQ (iets minder mid centric en een beetje hoog eraf)…
…terwijl de TRN eigenlijk nog meer EQ nodig heeft
KZ ASX EQ
KZ ASX kan zonder EQ, als je eraan went. Of toch deze EQ: iets warmer +  minder mid.

Zie ook de blog over EQ en equalizers

DAC’s, DAP’s, draadloos, kabels

Alles klinkt beter met een goede DAC of een DAP. De best klinkende voordelige  (maar wat onhandige) DAP is deze Zishan (vanaf 90,-). En de beste kleine goedkope DAC is deze TRASAM Q1 (20,-). Er is zelfs een snoertje voor iPhone voor beschikbaar. De alerbeste DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M11 Pro, in Nederland op BOL.com voor 599,-. Een voordelige DAP, voor de helft van de prijs, en nog steeds met alles-erop-en-eraan is de Fiio M6 of M9, zie de review.

Er is ook nog deze Lightning Audio kabel zodat je deze KZ ook direct op je iPhone kan aansluiten, in hoge kwaliteit (12,-). Kies het C-type:

kz lightning kabel DAC

Maak ‘m draadloos: KZ Bluetooth kabel

Alle oortjes met afneembare kabel kan je simpel draadloos maken met deze KZ Bluetooth kabel (19,-). Met maar liefst 8 uur batterij. De stekkertjes kan je kiezen, er is ook C-pin. De geluidskwaliteit voor muziek is maximaal, dankzij de AptX. De microfoon is net als alle Bluetooth headsets nogal matig, maar je kan er prima mee bellen, mede omdat de microfoon veel dichter bij je mond zit. Er zit uiteraard snoerbediening op (met Volume!), en dat is al bijna reden genoeg om zo’n kabel te kopen. Hij kan ook heel hard. Veel Bluetooth headsetjes kunnen niet zo hard. Verder is hij IPX5 waterdicht, met goede keramische antenne en snelle stabiele verbinding. Met AAC (iPhone), AptX en Apt-X HD als je (Android)-telefoon dat ondersteunt. En totaal geen vertraging bij films of games, dus geen latency.

KZ Bluetooth AptX HD nekkabel
Je kan ‘m zo in je nek dragen. maar naar voren kan ook. Met die oorhaken zit het perfect.

UPDATE: Draadloze earhooks C-type

Elke C-type 2-pin kabel past perfect op KZ en op TRN V90s, zoals de Earhooks van TRN. Daarmee maak je er een draadloze Bluetooth headset van, in de allerhoogste kwaliteit:

earhooks draadloos TRN V90s V90 Bluetooth C-type BLuetooth headset earhooks TRN V90s

Of deze topkwaliteit audiofiele kabel (12,-) van goud/zilver-mix, met vergulde stekkers, voor deze KZ het C-type:

KZ B pin type upgrade cable

Zie ook de Top 40 Beste goedkope oordopjes.

TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit via een Trasam Q1 (20,- ). Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist, publiek op Spotify:

 

Deze review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

Bijlage: AutoEQ

Op de website van Project AutoEQ staat hier de berekende EQ om de ZAX neutraal te maken (de groene lijn). Maar je ziet dan ook weer dat dit project altijd te weinig bas en teveel hoog wil. De exacte dipjes (1K) en piekjes (2K) vind ik dan weer wel interessant.

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Vraagje: de zax is meer open dan de zsx. Ik neem aan daardoor ook veel beter hoorbaar voor anderen? Of valt dit mee?

   1. Bedankt voor je reactie. Dus wel bruikbaar in wat rustigere publieke ruimtes, zonder al te veel boze blikken (niet dat ik deze loeihard zou zetten).

  1. Hallo Aard Jan ik heb de Q1 gekocht. en gekoppeld aan een Samsung 51A .maar ik hoor geen verschil. Met of zonder.hoe kan dit doe ik iets fout?
   Mvg Ed.

    1. Hallo aartjan.bedankt voor je reactie.
     Ik heb de Kz Zsn erbij gekocht.maar ik vind het geluid bar slecht heel hoog totaal geen bas
     Ik heb een paar oordopjes van Samsung die klinken velemaal beter prijs 4.50 €.
     Ik dacht dit te kopen voor geluid verbetering.met een EQ erbij wordt het iets beter.
     Kan er iets fout zijn?
     Mvg Er.

   1. Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt de DAC inderdaad niet. Dan kan je in de Audio Settings ergens “HQ AUdio aanzetten” zodat er digitaal uit de USB-C komt. Om het te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’.

 2. Gaat het nu om een review van de KZ ZAX, want in de tekst lees ik bijna niets over de ZAX? De titel zegt: KZ ZAX review….

  Zie wel veel KZ ZAX foto’s, maar mis wel (meer) de inhoud over deze ZAX van KZ.

  Ben zo benieuwd hoe deze zijn.

  1. Extra info:

   Ik citeer: Nu deel 3: de KZ ZAX….

   Verderop staat…

   “Maar het kan dus NOG BETER. De KZ ASX blaast de Terminator zelfs nog omver.”

   Ik heb het gevoel dat je vergist en dat dit de ZAX moet zijn i.p.v. ASX?? Ik kan mij ook vergissen, hoor :-)

  2. Het ging dit keer om een directe vergelijking tussen die drie. Maar ik heb nog een stukje toegevoegd:
   “En de ZAX is een waanzinnig goede tweede. De ZAX is zelfs nummer 1, als je de TRN te scherp vind (dus als je zeer gevoelig bent voor scherpte in het hoog), en als je de ASX te “koel”, “analytisch” en “mid centric” vind (dus als je eerder neigt naar “warm” en “V shape”).”

   1. Bedankt voor deze aanvulling, want scherpte en koel ben ik persoonlijk niet gek op, maar ben meer voor warmte en dat is, als ik het zo goed lees de KZ ZAX. :-)

    Ga zo door met je blog, want erg interessant om te lezen, succes!

Geef een reactie