Luchtreiniger met ionisator tegen het Coronavirus?

Een luchtreiniger met ionisator zou werken om virussen uit de lucht te vangen. Ik heb vele bronnen en artikelen gelezen (zie onderaan). Er is inderdaad wel wetenschappelijk bewijs te vinden dat het werkt tegen virussen. Alhoewel er ook nadelen aan zitten. Een ionisator is overal te koop, en wordt vaak gebruikt bij allergieën, omdat het ook pollen uit de lucht kan halen. Het is een klein, draagbaar en simpel apparaat. De vraag is welke ionisator echt goed en veilig is.

De theorie, en de praktische voordelen

Een ionisator maakt een hoge elektrische spanning. De  lucht rondom het apparaat wordt zo elektrisch geladen. Oftewel: ionen in de lucht nemen de elektronen op. Ionen zijn ultrakleine clusters van tien tot vijftien watermoleculen, rondom een zuurstof- of stikstof-molecuul. Als ze elektrisch geladen zijn, gaan ze kleven aan andere deeltjes in de lucht: virussen, bacteriën en luchtvervuiling. De zwevende luchtdeeltjes worden zo als geheel ook elektrostatisch geladen, en trekken dan naar een geaard oppervlak: de muren en vloeren. Statische elektriciteit is krachtig: je wrijft een ballon even over je trui, en je haren plakken aan de ballon.

Op deze manier zouden luchtvervuiling-deeltjes, virussen en bacteriën uit de lucht verwijderd kunnen worden.

Dit Zweedse onderzoek uit 2015 levert overtuigend bewijs:

“The device enables unique possibilities for rapid and simple removal of virus from air”

En ook in het RIVM-rapport uit 2010 zijn ze overtuigd:

Een ionisator kan leiden tot afname van het aantal vitale micro-organismen in de binnenlucht, met name bacteriën en schimmels. Enerzijds door afname van het aantal, anderzijds door afname van de eigenschappen van de deeltjes.”

“Een ionisator kan leiden tot afname van het aantal allergenen in de binnenlucht en tot afname van de allergene eigenschappen van deze deeltjes.”

Maar ik mis nog veel details in deze onderzoeken. Zoals de nadelen:

Nadelen van een ionisator

Zo’n machine produceert ook altijd ozon. En dat is giftig voor mens en dier. Zo giftig dat het ontsmet: het doodt bacteriën en virussen. In ziekenhuizen is dit getest, met succes. Een gevreesde bacterie in dat ziekenhuis verdween totaal, dankzij het apparaat. Maar ozon is dus ook ongezond voor mensen.

Voor een ontsmettende werking kan je ozon goed gebruiken, maar voor gewone lucht dus maar beter niet. De productie van ozon in een apparaat is sterker bij een hoger voltage, en minder bij een lager voltage. De stelregel is, dat ozon pas ongezond wordt als je het duidelijk gaat ruiken. Anders niet. Veel apparaten worden “ozonizer” genoemd, dus die produceren het giftige ozon juist maximaal. Die zou ik niet nemen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Die zijn om voedingsmiddelen te ontsmetten. Een ioniseer-apparaat dat heel weinig ozon produceert is niet schadelijk. Maar als het geen ozon maakt, is er mogelijk ook geen ionisatie. Het enige onderzoek daarnaar dat ik kon vinden is dat Zweedse onderzoek uit 2015.

Dus: welk apparaat is dan wel goed? Hij moet weinig ozon produceren, maar hij moet WEL de lucht voldoende ioniseren. Hoe krachtig moet het dan, hoeveel Watt per kubieke meter, en met welk voltage? Met of zonder ventilator? Met of zonder filters? En wat voor filters? Als je het begrip “HEPA-filters” onderzoekt, blijkt dat ook nog eens een leeg begrip te zijn.

Uit het RIVM onderzoek uit 2010:

“Ionisatoren produceren ozon dat door chemische reacties kan leiden tot de vorming van ultrafijne stofdeeltjes en vluchtige verbindingen.”

Beetje vaag. Jammer dat de RIVM totaal niet ingaat op de vraag welke ionisator WEL goed en veilig is. En wat veilige waarden voor ozon zijn, hoe hoog het voltage moet, of het wattage per kubieke meter. Dat willen we weten. Wellicht is het een idee om het onderzoek opnieuw te doen, en dan wat beter?

Uit het Zweedse onderzoek uit 2015: “Het geteste apparaat is op 12V, en maakt een spanning van 200.000 V met 80μA, dat miljarden electronen per seconde produceert. Het apparaat produceert nauwelijks tot geen ozon en is daarom veilig.
[–] We hebben aangetoond dat deze technologie gebruikt kan worden om virus-besmetting via de lucht te voorkomen.”

In Wuhan in China zijn er nu ionisatie-machines neergezet in ziekenhuizen. Helaas kunnen we cijfers en onderzoeken daar niet echt meer vertrouwen. Mogelijk gaan we binnenkort veel jubel-verhalen horen. En dan wil iedereen natuurlijk zo’n ionisatie-machine.

In Japan zijn ionisatie-machines wijdverbreid, ook gewoon bij mensen thuis. Daar zijn de sterftecijfers van Covid-19 extreem laag, dus misschien is er een positief verband.

Thuis maakt het qua virus-besmetting overigens niet veel uit (tenzij je veel mensen ontvangt), want besmetting gebeurt vrijwel altijd op publieke plekken, en niet thuis. De apparaten zouden dus in ziekenhuizen moeten staan, in scholen, in het OV, bij Carnaval, Apres Ski en bij vleesverwerkende bedrijven.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_ioniser

https://www.nature.com/articles/srep11431

Het RIVM-rapport uit 2010

http://eprints.whiterose.ac.uk/7785/2/Fletcher_IBE_2008_authorfinal.pdf

https://www.straightdope.com/columns/read/1345/do-corona-discharge-devices-alleviate-asthma/

https://web.archive.org/web/20131029121919/http://www.ce-mag.com/archive/02/11/mrstatic.html

https://www.livescience.com/755-air-purifiers-create-smog-conditions.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Coulomb%27s_law

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ionisator

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zuiveren-luchtzuiveraars-de-lucht-vaak-niet-zegt-canadese-hoogleraar~b89334f2/

Apparaten

Hieronder een paar van die luchtreinigers met ionisator. Ook de supergoedkope apparaten kunnen goed zijn, want het is simpele techniek met goedkope onderdelen: het is feitelijk een vliegenmepper van 3 euro. Let op de geur tijdens gebruik: als je duidelijk ozon gaat ruiken wordt het ongezond.

De Lightair IonFlow luchtreiniger

Progenion electrostatische luchtzuivering

Deze twee lijken de beste, met veilige techniek, weinig ozon, en bewezen in wetenschappelijk onderzoek. Die Progenion is veel goedkoper. Het hoeft ook niet duur, want het is een supersimpel apparaat met goedkope onderdelen. Er hoeven ook geen vervangbare filters in.

New Technolog Xiaomi top grade Air Purifier No Filter Consumable Ion Field Purification Technology

Deze van Xiaomi hierboven ziet er ook betrouwbaar en werkzaam uit, maar wij willen natuurlijk graag wetenschappelijk onderzoek, plus resultaten.

220V 28g/h O3 Ozone Generator Ozonator machine air purifier Air Cleaner deodorizer sanitizer with Timing Switch

Dit hierboven lijkt mij een industrieel ding… voor de ontsmetting van levensmiddelen

High Quality 600mg/h 220V 110V Ozone Generator Ozonator ionizer O3 Timer Air Purifiers Oil Vegetable Meat Fresh Purify Air Water

Deze wordt veel verkocht, en ik vermoed dat iedereen dit nu thuis wil hebben, al denk ik dat hier ook giftig ozon uitkomt

Ozone Generator 220V Sterilizer Air Ozone Water purifier Purification Fruit Vegetables water food Preparation ozonator ionizator

Nog zo een, maar dan goedkoper.

Mini Car Air Purifier 12V Mini Auto Car Fresh Air anion Ionic Purifier Oxygen Bar Ozone Ionizer cleaner Vehicle Air Freshener

In de auto is het ook heel populair, al jaren. Het haalt luchtjes weg, ook sigarettenrook, en in een kleine ruimte werkt een ionisator uiteraard sneller en beter.

En een elektrische muggenmepper dan?

Een elektrische muggenmepper van drie euro doet volgens mij precies hetzelfde. Die heeft een enorm hoog voltage, en als je er een beetje mee wappert ioniseer je dus de lucht. Ik ben ook totaal niet ziek. Dus het werkt ;) !

Luchtreiniger met ionisator tegen het Coronavirus?
Luchtreiniger met ionisator tegen het Coronavirus?

11 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Misschien minder geavanceerd dan nu, maar ik probeerde zo’n vijftien jaar geleden een ionisator uit. Een klein apparaatje, gemaakt in Hilversum, met een naald. In het donker lichtte het puntje ervan paars op. Plugde ik eens enthousiast in het stopcontact van een witte muur. Even later: grote zwarte vlek er omheen. Werkte dus iets te goed met het aanpakken van rommel uit de lucht. Sindsdien gebruik ik het kastje op wat verstandiger manieren.

  Wat ik ook begreep van toen, mogelijk verouderde informatie, is dat een ionisator van zichzelf niet al te veel positieve ionen moet produceren. Want dan produceert het onbedoeld wat het juist bedoeld probeert te doen, namelijk negatieve luchtionen creëren, toch?

  Plus: misschien interessant om je verhaal mee aan te vullen is te vertellen wat de rol in de natuur is van negatieve luchtionen, wat ze betekenen voor onze gezondheid, nog naast de viruskwestie, waarvan het overigens mooi zou zijn als je die ook iets kon uitdiepen.

 2. Lastige en hopelijk niet onbetamelijke vraag misschien: welke zou je zelf kopen?
  Ik hoorde toevallig bij cafe Weltschmerz iets over de Ionisator en googlede en dacht: een beetje heet en koud erbij is meegenomen dus toog ik meteen naar de MM voor de ot and cool Dyson van 649 euro maaaaarrr die bleek geen ionisator te hebben. \terug naar Google, waar ik deze blog vond Chapeau!
  Ik wil er alleen maar een voor de leerlingen die ik thuis les geef en waarvan een aantal sinds maart niet meer durven te komen ( vooral doodsbenauwde ouders van Chinese kinderen) Ik heb eigenlijk geen luchtzuiveraar nodig maar wil alleen iets in huis in de grote leskamer hebben staan als ik straks in november niet meer kan ventileren. Dan DOE ik tenminste iets …! De leskamer is 200 m3 5x5x4meter. Ik heb al een systeem bedacht dat groepen elkaar niet meer op de trap tegen kunnen komen ( door gebruik van de achterpoort EN de grote voordeur_

  Ik twijfel tussen de Lightair en Winix, na diverse YouTube filmpjes te hebben bekeken. Ik ben onder de indruk van jouw onderzoek en vooral het recente karakter ervan. dat miste ik bij de andere filmpjes. Vandaar mijn vraag nu: welke zou ik kiezen en in huis hebben op 1 september als de kinderen en ouders weer komen? Ook ik verwacht een run op ionisators…( ik loop met alles altijd een beetje vooruit, al meer dan 40 jaar)

  En dingetje is nog: waar zou ik zo’n ding neerzetten want eigenlijk is elke cm in de leskamer in gebruik ( er komen doorgaans 10 – 15 kinderen plus ouders in de kamer twee keer per week gedurende 5 uur) en ernaast spelen broertjes en zusjes tijden de les.

  ik wil ook potentiële nieuwe ouders ‘lokken’ met deze Corona oplossing. Want nieuwe leerlingen hebben zich nog nauwelijks aangemeld.

  ik vermoed dat als dit effect wijder bekend wordt ook restaurants en concertzalen weer gewoon aan de slag kunnen? middelbare scholen? zou toch een wonder zijn?!
  waarom is het verder nergens vermeld, denk ik dan…
  Enfin, even de ontwikkelingen deze zomer afwachten, maar eerst moet ik er een hebben staan natuurlijk Hihi!
  Ik hecht veel aan je antwoord :-)

  1. Ik zou de Progenion electrostatische luchtzuivering doen, goedkoop, goed, en getest. Uitverkocht natuurlijk, maar gewoon blijven zoeken. Ik denk dat je er twee moet plaatsen, in twee hoeken. Vraag het aan de verkoper / fabrikant.
   In jouw situatie heeft het veel zin, ten eerste psychologisch, voor zowel de kinderen als de ouders, en ten tweede omdat je veel mensen in een kamer hebt. Dit zou iedereen in vergelijkbare situaties moeten doen!

 3. Moderne luchtreinigers zijn voorzien van meerder filters (stof, hepa, aktief koolstof) en vaak een zogenaamde cluster ionisator. Deze produceert een cluster van zowel negatieve als positieve ionen. Ozonvrij! En mocht er toch enige ozon uitkomen dan is het aktief koolstof filter in staat om dat te absorberen. Mijn Proairtech ZX9000 staat dagelijks aan in de kamer en ik heb nog nooit ozon geroken. En ik weet hoe het ruikt.

  1. Check out de Light air Ionflow ionisatior. De enige die geen meetbare ozon genereert. Die techniek is gebruikt in het onderzoek van 2015. Is allemaal behoorlijk grondig wetenschappelijk onderbouwd.

Geef een reactie