Luchtreiniger met ionisator tegen het Coronavirus?

Een luchtreiniger met ionisator kan werken om virussen uit de lucht te vangen. Ik heb vele bronnen en artikelen gelezen (zie onderaan). Er is inderdaad wetenschappelijk bewijs te vinden dat het werkt, tegen virussen. Alhoewel er ook nadelen aan zitten. Een ionisator is overal te koop, en wordt vaak gebruikt bij allergieën, omdat het ook pollen uit de lucht kan halen. Het is een klein, draagbaar en simpel apparaat. De vraag is welke ionisator echt goed en veilig is.

De theorie, en de praktische voordelen

Een ionisator maakt een hoge elektrische spanning. De  lucht rondom het apparaat wordt elektrisch geladen. De ionen in de lucht nemen de elektronen op. Ionen zijn groepjes van tien tot vijftien watermoleculen. Als die ionen elektrisch geladen worden, gaan ze kleven aan andere deeltjes in de lucht: virussen, bacteriën en luchtvervuiling. Deze deeltjes worden zo als geheel elektrostatisch geladen, en trekken dan naar een geaard oppervlak: de muren en vloeren. Je veegt ze zo uit de lucht. Statische elektriciteit is krachtig: wrijf een ballon over je trui, en je haren plakken aan de ballon.

Op deze manier kunnen luchtvervuiling, virussen en bacteriën uit de lucht verwijderd worden. Zonder filter dus.

Dit Zweedse onderzoek uit 2015 levert overtuigend bewijs:

“The device enables unique possibilities for rapid and simple removal of virus from air”

En ook in het RIVM-rapport uit 2010 zijn ze overtuigd:

Een ionisator kan leiden tot afname van het aantal vitale micro-organismen in de binnenlucht, met name bacteriën en schimmels. Enerzijds door afname van het aantal, anderzijds door afname van de eigenschappen van de deeltjes.”

“Een ionisator kan leiden tot afname van het aantal allergenen in de binnenlucht en tot afname van de allergene eigenschappen van deze deeltjes.”

Met filter kan het ook, dan haal je ook de nog grotere deeltjes weg. Maar ik mis nog veel details in deze onderzoeken. Zoals de nadelen:

Nadelen van een ionisator

Zo’n ioniseermachine produceert ook altijd ozon (O3: drie zuurstofatomen). En dat is giftig voor mens en dier. Ozon ontsmet, want het doodt bacteriën en virussen. In ziekenhuizen is dit getest, met succes. Een gevreesde bacterie in dat ziekenhuis verdween totaal, dankzij het apparaat. Maar ozon is ook giftig als je het inademt, zelfs in lage hoeveelheden. De ozon-laag hoog boven in de atmosfeer beschermt ons juist, want dat houdt de zeer schadelijke UV-straling tegen. Maar hier op aarde is het giftig voor al het leven.

Ozon desinfecteert, en wordt gebruikt om bijvoorbeeld drinkwater te ontsmetten. Voor een ontsmettende werking is ozon dus goed. De productie van ozon in een ioniseerapparaat is sterker bij een hoger voltage, en minder bij een lager voltage. Ozon is ongezond als je het gaat ruiken. Anders niet. Het ruikt naar grote laserprinters die veel staan te printen. Veel apparaten worden “ozonizer” genoemd, dus die produceren het giftige ozon juist maximaal. Die zou ik niet nemen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Die zijn om voedingsmiddelen te ontsmetten. Een ioniseer-apparaat dat heel weinig ozon produceert is niet schadelijk. Maar als het geen ozon maakt, is er mogelijk ook niet veel ionisatie. Het enige onderzoek daarnaar dat ik kon vinden is dat Zweedse onderzoek uit 2015.

Dus: welk apparaat is dan wel goed? Hij moet weinig ozon produceren, maar hij moet WEL de lucht voldoende ioniseren. Hoe krachtig moet het dan, hoeveel Watt per kubieke meter, en met welk voltage? Met of zonder ventilator? Met of zonder filters? En wat voor filters? Als je het begrip “HEPA-filters” onderzoekt, blijkt dat ook nog eens een leeg begrip te zijn. De filters zijn niet per se nodig, en moet je ook telkens vervangen, maar mogelijk zijn de filters wel effectief bij grotere deeltjes zoals pollen.

Uit het RIVM onderzoek uit 2010:

“Ionisatoren produceren ozon dat door chemische reacties kan leiden tot de vorming van ultrafijne stofdeeltjes en vluchtige verbindingen.”

Jammer dat de RIVM totaal niet ingaat op de vraag welke ionisator WEL goed en veilig is. En wat veilige waarden voor ozon zijn, hoe hoog het voltage moet, of het wattage per kubieke meter. Dat willen we natuurlijk weten! Wellicht een idee om het onderzoek opnieuw te doen, en dan wat grondiger? Minstens zoals in Zweden, maar dan uitgebreider:

Uit het Zweedse onderzoek uit 2015: “Het geteste apparaat is op 12V, en maakt een spanning van 200.000 V met 80μA, dat miljarden electronen per seconde produceert. Het apparaat produceert nauwelijks tot geen ozon en is daarom veilig.
[–] We hebben aangetoond dat deze technologie gebruikt kan worden om virus-besmetting via de lucht te voorkomen.”

In Wuhan in China zijn er nu ionisatie-machines neergezet in ziekenhuizen. Helaas kunnen we cijfers en onderzoeken daar niet meer vertrouwen. Mogelijk gaan we binnenkort jubel-verhalen horen. En dan wil iedereen natuurlijk zo’n ionisatie-machine.

In Japan zijn ionisatie-machines wijdverbreid, ook gewoon bij mensen thuis. Daar zijn de sterftecijfers van Covid-19 extreem laag, dus misschien is er een positief verband.

Thuis maakt het qua virus-besmetting overigens niet zo veel uit (tenzij je veel mensen ontvangt), want besmetting gebeurt vrijwel altijd op publieke plekken, en niet thuis. De apparaten zouden dus in ziekenhuizen moeten staan, en in scholen, horeca, nachtleven en vleesverwerkende bedrijven. Om maar wat te noemen.

Apparaten

Hieronder een paar van die luchtreinigers met ionisator. Ook de supergoedkope apparaten kunnen goed zijn, want het is simpele techniek met goedkope onderdelen: het is feitelijk een vliegenmepper van 3 euro. Let op de geur tijdens gebruik: als je duidelijk ozon gaat ruiken (zoals een grote laserprinter vroeger rook) wordt het ongezond.

De Lightair IonFlow luchtreiniger

Progenion electrostatische luchtzuivering

Deze twee lijken de beste, met veilige techniek, weinig ozon, en bewezen in wetenschappelijk onderzoek. Die Progenion is veel goedkoper. Het hoeft ook niet duur, want het is een supersimpel apparaat met goedkope onderdelen. Er hoeven ook geen vervangbare filters in.

New Technolog Xiaomi top grade Air Purifier No Filter Consumable Ion Field Purification Technology

Deze van Xiaomi hierboven ziet er ook betrouwbaar en werkzaam uit, maar wij willen natuurlijk graag wetenschappelijk onderzoek, plus resultaten.

220V 28g/h O3 Ozone Generator Ozonator machine air purifier Air Cleaner deodorizer sanitizer with Timing Switch

Dit hierboven lijkt mij een industrieel ding… voor de ontsmetting van levensmiddelen.

High Quality 600mg/h 220V 110V Ozone Generator Ozonator ionizer O3 Timer Air Purifiers Oil Vegetable Meat Fresh Purify Air Water

Deze wordt veel verkocht, en ik vermoed dat iedereen dit nu thuis wil hebben, al denk ik dat hier ook giftig ozon uitkomt.

Ozone Generator 220V Sterilizer Air Ozone Water purifier Purification Fruit Vegetables water food Preparation ozonator ionizator

Nog zo een, maar dan goedkoper.

Mini Car Air Purifier 12V Mini Auto Car Fresh Air anion Ionic Purifier Oxygen Bar Ozone Ionizer cleaner Vehicle Air Freshener

In de auto is het ook heel populair, al jaren. Het haalt luchtjes weg, ook sigarettenrook, en in een kleine ruimte werkt een ionisator uiteraard sneller en beter.

En een elektrische muggenmepper dan?

Een elektrische muggenmepper van drie euro doet volgens mij precies hetzelfde. Die heeft een enorm hoog voltage, en als je er een beetje mee wappert ioniseer je dus de lucht. Ik ben ook totaal niet ziek. Dus het werkt ;) !

Luchtreiniger met ionisator tegen het Coronavirus?
Luchtreiniger met ionisator tegen het Coronavirus?

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_ioniser

https://www.nature.com/articles/srep11431

Het RIVM-rapport uit 2010

http://eprints.whiterose.ac.uk/7785/2/Fletcher_IBE_2008_authorfinal.pdf

https://www.straightdope.com/columns/read/1345/do-corona-discharge-devices-alleviate-asthma/

https://web.archive.org/web/20131029121919/http://www.ce-mag.com/archive/02/11/mrstatic.html

https://www.livescience.com/755-air-purifiers-create-smog-conditions.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Coulomb%27s_law

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ionisator

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zuiveren-luchtzuiveraars-de-lucht-vaak-niet-zegt-canadese-hoogleraar~b89334f2/

19 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Ionisator’s zijn naar mijn weten niet goed voor mens en dier, goed is het wel voor planten.

  Luchtbehandeling kan ook middels een UV lamp gaan overigens, welke in een afgesloten omhulsel zit waar de lucht binnenin dan langs komt en is daardoor niet schadelijk voor mens en dier.

 2. Alsof Ozon nu plotseling giftig is. Teveel is met alles, nooit goed. Stuurde vroeger 1x per jaar een paar wetenschappers naar de Noordpool, die de hele wereld op zijn kop zetten, doordat ze gaten in de Ozonlaag hadden ontdekt. Grote onzin, Minder ozon, betekend dat de zon minder gefilterd werd, warmer scheen, dus meer wolken, meer onweer, meer ozon. De natuur regelt het zelf. Altijd in evenwicht.
  Nog zoiets:
  Bomen dachten de wetenschappers, dat deze door zure regen, ziek werden. Ze groeiden heel armoedig met alleen boven in nog groen. Boeren kregen de schuld en mochten niet meer de mest op het land gieren.
  Helaas, arme wetenschappers, de bomen werden tijdens hun groei, de onderste takken steeds door de bosbouwers afgezaagd. Waarom? Van de prachtige rechte lange bomen, konden ze makkelijk omzagen, direct stapelen en vervoeren en mooie lange planken zagen. Hoog rendement.
  Een mens kan niet alles weten…
  Of het de positieve of negatieve spanning is durf ik niet te zeggen.
  ooit heb ik geleerd,dat de spanning van + naar – ging. Daarna werd het dat het van – naar + ging.
  maar om het makkelijk te maken, zeiden ze dat de gatenstroom weer van + naar – gaat.
  Ozon komt inderdaad vrij bij vonkende apparaten. Voornamelijk, voor zover ik weet, gebruiken ze bij gelijkstroom koolborstels. Een gelijkstroom aangedreven motor, waarvan 1 of 2 koolborstels versleten zijn gaat steeds harder vonken tot het moment dat hij niets meer doet doordat hij steeds slechter contact maakt. Daar kun je het duidelijk bij ruiken. Maar ook bijvoorbeeld gasaanstekers vonken en alle benzine motoren vonken de bougies. Minuscuul maar zijn er wel heel veel. Dus met die giftigheid zal het mijn inziens best meevallen.

 3. Mooi samengevat. Ik kwam in mijn zoektocht ook uit bij de Ligthair en de Progenion. Wat ik alleen lastig vind is deze 2 producten te vergelijken. Welke heeft de hoogste ionen opbrengst? Dit zegt iets over de snelheid waarmee de lucht gereinigd wordt.

  Ligthair geeft de volgende specificaties. 30 miljard ionen per seconde. Deze deeltjes verspreiden door de ruimte. Dit betekent dat op een plek 1 cm van het apparaat nog 19 miljoen ionen per cm3 gemeten worden, op een plek 1 meter van het apparaat nog 250.000 ionen per cm3.

  Progenion geeft 2.960.000 ionen per cm³. Dit zou volgens Progenion betekenen: Het aantal ionen per cm3 is een gemiddelde van de aanwezige ionen in de totale ruimte van 60 m2 of 150 m2
  Ik kan hier niet zo veel mee. Wie kan mij helpen…

 4. Goed en compleet verhaal. Thanks. Ik had deze infirmatie ook versnipperd over het internet gevonden, ik stuur kennissen en vrienden nu hier naar toe.

  Misschien moet je er bij zetten dat de ionen ook virussen in de lucht deactiveren in de gehele ruimte. Dus het virus hoeft niet eerst DOOR het filter.

  Ik krijg de progenion vandaag binnen. (Had 6 weken levertijd)

 5. Het is toch op zijn minst bijzonder dat hier eigenlijk niet over gesproken wordt. Er zijn natuurlijk verschillende soorten ionisatoren, positief, negatief, en bipolaire ionisatoren. Geforceerde luchtverversing , of gewoon in de kamer. Het lijkt me toch duidelijk dat dit soort apparaten sowieso in bejaardentehuizen geïntegreerd moeten worden. Want daar zitten de meest kwetsbare mensen. Daarbij zou elke nieuwbouw, waar veel mensen komen zo’n systeem moeten hebben. Eigenlijk is het een soort van vijtrapsraket : 1, Er worden virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt, pollen worden uit de lucht gehaald, fijnstof ook, en stikstofoxiden. Allemaal dingen die voor onze maatschappij heel belangrijk zijn. Dus waarom wordt dit niet alleen niet besproken? Maar zelfs actief gecensureerd (mijn eigen ervaring bij nu.nl).

 6. Misschien minder geavanceerd dan nu, maar ik probeerde zo’n vijftien jaar geleden een ionisator uit. Een klein apparaatje, gemaakt in Hilversum, met een naald. In het donker lichtte het puntje ervan paars op. Plugde ik eens enthousiast in het stopcontact van een witte muur. Even later: grote zwarte vlek er omheen. Werkte dus iets te goed met het aanpakken van rommel uit de lucht. Sindsdien gebruik ik het kastje op wat verstandiger manieren.

  Wat ik ook begreep van toen, mogelijk verouderde informatie, is dat een ionisator van zichzelf niet al te veel positieve ionen moet produceren. Want dan produceert het onbedoeld wat het juist bedoeld probeert te doen, namelijk negatieve luchtionen creëren, toch?

  Plus: misschien interessant om je verhaal mee aan te vullen is te vertellen wat de rol in de natuur is van negatieve luchtionen, wat ze betekenen voor onze gezondheid, nog naast de viruskwestie, waarvan het overigens mooi zou zijn als je die ook iets kon uitdiepen.

 7. Lastige en hopelijk niet onbetamelijke vraag misschien: welke zou je zelf kopen?
  Ik hoorde toevallig bij cafe Weltschmerz iets over de Ionisator en googlede en dacht: een beetje heet en koud erbij is meegenomen dus toog ik meteen naar de MM voor de ot and cool Dyson van 649 euro maaaaarrr die bleek geen ionisator te hebben. \terug naar Google, waar ik deze blog vond Chapeau!
  Ik wil er alleen maar een voor de leerlingen die ik thuis les geef en waarvan een aantal sinds maart niet meer durven te komen ( vooral doodsbenauwde ouders van Chinese kinderen) Ik heb eigenlijk geen luchtzuiveraar nodig maar wil alleen iets in huis in de grote leskamer hebben staan als ik straks in november niet meer kan ventileren. Dan DOE ik tenminste iets …! De leskamer is 200 m3 5x5x4meter. Ik heb al een systeem bedacht dat groepen elkaar niet meer op de trap tegen kunnen komen ( door gebruik van de achterpoort EN de grote voordeur_

  Ik twijfel tussen de Lightair en Winix, na diverse YouTube filmpjes te hebben bekeken. Ik ben onder de indruk van jouw onderzoek en vooral het recente karakter ervan. dat miste ik bij de andere filmpjes. Vandaar mijn vraag nu: welke zou ik kiezen en in huis hebben op 1 september als de kinderen en ouders weer komen? Ook ik verwacht een run op ionisators…( ik loop met alles altijd een beetje vooruit, al meer dan 40 jaar)

  En dingetje is nog: waar zou ik zo’n ding neerzetten want eigenlijk is elke cm in de leskamer in gebruik ( er komen doorgaans 10 – 15 kinderen plus ouders in de kamer twee keer per week gedurende 5 uur) en ernaast spelen broertjes en zusjes tijden de les.

  ik wil ook potentiële nieuwe ouders ‘lokken’ met deze Corona oplossing. Want nieuwe leerlingen hebben zich nog nauwelijks aangemeld.

  ik vermoed dat als dit effect wijder bekend wordt ook restaurants en concertzalen weer gewoon aan de slag kunnen? middelbare scholen? zou toch een wonder zijn?!
  waarom is het verder nergens vermeld, denk ik dan…
  Enfin, even de ontwikkelingen deze zomer afwachten, maar eerst moet ik er een hebben staan natuurlijk Hihi!
  Ik hecht veel aan je antwoord :-)

  1. Ik zou de Progenion electrostatische luchtzuivering doen, goedkoop, goed, en getest. Uitverkocht natuurlijk, maar gewoon blijven zoeken. Ik denk dat je er twee moet plaatsen, in twee hoeken. Vraag het aan de verkoper / fabrikant.
   In jouw situatie heeft het veel zin, ten eerste psychologisch, voor zowel de kinderen als de ouders, en ten tweede omdat je veel mensen in een kamer hebt. Dit zou iedereen in vergelijkbare situaties moeten doen!

  1. Ik heb ook lang gezocht en veel bekeken: de progenion is de beste en doet ook ALLEEN ioniseren. Geen filters of bewegende delen.

   Alleen een rvs plaat die je 1 per week af kan spoelen.

 8. Moderne luchtreinigers zijn voorzien van meerder filters (stof, hepa, aktief koolstof) en vaak een zogenaamde cluster ionisator. Deze produceert een cluster van zowel negatieve als positieve ionen. Ozonvrij! En mocht er toch enige ozon uitkomen dan is het aktief koolstof filter in staat om dat te absorberen. Mijn Proairtech ZX9000 staat dagelijks aan in de kamer en ik heb nog nooit ozon geroken. En ik weet hoe het ruikt.

  1. Check out de Light air Ionflow ionisatior. De enige die geen meetbare ozon genereert. Die techniek is gebruikt in het onderzoek van 2015. Is allemaal behoorlijk grondig wetenschappelijk onderbouwd.

Geef een reactie