Infrarood saunadeken: wat is dat, en werkt het eigenlijk wel?

infrarood saunadeken review

– Update: 22 januari 2024 –

Ik kocht een infrarood saunadeken, voor thuis. Want in een echte sauna doe ik ook altijd een rondje “infrarood sauna”. Heerlijk! Zo’n infrarood cabine werkt ongeveer net zoals een echte sauna, maar dan met twee lampen. En zo’n saunadeken dan? Werkt dat dan ook?

De infrarood cabines in de echte sauna’s zijn dus twee van die grote lampen, waar je dan tussen zit. Dat  verwarmt je lichaam zelfs nog beter dan de gewone sauna. Goed voor je bloedvaten, spieren, immuunsysteem, longen, hart en huid, en het werkt ook goed bij reuma, fibromyalgie, gewrichtspijnen, afvallen en slaapproblemen. Het voelt heel behaaglijk, en als je er 20 minuten in zit dan zweet je ook bijna net zo als in de gewone sauna. Daarna kan je een koude douche nemen voor het volledige sauna-effect.

Helemaal goed dus!

Omdat dit gewoon twee lampen zijn, zou je dit ook thuis kunnen doen. Maar in plaats van dat soort grote infraroodlampen kan je ook zo’n nieuwe infrarood saunadeken doen. Ik kocht er hier eentje op AliExpress voor €100. Ze staan ook op BOL: de best verkochte daar is deze. Er zijn ook andere, zoals deze wat duurdere. Zo te zien zijn ze allemaal ongeveer vergelijkbaar.

infrarode saunadeken review test

Infrarood saunadeken review en test

Ik kocht dus deze hier. Via AliExpress duren kleine pakketjes meestal een week, maar zo’n grote doos duurt wel ongeveer een maand.

In de doos zitten twee grote kunststof dekens die je aan elkaar ritst. Er zit een control-unit bij en een afstandsbediening. Daar moet je zelf nog zo’n klein batterijtje in doen (CR2025 – kan je hier kopen). Ook zonder de afstandsbediening kan je alles instellen: de timer, start-stop en de temperatuur van de boven- en onderdeken apart, gewoon in graden Celsius. Er zitten twee sleuven in de bovendeken, met rits, voor je armen, zodat je een boek kan lezen of op je telefoon of laptop kan. Je nek en schouders blijven dan bedekt – en verwarmd.

Infrarood? Echt?

Eigenlijk is dit gewoon een elektrische deken, maar dan veel groter (ik kan er met mijn 1,90 meter zelfs in). En dan dus dubbel, aan elkaar geritst, waterdicht, goed instelbaar, met afstandsbediening en met sleuven voor je handen. Het principe ken je dus wel van de stoelverwarming in je auto en van gewone elektrische dekens. Waarom noemen ze dit dan infrarood? Nou, omdat infrarood hetzelfde is als warmte. Net als een gloeilamp: daar gaat 80% van de energie naar warmte (onzichtbaar infrarood licht), en 20% naar zichtbaar licht.

Een sauna? Echt?

In de sauna ga je na een kwartier à 20 minuten enorm zweten. Dat is op allerlei manieren goed voor je gezondheid. Bij deze deken is dat ook wel zo, maar dan moet je ‘m wel op een hoge stand zetten. Je kan dan handdoeken en/of een badjas om je heen doen. In die hoge stand wordt het materiaal best heet uiteraard. Schoonmaken kan met een vochtige doek.

Ik zet ‘m nu vaak op 45 graden, om het even snel heerlijk warm te krijgen als ik uit de kou kom. Dat werkt vrijwel onmiddellijk. Heel fijn en behaaglijk, en goed voor je spieren en gewrichten. Die 45 graden is vergelijkbaar met een warm bad, echt verrukkelijk, heerlijk ontspannend. Gewoon op de bank, met je kleren aan: veel makkelijker en sneller dan een bad of douche. Ook beter voor je huid: je droogt niet uit zoals in een bad. Iedereen die hier even proef-ligt wil er meteen ook een!

Alleen… is dit een échte sauna?

Nah, vind ik niet. Maar toch: zeer okee!!

Eindoordeel: 👍👍


Deze infrarood saunadeken review was niet gesponsord. Er staan wel betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!! LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!!

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik heb zelf al jaren een 1 persoons infracabine (past in een hoekje van mijn slaapkamer) en bevalt geweldig in de winter. Dit lijkt me meer iets voor op de bank in de avonduren maar voor dat doel heb ik ook een electrisch verwarmde fleecedeken van de Hema, die werkt ook supergoed met 9 standen, is snel warm en was maar 50 euro.

    1. Ja, als die groot genoeg zouden zijn, aan elkaar geritst, waterdicht, met afstandbediening, met gaten voor je armen, en op allerlei manieren instelbaar, met timer enzo: dan wel!

Geef een reactie