Kinera Celest Pandamon review: single planar in ear

kinera-celest-pandamon-review

– Update: 4 maart 2024 –

De nieuwste techniek voor in ear oordopjes is single planar: met platte rechthoekige drivers in een magnetisch veld. Dat kan ongelofelijk mooi en zuiver klinken. Ongeëvenaard zelfs. Je ziet ze daarom steeds meer en ze zijn nu ook betaalbaar: hier mijn Kinera Celest Pandamon review.

Ik kocht ‘m hier voor rond de €60. Ik was inmiddels enorme fan van de planars van KZ. Nooit eerder waren in ear oordopjes zo indrukwekkend mooi. Die PR1 Pro is ook nog steeds mijn favoriet.

Vandaar deze test: hoe staat het met de betaalbare planar in ears van de andere Chinese topmerken? Zoals Kinera? Binnenkort hier ook reviews van de nieuwe  populaire ARTTI T10 en van een aantal hele goedkope, van een paar euro (geen planars).

Kinera is een topmerk, en deze Celest Pandamon is ook een regelrechte hit. Het zijn 10mm planar speakers, met één speaker per kant. Er zitten dan ook geen crossover filters in, dus het geluid is directer en puurder dan de hybride drivers zoals BA + DD, die je nu veel ziet. Ze kunnen dan ook kleiner, lichter en platter zijn. Zoals deze Kinera dus.

Een nadeel van planars is dat je een goede versterker of DAC nodig hebt. Er is simpelweg meer stroom nodig om dit type driver aan te sturen. Bij deze Pandamon is dat al wel iets verbeterd: deze is al luider dan KZ PR1 / 2 / 3. Wat is er nog meer anders?

Kinera Celest Pandamon vs KZ PR1 / 2 / 3

 • Deze Pandamon is veel kleiner en lichter
 • De Pandamon is ietsje luider, dus de gevoeligheid is iets hoger
 • Het geluidskarakter is veel minder V-shape of U-shape
 • Dus veel minder opdringerig, en het warme mid komt meer naar voren
 • Maar daarom ook minder “spectaculair”: minder ruimtelijk, minder helder, minder bas, veel minder subbas, minder definitie, minder goede plaatsing en instrumentscheiding

Er zit een mooie feest-verpakking omheen (thema Pandamon: panda-monster), er zit een goede 4-core kabel bij, met 0.78 2pin stekkers en 3,5 minijack (maar een upgrade naar 16 core vind ik altijd de moeite waard). Er zitten 6 soorten eartips bij (maar de nieuwe TPE-tips vind ik nog veel beter). En er zit een handig klein etuitje bij.

pandamon
Links KZ PR1, rechts Pandamon: kleiner en lichter
monstertjes
Monstertjes! Heel licht en klein en plat, dus ook beter in de wind, denk ik

Kinera Celest Pandamon kabel
Geen microfoon op de verder uitstekende kabel

Kinera Celest Pandamon review leveromvang

 • Kinera Celest Pandamon review: conclusie

  Met zijn 10mm single planar drivers klinken ze prachtig en naturel. Ze zijn ook heel licht van gewicht, plat en relatief klein. Het geluid is geen U-shape of V-shape, dus een verademing als je je altijd ergert aan de V-shape overal. Met uitstekende mids dus. Maar het geluid van de KZ PR1 / 2/ 3 planars vind ik VEEL mooier, op alle andere vlakken. En die zijn vaak goedkoper te vinden.

  Ik kocht de Pandamon hier voor rond de €60.

 • Binnenkort hier ook reviews van de nieuwe  populaire ARTTI T10 en van de allergoedkoopste oordopjes van een paar euro.

Deze Kinera Celest Pandamon review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!! LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!!

 

PS
Na mijn operatie onder narcose kreeg mijn gehoor blijkbaar een reset: het lijkt wel opnieuw gekalibreerd. Ik hoorde bijvoorbeeld meteen dat “Love me just a little bit more” van de Dolly Dots op Spotify in een verkeerde master staat. Op YouTube vond ik een betere versie: deze. Van die dingen!! 😲
(Zie ook het artikel over YouTube HD Audio en Vinyl)

 


DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog veel mooier is een buizen-DAC: waanzinnig mooi met deze planars.

Met deze Bluetooth kabel kan je ze draadloos maken. Met Apt-X en AAC. En er is ook een andere top-Bluetooth kabel (kies 0,78 2-pin:

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ of de goedkopere TRN Earhooks passen ook, als je 2-pin 0,78mm kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. Het earhook-systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit totaal niet in de weg, en het heeft een grote batterij.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

De KZ Earhooks AZ 09 zijn er nu ook in een Pro-versie. Dat lijkt mij de aanrader nu.

Buiten op de fiets?

Ik doe ze op de fiets niet aan want dat vind ik gevaarlijk. In het verkeer is je gehoor veel belangrijker dan je denkt. Ik heb een fietsongeluk gehad dat werd veroorzaakt door iemand met oortjes in. Wil je het toch per se op de fiets, doe dan dit.

TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. De beste DAC vind ik de buizenbak. Via die DAC’s test ik het ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1 en nu de nieuwe planar Hifiman.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie