LED lamp, LED strip, COB en FCOB op 12V of USB

– Update: 31 december 2023 –

Een LED lamp is zuinig, goedkoop, mooi en handig. Ze zijn er voor 12V (gewone loodaccu’s) of voor 5V (USB en powerbanks). Of met een adapter voor 220V. Simpel, en daarom ook goedkoop. Hier allerlei mogelijkheden, tests en reviews.  Voor Kerstverlichting bijvoorbeeld. Met de nieuwste vondsten, zoals Bluetooth afstandsbediening en FCOB ofwel COB-led-strips.

Bijvoorbeeld zo’n 5 Volt USB ledstrip. Die kan in de USB van powerbank of laptop. In allerlei lengtes en lichtsterktes, voor een paar euro. Kan ook met afstandsbediening, waarmee je de kleur kan kiezen en het licht kan dimmen. Er moet nog wel een knoopcelbattterij in die remote. GETEST: AANRADER. Superleuk en mooi ding. Licht genoeg voor een hele tent bijvoorbeeld. En de versie in warm wit is ook ECHT mooi warm wit, zonder groene zweem.

USB ledsnoer met afstandsbediening
USB ledsnoer met afstandsbediening

In plaats van met die dunne plakstrip heb je ze ook met een sterk dun ijzerdraadje. In verschillende kleuren en lengtes, bijvoorbeeld warm wit, 10m voor 2,50:

USB LED kerstverlichting
Tip: rol hem om een WC-rol als je m opbergt.

UPDATES: deze met PIR motion sensor, zodat ze automatisch aan- en uitgaan. Met ingebouwde oplaadbare batterij, met USB-C:

Of zo’n LED kerstverlichting voor 12V accu’s. Zoals deze, 20 meter voor 12 euro. Zie verderop meer info over schakelaars met stekkertjes (kan ook draadloos) die je hierbij kan gebruiken. Hier zit ook al een stekkertje aan. Helaas kunnen deze niet op 24V.

kerstverlichting LED 12V met stekker kerstlampjes led met 12V DC stekker

Een LED-strip voor 12V accu’s is deze in warm wit, 5 meter voor 3,50. Ook getest en goed bevonden. Het is net zo’n plakstrip als die USB-strip bovenaan, maar dan dikker en steviger. En omdat het 12V is geeft het ook veel meer licht. Helaas kan deze ook niet op 24V. Deze losse draadloze bediening met dimmer voor 2,- kan erbij (met of zonder stekkertjes). Maar inmiddels zou ik de Bluetooth-versies nemen: dan kan je ‘m bedienen vanaf je telefoon, met een gratis app, zelfs zonder wifi.

Je kan deze ook op 24V systemen gebruiken met een DC DC converter van 24V naar 12V.

ir remote led lamp afstandsbediening

12V Led lamp

Zo’n afstandsbediening kan je ook gebruiken voor andere 12V lampjes, zoals een 12 Volt 3W G4  LED voor 60 cent. Vergelijkbaar met een 20W gloeilamp (200 Lumen). Werkt op 12V accu’s. Of deze Led lampjes van 3W tot 6W met G4 fitting. Getest en prachtig bevonden. Voor nog geen euro, en het vervangt perfect een 20W tot 50W oude gloeilamp. Warm White is natuurlijk het mooist voor binnen. Maar koel wit (daglicht) is er ook. De G4 fitting kost ook bijna niks, 40 cent. Je hoeft ook niks te solderen.

led lamp g4 bulb

led lamp fitting g4

Schakelaar voor 12V verlichting

Een schakelaar is bijvoorbeeld voor een euro deze, met stekkertjes eraan. Die 12V DC-Stekkertjes kan je ook los kopen, bijvoorbeeld deze hier, per 10 stuks voor 1,50 €.

schakelaar led lamp 12v12v stekkers

 

Led lampjes op batterijen voor kast of keuken

Of deze LED kast-lampjes, per zes stuks met 2 afstandsbedieningen, voor 13 euro. Er moeten nog wel 3 AAA batterijtjes per lamp in, maar dat kunnen ook  oplaadbare batterijen zijn (die je ook met 12V kan opladen). Je kunt ze ook aan- en uitdoen op het lampje zelf – handig – en er zit ook een timer op, zodat ze vanzelf na x minuten uitgaan. 40 Lumen per lamp: dat is ongeveer een 5W gloeilampje. Of zes tezamen 30W. Met plakstrip. Je kan ze ook met schroefjes bevestigen.

led lamp op batterij

UPDATES 202:  Amazon.nl, BOL.com en AliExpress

LED strip verlichting op Amazon.nl met afstandsbediening en Bluetooth, kan op 12V. Of op BOL.com: deze 12V LED strip verlichting met afstandsbediening en Bluetooth.

Vergelijkbare staan ook op AliExpress, in ale lengtes en uitvoeringen: WIFI / Bluetooth LED Strips 5050

WIFI Bluetooth USB Led Strips APP Control

Bluetooth LED Strip Flexible Waterproof 5M 10M Tape Diode DC 12V Control

En op AliExpress staan nu ook COB-leds ofwel FCOB. Daarbij zijn de leds heel dicht opelkaar gezet. Dit is de nieuwste techniek:

cob fcob led strip cob fcob led strips

12V LED lamp bekabeling en MC4-stekkers

Voor de bekabeling van gelijkstroom (DC) moet je niet te dun elektra-snoer gebruiken. Het kan ook niet al te lang zijn, vanwege het stroomverlies bij DC. Maar in een normaal huis kan het allemaal makkelijk, ook wel met dun snoer, zeker als het om LED-lampjes gaat. Het hoeft ook maar twee-polig te zijn, want voor 12V heb je geen aarde nodig. 12V Snoer kan je bijvoorbeeld hier kopen (dikte 22AWG is vrij dun, en kost 3,50 per 10m). Als er meer stroom door moet heb je wel dik snoer nodig, bijvoorbeeld 10AWG voor zonnepanelen (check dat met de stekkers ofwel connectors). In de toekomst is er steeds meer 12V en 24V, want dit is handig, goedkoop, slim en zuinig. Zeker met zonnepanelen. Want die zijn uit zichzelf ook 12-24V gelijkstroom.

12v kabel snoer 2-polig elektra gelijkstroom

De stekkers van de grotere  zonnepanelen vanaf 100 Watt zijn meestal waterdichte MC4 connectors. Die kan je hier kopen (10 paar voor 6 euro). en die zijn IP67 Waterdicht. Je moet de dikte van de kabel aanpassen op de stekkers, anders is het nog steeds niet waterdicht. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit 10, 12 of 14 AWG. Waarbij 10 AWG de dikste is (en de beste voor grotere panelen):

MC4 connector stekker zonnepaneel waterdicht

  • Led-strips van 12V kunnen ook op 24V: als je er een DC DC converter tussen zet.
    Getest en goed bevonden
  • Voor de bekabeling binnenhuis zijn er deze Wago Lasklemmen (kroonsteentjes)
    Getest en goed bevonden

Zie ook deze blogs:

Ik had ook al eens een blog geschreven over LED-TL-buizen op 220V.

 

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie