LED lamp en LED-snoer: verlichting op 12V of USB

Update: 1 mei 2020

Een LED lamp is superzuinig, goedkoop, mooi en handig. En hij gaat lang mee. Ik had al eens een blog geschreven over LED-TL-buizen. Dat is op 220V, en dat gaat via een omvormer / transformator. Deze blog gaat over LED-verlichting op 12V (loodaccu’s) en 5V (USB zoals powerbanks). LED doet het direct op dit soort gelijkstroom, zonder omvormer. Supersimpel en daarom ook goedkoop. En ook perfect als Kerstverlichting.

Bijvoorbeeld zo’n 5 Volt USB ledstrip. Die kan in de USB van powerbank of laptop. In allerlei lengtes en lichtsterktes, voor een paar euro. Kan ook met afstandsbediening, waarmee je de kleur kan kiezen en het licht kan dimmen. Er moet nog wel een knoopcelbattterij in die remote. GETEST: AANRADER. Superleuk en mooi ding. Licht genoeg voor een hele tent bijvoorbeeld. En de versie in warm wit is ook ECHT mooi warm wit, zonder enige groenige zweem.

(klik de plaatjes om te bestellen)

USB ledsnoer met afstandsbediening
USB ledsnoer met afstandsbediening

In plaats van met die  dunne plakstrip heb je ze ook met een dun maar sterk ijzerdraadje. Oogt veel mooier eigenlijk, en het is handiger in gebruik. In verschillende kleuren en lengtes, bijvoorbeeld warm wit, 10m voor 2,50:

USB LED kerstverlichting
Tip: rol hem om een WC-rol als je m opbergt.

Kerstverlichting led-snoer met zonnepaneel

Deze 7 meter kerstverlichting voor 7 euro heeft ook een zonnepaneel en batterij. Gaat automatisch aan als het donker is, en hoef je dus nooit op te laden. Kan ook in 20 meter voor 13 euro. Waterdicht, dus geschikt voor buiten. In allerlei kleuren, ook in warm wit.

kerstverlichting zonnepaneel

Zo’n LED kerstverlichting is er ook zonder zonnepaneel, voor 12V lood-accu’s. Zoals deze, 20 meter voor 12 euro. Deze geeft meer licht dan die hierboven. Zie verderop meer info over schakelaars met stekkertjes (kan ook draadloos) die je hierbij kan gebruiken. Hier zit ook al een stekkertje aan.

kerstverlichting LED 12V met stekker kerstlampjes led met 12V DC stekker

Een LED-strip voor 12V accu’s is deze in warm wit, 5 meter voor 3,50. Ook getest en goed bevonden. Het is net zo’n plakstrip als die USB-strip bovenaan, maar dan dikker en steviger. En omdat het 12V is geeft het ook veel meer licht. Deze losse draadloze bediening met dimmer voor 2,- kan erbij (met of zonder stekkertjes).

ir remote led lamp afstandsbediening

12V Led lamp

Diezelfde afstandsbediening kan je ook gebruiken voor andere 12V lampjes, zoals een 12 Volt 3W G4  LED voor 60 cent. Vergelijkbaar met een 20W gloeilamp (200 Lumen). Werkt op 12V accu’s. Of deze Led lampjes van 3W tot 6W met G4 fitting. Getest en prachtig bevonden. Voor nog geen euro, en het vervangt perfect een 20W tot 50W oude gloeilamp. Warm White is natuurlijk het mooist voor binnen. Maar koel wit (daglicht) is er ook. De G4 fitting kost ook bijna niks, 40 cent. Je hoeft ook niks te solderen.

led lamp g4 bulb

led lamp fitting g4

Schakelaar voor 12V verlichting

Een schakelaar is bijvoorbeeld deze voor een euro. Of deze, met stekkertjes eraan. Die 12V DC-Stekkertjes kan je ook los kopen, bijvoorbeeld deze hier, per 10 stuks voor 1,50 €.

schakelaar led lamp 12v12v stekkers

 

Led lampjes op batterijen voor kast of keuken

Of deze LED kast-lampjes, per zes stuks met 2 afstandsbedieningen, voor 13 euro. Er moeten nog wel 3 AAA batterijtjes per lamp in, maar dat kunnen ook  oplaadbare batterijen zijn (die je ook met 12V kan opladen). Je kunt ze ook aan- en uitdoen op het lampje zelf – handig – en er zit ook een timer op, zodat ze vanzelf na x minuten uitgaan. 40 Lumen per lamp: dat is ongeveer een 5W gloeilampje. Of zes tezamen 30W. Met plakstrip. Je kan ze ook met schroefjes bevestigen.

led lamp op batterij

12V LED lamp bekabeling en MC4-stekkers

Voor de bekabeling van gelijkstroom (DC) moet je niet te dun elektra-snoer gebruiken. Het kan ook niet al te lang zijn, vanwege het stroomverlies bij DC. Maar in een normaal huis kan het allemaal makkelijk, ook wel met dun snoer, zeker als het om LED-lampjes gaat. Het hoeft ook maar twee-polig te zijn, want voor 12V of 24V heb je geen aarde nodig. 12V Snoer kan je bijvoorbeeld hier kopen (dikte 22AWG is vrij dun, en kost 3,50 per 10m). Als er meer stroom doormoet heb je wel dik snoer nodig, bijvoorbeeld 10AWG voor zonnepanelen (check dat met de stekkers ofwel connectors). In de toekomst is er steeds meer 12V en 24V, want dit is handig, goedkoop, slim en zuinig. Zeker met zonnepanelen. Want die zijn uit zichzelf ook 12-24V gelijkstroom.

12v kabel snoer 2-polig elektra gelijkstroom

De stekkers van de grotere  zonnepanelen vanaf 100 Watt zijn meestal waterdichte MC4 connectors. Die kan je hier kopen (10 paar voor 6 euro). en die zijn IP67 Waterdicht. Je moet de dikte van de kabel aanpassen op de stekkers, anders is het nog steeds niet waterdicht. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit 10, 12 of 14 AWG. Waarbij 10 AWG de dikste is (en de beste voor grotere panelen):

MC4 connector stekker zonnepaneel waterdicht

Zie ook deze blogs:

Geef een reactie