USB-C Powerbank direct op je zonnepaneel

Een zonnepaneel met USB-C is nauwelijks te vinden, maar je kan elk zonnepaneel voor een paar euro omtoveren tot USB-C. Stroom uit een zonnepaneel kan je zo sneller opslaan, in een USB-C powerbank. Die is licht en klein en kan je zonder laadregelaar direct met het zonnepaneel opladen. Met gewone oude USB gaat dat langzaam: 5W, maximaal 15 Watt. Maar met USB-C kan je sneller opladen: bijvoorbeeld met 20W, en zelfs tot 60 Watt.

Zo tover je elk zonnepaneel om tot USB-C: Je doet een car socket (1,-) aan je zonnepaneel, met daarin een USB-C oplader (4,-). Daarmee kan je USB-C powerbanks zoals deze 45W USB-C powerbank van Xiaomi (32,-) of deze 18W USB-C powerbank van Baseus (23,-) snel opladen.

Dit werkt perfect met een flexibel, dun lichtgewicht zonnepaneel zoals dit 20W paneel voor 25,-  (zojuist getest) of dit 25W zonnepaneel + regelpaneel (23,-) en waarschijnlijk ook met 30W maar dan NIET dit 30W + regelpaneel (30,-) want die bleek na doormeten echt heel slecht te zijn en nog geen 5W.

Met een 100W zonnepaneel of meer brandt het waarschijnlijk door en kan je iets beschadigen. Theoretisch kan gewone USB-C tot 60W. 

Een regelpaneel heb je dus niet nodig, maar is wel handig als je er ooit een lood-accu bijneemt. Zo doe ik dat ook: een lood-accu plus een powerbank. Gewoon allebei. Ik doe de verlichting bijvoorbeeld altijd op de loodaccu.

Vanuit m’n 20W zonnepaneel gaat het kabeltje (linksonder) naar de car socket. Via de autolader, met een USB-C kabel naar de 45W powerbank (midden onder). Top! Het werkt, en het laadt snel op. Je kan zelfs tegelijkertijd een iPhone opladen via de gewone USB (rechtsonder), terwijl de powerbank zelf oplaadt via USB-C uit zonnepaneel.

20w zonnepaneel
Neem bijvoorbeeld dit 20W flexibele zonnepaneel.Klik de plaatjes om te bestellen.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female
Deze “car socket” (1,-) kan je direct aan het snoer van het zonnepaneel doen. Let op de Plus en de Min.

30w 5a car charger usb type c usb-c sigaretlader auto
Deze autolader met USB-C kan dan in de car socket. Officieel 30W maar deze levert helaas iets minder. Dat is genoeg voor iPhone / iPad, maar te weinig voor MacBooks. Die kan je opladen via de powerbank:
Deze 45W 20Ah powerbank kan je opladen via USB-C en die kan dan een MacBook volledig opladen

Loodaccu met regelpaneel (Solar controller)

Een 12V 9Ah lood-accu (29 €) zou ook nog kunnen in plaats van een powerbank: dat is soms goedkoper. Maar wel zwaar en groot, en er moet een laadregelaar bij. Zo’n laadregelaar is hier in 6 capaciteiten te koop, van 10A tot 60A. Onder de 100W is 10A okee. Die kost 6 euro. De drie grote modellen (40, 50 en 60A) hebben meer instellingen en mogelijkheden, en ook een stroommeter en een uitgebreider display. Dat is erg handig, AANRADER dus. Kost 15 euro.

Het zonnepaneel levert het volle vermogen alleen in volle zon: met bewolking en weinig zon levert het veel minder op. Je kan het doormeten op het regelpaneel of anders met een multimeter van een paar euro (ligt ook bij de ACTION). De USB-C kan je doormeten met deze USB-C-stroommeter. Dat is best belangrijk, want USB-C kan van alles zijn, je weet eigenlijk nooit OF hij oplaadt, HOE SNEL, en welke kant op:

usb-c stroommeter

Doormeten kan ook met een powerbank met ingebouwde stroommeter, zoals deze 18W Baseus (25,-). Handig, mooi, voordelig en goed ding. Hij kan zelfs een MacBook Air geheel opladen, met 18W. En je kan deze op 3 manieren opladen: met Lightning, met Micro-USB en met USB-C. Aanrader, ook al is dit niet 45W, maar 18W (klik het plaatje om te bestellen):

20Ah powerbank met USB-C, 18W en stroommeter. AANRADER!

Neem er een goede USB-C naar USB-C kabel bij (6,-). Dit is de enige goedkope USB-C kabel met alles erop en eraan, inclusief snelle data 10Gbps, ofwel gen2 en 4K video. Voor alleen opladen kan je ook deze USB-C naar USB-C kabel nemen (2,-). Getest en goed bevonden, deze heeft alleen geen High Speed Data.

 

USB-C kabel met snelle data 10Gbps, gen2 en 4K video
USB-C kabel met snelle data 10Gbps, gen2 en 4K video

zonnepaneel doormeten

Gebruik een goede Lightning kabel voor je iPhone / iPad, want een goede kabel kan soms tot wel 4x sneller opladen. Dat kan je simpel doormeten een USB-stroommeter (3,-).

 

multimeter
Multimeter van 3 euro om eventueel het Voltage van het zonnepaneel te meten.

Zie de uitgebreide review en handleiding. En zie de blog over het instellen van het regelpaneel als je het met een lood-accu gebruikt.

Zonnepanelen zijn nu al 100x goedkoper dan in 1977! Zie ook deze blogs:

13 Reacties

 1. Heeft een hoger wattage zonnepaneel zin met een car socket? Daar kan toch nooit meer dan 20w door? En heeft dan die 45w powerbank zin?

 2. Hoi Aartjan,

  Dank voor je uitgebreide blog!
  Voor mijn Kangoo Camper (weinig ventilatie dus geen Lood-Accu mogelijk) heb ik een 30W paneel met 10A regelpaneel besteld. Zou bovenstaande optie via het regelpaneel veiliger werken (geen kans op doorbranden) of heeft het regelpaneel dan eigenlijk geen zin en/of kan ik beter powerbanks aansluiten op de USB aansluiting van het regelpaneel?

  Twijfel nog een beetje tussen powerbank optie en evt een gel accu.
  Lastig al die opties ;)

  Keeo up the good work!
  Grtz Dennis

  1. In dat geval kan je de accu van de kangoo gebruiken. Dus regelpaneel aansluiten op de autoaccu. Als je lang stilstaat moet je die accu sowieso opladen. En powerbanks erbij is ook erg handig.

   1. Dank je voor de snelle reactie. Wil de huishoudaccu en startaccu vooralsnog apart houden en mijn huishouden niet vanaf de startaccu draaien, maar mooi dat ik dus gewoon de 9000Ah accu in kan bouwen! Lijkt me toch de meest praktische manier om altijd 5v USB laadstroom te hebben als ik stilsta (alle verlichting is ook USB).
    Denk je trouwens dat ik in noodgevallen de auto kan starten vanaf deze accu? Of is hij daarvoor niet krachtig genoeg?

Geef een reactie