USB-C Powerbank direct op je zonnepaneel

– Update: 4 oktober 2022 –

Een zonnepaneel met USB-C is nauwelijks te vinden, maar je kan elk zonnepaneel voor een paar euro omtoveren tot USB-C. Stroom uit een zonnepaneel kan je zo sneller opslaan, in een USB-C powerbank. Die is licht en klein en kan je zonder laadregelaar direct met het zonnepaneel opladen. Met gewone oude USB gaat dat langzaam: 5W, maximaal 15 Watt. Maar met USB-C kan je sneller opladen: bijvoorbeeld met 20W, en zelfs tot 60 Watt.

Zo tover je elk zonnepaneel om tot USB-C: Je doet een car socket (1,-) aan je zonnepaneel, met daarin een car charger zoals deze van 60W (16,-). of deze op Amazon. Daarmee kan je dan USB-C powerbanks snel opladen.

Dit werkt perfect met een flexibel, dun lichtgewicht zonnepaneel zoals dit 20W paneel voor 25,-  (getest) of dit 25W zonnepaneel + regelpaneel (23,-) en waarschijnlijk ook wel tot 50W.

Met een 100W zonnepaneel of meer brandt het waarschijnlijk door, en kan je iets beschadigen. Theoretisch kan gewone USB-C tot 60W.  En neem NIET dit zonnepaneel (30,-) want die bleek na doormeten echt heel slecht te zijn, nog geen 5W.

Een regelpaneel heb je dus niet per se nodig, maar is wel handig als je er ooit een lood-accu bijneemt. Zo doe ik dat ook: een lood-accu plus een powerbank. Gewoon allebei. Ik doe de verlichting bijvoorbeeld altijd op de loodaccu.

Direct apparaten opladen vanuit een zonnepaneel werkt bijna nooit, omdat de stroomsterkte nooit constant is. Het gaat veel beter via een powerbank, of via een accu + regelpaneel.

Vanuit m’n 20W zonnepaneel gaat het kabeltje (linksonder) naar de car socket. Via de autolader, met een USB-C kabel naar de 45W powerbank (midden onder). Top! Het werkt, en het laadt snel op. Je kan zelfs tegelijkertijd een iPhone opladen via de gewone USB (rechtsonder op de powerbank), terwijl de powerbank zelf oplaadt via USB-C uit zonnepaneel.

20w zonnepaneel
Neem bijvoorbeeld dit 20W flexibele zonnepaneel.Klik de plaatjes om te bestellen.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female
Deze “car socket” (1,-) kan je direct aan het snoer van het zonnepaneel doen. Let op de Plus en de Min.

30w 5a car charger usb type c usb-c sigaretlader auto
Deze autolader met USB-C kan dan in de car socket. Officieel 30W maar deze levert helaas iets minder. Dat is genoeg voor iPhone / iPad, maar te weinig voor MacBooks. Die kan je opladen via de powerbank:
Deze 45W 20Ah powerbank kan je opladen via USB-C en die kan dan een MacBook volledig opladen

UPDATE: er is nu ook zo’n car charger met 78W. Die kan zelfs MacBooks opladen. De Xiaomi powerbank wordt dan ook inderdaad supersnel met 45W opgeladen (vanuit een loodaccu). Dat heb ik nu in gebruik, en doorgemeten. 16 Euro, hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

Of op Amazon deze krachtige USB-C autolader.

Loodaccu met regelpaneel (Solar controller)

Een 12V 9Ah lood-accu (29 €) kan ook in plaats van (of naast) een powerbank. Maar wel zwaarder en groter, en er moet een laadregelaar bij. Zo’n laadregelaar is hier in 6 capaciteiten te koop, van 10A tot 60A. Onder de 100W is 10A okee. Die kost 6 euro. De drie grote modellen (40, 50 en 60A) hebben meer instellingen en mogelijkheden, en ook een stroommeter en een uitgebreider display. Dat is erg handig, AANRADER dus. Kost 15 euro.

Het zonnepaneel levert het volle vermogen alleen in volle zon: met bewolking en weinig zon levert het veel minder op. Je kan het doormeten op het regelpaneel of anders met een multimeter van een paar euro (ligt ook bij de ACTION). De USB-C kan je doormeten met deze USB-C-stroommeter. Of deze stroommeter (7,-). Dat is best belangrijk, want USB-C kan van alles zijn, je weet eigenlijk nooit OF hij oplaadt, HOE SNEL, en welke kant op:

usb-c stroommeter

Doormeten kan ook met een powerbank met ingebouwde stroommeter, zoals deze 45W Baseus (25,-). Handig, mooi, voordelig en goed ding. Hij kan zelfs een MacBook Air geheel opladen. En je kan deze op 3 manieren opladen: met Lightning, met Micro-USB en met USB-C. Aanrader (klik het plaatje om te bestellen):

20Ah powerbank met USB-C, 18W en stroommeter. AANRADER!

Neem er een goede USB-C naar USB-C kabel bij (6,-). Dit is de enige goedkope USB-C kabel met alles erop en eraan, inclusief snelle data 10Gbps, ofwel gen2 en 4K video. Voor alleen opladen kan je ook deze USB-C naar USB-C kabel nemen (2,-). Getest en goed bevonden, deze heeft alleen geen High Speed Data.

 

USB-C kabel met snelle data 10Gbps, gen2 en 4K video
USB-C kabel met snelle data 10Gbps, gen2 en 4K video

zonnepaneel doormeten

Gebruik een goede Lightning kabel voor je iPhone / iPad, want een goede kabel kan soms tot wel 4x sneller opladen. Dat kan je simpel doormeten een USB-stroommeter (3,-).

 

multimeter
Multimeter van 3 euro om eventueel het Voltage van het zonnepaneel te meten.

Zie de uitgebreide review en handleiding. En zie de blog over het instellen van het regelpaneel als je het met een lood-accu gebruikt.

Zonnepanelen zijn nu al 100x goedkoper dan in 1977! Zie ook deze blogs:

86 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hallo Aart-jan, dank voor je interessante blogs. Ik heb een vraag: ik heb een 100W zonnepaneel gekocht van Renogy, die levert bij volle zon ook bijna 100W. Je schrijft dat je bij een 100 W paneel risico op doorbranden hebt.
  Nu vraag ik me af of ik met de Anker Autolader PowerDrive Speed+ 2, USB C auto 2-poort 49W (amazon) wel een usb-c uitgang kan maken, er staat bij dat de ingangsspanning tot 100V aankan, dat is dus veel meer dan het zonnepaneel afgeeft. Of moet ik evt de helft van het paneel dan afdekken??

  1. Ik zou dan wel de krachtigere lader nemen, bijv de nieuwere Anker 67W versie. Dan benut je het paneel beter. Dat moet goed gaan, want het Voltage van het zonnepaneel is denk ik maar 18V? Meestal kunnen de autoladers sowieso zelfs 24V, voor vrachtwagens. Maar dat zie ik bij deze Anker nergens staan.

   1. Op de specificaties staat dat de Open circuit voltage 24,3V is, the optimum operating voltage is 20,4V. Het paneel zelf staat zo op amazon.nl: RENOGY Zonnepaneel, 100 W, 12 V, monokristallijn zonnepaneel, Dat lijkt dus 12 Volt. Ik heb het zelf niet gemeten, alleen de output bij deze zonnige dag, bijna 90 Watt.

    1. Ja perfect, dus geschikt voor 12V systemen, en dan geeft hij max 18V, dat is helemaal goed zo. En die 90W is ook top, dus pak inderdaad zo’n high power autolader van 67W of meer. Ze zijn er ook goedkoper maar dit soort autoladers gaat best vaak kapot is mijn ervaring, dus een duurdere van een topmerk zoals Anker is toch wel een aanrader.

   2. Ik zag trouwens deze Ugreen autolader op amazon.nl: UGREEN sigarettenaansteker USB C 130W USB C autolader 3-poorts autolader. 130 Watt dus, met ingang: Gelijkstroom 12-24V/14,6A. Zit ook nog een usb-c kabel bij!
    Dat lijkt me dan de beste optie. graag jow reactie. groet, Machiel

    1. Jazeker, dat zou ik ook doen, maar check dan goed of hij niet te heet wordt: dan moet je ‘m niet te lang gebruiken en NOOIT onbeheerd aan de lader laten hangen (brandgevaar).

    2. Hallo Machiel, en, werkt je systeem goed? Ik wil namelijk hetzelfde gaan maken.
     Je hebt dus aan het snoer van het 100W paneel een car socket gedaan, hoe heb je die bevestigd?
     Voor welke autolader ben je gegaan?
     Bvd, Marleen

 2. Hoi Aartjan, ik was een systeem voor op de camping aan het knutselen met 2 stuks 30W panelen (glas) parallel via een 10A chargecontroler (zo’n blauwe met USB output die je in je blog beschrijft) op een 12V 18Ah AGM accu tot ik merkte (en berekende) dat een absorptiekoelkast hier echt niet op gaat werken. Voor alleen een lampje en wat telefoons is het een overkill capaciteit en er zijn lichtere meer portable opties. Dus heb ik nu een 30.000mAh (111Wh) powerbank maar die kan ik dus niet met deze panelen opladen want geen USB output. En de chargecontroller mag niet zonder accu aan de panelen (toch?) want dan brandt ie door. Dus moet ik, zo ging ik er vanuit, om de controller voor de USB output te kunnen gebruiken toch de accu gebruiken om de powerbank via USB van de controller te kunnen opladen. En zo eindig ik met zelfs een nog grotere overkill aan capaciteit en nog zwaardere setup. Tot ik jouw blog las… Over een auto USB lader aansluiten op de solar panel en daar de USB output van gebruiken om de powerbank op te laden. Ik heb een vraag over de autolader met USB QC 3.0 en 30W PD USB-C ingangsspanning 9 – 32V uitgangsspanning: DC 3.6-6.5V/3A, 6.5V-9V/2A, 9V-12V/1.5A.
  https://nl.aliexpress.com/item/1005003034313584.html?

  Eigenlijk functioneert de autolader als charge controller. Maar dan zonder dat een accu nodig is. Correct? Kan die autolader overbelast worden? Door bijv een 60W paneel aan te sluiten. Ik ga ervan uit dat de autolader te allen tijde de output zal begrenzen naar behoefte van de powerbank.

  Er zijn ook USB-C kabels die over QC3.0 beschikken (chip in de connector). Maakt dat nog iets uit?

  mvg
  Almer

 3. Hoe sluit je de car socket van 1 euro aan op je favoriete paneeltje van 20w van alibaba? Het paneel heeft een stekkertje nodig, terwijl het socket een + en – pooltjes heeft. Moet je iets solderen ofzo? Heb je een foto van hoe jij dat hebt gedaan?

  1. Je kan het betreffende contra-stekkertje kopen, of je kan gewoon de draden doorknippen en de plussen met elkaar verbinden. Idem met minnen. Tape eromheen en klaar. Of kroonsteentjes of lasklemmen gebruiken.

   1. Hi Aart-Jan, bedankt voor je snelle reactie. Bij de Dokio paneel zit inderdaad ook een 10A laadregelaar.

    Ik heb voor de zekerheid een druppelaar bij de action gekocht omdat ik dit zonnepaneel alleen wil gebruiken bij stroomuitval of zoiets. Deze Corona gedoe maakt me een beetje angstig.

    Zo, dat betekent dat ik nu klaar ben met het zonnepaneel gedoe. Ik heb veel van je blog geleerd. Dankjewel Aart-Jan.

    Groet, Claudia

 4. Hoi Aartjan, ik heb eerder dit jaar een Dokio 80W zonnepaneel gekocht waarmee ik mijn powerbank via USB-C wil opladen. Ik heb een carsocket op het regel station aangesloten, die als ik hem doormeet heel netjes 12.8V aangeeft. Echter, laden lijkt niet te lukken. De input op mijn Baseus 65W 30.000mAh powerbank fluctueert als een malle. Wat doe ik fout? Moet ik het regel station er tussenuit halen? (Of heb ik dan grote kans dat ik de boel overbelast?). Of ligt dit denk je aan de kabel (ik gebruik de USB C kabel van mijn MBP)? Bij voorbaat dank!

  1. Ja, het regelpaneel kan er ook wel tussenuit denk ik. Een USB-C car charger met 65W gaat wel werken denk ik. Dus van zonnepaneel > car socket > USB-C car charger > USB-C powerbank. De car charger is wel beveiligd op allerlei manieren.

 5. Hoi Aartjan, bedankt voor alle informatie. Ik heb uit China al het materiaal besteld en alles is er behalve de car socket. Die is enorm vertraagd. Is er ook een geschikte in NL te krijgen?

 6. Misschien domme vraag, maar waarom die carsocket en autolader er tussen? Kan het zonnepaneel niet gelijk naar de powerbank? Met een verloop kabel naar DC naar USB-c?

  1. Er is geen enkel zonnepaneel met USB-C, dus vandaar.
   De autolader zet de zonnestroom om naar allerlei soorten USB-C.
   Direct naar de powerbank kan alleen als de powerbank een zonnelader-ingang heeft.
   Dat hebben er maar weinig, alleen de grote dure Power Stations hebben dat.

    1. Dat zou misschien kunnen, maar dat snoertje kan niet automatisch schakelen tussen 5V / 9V / 12V / 18V. Wat die autolader wel kan.

 7. Beste, bestaat er een adapterkabel om MC4 connectoren van een zonnepaneel direct aan usb-c ingang van een powerbank aan te sluiten? Ik heb er geen gevonden op Aliexpress. Met Bluetti powerstations zou dat verkrijgbaar zijn, maar ik zou liever een universele adapter afzonderlijk willen kopen (om bv. met een Baseus te gebruiken).

 8. Ha AartJan,

  Bedankt voor de heldere blog post. Ik heb het paneel aangeschaft, een powerbank, car socket, autolader naar USB-C en alles aangesloten. Het gaat laden, alleen als de zon er af geweest is en er daarna weer vol op komt, gaat het niet verder met laden. Als ik de USB-C er dan uit haal en weer in doe gaat ie wel weer laden.

  Enig idee hoe dit zou komen?

  Mijn toepassing is op een boot. Hier ben ik niet dagelijks en alles zit straks ingebouwd.
  Hoor het graag,

  Groet, Marcel

 9. Hoi Aartjan,

  Bedankt voor alle informatie. Wat fijn dat je dit allemaal uitlegt! Ik ben zelf totaal niet technisch dus het kost me wat moeite om het allemaal te begrijpen. Volgens mij kan ik met deze blog uit de voeten, alleen heb ik nog een vraag over het opladen van de laptops. Ik heb een Mac Book Air en deze een aantal jaren geleden gekocht en volgens mij geen usb-c aansluiting. Mijn vriend heeft een hp laptop ook zonder usb-c. Ik wil tijdens kamperen onze iPhones en laptops kunnen opladen. Ik heb het liefst de optie zonder dat ik iets hoef te solderen of knippen, veilig is ook in de natuur en bijvoorkeur lichtgewicht. Wat adviseer je dan?

  Ik zie je reactie graag tegemoet! En alvast bedankt!

    1. @Anouk Ik zie het nergens in Aart Jan’s blog terug komen maar de Power Stations van Goal Zero zijn eigenlijk plug & play voor wat jullie willen, maar dan wel met bijpassende Goal zero zonnepanelen of zonnepanelen met anderson aansluiting. Zeker met 230v zou ik niet blind varen op de chinese kwaliteitscontrole.

 10. Hoi Aart Jan, wederom een top blog! Weet jij heel toevallig een oplossing voor het volgende probleem: ik heb een caravan zonder stroomplek. Het watersysteem werkt op een dompelpomp van 12 volt. Is er een converter beschikbaar waarmee ik een powerbank kan verbinden met deze pomp? (gewoon via de 2 stroomdraadjes). Of is een andere oplossing dan een powerbank mogelijk handiger / goedkoper?

   1. Hoi aart jan, dank je! Mijn enige vraag is nu nog hoe ik dan de power bank krijg aangesloten op de 2 stroomdraden van de pomp. De power bank heeft alleen een usb uitgang toch?

    1. Een jump starter heeft een 12v (plus en min) uitgang waar bijv een sigaret-aansteker (car plug) op kan, die er meestal ook wel bijzit. Meestal zitten er ook accuklemmen bij, die kan je ook gebruiken.
     Die 12V uitgang heet Tamiya ofwel EC5 Connector.
     Draadjes kun je gewoon doorknippen en aan elkaar doen, evt met kroonsteentjes, let op de Plus en Min, die kan je niet omdraaien.
     Zie ook https://aartjan.nl/blog/beste-powerbank/
     en zie ook https://aartjan.nl/blog/beste-draagbare-zonnelader/

 11. Hoi Aartjan,

  ik heb dit paneel aangeschaft uit je artikel hierboven, maar dat valt heel erg tegen. Misschien is er nog een foefje voor, maar het zonnepaneel geeft wel regelmatig connectie met veel devices, maar is bij veel apparaten aan het flashen ipv continu chargen. Dat wil zeggen dat ook in vol zon dat hij bij de meeste apparataten op ‘Laden / (niet laden) / Laden springt.

  Enig idee?

  https://www.aliexpress.com/item/33006204315.html?aff_platform=product&sk=cOp1m7fE&aff_trace_key=5b5d650d86414985a56b6c975e56a18e-1590581638402-00982-cOp1m7fE&terminal_id=66e10e51762a425e83c98f1426226d4c&aff_request_id=5b5d650d86414985a56b6c975e56a18e-1590581638402-00982-cOp1m7fE

  1. Ja dat komt vaak voor. Gebruik dan een powerbank of accu. Dat is sowieso handiger, die kan je dan voortdurend opladen, en s avonds laadt je er de telefoons mee op.

   1. Ok. Ja ik gebruikte al powerbank, maar zie daar ook wel grote verschillen in de zin dat hij soms in no time 7% verder opgeladen is, maar soms ook echt gewoon niet verder opgeladen wordt terwijl hij vol in de zon ligt hele lange tijd.Valt daar nog iets aan te doen? Bij dit paneel zie je vooral dat de kleinste dingen als Airpods wel opgeladen worden maar bij een Iphone of Apple watch zie je direct na het contact maken (oplaadsymbooltje) dat het opladen aan/uit gaat en daarna volledig stopt. Op een laptop aansluiten is dan ook kansloos.

    2) wat zijn goede alternatieven – die zijn getest hier – die dit niet hebben en ook bijv. laptop kunnen bedienen?

     1. Zou een regelpaneel denk je het probleem kunnen verhelpen van het bovenstaande zonnepaneel dat flasht bij opladen van een Apple Watch en een Iphone niet verder oplaadt?

 12. wat een interessante blog! Ik ben op zoek naar een powerbank met zonnepaneel het liefst, die ook mijn lenovo USB-C laptop (max 65Wh) kan opladen. Enige suggestie?

   1. Dank. Wat bedoel je met ‘ car socket kan je direct aan de kabel van het zonnepaneel doen’? Bedoel je letterlijk aan de kabel of in een plus en min poort in het kastje achter het paneel ? En denk je dat via de socket en 78w charger een usb-C lemovo laptop (65w accu) kan worden opgeladen?

    1. Ja ik bedoel inderdaad direct van zonnepaneel > car socket > car charger > powerbank.
     Dus zonder tussenkomst van een regelpaneel.
     Zo’n Lenovo laptop zou misschien ook zelfs direct kunnen, en anders waarschijnlijk via de powerbank.

     1. Heb je dat regelpaneel ook nodig om dat flashing (Opladen aan/uit na 2 seconden) tegen te gaan ? Bij hele kleine Electronica zoals Airpods die blijven constant gecharged. Maar de IPhone laadt niet als ik ‘m rechtstreeks verbind met paneel, batterij loopt dan juist langzaam leeg. Of zou dat niet uit moeten maken?

      Het paneel van Boguang is dus goed bevonden zie ik overal, maar heb nog niet de oplossing voor Toshiba Toga Laptop , via car Socket en het paneel kreeg ik nog geen charging icoon

      1. Ja een regelpaneel + accu is zeer aan te raden, al helemaal voor laptops. Naast een USB-C powerbank dan.

     2. Dag Aartjan,

      Dankzij je blog heb ik eindelijk een zonnepaneel + powerbank aangeschaft! Ik ken helemaal niets van elektriciteit, kabels, … Zou je via een instructievideo of foto’s kunnen demonstreren hoe je die car socket verbindt met het zonnepaneel? Is het de bedoeling dat je die kabel doorknipt? En hoe verbind je die twee draden dan aan elkaar?
      Groeten

      1. Ja gewoon doorknippen. De rode of gemerkte is altijd de Plus, die moeten aan elkaar, de Min ook aan elkaar. Je kan er plastic tape over doen. Het kan ook met een kroonsteen. Nog beter is het met een loodaccu en een regelpaneel want daar kan je alles gewoon aan elkaar schroeven

 13. Bedankt voor je reactie, dat waardeer ik. Ik heb een regelpaneel van rated voltage 12/24v. En 60A. Ook heb ik een camper dus zou ik hem nog op de camper kunnen zetten, Ik heb nieuwe interesses gevonden door uw blog haha. Ik moet zeggen dat door ali expres electronica zeer voordelig aan te schaffen zijn haha. Ik wens u een fijn weekend.

 14. Hallo allereerst ik lees met veel genot naar uw blogs. Ik vind het zeer interesant,Ik heb een klein vraagje of eigenlijk twee maar de eerste komt meer overeen met dit artikel.
  Ik heb een 100w zonnepaneel en een 18w powerbank van 40.000 mah van konfulon voor 28 euro. Zoals je zegt kan dat niet want dan brand hij door is daar wel een manier voor om dat op te lossen, of zou ik toch echt een andere zonnenpaneel aan moeten schaffen. Mijn tweede vraag was hoeveel ah accus heb ik nodig voor een gemiddeld huishouden. Ik kwam deze tegen op ali, https://s.click.aliexpress.com/e/_d7HD4hj

  1. Een 100W zonnepaneel werkt perfect met een regelpaneel en een kleine goedkope loodaccu. Zie deze blog. Het beste regelpaneel en aanrader voor jou is deze MPPT T20. De powerbank kan je daar ook perfect mee opladen, bij voorkeur via USB-C en deze car charger. De goedkope lood-accu mag zelfs een gratis tweedehands zijn.

   Gemiddeld huishouden: ligt enorm aan koelkast en wasmachine/droger. Zonder die twee is alles al goed! Maar met die twee is 2000W aan zonnepanelen gemiddeld ook al goed. Ik heb maar 1500W en dat is al 100% van al mijn stroom, via Salderen. Maar als dat met een accu moet (off grid dus), dan heb je wel een enorme thuisaccu nodig, minstens 10kWh (dat is 4x de accu uit jouw link want die is 2,4KWh). Ik ga dan ook nog eens uit van koken op gas, en de verwarming ook niet elektrisch. En in de maanden november t/m februari ga je het daar ook niet mee redden want dan is er te weinig zon. Ik zal er een blog over gaan schrijven. Dank!

 15. Hoi Aard Jan, bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik wil de dat Socket op mij 30w zonnepaneel aansluiten hoe doe ik dat handig zodat het een stevig/ veilig geheel wordt?

  1. Als er al een stekker aan het snoer van het zonnepaneel zit, dan is een contrastekker het handigst. Die moet je dan aan de draden van de socket vastmaken, let op de plus en de min. Maar je kan de snoeren ook direct aan elkaar vastmaken, of bijvoorbeeld met een kroonsteen.

 16. Hoi Aartjan,

  Dank voor je uitgebreide blog!
  Voor mijn Kangoo Camper (weinig ventilatie dus geen Lood-Accu mogelijk) heb ik een 30W paneel met 10A regelpaneel besteld. Zou bovenstaande optie via het regelpaneel veiliger werken (geen kans op doorbranden) of heeft het regelpaneel dan eigenlijk geen zin en/of kan ik beter powerbanks aansluiten op de USB aansluiting van het regelpaneel?

  Twijfel nog een beetje tussen powerbank optie en evt een gel accu.
  Lastig al die opties ;)

  Keeo up the good work!
  Grtz Dennis

  1. In dat geval kan je de accu van de kangoo gebruiken. Dus regelpaneel aansluiten op de autoaccu. Als je lang stilstaat moet je die accu sowieso opladen. En powerbanks erbij is ook erg handig.

   1. Dank je voor de snelle reactie. Wil de huishoudaccu en startaccu vooralsnog apart houden en mijn huishouden niet vanaf de startaccu draaien, maar mooi dat ik dus gewoon de 9000Ah accu in kan bouwen! Lijkt me toch de meest praktische manier om altijd 5v USB laadstroom te hebben als ik stilsta (alle verlichting is ook USB).
    Denk je trouwens dat ik in noodgevallen de auto kan starten vanaf deze accu? Of is hij daarvoor niet krachtig genoeg?

     1. Hee Aartjan, het is er niet meer van gekomen die Accu, en ik word gek van alle powerbanks USB laders en laadkabeltjes in mijn Campertje dus ik heb nu de Goal Zero Yeti 200x besteld https://www.goalzero.com/shop/portable-power/goal-zero-yeti-200x/ Om hem te laden wil ik deze 12v USB -C lader aanschaffen: https://www.aliexpress.com/item/4000024092473.html?aff_platform=product&sk=_dUqag2v&aff_trace_key=db82f36c67c84b26864e3b3faecc0f56-1590417964462-07961-_dUqag2v&terminal_id=3bdf2f09161f4b9cbd6a8924c90e3a0f&tmLog=new_Detail&aff_request_id=db82f36c67c84b26864e3b3faecc0f56-1590417964462-07961-_dUqag2v
      had jij die getest en voldeed die ? Kabel ook OK of beter ergens anders halen, de Goal zero kan slechts 60 watt input aan, dus ik denk dat een 100w kabel niks extra toevoegt toch? Maar misschien zit ik er naast?

      1. ja die WOTOBE is top! Kabel ook top. 60W kabel is prima. 100W USB-C kabels heb ik nog niet eens gezien, bestaat wel, maar 60W is standaard voor alle USB-C.

      2. Met de Goalzero werkt het helaas niet, te weinig spanning denk ik (de WOTOBE knippert ook), dus nu een Baseus USB Powerbank besteld, misschien kan die ertussen als buffer?
       Of zou het misschien met regelpaneel tussen Zonnepaneel en Car socket beter werken?

      3. Een powerbank ertussen heeft wel zin, maar alleen als daar een 12V uitgang op zit. Dat zit op jump starter powerbanks.
       En ja, een regelpaneel is nog beter, die heeft altijd een 12V uitgang. Kost 8,-. Maar daar moet dacht ik wel een accu bij, kan een kleine zijn, 7AH, kost ongeveer 20 euro.

      4. Zonder accu werkt een regelpaneel inderdaad niet. Die sluit je het eerst aan en die geeft ook de stroom voor het paneel zelf.

      5. De Goalzero Yeti Ìs mijn huishoudaccu (met 220v ook) hij heeft een eigen 8v protocol waarvoor de auto Adapter 50 euro extra is, maar ook USB-C in dus daarmee probeer ik hem te laden. Via sigarettenaansteker van mijn auto lukt, dus investering is niet voor niks geweest.
       Baseus Powerbank als USB-C thru werkt niet? Zou ook ideaal zijn, dan kan ik op dagtripjes de Baseus meenemen.
       Bij mijn zonnepaneel (een van jouw tips) zat ook een regelpaneel, ik zal van de week eens kijken of ik doe aangezwengeld krijg.

      6. Hm, begrijp inderdaad (oa uit jouw blog) dat er inderdaad een accu tussen moet om het regelpaneel te laten werken, dat was juist niet het plan, fingers crossed dat het met de powerbank wel lukt.

      7. Ik denk dat het gaat lukken! Ik ga het hier ook wel testen tzt. Dan schrijf ik daar ook een blog over, want dat zou dan een simpele goedkope lichtgewicht oplossing zijn

      8. Laten we hopen dat het werkt, helaas heeft de Baseus maar 1 USB-C I/O dus ik zit dan wel met conventionele USB input vanuit het Zonnepaneel.

      9. OK… Regelpaneel is out dus (als ik mijn autoaccu niet in de loop wil gooien)…. wat is de zinnigste manier om via de Powerbank stabiele USB-C spanning te maken als voeding voor mijn Goal Zero?
       Optie 1. Zonnepaneel > Socket > USB-C > Baseus > USB > verloop (micro?) USB naar USB-C > Goal zero Yeti .
       Optie 2. Zonnepaneel > Socket > USB > Baseus > USB-C > Goal zero Yeti.

      10. Optie 3: zonnepaneel > car socket > 60w car charger, en dan direct via usb-c een powerbank of goal zero in. Elke powerbank kan variabele input aan, en de chip in het snoer regelt alles. Het snoer is dus belangrijk en daar zitten ook grote verschillen in.

      11. Optie 3 = Optie 0, zo heb ik het geprobeerd maar werkt niet (in ieder geval niet met semi-bewolkt weer). Zonnepaneel, USB -C autoadapter en kabel zoals door jou geadviseerd. De Car adapter knippert, als hij op de sigarettenaansteker zit is hij normaal aan.
       Op USB werkt het zonnepaneel wel (of althans heeft het afgelopen zomer gewerkt) Misschien een maandagochtend Zonnepaneel?

      12. Ok, ik zal eens meten wat ik op de 12v aansluiting krijg. Daarnaast USB metertje besteld, na al die dodgy voxlink kabels is dat sowieso handig (van de 3 vorig jaar besteld werkt er nog maar 1 en soms moet ik hem omdraaien, vraag me af wat de flow daarvan is).
       Heb echter het idee dat het aan de Goal zero ligt, lijkt alsof de Goal zero via USBC probeert de Wotobe te laden ofzo. Piepend geluid en knipperen. Vanuit Wotobe gewone USB naar powerbank werkt, maar langzaam. Paneel zit trouwens momenteel achter de voorruit (verschil nader te bepalen), dat is op de camping natuurlijk anders.
       Hou je op de hoogte!

       Kan ik trouwens ook 2 Panelen van 30 watt parallel op 1 car socket aansluiten zonder regelpaneel? Dan kom je theoretisch aan de 60w van USB-C.

      13. Ja meerdere panelen kan prima, met de + op de +. De panelen hoeven niet eens hetzelfde te zijn.

      14. Het werkt! Gewoon via de aansluiting aan de achterkant (die niet 8v is maar een 8mm DC stekker heeft) heb hiervoor een dure Goal Zero verlengkabel moeten kopen en slopen zodat ik er aan de andere kant een kleine DC stekker voor het zonnepaneel.
       Nog even afwachten hoe snel hij laadt, anders misschien een paneeltje erbij.
       Ideaal is dat ik nu de USB-C pd aansluiting direct contactgeschakeld op mijn autoaccu aan kan sluiten, zodat hij altijd automatisch laadt onder het rijden ,
       naar op de camping niet, want dan laad ik via het zonnepaneel.

      1. Close but no sigar, toen ik bovenstaande probeerde was hij 100% vol, stuk leeggetrokken tot 75% en weer aangesloten, helaas dan laadt hij dus weer niet. Eenkennig beestje blijkbaar die Yeti. Wachten op de USBC powerbank dus.

 17. Heeft een hoger wattage zonnepaneel zin met een car socket? Daar kan toch nooit meer dan 20w door? En heeft dan die 45w powerbank zin?

   1. Hallo, de zonnepaneel staat buiten met kabels. Komt er geen storing als de powerbank er aan hangt en het gaat regenen?

  1. Dank, ik heb de links nu aangepast. Ik heb de goede 25W en 30W er nu bij gezet. Om te druppelladen zijn ze allemaal goed! Ook 20W. En dat kan ook met de regelpanelen die je erbij krijgt (PWM). Je kunt ook meerdere zonnepanelen combineren, parallel (de plus op de plus). Zie deze blog voor grotere zonnepanelen

Geef een reactie