USB-C Powerbank direct op je zonnepaneel

Een zonnepaneel met USB-C is nauwelijks te vinden, maar je kan elk zonnepaneel voor een paar euro omtoveren tot USB-C. Stroom uit een zonnepaneel kan je zo sneller opslaan, in een USB-C powerbank. Die is licht en klein en kan je zonder laadregelaar direct met het zonnepaneel opladen. Met gewone oude USB gaat dat langzaam: 5W, maximaal 15 Watt. Maar met USB-C kan je sneller opladen: bijvoorbeeld met 20W, en zelfs tot 60 Watt.

Zo tover je elk zonnepaneel om tot USB-C: Je doet een car socket (1,-) aan je zonnepaneel, met daarin een 25W USB-C oplader (4,-), of meteen deze van 78W (16,-). Daarmee kan je USB-C powerbanks zoals deze 45W USB-C powerbank van Xiaomi (25,-) snel opladen.

Dit werkt perfect met een flexibel, dun lichtgewicht zonnepaneel zoals dit 20W paneel voor 25,-  (getest) of dit 25W zonnepaneel + regelpaneel (23,-) en waarschijnlijk ook wel tot 50W.

(maar NIET dit zonnepaneel (30,-) want die bleek na doormeten echt heel slecht te zijn, nog geen 5W.)

Met een 100W zonnepaneel of meer brandt het waarschijnlijk door, en kan je iets beschadigen. Theoretisch kan gewone USB-C tot 60W. 

Een regelpaneel heb je dus niet nodig, maar is wel handig als je er ooit een lood-accu bijneemt. Zo doe ik dat ook: een lood-accu plus een powerbank. Gewoon allebei. Ik doe de verlichting bijvoorbeeld altijd op de loodaccu.

Direct apparaten opladen vanuit een zonnepaneel werkt bijna nooit, omdat de stroomsterkte nooit constant is. Het gaat veel beter via een powerbank, of via een accu + regelpaneel.

Vanuit m’n 20W zonnepaneel gaat het kabeltje (linksonder) naar de car socket. Via de autolader, met een USB-C kabel naar de 45W powerbank (midden onder). Top! Het werkt, en het laadt snel op. Je kan zelfs tegelijkertijd een iPhone opladen via de gewone USB (rechtsonder op de powerbank), terwijl de powerbank zelf oplaadt via USB-C uit zonnepaneel.

20w zonnepaneel
Neem bijvoorbeeld dit 20W flexibele zonnepaneel.Klik de plaatjes om te bestellen.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female
Deze “car socket” (1,-) kan je direct aan het snoer van het zonnepaneel doen. Let op de Plus en de Min.

30w 5a car charger usb type c usb-c sigaretlader auto
Deze autolader met USB-C kan dan in de car socket. Officieel 30W maar deze levert helaas iets minder. Dat is genoeg voor iPhone / iPad, maar te weinig voor MacBooks. Die kan je opladen via de powerbank:
Deze 45W 20Ah powerbank kan je opladen via USB-C en die kan dan een MacBook volledig opladen

UPDATE: er is nu ook zo’n car charger met 78W. Die kan zelfs MacBooks opladen. De Xiaomi powerbank wordt dan ook inderdaad supersnel met 45W opgeladen (vanuit een loodaccu). Dat heb ik nu in gebruik, en doorgemeten. 16 Euro, hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

Loodaccu met regelpaneel (Solar controller)

Een 12V 9Ah lood-accu (29 €) kan ook in plaats van (of naast) een powerbank. Maar wel zwaarder en groter, en er moet een laadregelaar bij. Zo’n laadregelaar is hier in 6 capaciteiten te koop, van 10A tot 60A. Onder de 100W is 10A okee. Die kost 6 euro. De drie grote modellen (40, 50 en 60A) hebben meer instellingen en mogelijkheden, en ook een stroommeter en een uitgebreider display. Dat is erg handig, AANRADER dus. Kost 15 euro.

Het zonnepaneel levert het volle vermogen alleen in volle zon: met bewolking en weinig zon levert het veel minder op. Je kan het doormeten op het regelpaneel of anders met een multimeter van een paar euro (ligt ook bij de ACTION). De USB-C kan je doormeten met deze USB-C-stroommeter. Dat is best belangrijk, want USB-C kan van alles zijn, je weet eigenlijk nooit OF hij oplaadt, HOE SNEL, en welke kant op:

usb-c stroommeter

Doormeten kan ook met een powerbank met ingebouwde stroommeter, zoals deze 45W Baseus (25,-). Handig, mooi, voordelig en goed ding. Hij kan zelfs een MacBook Air geheel opladen. En je kan deze op 3 manieren opladen: met Lightning, met Micro-USB en met USB-C. Aanrader (klik het plaatje om te bestellen):

20Ah powerbank met USB-C, 18W en stroommeter. AANRADER!

Neem er een goede USB-C naar USB-C kabel bij (6,-). Dit is de enige goedkope USB-C kabel met alles erop en eraan, inclusief snelle data 10Gbps, ofwel gen2 en 4K video. Voor alleen opladen kan je ook deze USB-C naar USB-C kabel nemen (2,-). Getest en goed bevonden, deze heeft alleen geen High Speed Data.

 

USB-C kabel met snelle data 10Gbps, gen2 en 4K video
USB-C kabel met snelle data 10Gbps, gen2 en 4K video

zonnepaneel doormeten

Gebruik een goede Lightning kabel voor je iPhone / iPad, want een goede kabel kan soms tot wel 4x sneller opladen. Dat kan je simpel doormeten een USB-stroommeter (3,-).

 

multimeter
Multimeter van 3 euro om eventueel het Voltage van het zonnepaneel te meten.

Zie de uitgebreide review en handleiding. En zie de blog over het instellen van het regelpaneel als je het met een lood-accu gebruikt.

Zonnepanelen zijn nu al 100x goedkoper dan in 1977! Zie ook deze blogs:

38 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Hoi Aart Jan, wederom een top blog! Weet jij heel toevallig een oplossing voor het volgende probleem: ik heb een caravan zonder stroomplek. Het watersysteem werkt op een dompelpomp van 12 volt. Is er een converter beschikbaar waarmee ik een powerbank kan verbinden met deze pomp? (gewoon via de 2 stroomdraadjes). Of is een andere oplossing dan een powerbank mogelijk handiger / goedkoper?

   1. Hoi aart jan, dank je! Mijn enige vraag is nu nog hoe ik dan de power bank krijg aangesloten op de 2 stroomdraden van de pomp. De power bank heeft alleen een usb uitgang toch?

    1. Een jump starter heeft een 12v (plus en min) uitgang waar bijv een sigaret-aansteker (car plug) op kan, die er meestal ook wel bijzit. Meestal zitten er ook accuklemmen bij, die kan je ook gebruiken.
     Die 12V uitgang heet Tamiya ofwel EC5 Connector.
     Draadjes kun je gewoon doorknippen en aan elkaar doen, evt met kroonsteentjes, let op de Plus en Min, die kan je niet omdraaien.
     Zie ook https://aartjan.nl/blog/beste-powerbank/
     en zie ook https://aartjan.nl/blog/beste-draagbare-zonnelader/

 2. Hoi Aartjan,

  ik heb dit paneel aangeschaft uit je artikel hierboven, maar dat valt heel erg tegen. Misschien is er nog een foefje voor, maar het zonnepaneel geeft wel regelmatig connectie met veel devices, maar is bij veel apparaten aan het flashen ipv continu chargen. Dat wil zeggen dat ook in vol zon dat hij bij de meeste apparataten op ‘Laden / (niet laden) / Laden springt.

  Enig idee?

  https://www.aliexpress.com/item/33006204315.html?aff_platform=product&sk=cOp1m7fE&aff_trace_key=5b5d650d86414985a56b6c975e56a18e-1590581638402-00982-cOp1m7fE&terminal_id=66e10e51762a425e83c98f1426226d4c&aff_request_id=5b5d650d86414985a56b6c975e56a18e-1590581638402-00982-cOp1m7fE

  1. Ja dat komt vaak voor. Gebruik dan een powerbank of accu. Dat is sowieso handiger, die kan je dan voortdurend opladen, en s avonds laadt je er de telefoons mee op.

   1. Ok. Ja ik gebruikte al powerbank, maar zie daar ook wel grote verschillen in de zin dat hij soms in no time 7% verder opgeladen is, maar soms ook echt gewoon niet verder opgeladen wordt terwijl hij vol in de zon ligt hele lange tijd.Valt daar nog iets aan te doen? Bij dit paneel zie je vooral dat de kleinste dingen als Airpods wel opgeladen worden maar bij een Iphone of Apple watch zie je direct na het contact maken (oplaadsymbooltje) dat het opladen aan/uit gaat en daarna volledig stopt. Op een laptop aansluiten is dan ook kansloos.

    2) wat zijn goede alternatieven – die zijn getest hier – die dit niet hebben en ook bijv. laptop kunnen bedienen?

     1. Zou een regelpaneel denk je het probleem kunnen verhelpen van het bovenstaande zonnepaneel dat flasht bij opladen van een Apple Watch en een Iphone niet verder oplaadt?

 3. wat een interessante blog! Ik ben op zoek naar een powerbank met zonnepaneel het liefst, die ook mijn lenovo USB-C laptop (max 65Wh) kan opladen. Enige suggestie?

   1. Dank. Wat bedoel je met ‘ car socket kan je direct aan de kabel van het zonnepaneel doen’? Bedoel je letterlijk aan de kabel of in een plus en min poort in het kastje achter het paneel ? En denk je dat via de socket en 78w charger een usb-C lemovo laptop (65w accu) kan worden opgeladen?

    1. Ja ik bedoel inderdaad direct van zonnepaneel > car socket > car charger > powerbank.
     Dus zonder tussenkomst van een regelpaneel.
     Zo’n Lenovo laptop zou misschien ook zelfs direct kunnen, en anders waarschijnlijk via de powerbank.

     1. Heb je dat regelpaneel ook nodig om dat flashing (Opladen aan/uit na 2 seconden) tegen te gaan ? Bij hele kleine Electronica zoals Airpods die blijven constant gecharged. Maar de IPhone laadt niet als ik ‘m rechtstreeks verbind met paneel, batterij loopt dan juist langzaam leeg. Of zou dat niet uit moeten maken?

      Het paneel van Boguang is dus goed bevonden zie ik overal, maar heb nog niet de oplossing voor Toshiba Toga Laptop , via car Socket en het paneel kreeg ik nog geen charging icoon

      1. Ja een regelpaneel + accu is zeer aan te raden, al helemaal voor laptops. Naast een USB-C powerbank dan.

 4. Bedankt voor je reactie, dat waardeer ik. Ik heb een regelpaneel van rated voltage 12/24v. En 60A. Ook heb ik een camper dus zou ik hem nog op de camper kunnen zetten, Ik heb nieuwe interesses gevonden door uw blog haha. Ik moet zeggen dat door ali expres electronica zeer voordelig aan te schaffen zijn haha. Ik wens u een fijn weekend.

 5. Hallo allereerst ik lees met veel genot naar uw blogs. Ik vind het zeer interesant,Ik heb een klein vraagje of eigenlijk twee maar de eerste komt meer overeen met dit artikel.
  Ik heb een 100w zonnepaneel en een 18w powerbank van 40.000 mah van konfulon voor 28 euro. Zoals je zegt kan dat niet want dan brand hij door is daar wel een manier voor om dat op te lossen, of zou ik toch echt een andere zonnenpaneel aan moeten schaffen. Mijn tweede vraag was hoeveel ah accus heb ik nodig voor een gemiddeld huishouden. Ik kwam deze tegen op ali, https://s.click.aliexpress.com/e/_d7HD4hj

  1. Een 100W zonnepaneel werkt perfect met een regelpaneel en een kleine goedkope loodaccu. Zie deze blog. Het beste regelpaneel en aanrader voor jou is deze MPPT T20. De powerbank kan je daar ook perfect mee opladen, bij voorkeur via USB-C en deze car charger. De goedkope lood-accu mag zelfs een gratis tweedehands zijn.

   Gemiddeld huishouden: ligt enorm aan koelkast en wasmachine/droger. Zonder die twee is alles al goed! Maar met die twee is 2000W aan zonnepanelen gemiddeld ook al goed. Ik heb maar 1500W en dat is al 100% van al mijn stroom, via Salderen. Maar als dat met een accu moet (off grid dus), dan heb je wel een enorme thuisaccu nodig, minstens 10kWh (dat is 4x de accu uit jouw link want die is 2,4KWh). Ik ga dan ook nog eens uit van koken op gas, en de verwarming ook niet elektrisch. En in de maanden november t/m februari ga je het daar ook niet mee redden want dan is er te weinig zon. Ik zal er een blog over gaan schrijven. Dank!

 6. Hoi Aard Jan, bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik wil de dat Socket op mij 30w zonnepaneel aansluiten hoe doe ik dat handig zodat het een stevig/ veilig geheel wordt?

  1. Als er al een stekker aan het snoer van het zonnepaneel zit, dan is een contrastekker het handigst. Die moet je dan aan de draden van de socket vastmaken, let op de plus en de min. Maar je kan de snoeren ook direct aan elkaar vastmaken, of bijvoorbeeld met een kroonsteen.

 7. Hoi Aartjan,

  Dank voor je uitgebreide blog!
  Voor mijn Kangoo Camper (weinig ventilatie dus geen Lood-Accu mogelijk) heb ik een 30W paneel met 10A regelpaneel besteld. Zou bovenstaande optie via het regelpaneel veiliger werken (geen kans op doorbranden) of heeft het regelpaneel dan eigenlijk geen zin en/of kan ik beter powerbanks aansluiten op de USB aansluiting van het regelpaneel?

  Twijfel nog een beetje tussen powerbank optie en evt een gel accu.
  Lastig al die opties ;)

  Keeo up the good work!
  Grtz Dennis

  1. In dat geval kan je de accu van de kangoo gebruiken. Dus regelpaneel aansluiten op de autoaccu. Als je lang stilstaat moet je die accu sowieso opladen. En powerbanks erbij is ook erg handig.

   1. Dank je voor de snelle reactie. Wil de huishoudaccu en startaccu vooralsnog apart houden en mijn huishouden niet vanaf de startaccu draaien, maar mooi dat ik dus gewoon de 9000Ah accu in kan bouwen! Lijkt me toch de meest praktische manier om altijd 5v USB laadstroom te hebben als ik stilsta (alle verlichting is ook USB).
    Denk je trouwens dat ik in noodgevallen de auto kan starten vanaf deze accu? Of is hij daarvoor niet krachtig genoeg?

     1. Hee Aartjan, het is er niet meer van gekomen die Accu, en ik word gek van alle powerbanks USB laders en laadkabeltjes in mijn Campertje dus ik heb nu de Goal Zero Yeti 200x besteld https://www.goalzero.com/shop/portable-power/goal-zero-yeti-200x/ Om hem te laden wil ik deze 12v USB -C lader aanschaffen: https://www.aliexpress.com/item/4000024092473.html?aff_platform=product&sk=_dUqag2v&aff_trace_key=db82f36c67c84b26864e3b3faecc0f56-1590417964462-07961-_dUqag2v&terminal_id=3bdf2f09161f4b9cbd6a8924c90e3a0f&tmLog=new_Detail&aff_request_id=db82f36c67c84b26864e3b3faecc0f56-1590417964462-07961-_dUqag2v
      had jij die getest en voldeed die ? Kabel ook OK of beter ergens anders halen, de Goal zero kan slechts 60 watt input aan, dus ik denk dat een 100w kabel niks extra toevoegt toch? Maar misschien zit ik er naast?

      1. ja die WOTOBE is top! Kabel ook top. 60W kabel is prima. 100W USB-C kabels heb ik nog niet eens gezien, bestaat wel, maar 60W is standaard voor alle USB-C.

 8. Heeft een hoger wattage zonnepaneel zin met een car socket? Daar kan toch nooit meer dan 20w door? En heeft dan die 45w powerbank zin?

Geef een reactie