De smart home lamp

smart home lamp led snoer

– Update: 13 oktober 2023 –

Een smart home lamp kun je met je stem bedienen. Dus je zegt “Lichten aan” tegen Siri / Alexa / Google Home, en je lampjes gaan aan. Op de stand en de kleur die je hebt ingesteld. Of je zegt “En er was licht“. Geinig hoor. Ik had al eens een blog over een smart home stekker geschreven. Maar nu is er dus ook zo’n smart home wifi led-lamp voor 13 euro. Ik ga proberen simpel uit te leggen hoe je dat instelt. Want zo eenvoudig vond ik het namelijk niet.

M’n eerste led  lamp met instelbare kleur was een Philips Hue. Duur, 160 euro. En de afstandbediening ging altijd snel leeg. En er zat toen nog geen WiFi op.

Dus kocht ik op AliExpress deze led-lamp. Een led strip waar ik er al meer van heb. Schitterend, en perfect voor tent en tuinhuis waar 12V is. Je kan allerlei varianten kiezen. Wel of niet waterdicht, hoe lang, met 220V adapter, met afstandsbediening of met WiFi en zo. Vanaf 3 euro. Ik had nu 5 meter met WiFi, plus 220V adapter, voor 13 euro. Voor thuis.

Je moet de adapter in de WiFi ontvanger doen, en dan het led-snoer-stekkertje daar weer in. Dat kan ook verkeerd om: je moet de piepkleine merktekens tegen elkaar plaatsen.

Ik zag nogal op tegen die hele WiFi-installatie, dus probeerde ik eerst de simpele afstandsbediening. Daar moet nog een knoopcel batterij in (CR2032, niet meegeleverd). Bij mijn andere led-lampjes vond ik zo’n remote control echt ideaal, en werkte het ook meteen. Maar bij deze deed-ie het niet. Ik denk dat OF de remote control defect is, OF de ontvanger. Ben ik nog niet uit.

Dus moest ik toch die hele WiFi aan de gang zien te krijgen. Ik scande de QR code en zette zo de Magic Home App op mijn iPhone. Maar na een hoop gepiel zag ik die hele WiFi van de lamp opeens niet meer. Dan moet je dat herstellen, door drie keer de stekker er in en uit te doen, maar dan “niet te snel”. Tja, wat is niet te snel? Ik deed iets van 3-4 seconden, en na vijf keer lukte het. Dat zie je dan aan het geknipper.

Poeh hee.

Volgende stap.

Het toevoegen van de lamp in de app, en het instellen van de WiFi. Dat ging na een hoop geklik uiteindelijk wel. Toen kon ik de lamp bedienen met de app op iPhone en tablet.

Maar ja, dan wil je meer. Dan wil je ‘m ook met je stem bedienen. Via Siri. Dus de Apple Woning app. Zie hieronder HOE precies. Het lukte, en het was te doen. Geen rare dingen tegengekomen.

Nu zeg ik dus “En er was licht” tegen Siri. En er was licht!

smart home lamp wifi ontvanger 12V infrarood
Dit is die wifi ontvanger. Het stekkertje linksonder is de infrarood ontvanger, die bij mij misschien defect is.
smart home lamp
Die remote gaat juist NIET via WiFi, dus die zou het altijd moeten doen, zonder iets in te stellen.

Handleiding stem-bediening via Siri

  • Druk op de Plus in de Magic Home App, en dan “Create Scene”.
  • Klik “Add device”. Klik daar op je lamp, en stel de lichtstand in.
  • Klik “Add to Siri” (Siri moet aanstaan) en tik je stem-commando in.
    Scenes kun je weer wijzigen met lang-klik
siri smart home stembediening handleiding lamp
Die vier scenes heb ik ook als stem-commando ingesteld. Met diezelfde tekst dus. Je kan er ook gewoon direct op klikken.

Kan je zo’n smart home lamp hacken?

Ja, lijkt mij wel. De lamp gebruikt zelfs je microfoon, want hij kan op de maat van de muziek meeknipperen (disco!). Bovendien moet je in de app het wachtwoord van je wifi intikken, en kan je de app toegang tot de camera geven (kan je bij Privacy ook weer uitzetten). Dus theoretisch hebben ze nu mijn wachtwoord (waar je niks aan hebt als je niet bij mij thuis bent), en kunnen ze op afstand  meeluisteren en meekijken (wat ik alweer uit heb gezet). Lekker dan!

Bijlage: handleiding

Hier de link naar de handleiding (Engels). De Wifi setup kan op drie manieren: via het lokale netwerk, via internet, of direct. Maar via internet is het handigst: dat werkt dan overal ter wereld vanaf je telefoon, ook via 3G/4G. Als jeWi-Fithuis maar aanstaat.

De set up gaat in de Magic Home app: Home > Device manager > Remote Settings. Kies je wifi en tik je wachtwoord. De lamp is nu verbinden met je wifi.

UPDATES

De 220V adapter is van lage kwaliteit. Als je de lamp op 100% zet zie je dat het gaat trillen. Zet ‘m op max 75% en je hebt nergens last van. Dit spul is ook altijd beter direct op 12V, zonder adapters.

Die IR remote hoef ik dus ook niet meer. Via je telefoon is ideaal: die heb je altijd bij je, en is altijd opgeladen. Weg met al die afstandsbedieningen! Aftandse bedieningen ;)

Wat later had ik alweer nieuw internet, dus dan moet deze lamp ook weer opnieuw. Weer 3 tot 5 keer de stekker eruit en erin, totdat alles gaat knipperen. Dan de wifi van de lamp opzoeken, en daarmee verbinden. En dan via de app alles weer opnieuw instellen. De stembediening hoeft niet opnieuw. Ook weer gelukt… 

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ken je de Philips SceneSwitch al. Kost een tientje. Wij zijn erg blij mee. Misschien leuk voor een review. Vast ook goedkoper te koop bij AlieX

  2. Hier hebben we alles van Ikea (Trådfri, nee, ook geen reclame) via Google Home werken. Het werkt bijzonder goed, is makkelijk in te stellen en via Google Home over de hele wereld te bedienen. Erg handig ! We hebben het nu al zo’n 2 jaar. Helemaal niet duur en tot nu toe zonder problemen.

  3. Mooi en herkenbaar verhaal. Ik heb het zelf ook allemaal meegemaakt. Maar ik gebruik alle smart spullen van de action. (nee, geen reclame). Ze hebben diverse dingen, lampen, smartplug, afstandsbedieningen die nog werken ook. Alles werkt in dezelfde app, smart life. Heel simpel met google assistent te koppelen, gebruik dit al een paar maanden, tot nu zonder problemen. Nogmaals, ik typ dit niet om reclame te maken voor de action maar vertel gewoon mijn ervaringen.

  4. Wel eens de Yeelight overwogen van Xiaomi? Wel wat duurder, maar is heel makkelijk te installeren en makkelijk bedienbaar met de app (of natuurlijk via Siri / Alexa / Google Home).

Geef een reactie