Zo’n hele goedkope luchtontvochtiger werkt ook prima

luchtontvochiger luchtdroger dehumidifier

– Update: 18 september 2024 –

Ik kocht een goedkope luchtontvochtiger / luchtdroger, om klamme vochtige kamers weer snel en effectief droog te krijgen. In het oude huis van dochterlief was er een lekkage en het duurde weken om alles weer een beetje te drogen. Nu de grote industriële droogmachines daar weg zijn blijft het zaak om nog te blijven drogen met een klein en stil droogapparaat: een dehumidifier.

luchtontvochiger luchtdroger dehumidifier Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

luchtontvochiger luchtdroger dehumidifier Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Na veel vooronderzoek koos ik deze op AliExpress (€32). En die bevalt uitstekend. Hij maakt weinig geluid en hij kan ook op een superstille slaapstand van 20dB. Dan hoor je ‘m nauwelijks.

Het bakje eronder moet je om de paar dagen legen, en zo kun je ook zien dat hij uitstekend werkt: want die literbak is na twee dagen al bijna vol (350ml per dag). Verder werkt het ook tegen schimmel en als luchtreiniger want hij haalt ook pollen en muffe geurtjes weg. En de ramen beslaan ook niet meer.

Hij zit op 220V met EU-stekker en verbruikt 36 Watt. De luchtontvochtiger slaat automatisch af als het reservoir vol is. Het lichtje onderaan kan in allerlei kleuren en het knippert rood als het reservoir niet goed zit:

luchtontvochiger luchtdroger dehumidifier Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

luchtontvochiger luchtdroger dehumidifier Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Dat reservoir kun je simpel loshalen en legen. Hij is er in wit of in zwart, met drie bedieningsknopjes en een handvat:

luchtontvochiger luchtdroger dehumidifier Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff luchtdroger

Met drie knopjes: Slaapstand, Lamp-kleur en Aan-Uit. Achterop de klep met filter:

filter afneembaar

Kortom, topdingetje, zo’n kleine luchtontvochtiger – voor weinig.
Een vergelijkbare goedkope op BOL is deze voor €47.

Maar het kan natuurlijk ook vele malen sterker. Een veel grotere luchtontvochtiger op BOL is deze van Erikson: die is bijna tien keer zo krachtig, met 240W, ook heel stil (35dB) en deze kan 5 liter per dag  uit de lucht halen (volgens de specs zelfs 16 liter per dag), met meer instellingen ook. Die kost €190, dus dat is in verhouding zelfs goedkoper:

luchtontvochtiger 16 liter per dag

En de bestseller op AMAZON.nl is deze Comfee luchtdroger, met een capaciteit van 12 liter per 24 uur (volgens de opgave dan), 350Watt, 46db (dus niet stil) maar wel goedkoper, vanaf €150 (er zijn drie groottes):

ontvochtiger amazon 350W

Het topmodel op Amazon is deze Greenmigo (€290), die is stiller en krachtiger, met HEPA filter en ionisator (luchtzuiveraar), 4 liter reservoir, autostop bij ingestelde waarde en draadloze bediening via Wifi met de TUYA-app. Volgens de specs kan deze 25 liter water per dag uit de lucht halen, met een verbruik van 290 Watt en een geluid van 42dB.

In de winter is het vaak juist te droog door de verwarming. Veel mensen willen dan de lucht juist bevochtigen.

Dit artikel over de luchtontvochtiger was niet gesponsord. Ik koop van alles en als het dan bevalt schrijf ik er een review van. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen, daar kan ik wat aan verdienen. Dat maakt voor de prijs niet uit.
🙏  DANK U  🧡  LOVE U ALL  ✅  en tot de volgende!

17 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik had een goedkope was pas na een paar dagen vol 2L.
    Heb er nu eentje gekocht voor €200 en die heeft in 1 dag bijna 20L uit de lucht getrokken.

  2. Je moet wel meer dan een paar litertjes vocht uit een kamer halen hoor. Maak maar eens een rekensommetje. Voor een gewone slaapkamer zou ik zeker een wat groter apparaat neerzetten. Die van Comfee te verkrijgen via Amazon zijn prima, staat 20 liter per dag, in werkelijkheid 15 liter. Werkt ook prima als je ze naast een wasrek zet, zo droog.

  3. Om heel eerlijk te zijn, ik geloof hier weinig van. Ik ben absoluut fan van je blogs en lees ze altijd met veel belangstelling, maar dit verhaal vind ik te makkelijk. Ik zal het ruimschoots onderbouwen :) Heb je daadwerkelijk al enige tijd getest en een hygrometer erbij geplaatst om te zien of de luchtvochtigheid ook echt significant gedaald is voor enige tijd? Sowieso is elke situatie anders obv regio, locatie/ligging en bouwconstructie van een ruimte/woning dat je dit nooit zo even kan zeggen dat het dan werkt. Ik bedoel, dit is een apparaatje met 350ml reservoir, en dat is dan na 2 dagen pas ‘vol’. Dat is echt helemaal niks… Ik vermoed dat de vochtigheid dan net 1 of 2% gedaald is… als ik zo de reviews lees van dit apparaatje op Ali zie ik die conclusie vaak ook voorbijkomen bij de wat kritischere reviews. Dit komt ook overeen met mijn ervaring.
    Ik heb inmiddels ruime ervaring met diverse luchtontvochtigers omdat ik in een erg vochtige huurwoning (en omgeving) woon en na van alles geprobeerd te hebben zoals dit soort apparaatjes, met Peltier techniek t/m serieuze compressie apparaten, overal thermo- en hygrometertjes kan ik je zeggen nu dat zelfs met serieuze duurdere apparaten zoals een ontvochtiger obv compressie techniek, je dan zelfs geen wonderen moet verwachten. Ja, tenzij je echt de portemonnee trekt en de wat zwaardere apparaten zoals zo’n Duux die wordt genoemd zullen na enige dagen draaien zeker heel goed werk doen, maar dat ga je ook merken in je stroomrekening. Dus het blijft een dingetje. Ik heb zelf een kleinere Eurom (Drybest 10) en een Qlima D620, beide obv compressie met R290 koelmiddel en een vervangbaar filter en dat werkt heel aardig. De ene in de berging, de andere in de woonkamer en het washok, echt top je was is supersnel droog zonder muffe geurtjes. Maar eigenlijk zouden ze bijna continu moeten draaien om effect te blijven houden in je ruimtes, want na uitzetten stijgt de vochtigheid weer net zo hard terug.. Enige nadeel vind ik is dat ze vrij luidruchtig zijn (geloof nooit die opgegeven db’s van de fabrikant, is BS) en ze genereren wat warmte, dus in de zomer als het juist nog vochtiger wordt vaak en je als je al last hebt van warmte je huis eerder liever koel wilt krijgen/houden, werkt dat dus niet echt handig.. dan is eigenlijk een Airco de enige oplossing (maarja, nog hoger stroomverbruik en ‘slecht’ v h milieu..)
    Echter wonderen met zo’n mogelijk onveilig apparaatje van Ali voor een paar tientjes wat hier wordt geschetst is echt onzin en zou ik mijn woning zeker niet voor riskeren, want die zou dan sowieso echt continu moeten draaien om maar iets van enig mogelijk effect te hebben, maar zelfs dat is het dus niet eens. Ja in je bezemkast alleen. Daarnaast zit er niet eens een filter in, ook niet in die dingen van Bol.com dus hoezo tegen schimmels en pollen? Sorry maar dat is echt regelrechte onzin. Ik zie het iig nergens staan bij Ali en Bol en op de foto’s zie ik ook geen echt filter.

    1. Dank. Achterop zit er echt een filter, kan je ook loshalen. Hij is voor een kleine kamer, niet voor enorme lekkages of enorme vochtproblemen: dat moet inderdaad met grote industriele apparaten, met een hoop herrie, wekenlang. Of met de grote krachtige onderaan.

    2. Heb ook een beetje mijn bedenkingen. Is een ding met een Peltier element waarbij het rendement niet al te hoog ligt (zacht uitgedrukt). 36W constant, maw 0,864kWh per dag en dan na een paar dagen een paar dl uit de lucht halen is ‘m echt niet.
      Wegens de miserie naast mijn huis en de gevolgen hier in huis eind vorig jaar aan het kijken geweest. Op Amazon een Greenmigo gekocht die hier toch een paar liter water uit de kamers haalt per dag. Verbruik ligt effectief op 150W. Grote voordeel is dat deze met de Tuya app werkt en dus ook via home assistant kan bedient worden. Ook even instellen hoeveel de vochtigheid moet zijn en dan stopt en start hij automatisch, dus nooit constant 150W. Stiller zeten voor de nacht, no problemo. De was even drogen in een kamer 1, 2 of 3 uur op max laten draaien. Ben erg tevreden over dit ding.
      Een paar weken geleden met de hoge temperaturen en vochtigheid de ontvochtiger hier in de woonkamer en een ventilator naast. Verschil na een uur was duidelijk merkbaar. Nog een voordeel is dat het opgevangen water perfect is voor in een stoomstrijkijzer wegens geen kalk. Dus een deel van het verwijderde vocht gaat in oude plastieke flessen voor dat doel.

    1. Dat is een compressie luchtontvochtiger. Hele andere techniek, veel beter en krachtiger. Ook stuk duurder in aanschaf. Echter is deze wel vrij prijzig, van deze typen met soortgelijke specs heb je ook wel wat (iets) goedkopere. Maar ook dan moet je geen wonderen verwachten

  4. Ben nooit zo van het bestellen in China. Ik vind mijn lokale economie belangrijk om te steunen als ik kan. Lukt niet altijd, omdat veel winkels al weg zijn omdat iedereen online ging bestellen.

    Plus electronica uit China vertrouw ik niet om ‘s-nachts aan te laten of als ik niet thuis ben. Keuring van apparaten laat nog wel eens te wensen over van Chinees spul, wat gemakkelijk de brand in kan gaan. Hoeft niet, maar het komt wel veel vaker voor.

  5. Ben aan mijn 2e toe. De eerste had een externe transfo en heeft het na een jaar begeven. Geen transfo in huis die paste en een aparte geschikte transfo bestellen was iets te veel risico en te duur, mocht het probleem elders zitten. Dan maar een nieuw toestel besteld. Die heeft nu een ingebouwde transfo, zodat ik nog niet weet of het eerste toestel nog te redden valt. 😟

Geef een reactie