MacBook batterij vervangen

macbook batterij vervangen

– Update: 5 december 2018 –

Mijn MacBook Air is stokoud (6-7 jaar) maar doet het nog perfect. Alleen de batterij is nu wel zo’n beetje op. Ik ga nog even wachten met de aanschaf van een nieuwe MacBook Air, totdat het nieuwe model er eindelijk is. In de tussentijd heb ik zelf mijn MacBook batterij vervangen. Dat bleek heel makkelijk en goedkoop. Maar welke batterij is echt goed?

MacBook batterij vervangen: test en reviews

Omdat reparatie tegen de 200 euro loopt heb ik dit maar zelf gedaan. De eerste batterij kocht ik hier op Aliexpress voor 28 euro. Het vervangen van de batterij is heel makkelijk. De benodigde twee pentalobe schroevendraaiers zaten er bij. Op iFixit vind je de handleiding wel. Fluitje van een cent. In 10 minuutjes ben je klaar. Iedereen kan een MacBook batterij vervangen. En het is ook leuk ook om je MacBook eens van binnen te zien.

Maar deze batterij was EEN DIKKE AFRADER, lang niet zo goed als een echte originele nieuwe batterij. De originele was top (de mijne was nota bene 6 jaar oud!). Die kon in het begin 8 uur mee op een lading, deze nieuwe maar 3 uur, en na een paar weken nog maar een uur. Totaal waardeloos dus. Ook doet de indicator boven in je menubalk het niet goed: je krijgt bijvoorbeeld geen waarschuwing als hij bijna op is.

Het moet toch mogelijk zijn om een goede MacBook batterij te vinden? Vandaar deze blog. Een uitstekende is deze Hesker batterij voor 75 euro bij Bol.com, inclusief verzendkosten en de twee schroevendraaiers: “van het Nederlandse merk Hesker, met A-grade Japanse energiecellen, voor een lange levensduur (tot wel 1000 ontladingen) en een vermogen van 7200 mAh, wat maximaal is voor dit type MacBook.”

Die wordt ook supersnel geleverd. Maar ik probeerde eerst nog deze YHR batterij voor 32,- : een Li-On 55 Wh, qua specs vergelijkbaar met het origineel. Ik heb een enorme lijst batterijen doorgespit, en dit was de enige veelbelovende in die prijsklasse.

UPDATE: het lange onderzoek loonde, want deze YHR Li-On 55Wh is INDERDAAD goed. Het duurde extreem lang voordat deze arriveerde, wel 8 weken, omdat dit niet meer per vliegtuig mag, maar per schip gaat. Ik heb ‘m nu twee dagen in mijn Macbook Air en hij gaat iets van 6-7 uur mee. Prima! Over een maand zal ik hier nog een definitieve update plaatsen. Maar voorlopig dus goedkoop en goed, met gratis schroevendraaiers. Heerlijk!

UPDATE 2: na 2 maanden nog steeds redelijk, maar lang niet zo goed als een originele batterij. Hij gaat ongeveer 5 uur mee, en mijn nieuwe Air (oud model 2017) ongeveer 9 uur.

Ook de batterij-indicator doet het met deze batterij gewoon weer zoals het hoort.

Check eerst je model voordat je je MacBook batterij vervangen gaat. Dat zie je staan onder het Appeltje en dan “Over deze Mac”. HELAAS zie je daar het modelnummer niet, zoals A1466. Die is belangrijk als je onderdelen zoekt. Om dat te vinden kopieer je het serienummer en plak je dat in op Chipmunk

Als je je MacBook batterij vervangen wil, kan je de status van je batterij checken met het gratis programma coconutBattery. Daarin zie je allerlei gegevens: aantal cycli, ouderdom en hoe de capaciteit daalt na een paar maanden. En als je je iPhone of iPad aan je Mac hangt kun je die accu’s ook nauwkeurig checken. Erg handig.

En zo gaan die prachtige Macjes nog weer wat langer mee…

macbook batterij vervangen

Eerder had ik ook al goedkoop en goed de MacBook Magsafe stroom-adapter vervangen. En omdat een paar toetsen het niet meer doen (eigen domme fout) kocht ik voor 8 euro dit Bluetooth keyboard: gaat ook prima! Reparatie van een toetsenbord loopt tegen de 250 euro, dus zo’n simpele oplossing is briljant.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in maar voor de prijs maakt dat niet uit. Heb je ook een top-batterij gevonden, of juist een superslechte? Laat maar weten in de comments.

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Nuttig artikel, had deze eerder moeten lezen want ik heb vorig jaar (april 2021) de accu van mijn macbook pro (A1398) vervangen met een exemplaar van 123accu.nl. Hoewel ze claimen dat de kwaliteit gelijkwaardig is aan het origineel, heb ik na een jaar nog maar 52% van de originele capaciteit over. Geen aanrader dus. Binnenkort zal ik de accu van Hekster maar eens proberen.

  2. Ca. 1 jaar geleden heb ik mijn macbook air (van mid 2012) ook van een nieuwe batterij voorzien. Dat was een van Hekster, bij Bol.com gekocht. Ik heb geen precieze metingen gedaan maar ik gebruik de air dagelijks en kan er dan, bij een volle start, net of soms net niet de hele dag mee doen (ca.8 uur). Wat er dan de hele dag aan staat zijn een browser, email, agenda, berichten, signal (WhatsApp), mamp, brackets en filezilla. (dus geen zware rekenprogramma’s).

Geef een reactie